Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako na naše telo utiče izlaganje svetlu koje emituje ekran pametnih uređaja?

Kako na naše telo utiče izlaganje svetlu koje emituje ekran pametnih uređaja?

Možda nije tako lako prestati sa korišćenjem pametnih telefona i tableta računara, međutim treba izbegavati da barem tokom noći ne koristimo telefon ili tablet. Evo zašto tako mislimo.

Ekrani pametnih telefona, kao i tablet uređaja, emituju jarko plavo svetlo. Kako bi korisnici mogli da koriste svoje uređaje čak i po jako sunčanom danu, ekrani tih uređaja upravo zato emituju pomenuto svetlo. Međutim, koliko je opasno to svetlo po naš organizam? Mi ćemo pokušati da ukažemo na najbitnije opasnosti.

 



Naime, jarko plavo svetlo, koje emituju ekrani pametnih uređaja, zaustavljaju ili usporavaju lučenje hormona melatonin koji zadužen da našem telu omogući da dospe u stanje sna. Shodno tome, korišćenje pametnih uređaja tokom noći, vrlo lako mogu dovesti do narušavanja našeg bioritma gde nam se kasnije javljaju razni problemi. Na duge staze, problemi mogu narasti i čak postati neke teške bolesti kao što su katarakta oka, rak, gojaznost i slično.

>> Pametni telefoni su razlog drugačijeg funkcionisanja našeg mozga! <<

Generalno, teško je boriti se sa ovom pojavom, međutim postoji par načina. Prilikom kupvine pametnih uređaja trudite se da kupujete one sa jasnim, prostranim i oštrim ekranima kako se oči ne bi zamarale. Takođe, obratite pažnju na to koliko željeni uređaj zrači. Trudite se da se odlučite za onaj koji najmanje zrači.

>> Koji su to telefoni koji najviše zrače? TOP 5 lista najsmrtonosnijih telefona! <<

Zatim, vodite računa da uređaj ne koristite često tokom noći. To je možda najbolja zaštita koja postoji. Jednostavno, noću se trudite da ne koristite telefon. Ali ako baš morate, onda nek to bude sa uključenim svetlom u sobi u kojoj boravite.

Još jedna stvar koja vam može pomoći da sebe zaštite, ne u potpunosti do duše, su zaštitne naočare koje filtriraju zrake i olakšavaju rad vaših očiju. Njih možete pronaći na web radnjama ili u pojedinim optičarskim radnjama.



Pogledajte fotografiju koja detaljnije govori kako nas može ugroziti svetlo pametnih uređaja:

*Fotografiju u većoj rezoluciji možete pogledati na ovom LINKU