Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Mani aplikacija - Najbolji i najbrži način za čuvanje fiskalnih računa i lojaliti kartica!

Mani aplikacija - Najbolji i najbrži način za čuvanje fiskalnih računa i lojaliti kartica!

Fiskalni računi brzo izblede i pravo na garanciju se zbog toga lako može izgubiti. Međutim, nova “Mani” aplikacija, prilagođena za srpsko tržište, to rešava na najbolji, najbrži i najlakši mogući način. Evo kako da telefonom skrenirate QR kod i tako dobijete kopiju fiskalnog računa u PDF formatu. Sve ovo u roku od pola minuta. 

Svi mi svakodnevno kupujemo razne stvari, neke su mnogo skupe i važne kao recimo televizor od 50 ili više inča koji može koštati preko 40 hiljada dinara. Naravno, u tim situacijama ćemo posvetiti neko svoje vreme da adekvatno arhiviramo fiskalni račun kako se ne bi dogodilo da on izbledi.

 



Zbog jedne takve greške možemo da izgubimo pravo na reklamaciju. Međutim, važni su i oni fiskalni računi od 500 dinara, kada recimo kupimo LED sijalicu koja takođe ima 2. godine garancije. Njih često ne sačuvamo i onda izgubimo pravo na reklamaciju.

Da se razumemo, arhiviranje fiskalnih računa nekada zahteva ozbiljno vreme. Potrebno ga je fotografisati, pa onda sačuvati fotografiju tamo gde ona neće biti slučajno izbrisana. Zatim je potrebno da se ta fotografija računa odštampa kako bi se i fizički sačuvala kopija fiskalnog računa. Pa onda taj primerak je potrebno arhivirati među ostalim kopijama računa i tako dalje, i tako dalje.

Dakle, naša privatna arhiva fiskalnih računa neretko može da bude prilično velika i do sada nije postojao način da se brzo, jednostavno i pouzdano arhiviraju fiskalni računi u digitalnom formatu.

Zahvaljujući Mani aplikaciji ta naša arhiva štapanih fiskalnih računa će se doslovno preseliti u naše telefone. I što je najvažnije, u svega par dodira to možemo obaviti.



Naime, u 2023. godini je došlo do promena kada je reč o fiskalnim kasama i računima. Mi nismo dovoljno stručni da vam precizno objasnimo do kakvih je konkretno promena došlo, ali možemo vam opisati to na sledeći način.

Ranije bi se kopija fiskalnih računa čuvala na kontrolnoj traci fiskalne kase radi inspekcijske kontrole tj. kako bi se sprečla bilo kakva vrsta prevare. To znači da je potrebno odmotati kontrolnu traku i pronaći kopiju fiskalnog računa ukoliko ga mi, kao kupci, izgubimo. To prodavci nisu obavezni da rade, niti to žele. Shodno tome, ukoliko dođe do gubljenja fiskalnog računa ili informacija o datumu kupovine i ID broju računa, pravo na reklamaciju se automatski gubi.

Počevši od januara, 2023. godine, svaki izdati fiskalni račun ima svoju digitalnu kopiju koja se skladišti na serverima koje kontrolišu državne institucije. Svaki fiskalni račun koji se izda sadrži QR kod koji vas vodi ka državnom sajtu tj. poreskoj upravi gde možete videti da li je račun validan, koja firma ga je izdala, sve informacije o toj firmi, kao i njegovu detaljnu specifikaciju. Tu možete pronaći i kopiju fiskalnog računa u okviru sekcije “Žurnal”.



Ovo je za nas kupce vrlo korisna promena i omogućava nam da znatno lakše proverimo trgovce, pre svega, a sa druge strane i sačuvamo kopiju svog fiskalnog računa u digitalnom formatu. 



Međutim, korišćenje ovog državnog i pre svega javnog servisa nije toliko praktično rešenje za nas koji često kupujemo jer zahteva nekoliko dodira više kako bi se kopija fiskalnog računa sačuvala i arhivirala.

Tu zapravo nastupa Mani aplikacija sa svojim praktičnim pristupom skeniranja i arhiviranja fiskalnih računa. Sada kada smo vas upoznali sa tematikom i time kako sve funkcioniše, vreme je da objasnimo zbog čega je Mani aplikacija toliko interesantna i korisna. 

Kako preuzeti Mani aplikaciju?

Mani aplikaciju možete besplatno preuzeti sa Google Play i App Store prodavnica i kada to učinite, potrebno je da se registrujete. Možete to činiti pomoću broja telefona ili putem svoje email adrese. 

>> Mani - Google Play prodavnica <<

>> Mani - App Store prodavnica <<

Skeniranje tj. dodavanje računa

Skeniranje fiskalnih računa obavljate jednostavnim dodirom na plavi QR taster koji boravi u donjem desnom uglu ekrana.

Zatim jednostavno uperite kameru telefona ka QR kodu koji se nalazi na fiskalnom računu i sačekajte par sekundi da ga telefon registruje tj. skenira.

Imajte na umu da je potrebno 5 do 10 sekundi da aplikacija proveri QR kod, validira fiskalni račun, preuzme kopiju fiskalnog računa u PDF formatu i arhivira ga prema datumu kreiranja.

Pregled računa

Aplikacija će uvek prikazivati tekuću godinu i mesec na početnoj stranici, sa finansijskim izveštajem pri samom vrhu ekrana.

Računi se kategorišu prema kompaniji koja ih izdaje i vrsti kupovine. U okviru isečka “Računi” će bitiprikazani svi skenirani računi za tekući mesec.

U okviru isečka “Kompanije” će biti izlistane sve firme kod kojih je u tekućem mesecu kupovano tj. čiji su računi u tekućem mesecu bili skenirani. Kada dodirnete na jednu od tih firmi, tu će biti izlistani svi računi izdati od te firme koji su u tekućem mesecu skenirani.

A u okviru isečka “Kategorije” će biti prikazane različite kategorije koje će sadržati pripadajuće kopije fiskalnih računa.

Ako pristupimo jednom od računa dobićemo neke osnovne informacije o tome koji je ukupni iznos računa, naziv artikla, količina, mesto, datum i vreme kupovine. 

U slučaju da je u pitanju važan račun i da u svakom trenutku želite brzo da mu pristupite, potrebno je da dodirnete na “Zvezdica” ikonu u gornjem desnom uglu ekrana.

Ako vam je potrebna kopija fiskalnog računa u PDF formatu, potrebno je da dodirnete na “tri tačkice” taster u gornjem desnom uglu ekrana pa na “Otvorite PDF” opciju.

Dodirom na “tri tačkice” taster zapravo pristupate dodatnim opcijama među kojima je i opcija “Dodaj prilog”. Korišćenjem ove opcije možete za kopiju fiskalnog računa prikačiti i neki važan dokument ili fotografiju. Primera radi, ukoliko ne želite da čuvate garantni list, dovoljno je da ga fotografišete i prikačite na ovaj način uz kopiju fiskalnog računa.

Još jedan koristan primer za ovu opciju bi bio kada kupujete kreditnom karticom ili čekovima pa želite u prilog da dodate informaciju o tome na koliko rata ste razložili kupovinu.

I treća, dodatna opcija je “Obrišite račun” koja će izbrisati račun iz arhive Mani aplikacije. To naravno ne može dovesti do brisanja kopije fiskalnog računa iz arhive poreske uprave što znači da ponovnim skeniranjem bez problema možete dodati ranije izbrisani račun.

Pretraga računa 

Dodirom na “Pretraga računa” taster, u donjem delu ekrana (ikona u obliku lupe), pristupa se dodatnim opcijama za pretragu računa. Prva opcija “Arhiva” je tu za brže pronalaženje ranije sačuvanih kopija fiskalnih računa prema nazivu artikla, datumu ili nazivu firme. 

Druga opcija “Sačuvani računi” služi za brz pronalazak sačuvanih kopija fiskalnih računa koje ste ranije obeležili za zvezdicom tj. sačuvali ih.

I treća opcija “Gotovinski računi” je tu za pregled svih ranije skeniranih gotovinskih računa, ukoliko ih je bilo.

Lojalilti kartice

Ono što aplikaciju Mani čini sjajnom je mogućnost dodavanja takozvanih “lojaliti” (eng. loyalty) kartica. Na ovaj način ćete se osloboditi brojnih plastičnih kartica koje ste ranije vukli po novčaniku.

Dodavanje kartice je vrlo jednostavno. Nakon što dodirnete na taster “Dodajte karticu” prikazaće vam se polje za unos naziva lojaliti kartice.

Kada dodelite naziv i dodirnete na “Kreirajte karticu” taster, pokrenuće se kamera pomoću koje treba da skenirate BAR kod.

Po skeniranju BAR koda će se prikazati obaveštenje “USPEH” i automatski će se zatvoriti kamera.

Tada ćete biti prebačeni na listu dodatih lojaliti kartica gde će biti prikazan naziv kartice i njen BAR kod.

Dodirom na neku od lojaliti kartica pristupate uveličanom prikazu BAR koda koji pokazujete kada želite da koristite istu tu lojaliti karticu.

U svakom trenutku možete izbrisati ranije dodatu lojaliti karticu dodirom na “kantica” ikonu u donjem desnom uglu kartice.

Podešavanje naloga

I poslednja stranica je “Moj nalog” stranica na kojoj možete podesiti valutu, prilagoditi kako će vam pristizati obaveštenja, podesiti temu aplikacije, pročitati politiku privatnosti korisnika, kontaktirati razvojni tim aplikacije ili se odjaviti sa naloga.

A ako vam se aplikacija dopada, tu je i taster “Podeli” pomoću kojeg možete podeliti sa svojim prijateljima link za preuzimanje aplikacije. 

Ko je napravio Mani aplikaciju?

Aplikaciju Mani je razvila Maniapp Technology D.O.O. Beograd firma za koju, ruku na srce, prvi put čujemo. Primećujemo da im je na Google Play prodavnici ovo jedina aplikacija pod ovim nazivom firme.

Što se politike privatnosti tiče, statistika vašeg korišćenja Mani aplikacije može završiti u rukama trećeg lica, ali ne i lični podaci. Nije nam baš jasno na koji način zarađuju obzirom da je aplikacija besplatna i da nema reklama. Moguće je da će pokušati da prodaju reklamni prostor kasnije, kada se nakupi veći broj korisnika Mani aplikacije. Ili će vremenom prosto dodati neke funkcije i opcije koje će biti deo plaćene verzije aplikacije.

Do tada, svi mogu uživati u fantastičnoj Mani aplikaciji.