Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Opera Touch je novi internet pregledač koji je optimizovan za korišćenje jednom rukom!

Opera Touch je novi internet pregledač koji je optimizovan za korišćenje jednom rukom!

Umesto Opera Mobile nam stiže nova Opera Touch aplikacija sa brojnim korisnim funkcijama i optimizacijom koja omogućava surfovanje internetom brže i lakše: jednom rukom!

Google Chrome i dalje ostaje najpopularniji internet pregledač na Android platformi. Međutim, to ne znači da postoje drugi internet pregledači koji su takođe vrlo popularni. Primera radi, Samsung, Mozilla Firefox i čak Microsoft Edge internet pregledači poseduju pričično veliku bazu korisnika.

 



Još jedan vrlo popularan internet pregledač Opera, pogotovo kada je reč o malo mlađim korisnicima. Nekada je Opera Mobile internet pregledač bio primarna apliakcija, dok je Opera Mini internet pregledač služilo kao slabija i lakša alternativa za telefone sa lošijim karakteristikama. Kasnije se Opera Mobile internet pregledač “penzionisao,” a na njegovo mesto došao novi Opera internet pregledač baziran na Chromium pregledaču.

Sada imamo potpuno nov internet pregledač koji se naziva Opera Touch. Prva funkcija kojom se hvale iz kompanije je lako pronalaženje svega i svačega na internetu. Potrebno je samo izgovoriti reči kojim korisnik želi da pretražuje internet ili unese text. Moguće je skenirati i QR kod ili BAR kodove samih proizvoda kako bi se na internetu pronašle neke dodatne informacije o njima.

Dakle, pretraga tekstom, glasom, skeniram QR i BAR kodova je na jedan dodir od vas jednom kada pokrente Opera Touch. Sve je na početnoj strani, jasno i pregledno.

Još jedna ključna razlika između prethodnog Opera internet pregledača i Opera Touch je to što je sada moguće pretraživati internet koristeći samo jednu šaku! Zahvaljujući “Fast Action” tasteru koji konstantno boravi na ekranu, korisnik je u mogućnosti da obavi ste što je potrebno rukom kojom drži telefon. Taj taster omogućava brzu pretragu na bazi glasovnih komandi. Takođe, moguće je pristupiti nedavno korišćenim stranicama, osvežiti ih ili ih zatvoriti jednostavnim dodirom na “Fast Action” taster i prevlačenjem levo, desno, gore ili dole. Svaka gestura ima svoju namenu. Čak je moguće na računar poslati stranicu koja se trenutno pregleda na telefonu.



Postoji i funkcija “Flow” koja omogućava istovremeno pregledanje neke web strane na telefoni i na računaru. Da bi se koristila “Flow” opcija, potrebno je pokrenuti Opera internet pregledač na računaru i putem telefona skenirati QR kod. Za razlliku od drugih aplikacija koje zahtevaju sinhronizaciju putem naloga, lozinke i sl. Opera Touch to rešava jednostavnim skeniranjem QR koda. Brzo i jednostavno… Jednom kada se Opera Touch poveže sa Opera internet pregledačem na računaru, moguće je razmenjivati linkove, video zapise, beleške i slično.

Belešeke koje se razmenjuju između telefona i računara, koristeći Flow funkciju, su u celosti šifrovane te nije moguće presresti ih. Navodno, Opera Touch ima “Crypto Jacking” zaštitu koja onemogućava zlonamernim sajtovima da koriste vaš telefon kao uređaj za rudarenje kripto-valuta. To automatski sprečava nelogično, brzo pražnjenje baterije ili pregrejavanje teleofna usled povećanog korišćenja CPU i GPU čipova.

I za kraj smo ostavili nešto što će vam se sigurno dopasti. Opera Touch ima integrisan opciju koja kada se aktivira blokira reklame, pogotovo one agresivne. Ta opcija nije podrazumevano aktivirana. Potrebno ju je aktivirati u podešavanjima aplikacije. Osim toga što vam više neće iskakati neke dosadne reklame, same web strane će se učitavati brže .