Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sve o Android TV platformi i uređajima!

Sve o Android TV platformi i uređajima!

Zanima vas šta je Android TV i ko pravi televizore sa tom platformom? Mi ćemo vam reći! Sve najbitnije vezano za Android TV pročitajte u daljem tekstu!

Pametni televizori su postali veoma popularni. Istorija evoluiranja TV-a je fascinanta, kako hardverski, tako i softverski. Ukoliko ste postali svesni sebe i sveta oko sebe početkom novog milenijuma, onda vam je konkretni softverski razvoj TV-a uveliko poznat.

 



Prvo su se pojavili televizori sa naprednijim softverom, zatim sa pravim operativnim sistemom, a kasnije, tokom ovogodišnje CES 2015 konferencije u Las Vegasu, pojavio se Sony televizor sa prvom Android TV platformom baziranom na LolliPop-u.

Evo šta je potrebno da znate vezano za Android TV platformu i televizore uopšte.

Androi TV ima ogroman potencijal

Android TV nije samo kutija koja se povezuje sa bilo kojim televizorom gde ga tako čini pametnim. Ne, to nije ništa nalik Apple TV ili Nexus Player uređajima. Android TV je potpuno nov ekosistem koji uspeva da pretvori TV u uređaj koji će manifestovati sve vaše omiljene aktivnosti sa telefona, računara ili tableta.

Šta to znači? Konkretno, Android TV korisniku pruža da koristi aplikacije sa beskrajne liste na Google Play prodavnici. Takođe, korisnik je u mogućnosti da prebaci sliku sa bilo kog uređaja na Android TV. Isto tako, Android tablet ili telefon može poslužiti kao kontroleri Android TV-a.

Uh, opet smo zakomplikovali iako smo hteli da vam to što prostije objasnimo. Zapravno Android TV je jedan veliki Android tablet koji je prilagođen za gledanje TV programa. Shodno tome, na površinu isplivavaju brojne mogućnosti i funkcije zbog kojih je nama teško da vam sve na jedan lak i jednostavan način objasnimo to. Ipak, u daljem tekstu ćemo u više navrata to pokušati.



Dodaćemo da Android TV za razliku od brojnih “Set-Top Box” uređaja, može biti direktno integrisan unutar TV-a kao što je Sony to uradio na svom TV-u koji je predstavio na CES 2015 konferenciji. Uglavnom, Android TV je i dalje jedan ogroman projekat velikog potencijala.

Ovaj put je Android TV dobro zamišljen

Prethodni pokušaj Google kompanije da pomoću "Google TV-a" uđe u živote svih nas putem dnevne sobe i nije baš urodio plodom. Tada jednostavno nisu imali doboljno “sastojaka za eliksir” koji će svi kupovati. Sada, Android TV kao naslednik tog projekta uspešno rešava sve nekadašnje probleme gde biva odmah prihvaćen od strane raznih programera, što je možda najbitnije, preko medijskih kuća, pa sve do krajnjih korisnika.

Krajnjim korisnicima je, zahvaljujući gore pomenutom, Android TV omogućio korišćenje raznih aplikacija koje se ranije nisu mogle tek tako koristiti. Pre svega, Google Now i glasovne komande su sada, na Android TV-u, bez problema dostupne za korišćenje. Dakle, najveći fokus je na aplikacijama koje programeri uspešno prilagođavaju Android TV platformi baziranoj na LolliPop-u.



To su te “čarolije” koje korisnici obožavaju i koje ih kupuju, zar ne? Svi mi volimo neke apliakcije na svom telefonu. Kako bi bilo super kada bismo mogli da ih pokrenemo na velikom ekranu bez poteškoća i opterećenja telefona tj. tablet računara? E pa Android TV je tu upravo zbog toga.

Android TV je platforma za igrice takođe

Verovatno ste do sada zaključili da se na Android TV može raditi gotovo sve kao i na Android tabletu ili telefonu. To svakako podrazumeva i igranje igrica! Da stvar bude još zanimljivija, Razer je već najavio Android TV “Set-Top Box” i gamepad (džojstik) za sve ljubitelje gejminga!



Naime, Razer navodi kako će korisnici ovog uređaja biti u mogućnosti da emituju svoje omiljene igre sa računara na Andorid TV i uz pomoć zanimljivog gamepada uživaju u njima. Naravno, sve ostale funkcije Android TV-a će biti dostupne uz navednu gejming funkciju.

Ako se pitate zašto Razer potencira na emitovanju (eng. streaming) igrica sa računara umesto pokretanju igrica direktno sa Android TV-a, onda ste dobro pitanje sebi postavili! To je zato što Razer smatra da Android igrice trenutno nisu toliko zahtevne i da će u skorijoj budućnosti, zahvaljujući njihovom brzom napredovanju, itekako biti. Shodno tome Razer želi da vi uvek budete u mogućnosti da igrate najbolje igre, bilo emitovane sa računara ili pokrenute direktno sa Android TV-a.

Android TV je daleko sposobniji od ChromeCast uređaja

Google ChromeCast je fantastičan, tu nema sumnje. Pomoću njega bez problema možete prebaciti sliku sa telefona na TV ili pokrenuti par aplikacija koje podržavaju ChromeCast. Međutim, to je sve što taj uređaj može. Android TV je zamišljen mnogo drugačije, kao mnogo veći projekat.

Sony je najbolji Android TV izbor

Kada je reč o prizvođačima televizora koji su se fokusirali na ovu platformu, Sony je najbolji  prijatelj u tom slučaju. Svi Sony pametni televizori iz 2015 godine rade na Android TV platformi, a to je dosta televizora. Postoji preko 15 novih Bravia LCD televizora dijagonale od 43 pa sve do 75 inča. Impresivno, zar ne? Ovu praksu su takođe usvojili Sharp i Philips kompanije.

Pojedini Sony televizori sa Bravia ekranima su tanji i od Sony Xperia Z3 telefona. Zamislite to!? Televizor debljine 4.9 mm. Poređenja radi, Xperia Z3 je debljine 7.3 mm, pa vi zamislite kako to izgleda.

sony 4ktv

Sony daljinski kontroleri koji su se koristili za Google TV su izgledali ka da su rezultat eksplozije u fabrici tastatura. Jednostavno nisu izgledali prirodno.

Pojavljivanjem nove Android TV platforme i novih Sony televizora koje pokreće Android TV, na površinu je isplivao novi daljinski kontroler mnogo zanimljivijeg dizajna. On sada ima touchpad, mikrofon za glasovne komande, nekoliko funkcionalnih tastera i senzore koji reaguju na pokret.

Samsung Android TV neće skorije

Samsung se boji da ne postane mnogo vezan za Google pa je tako razvio novi operativni sistem Tizen. Oni Tizen koriste za pojedine telefone, stoga su ga prilagodili i optimizovali za televizore pa se on tako nalazi na svim njihovim modelima pametnih televizora. 

Razlike između Android TV-a i ostalih pametnih televizora možete pročitati na priloženom linku:

>> Sve što treba da znate o pametnim televizorima! <<