Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini pametnog sata?

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini pametnog sata?

Rešili ste da sebi konačno kupite pametni sat i probate blagodeti nosive tehnologije? Pa... I vreme je bilo! Evo na šta treba da obratite pažnju pri kupovini pametnih satova.

Kupovina pametnog sata nije naivna investicija. Potrebno je barem malo znanja i istraživanja kako biste sebi priuštili pametni sat koji odgovara svim vašim potrebama. To je pored povoljne cene na kraju i najbitnije, zar ne?

 Za početak je bitno ustanoviti koliko “pametan” sat želite? To vam govorimo jer pametne satove pokreću različiti operativni sistemi, isto kao i telefone. Stoga, na tržištu imate pametne satove sa Wear OS, iOS, Tizen, Pebble i Omate platformama. Sve one imaju svoje prednosti i nedostatke.

  • Ukoliko želite pametni sat sa naprednim funkcijama operativnog sistema koje se takođe mogu modifikovati prema vašoj volji, onda preporučujemo Wear OS. Eventualno može da prođe i Tizen stim što ova platforma najviše odgovara korisnicima Samsung pametnih telefona ili tablet računara.

  • Ako vam je bitno da vaš pametni sat bude sa veoma stabilnim operativnim sistemom koji ima solidne mogućnosti, Watch iOS je u tom slučaju najbolji izbor.

  • Želite da probate da li vam odgovara cela ta nova priča sa pametnim satovima? Preporučujemo Pebble i Omat satove za početak. To su satovi koji će vas upoznati sa tim šta jedan pametni sat može. Takođe, mnogi kineski satovi koju su veoma povoljni imaju neke svoje operativne sisteme sličnog karaktera. I njih možemo uključiti u ovu kategoriju budući da ih pokreće operativni sistem koji je u pojedinim aspektima ograničen.

Na priloženom tekstu možete da se bolje upoznate sa Wear OS operativnim sistemom:>> Kako izgleda Androd za nosive uređaje? <<

Sledeće na šta treba da obratite pažnju je sam izgled pametnog sata. To podrazumeva proporcije, stil, dizajn, ekran, karakteristike i slično.

Dakle, ukoliko želite sportski pametni sat, onda treba obratiti pažnju na izradu, veličinu i to da li je otporan na vodu i prašinu. Kabast sat sa kožnom ili metalnom narukvicom i nije baš toliko zgodan u momentima kad trenirate.Treba razmotriti i to kakav vam je ekran potreban. Da li će on biti okrugao ili kockast? Da li će biti LCD ili AMOLED? U zavisnosti od tipa ekrana, vek baterije bude kraći ili duži. Vidljivost onoga što je na ekranu dok ste izloženi jakoj sunčevoj svetlosti, zavisi upravo od tipa ekrana i kontrasta. Recimo, LCD ekrani su odličnu u tim scenarijima, dok je su OLED ekrani veoma ekonomični što dovodi do manje konzumacije baterije.

Oni koji preferiraju Wear OS trebalo bi da znaju da su gotovo svi pametni satovi koje pokreće ta platforma po karakteristikama veoma slični. Kapacitet RAM-a im je često isti, interna memorja takođe, moć procesora isto, tako da oko toga nemorate da brinete. Kada vidite da je odnos karakteristika sledeći:  • RAM 512 MB
  • ROM 4 GB
  • CPU Snapdragon 400, Exynos,
  • Ekran AMOLED, LCD, 270 - 300 ppi

to znači da nećete imati poteškoća sa performansama. Kako biste našli pametni sat koji se po karakteristikama baš ističe, gledajte da on ima slot za MicroSD karticu, WiFi modul, bateriju što većeg kapaciteta i ekran visoke rezolucije.

Uvek preporučujemo osobama sa manjim zglobom ruke da izbegavaju satove velikih dimenzija jer su tako šanse da se sat ošteti, mnogo veće. Naravno, vaš ukus je veoma bitan tako da je naveći faktor sam dizajn sata. Bićemo slobodni da vam preporučimo nekoliko satova za koje smatramo da su najbolji u svojim kategorijama. Pročitajte detaljno priloženi tekst i dobro razmislite šta vam je bitno. Koji god od predloženih satova da izaberete sigurno nećete pogrešiti:

>> Najbolji pametni satovi iz 2015 godine! <<