Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako putem računara koristiti telefon sa polomljenim ekranom?

Kako putem računara koristiti telefon sa polomljenim ekranom?

Evo kako da povratite podatke sa telefona čiji je ekran polomljen. Takođe, ovo uputstvo vam može pomoći da koristite telefon sa polomljenim ekranom, putem računara...

Nažalost, lomljenje ekrana je nešto što sve nas može da iznenadi. Malo je onih koji nikada nisu slomilil ekran svog telefona. No, oni koji jesu slomili ekran svog telefona, verovatno čitaju ovaj tekst sada u nadi da će uspedi da učine nešto sa njim dok ga ne poprave.

 



Pa… Žao nam je da čujemo da se vaš ekran rasprsnuo i proširio čuvenu “paukovu mrežu” preko njega. No, to ne znači da odmah morate da se oprostite od njega. Možete da ga, koliko, toliko, koristite putem svog računara.

Kada je polomljeno samo staklo tj. digitajzer

Ako ste polomili samo staklo i tako onesposobili digitajzer, onda postoji jedno zgodno rešenje. Kroz polomljeno staklo se vidi, zar ne? Bez obzira na to što su pukotine svuda na ekranu, nije teško koristi telefon sve dok imate na koji način da ga kontrolišete.

USB OTG kabel je ono što će vam pomoći! Dakle, sve što je potrebno da uradite je da povežete USB OTG kabel sa telefonom i potom da povežete tastaturu i miša. Budući da Android podržava korišćenje eksternih uređaja, kao što su tastatura i miš, onda je moguće tablet ili telefon koristiti i kao računar, uslovno rečeno. Više tome možete pročitati na priloženom linku:

>> Kako koristiti Android uređaj kao računar!? Zajedno sa tastaturom, mišem i monitorom… <<

Ukoliko ste protumačili kako sve funkcioniše, sigurni smo da ste već povezali svoju tastaturu i miša sa telefonom. Sada je sve mnogo lakše. Miš vam je tu kako bi zamenio dodir, a tastatura je tu kako bi mogli da ispisujete poruke, lozinke ili bilo šta vezano za karaktere. Istina, tastatura i nije preko potrebna jer mišem možete koristiti virtuelnu tastaturu, onu koja se pojavljuje na ekranu telefona. Mada, kada već možete da povežete tastaturu, zašto to ne biste uradilil. Lakše je…



Naš savet je da prvo sačuvate sve sa vašeg telefona u slučaju da nešto ne krene naopako. Treba pametno iskoristiti mogućnost povezivanja tastature i miša… Na priloženim linkovima imate savete koji će vam pomoći da napravite rezervnu kopiju celokupnog telefona:

>> Kako prebaciti apsolutno sve sa jednog telefona na drugi? <<

>> Kako bežično prebaciti sve sa vašeg telefona na računar? <<

>> Kako napraviti rezervnu kopiju Android uređaja? <<



>> Kako napraviti rezervnu kopiju celokupnog Android telefona? (VIDEO) <<

>> Kako napraviti rezervnu kopiju Android aplikacija! <<

A kada sve sačuvate, onda zamenite staklo sami! Što da ne? Nije previše teško… Na priloženom linku imate detaljno uputstvo koje vam može pomoći:



>> Kako zameniti polomljeno ili oštećeno staklo na telefonu ili tabletu? <<

Kada je erkan polomljen

Ukoliko je ceo ekran polomljen, i na njemu se ne vidi ništa, u tom slučaju su VNC programi jedini način da mu pristupite i kontrolišete ga. Na internetu postoji gomila različitih VNC programa. Pojedini se plaćaju, pojedini imaju probni period, a pojedini su potpuno besplatni.

No, da bi vaš telefon mogao da se poveže sa računarom uz pomoć VNC-a potrebno je da imate kompatabilnu VNC aplikaciju i na telefonu. Kako to rešiti? Pa... Šanse su vam podeljene… Generalno, instaliranje aplikacije možete da pokrenete i putem internet pregledača na računaru, to nije problem. Dovoljno je da pristupite Google Play prodavnici na ovom LINKU, da pronađete željenu aplikaciju i kliknete na “Instaliraj”. Problem je u zaobilaženju zaključanog ekrana i pokretanju neophodne aplikacije.

Mi smo istraživali po tom pitanju i rezultati su takođe podeljeni. Opet zavisi od okolnosti. Naime, zavisi od sigurnosne provere na telefonu: da li je PIN, da li je šablon, da li je putem otiska prstiju ili je nema uopšte. Naravno, najbolji scenario je putem otiska prstiju: jednostavno dodirnete čitač i telefon je otključan.

U suprotnom, potrebno je koristiti ADB komande. Ipak, i za to postoji preduslov, a to je da je na telefonu prethodno aktivirana opcija “USB otklanjanje grešaka”. Te komande možete pronaći na internetu, po XDAdevelopers.com i ostalim forumima.

Znači, sumirajte okolnosti u kojim se nalazite i prema tome preduzmite neophodne mere.

Kada prva načina ne pomognu

Da… Na kraju se sve svodi na servisiranje telefona. Nemojte na to gledati kao na najgoru opciju. Servisiranjem telefona, ne samo da ćete dobiti nov, neoštećen ekran, već ćete dobiti funkcionalan telefon i sve vaše datoteke nazad.

Što se ekrana tiče, nisu oni uvek tako skupi kao što za pojedine modele telefona bivaju. Informišite se, možda popravka ekrana neće izneti više od 60e… Recimo, za Galaxy S3 je zamena ekrana 65€, a za Galaxy S6 je 135€, u PC & Phone Service koji se nalazi u Kragujevcu.