Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Evo zašto bi trebalo da se odlučite za bežično punjenje telefona?

Evo zašto bi trebalo da se odlučite za bežično punjenje telefona?

Da li znate šta je zapravo "Wireless Charging" tehnologija? Da li znate kako funkcioniše bežično punjenje i koji telefoni podržavaju to? Evo jednog detaljnog teksta koji pojašnjava sve o bežičnom punjenju i koji rešava sve dileme oko toga da li treba koristiti bežično punjenje!

Punjenje telefona je sada stvar izbora. Sada vam je na raspolaganju mnogo načina a neki od popularnijih su:

 



Međutim koji je od navedenih načina najzgodniji? Ako želite mišljenje nekog ko se svakodnevno bavi ovim pitanjem, dozvolite nam da objasnimo.

Šta je bežično punjenje telefona

Kao što ste verovatno pretpostavili iz samog naziva, bežično punjenje se odnosi na transfer električne energije sa naših svakodnevnih izvora (gradske strujne mreže) na telefon, bez povezivanja kablom.

Da bi bežično punjenje bilo moguće neophodno je da telefon sadrži modul koji će mu to omogućiti ili da se taj modul naknadno ugradi uz pomoć futrole. Primera radi, Samsung Galaxy S6 sadrži integrisan modul tako da telefon već iz kutije podržava bežično punjenje, dok Galaxy S5 zahteva posebnu "Wireless Charging S-View" masku na preklop koja sadrži modul za punjenje.

Oni telefoni koji ne podržavaju istovremeno punjenje putem kabla i bez njega, mogu se alternativnim putem prilagoditi za bežično punjenje ali to podrazumeva malo skuplje maske sa integrisanim modulom u sebi što masku čini kabastijih razmera. Te maske, obzirom da telefon ne podržava bežično punjenje i ne sadrži dva mala pina za povezivanje modula, integrisani modul sa telefonom povezuju putem jako tankog microUSB kabla.



*Napomena

Veoma tanak bakarni namotaj koji se pozicionira na poleđini telefona i povezuje putem dva mala pina ukratko smo nazvali “modul” radi lakšeg prezentovanja tehnologije bežičnog punjenja.



>> Bežično punjenje tablet uređaja konačno u 2015 godini! <<

>> Evo kako da bežično napunite bilo koji telefon koji ima microUSB konektor! <<



Kako funkcioniše bežično punjenje

Bežično punjenje se postiže tako što se iskorišćava elektromagnetna polja jednog uređaja (ploča koja emituje električnu energiju) radi prenosa električne energije preko tankog bakarnog navoja (modul) na drugi uređaj. Ta energija sa modula se procesuira gde kasnije napaja bateriju. Obzirom da se sva energija prvo skladišti na bakarni namotaj pa se kasnije sprovodi do baterije, ne postoji rizik od varnica, pregrejavanja, električnog šoka i slično, što garantuje bezbedno korišćenje.

U prevodu, bežično punjenje zahteva dve stvari. Ploču koja emituje električnu energiju. To može biti postolje, držač telefona, pregrada neke torbice, bilo šta čega se proizvođači sete. Bitno je samo da je ploča povezana na struju.

I modul koji prima električnu energiju, odnosno tanak bakarni namotaj koji direktnom vezom, da li preko pinova ili preko microUSB, komunicira sa telefonom.

Kada se ti uslovi stvore, jednostavnim spuštanjem telefona sa prijemnikom (modulom) na emiter (ploču) započinje se proces punjenja koji je u prethodnom pasusu detaljnije objašnjen.

>> Kako na vreme sprečiti prekid kabla koji koristite za punjenje telefona? (VIDEO) <<

>> Kako popraviti telefon koji neće da se puni? <<

Koja je svrha bežičnog punjenja

Punjenje telefona bez kabla je jednostavno zgodno, lako i brzo. Svi znamo da se vremenom kablovi brzo zamrse što punjenje telefona pretvara u dosadan posao. Ovako, uz bežično punjenje samo spustite telefon na ploču o to je to.

Nije to jedini razlog. Danas nisu retki telefoni koji su otporni na vodu i prašinu. To automatski znači da konektor za punjenje ima onaj zaštitni čepić. Zamislite koliko je zamarajuće stalno vaditi čepić, koji inače nije lako izvaditi, svaki put kada zaželite da dopunite telefon. Da ne govorimo o riziku da se čepić vremenom otkine.

Spomenućemo i to da većina aerodroma i nekih malo većih železničkih stanica u svetu, svuda imaju izložene ploče preko kojih putnici mogu da dopune svoj telefon dok čekaju na svoju vožnju ili let.

>> Xoo Belt je kaiš koji sa sobom nosi 2.100 mAh đusa za vaš mobilni telefon! <<

>> Kako oporaviti bateriju na Android telefonu ili tabletu? <<

No, tu nije kraj benefitima punjenja bez kabla jer je taj standard univerzalan gde bukvalno svaki uređaj koji ima podršku bežičnog punjenja može da se puni preko jedne iste ploče. Dakle, to će doprineti redukciji gomile kablova za punjenje svih tih uređaja odnosno pametnih satova, tablet računara i telefona. Lista će se vremenom samo proširiti i zamislite kako će zgodno biti kada sve vaše uređaje napajate putem samo jednog kabla i ploče. Bez gomile adaptera, konektora, zamršenih kablova, kablova u prekidu i još mnogo toga.

>> Kako sačuvati bateriju na telefonima koji koriste AMOLED ekrane!? <<

>> Kako sačuvati bateriju na Android uređaju!? <<

Koje su mane punjenja bežičnog kabla

Prednosti i mane postoje kod svih uređaja i njihovog načina rada, pa tako i kod bežičnog punjenja. Punjenje bez kabla može biti sporije od punjenja putem kabla. Takođe, količina potrošene električne energije nekada može biti veća od one koju je telefon primio.

Takođe, dok bežično punite telefon niste u mogućnosti da se zavalite u fotelju i koristite ga već on mora boraviti na ploči. Tačno je da možete koristiti telefon dok se bežično puni ali samo dok je na ploči.

Koji telefoni podržavaju bežično punjenje

Skoro svaki noviji model telefona se može bežično puniti, mada u nekim slučajevima, recimo kod Apple telefona, je potrebno pribeći alternativama kao što su futrole koje imaju integrisan modul za bežično punjenje.

>> Evo šta da uradite da bi ste imali iPhone koji se puni bežično! <<

Sa druge strane, proizvođači kao što su Asus, Google, BlackBerry, Cat, HTC, LG, Kyocera, Motorola, Nokia, Samsung, Sony, Vertu i Yotaphone često svojim vodećim telefonima podare ovaj “talenat”.