Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Skrivene Facebook Messenger opcije za koje niste znali! (VIDEO)

Skrivene Facebook Messenger opcije za koje niste znali! (VIDEO)

Faceboook Messenger aplikacija ima nekoliko zgodnih opcija za koju većina korisnika ni ne zna da postoje! Evo koje su to opcije i čemu služe!

Facebook Messenger je aplikacija sa preko 900 miliona korisnika. Čak 11% svetske populacije koristi Facebook Messenger na mesečnom nivou, dok preko 9.5 milijardi fotografija bude razmenjeno istom ovom aplikacijom. Fascinantno, zar ne?

 



Znate li da veliki broj ovih korisnika ne zna za brojne opcije Facebook Messenger aplikacije? Da, da… To je zato što se Facebook Messenger aplikacija konstantno nadograđuje, menja i samim dobija nove opcije. Mi smo rešili da vas upoznamo sa tim opcijama i opišemo vam čemu one služe. Pre nego što počnemo spomenućemo kako dolazi do njih:

1. Pokrenite Facebook Messenger aplikaciju.

2. Pristupite nekoj od ranijih konverzacija ili započnite novu.

3. I na kraju u gornjem desnom uglu ekrana pritisnite na malu “i” ikonicu.

Sada kada su opcije izlistane ispred vas možemo da pređemo na stvar. Imajte na umu da se sve ove opcije odnose isključivo na osobu sa kojom se trenutno dopisujete, a ne na sve korisnike Facebook Messenger-a.



Notifikacije

Prva u nizu je opcija koja se odnosi na obaveštenja vezana za osobu sa kojom se dopisujete. Tu možete da odredite na koje vreme će tonska obaveštenja biti obustavljena. Imate izbor vremenskog raspona od od 15 minuta pa sve do 24 sata. Čak možete odabrati da vam tonska obaveštenja budu isključena sve do prvog alarma ili dok se ponovo sami ne vratite dopisivanju sa dotičnom osobom.

Verujemo da i sami uviđate u kojim situacijama ovo može biti korisno. Mi ćemo samo istaći opciju “do sledećeg alarma”. Ona je super je na taj način možete da se rešite svih ometanja dok se ne probudite.

Boje

Malo ko zna da može da menja boje prozora koji se pojavi prilikom dopisivanja sa prijateljima putem Facebook Messenger aplikacije. No, menjanje boje se ne odnosi samo na prozor, već i na neke druge sitnice kao što su oblačići u kojima je tekst, boja ikonica i slično.



Jednom kada promenite boju, sagovornik sa kojim se dopisujete će to znati jer ćemu stići obaveštenje. Takođe, boja se ne menja samo na telefonu, već i na računaru. Isto tako, boja prozora će biti promenjena i kod sagovornika sa kojim se dopisujete.



Emotikon

Umesto velikog palca na gore tj. like, uvek možete poslati nešto drugo. Samo je potrebno to odabrati u podešavanjima Facebook Messenger aplikacije. Na raspolaganju su vam brojni emotikoni, uključujući razna srca, smajlije, voćkice, životinje i slično.

Kao i kod promene boje prozora, emotikon koji odaberete umesto like emotikona će se automatski promeniti kod sagovornika sa kojim se dopisujete. Da podsetimo, ove promene emotikona, boje prozora i ostalo, se odnose samo na sagovornika kom ste prethodno prisupili. Dakle, ne na sve sagovornike tj. prijatelje sa kojim se dopisujete.

Nadimak

Ukoliko imate prijatelja na Facebook-u kojeg celog svog života poznajete pod nadimkom, onda sebi možete olakšati dopisivanje sa njim jer mu možete dodeliti isti taj nadimak i na Facebook Messenger-u.

Retko ko zapravo koristi svoj nadimak na Facebook-u prilikom registrovanja ili kasnije. Često je slučaj da bude pravo ime i prezime umesto nadimka. Otud i opcija koja omogućava davanja nadimka korisnicima na Facebook Messenger-u. Pa ko to drugi daje nadimke ako ne samo vaša grupa prijatelja…

Tajno dopisivanje

Ova opcija je po našem sudu mnogo važna te nas čudi zbog čega je toliko “zavučena”. Naime, kada se dopisujete u režimu “tajno dopisivanje” sve vaše poruke si šifrovane tako da ste 100% sigurni i bezbedni od špijunaže.

Takođe, postoji i mogućnost razmene poruka koje nakon određenog vremena nestaju. Dodiromna mali “štoperica” ikonicu određujete nakon kog vremena će, od kako sagovornik pregleda poruku, ona nestati.

Treba znati da se dopisivanja u ovom režimu beleži u oviru posebnog prozora te se istorija ne može pregledati unutar onog prozora gde se vršilo klasično dopisivanje.

Ovaj režim je od velikog značaja korisnicima Facebook društvene mreže jer napad na privatnost se najčeće ogleda u hakovanju Facebook profila i email naloga.

Pogledaj profil

Ova opcija je praktično skraćenica koja će vas odvesti do profila osobe sa kojom se dopisujete. Kada je ovo korisno? Pa recimo kada se upustite u razgovor sa osobom koja vam nije prijatelj. Ili možda kada se dospisujete sa prijateljem koji je nešto nedavno objavio na svom zidu, porukom vas je obavestio o tome pa želite da proverite o čemu se radi.

Kreiraj grupu sa ****

Za ovo ste možda čuli ili ste `pak deo neke “chat” grupe na Facebook, ali vrlo verovatno ne znate kako se ona kreira. Kao što vidite, vrlo lako, jednim dodirom na opciju “Kreiraj grupu sa Marjan”.

Prilikom kreiranje grupe imate mogućnost da postavite naslovu/profilnu fotografiju koja će se svim članovima prikazivati, kao i naziv naravno. Potom, na listi prijatelja koja je priložena ispod možete dodati još članova koji će uz vas i vašeg sagovornika biti u mogućnosti da razmenjuju poruke ravnopravno. Svi koje dodate bez problema mogu napustiti grupu ukoliko ne to žele.

Blokiranje

I na kraju jedna obična ali veoma korisna opcija. Ukoliko vam neko dosađuje, bilo prijatelj ili neko ko to nije, dodirom na blok rešavate te probleme.

Pogledajte video u kom smo diskutovali o svim opcijama kao i nekoliko drugih.