Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Novi Signal 2.0 je objavljen i pomoću njega možete besplatno slati šifrovane poruke sa Android uređaja na iOS!

Novi Signal 2.0 je objavljen i pomoću njega možete besplatno slati šifrovane poruke sa Android uređaja na iOS!

Open Whisper Systems objavio je novu verziju open source iOS aplikacije "Signal" koja sada omogućava korisnicima da besplatno šalju "end-to-end" šifrovane poruke korisnicima Android aplikacije "TextSecure".

Verziji 2.0 aplikacije Signal koja je objavljena u ponedeljak dodata je mogućnost slanja besplatnih end-to-end kriptovanih poruka koje mogu sadržati tekst, slike i video snimke, čime je onemogućeno presretanje sadržaja. Prethodna verzija aplikacije Signal 1.0 koja je predstavljena prošlog leta šifrovala je pozive. Ono što aplikaciju Signal čini posebnom je to što vlasnici Apple-ovih mobilnih uređaja mogu slati šifrovane poruke ljudima koji imaju instalirane kompatibilne aplikacije na Android uređajima. Ako ste korisnik iPhonea, možete slati šifrovane poruke drugim iPhone korisnicima koji imaju Signal, ali i korisnicima Androida koji imaju aplikacije TextSecure i RedPhone na svojim uređajima koje je takođe razvio Open Whisper Systems. RedPhone šifruje pozive na Android platformi, dok TextSecure šifruje poruke.

Kada je u julu prošle godine Open Whisper Systems objavio prvu verziju aplikacije, najavljeno je da će Signal omogućiti i slanje i primanje šifrovanih poruka, slika i videa. Prema najavi jednog od osnivača kompanije Moksija Marlinspajka, u budućnosti će Signal postati aplikacija koja će raditi i na Androidu, ali i desktop uređajima. On je najavio da će sjediniti TextSecure i RedPhone u Signal na Androidu i objaviti desktop verziju Signala. Osim toga što ju je relativno lako koristiti, aplikacija Signal ima još jednu prednost - open source kod koji je dostupan svima koji ga žele proučiti i proveriti njegovu bezbednost i eventualne propuste.

“Mi ne možemo da slušamo vaše razgovore ili da vidimo vaše poruke, niti to iko može. Bez izuzetaka. Sve u Signalu je uvek end-to-end kriptovano i mukotrpno projektovano da bi vaša komunikacija ostala bezbedna”, objašnjavaju iz Open Whisper Systems.

Signal koristi postojeći broj telefona i adresar, tako da nema posebnog prijavljivanja, korisničkih imena, lozinki i PIN kodova kojima treba rukovati ili koje možete izgubiti.