Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Upoznajte Celia! Digitalnog asistenta Huawei kompanije!

Upoznajte Celia! Digitalnog asistenta Huawei kompanije!

Celia je novi digitalni asistent Huawei kompanije koji bi trebalo da zameni ranije korišćeni Google asistenta.

Siri, Google Assistant, Bixby, Cortana, Alexa, a sada i Celia. Da, na tržištu postoji još jedan glasovni asistent, zahvaljujući Huawei-u. Ali šta Celiju izdvaja od konkurencije, i šta ona znači za širi ekosistem glasovnih asistenata?

 



Hej, Celia

Huawei je prvi put najavio Celiju krajem marta 2020. Ova funkcija bila je deo njegovog EMUI 10.1 softvera, koji je debitovao sledećeg meseca na vodećem Android telefonu P40 Pro. Na osnovnom nivou, ona ponavlja veliki deo funkcionalnosti drugih asistenata.

Da biste je probudili jednostavno recite, “Hej Celia.” Takođe možete dvaput da ptitisnete dugme za napajanje. Celia je tada spremna da obradi vaš zahtev. Poput svojih etabliranijih rivala, takođe možete postavljati alarme, slati tekstualne poruke, proveravati vremenske prilike i tako dalje.

A calendar alert from Celia.

Pored toga, Celia može da koristi kameru svog telefona da bi pronašla proizvode na internetu ili pružila procenjene nutritivne informacije za hranu. Ova karakteristika je izvedena iz HiVision tehnologije kompanije Huawei, koja je prvi put objavljena 2018. godine kako bi se poklopila sa lansiranjem svojih vodećih paketa serije P20.

Kao kompanija, Huawei je već dugo zainteresovan za aspekt veštačke inteligencije. Jedna od glavnih karakteristika softvera za pametne telefone je Master AI, koji automatski prilagođava podešavanja kamere na osnovu subjekta koji se slika.

Prema rečima predstavnika kompanije Huawei, ova tehnologija je tako precizno podešena, da čak može prepoznati i nekoliko pasmina pasa. Dakle, nije iznenađujuće da je Huawei rešio da to naglasi u svojoj novoj tehnologiji AI asistenata.



Celia se zasniva na Xiaoyi (da se ne pomeša sa XiaoYi kamerama ili proizvođačem telefona, Xiaomi), Huaweijevim postojećim glasovnim asistentom, koji je na kineskom tržištu objavljen 2018. To je pokrenulo lavinu glasina da će Huawei odmah pustiti alternativu postojećih asistenata, koji su konačno plasirani početkom ove godine.

Kako dobiti Celiju

Do sada se Huawei suzdržavao od toga da ponudi Celiju drugim proizvođačima. Da biste ga dobili, potreban vam je Huawei uređaj koji pokreće svoj EMUI 10.1 softver. Za kupce na zapadu, to uključuje serije P40 i P30 i uređaje Mate 30 i Mate 20.

Do sada je Huawei odlučio da pusti Celiju na samo nekoliko tržišta (Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Francuska, Južna Afrika i nekoliko zemalja Centralne i Južne Amerike). Podržava engleski, francuski i španski jezik.

The Huawei "AI Voice" menu.



Možda ćete morati da ručno aktivirate Celiju kako bi je pokrenuli. Da biste to učinili, idite na Settings > Huawei Assistant > AI Voice. Zatim dodirnite „Voice Wakeup“ i podesite na „On“, i uradite isto za „Wake with Power Button“.

Ukoliko ste nedavno kupili novi Huawei telefon i želite da prebacite vaše stare Aplikacije, uključujući i Google aplikacije, pogledajte na sledećem linku kako to učiniti.

>> Kako prebaciti sve aplikacije i ostale podatke sa starog na novi Huawei telefon? (VIDEO) <<