Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako bežično prebaciti ekran sa telefona na računar? (VIDEO)

Kako bežično prebaciti ekran sa telefona na računar? (VIDEO)

Evo kako, bez kabla, projektovati sliku tj. ekran sa Android telefona na Windows računar. Ništa ne treba da modifikujete niti da instalirate neku aplikaciju.

Prebacivanje slike sa telefona na TV nije tako težak posao, pogotovo ako su pitanju novi pametni televizori. Čak je od nedavno moguće projektovati ekran telefona na TV u svojstvu računara i tako bez problema transformisati telefon u prenosni računar. Međutim, šta ako želimo samo da podelimo ekran  sa telefona na računar? Da li je to uopšte i moguće? 

 



Ranije bismo bili uslovljeni na korišćenje servisa kao što su AirDroid. Pomoću servisa tog tipa bismo mogli da se povežemo sa telefonom kako bi na računaru imali projekciju ekrana tog telefona. Međutim, to nikada nije radilo tako fluidno. Uvek bi nešto pravilo problem. Ali “ruku na srce”, brojne opcije i funkcije tih servisa su definitivno bile od koristi. 

Primera radi, servisi tog tipa bi nam, pored projekcije ekrana na računar, omogućili i pozivanje direktno sa računara. Dakle, koristeći mikrofon web kamere i zvučnike računara za komunikaciju, a broj telefona kao izvor za pozivanje. 

>> Kako pozivati direktno sa računara, koristeći broj koji je u telefonu? <<

Međutim, nativno projektovanje ekrana Android tefona na Windows 10 računare do skorije prosto nije bilo moguće. Situacija je sada drugačija te uz pomoć najnovijeg Windows 10 operativnog sistema vlasnici telefona koje porkeće Android 5 ili iznad, mogu da projektuju ekran na vrlo jednostavan način.

*Napomena



Jedini preduslov koji postoji, a koji je tehničke prirode, a to je da Windows 10 računar mora posedovati WiFi adapter ili antenicu i mora biti povezan na isti WiFi ruter kao i telefon.

Kako podesiti projektovanje ekrana na Windows 10 računaru?

Prvo je potrebno podesiti Windows 10 računar tako da bude dostupanza projektovanje slike sa drugih uređaja. Evo koji su to koraci:

1. Na računaru klikom na “Start” taster, pa na “Settings” opciju pristupite podešavanjima.



2. Potom pretražite “Projecting Setting” i kliknite na tu kategoriju.

3. Kada pristupite pomenutoj kategoriji, potrebno je da podesite nekoliko stvari. Prva opcija u nizu je namenjena za podešavanja dostupnosti projektovanja. Pa tako, vi ste u mogućnosti da podesite da računar bude dostupan za projektovanje u sledećim situacijama: 



- Kada je računar povezan na bezbedan WiFi (Available everywhere on secure networks)

- Kada je računar povezan na bilo koji WiFi (Available everywhere)

- Isključiti mogućnost projektovanja ekrana na Windows računar u potpunosti. (Always Off)

4. Sledeće što treba da uradite je da podesite da li će računar tražiti potvrdu za projektovanje:

- svaki put kada neki telefon to pokuša (First time only)

- samo prvi put kada telefon to pokuša (Every time a connection is requested)

5. Naredna opcija koja vam je na raspolaganju je postavljanje PIN-a za uparivanje. Pomoću te opcije možete definisati sledeće:

- Isključiti PIN za uparivanje (Never)

- Podesiti PIN samo za prvo uparivanje (First time)

- Podesiti PIN za svako uparivanje (Always)

6. I na kraju je potrebno podesiti da li će laptop biti vidljiv za projektovanje pri pretrazi na telefonu ili ne. 

- Ako želite da laptop bude vidljiv za projektovanje kada on nije povezan na punjač, onda je potrebno podesiti prekidač na “Off”.

- Ako sa druge strane želite da vaš laptop bude vidljiv za projektovanje i samo kada je on povezan na punjač, onda je potrebno podesiti prekidač na “On”

Kako projektovati ekran sa telefona na računar?

1. Spustite panel sa brzim opcijama na telefonu i dodirnite na opciju “Podeli sliku” (eng, cast). Na nekim telefonima ta opcija može imati naziv “Bežična projekcija” (eng. wireless projection). 

*U zavisnosti od jezika i verzije Android operativnog sistema koji pokreće vaš telefon, naziv opcije može varirati.

2. Nakon što dodirnete na opciju “Bežična projekcija” sačekajte da telefon skenira dostupne uređaje. Kada se na listi pojavi vaš računar, dodirnite na njega. 

3. Računar će zatražiti da potvrdite uparivanje te to treba da učinite klikom na “Yes” koje će se pojaviti u okviru obaveštenja. 

To je to! Uspešno ste povezali telefon i računar i projektovali ekran. Imajte na umu da na ovaj način možete preko računara kontrolisati telefon što je fenomenalno. A osim toga što se slika ekrana projektuje na računar, projektuje se i ton takođe. 

Aktiviranje povezivanja sa bežičnim ekranom na telefonima sa AOSP Android-om

Kod pojedinih telefona sa AOSP korisničkim izgledom je potrebno aktivirati povezivanje sa “bežičnim ekranima”. Evo šta treba da uradite u tom slučaju:

1. Pristupite podešavanjima telefona, pa kategoriji "Ekran" (eng. display)

2. Pa dodirnite na "Podeli" (eng. cast)

3. Zatim dodirnite na "tri tačkice" taster u gornjem desnom uglu ekrana

4. I na kraju dodirnite na "omogući bežično povezivanje sa ekranom" (eng. enable wireless display)