Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei P8 Lite - Test

Huawei P8 Lite - Test

Zahvaljujući Moj Huawei, imali smo prililke da se poigramo sa dva njihova telefona koji na našem tržištu, uz konkurenciju naravno, dominiraju. Evo zašto smatramo da biste trebali da sebi priuštite jedan od ova dva telefona!

Verujemo da su vam ovo veoma poznati telefoni budući da idu preko paketa u okviru skoro svih mrežnih operatera kod nas. No, mi ćemo danas na nama svojevrstan način predstaviti ove uređaje, doduše u malo kraćem izdanju. Igrom slučaja, ovi telefoni su kod nas bili svega 4-5 dana što i nije baš dovoljno da polemišemo detaljnije, ipak taj period je za nas sasvim dovoljan da donesemo konkretne zaključke. Pre nego što počnemo, nagovestićemo da ovo nije “Huawei P8 VS Huawei P8 Lite” prilog. Iz više razloga je tako, međutim glavni razlog je to što ova dva telefona nisu istog ranga. Pa, hajmo onda da počnemo sa Huawei P8 Lite telefonom, a na kraju teksta ćete imati priložen link za Huawei P8 test.

Huawei P8 Lite

Kada je Huawei P8 Lite stigao, naravno zajedno sa Huawei P8 telefonom, bili smo oduševljeni pakovanjem. Već tu smo mogli da naslutimo da se radi o izvrsnom telefonu. Iako smo znali kako telefon izgleda, i otprilike kako radi, ceo test smo doživeli u potpuno novom svetlu. Verovatno zbog toga što je znatno bolji nego što smo očekivali. Hajmo da vas upoznamo sa dizajnom telefona prvo, a kasnije i sa svim ostalim karakteristikama.



Dizajn

Za početak treba istaći da je Huawei P8 Lite u potpunosti napravljen od plastike. Naravno, to ne znači da je dizajn loš, naprotiv Huawei je uspeo da napravi telefon čija plastična izrada baš podseća na premium izradu.

Tačnije, Huawei Po 8 Lite ima pločast dizajn, a ako izuzmemo ćoškove, on je bez zaobljenih ivica. Oko telefona se nalazi lajsna koja prijatno simulira metal, a zadnja maska i prednja staklena površina koja prekriva ekran su praktično spakovali pomenuti plastični ram u “sendvič”. Nećete nam zameriti ako se izrazimo tako i kažemo da je Huawei P8 Lite još jedan od onih telefona koji imaju dobro poznat “sendvič” dizajn. Tehnički govoreći P8 Lite je tanak svega 7.7 mm, dok je teži samo 131 grama.

Zadnja maska se ne može skidati što automatski eliminiše mogućnost da se baterija, kapaciteta 2200 miliampera, menja. Takođe, zadnja maska ima reljefnu teksturu što garantuje sigurno korišćenje telefona bez opasnosti da isklizne iz ruku. A ako malo detaljnije pogledate zadnju stranu telefona, primetićete da se u predelu kamere i LED blica nalazi staklena površina koja je tu verovatno iz dekorativnih razloga.



To koliko je dizajn Huawei P8 Lite telefona zapravo efikasan govori činjenica da su svi potrebni slotovi i tasteri spakovani na jednu stranu. Sa desne strane telefona, ako ga ekranom držite ka sebi, možete uočiti dva slota, jedan je za SIM karticu, a drugi za MicroSD.

Takođe iznad tih slotova su pozicionirani tasteri za manipulaciju tona i zaključavanje telefona. Taster za zaključavanje je namerno utisnut u plastičnu lajsnu kako se prilikom korišćenja telefona slučajno ne bi pritisnuo. Dakle, sve je na dohvat prsta, zar ne…



Na suprotnoj strani telefona se ne mogu naći nikakvi tasteri i slotovi, sve je čisto. Iznad telefona je 3.5 mm audio izlaz i jedan mikrofon koji je zadužen za rad prilikom snimanja.

Na dnu telefona se nalazi MicorUSB konektor i dve rešetke. Iako deluje da su stereo zvučnici to ovde nije slučaj. Zapravo, ispod jedne rešetke je zvučnik, a ispod druge mikrofon.



A sad konačno malo da govorimo o delu telefona u koji najviše gledamo dok ga koristimo. Dakle, sa prednje strane Huawei P8 Lite telefona se nalazi odličan ekran, ambijentalni senzori, LED notifikaciona lampica, slušalica i prednja kamera. Ispod ekrana se ne nalazi ni jedan taster jer se svi navigacioni tasteri iscrtavaju u okviru ekrana. Možemo vam reći da telefon izgleda veoma suptilno što je za one koji vole elegantan dizajn svakako ogroman plus!

Ekran

Huawei P8 Lite raspolaže IPS LCD ekranom dijagonale 5 inča. On emituje 16 miliona boja, a rezolucija mu je 720*1280 piksela. Nažalost, ekran ima malo veće “crne” ivice oko sebe što u beloj varijanti baš dolazi do izražaja. Zaključićete i sami da bismo vam pre preporučili crni Huawei P8 Lite. Dodaćemo i to da ekran prekriva 68.3% prednje površine telefona što je u neku ruku zadovoljavajuće.

Naš utisak je da je ekran odličan i da pruža veoma jasnu sliku. Boje su verodostojne onome što telefon prikazuje, bez prenaglašavanja ili ispiranja. No, moramo da spomenemo da je ekran nekako slabijeg kontrasta. Kao da nema dovoljno jako osvetljenje (možda tako deluje u poređenju sa Huawei P8 koji smo uporedo koristili). Ako se to izuzme, sve ostalo je super i sigurni smo da bi se i vama dopao.

Performanse

Iako ga nismo koristili predugo, već nakon par dana smo shvatili da je Huawei P8 veoma brz, fluidan i odazivan telefon. Pretpostavljamo da je to zbog odličnog osmojezgranog Cortex-A53 procesora čiji je takt 1.2 GHz. Čipset koji stoji iza ovog procesora je HiSilicon Kirin 620.

2 GB RAM-a i grafika Mali-450MP4 su takođe doprineli odličnim performansama. Iako nismo baš napredni korisnici koji svakodnevno igraju najnovije igre, nije nam bilo teško da konstatujemo da je Huawei P8 Lite izuzetno brz. Koristili smo aplikacije i igre koje obično koristimo. Shodno tome, Facebook, Viber, Skype, Modern Combat 5, Asphalt 8 i sve ostale aplikacije rade bez ikakvih poteškoća ili grešaka. Multitaksing je takođe odličan što znači da ćete moći da aktivno koristite više aplikacija, a da pritom ne osetite bilo kakvo zagušenje, seckanje, kočenje ili slično. Jednostavno, ne možemo da nađemo zamerku.

Kamera

Nažalost nismo imali dovoljno vremena da se ozbiljnije pozabavimo kamerama ovog telefona i zato vam prilažemo fotografije kreirane u raznim uslovima. No, u daljem tekstu vam prenosimo utiske koje smo stekli i nekoliko fotografija kao primer.

Naime, zadnja kamera Huawei P8 telefona ima senzor od 13 MPx i snima u FullHD rezoluciji. Naravno, autofokus je tu koji uspeva da fokusira prilično brzo, dok je kamera opremljena jednim dual LED blicem. Kvalitet fotografija zavisi od uslova osvetljenja, kao i kod svih ostalih kamera. Mi slobodno možemo reći da su fotografije u skladu sa krakteristikama.

Što se selfie kamere tiče tj. prednje, ona je 5 MPx i pravi veoma zadovoljavajuće fotografije. Mi smo zadovoljni njome. Ne možemo da kažemo da je Huawei P8 Lite opremljen spektakularnim kamerama ali one sigurno ne spadaju u kategoriju lošijih kamera. 

Priložene fotografije najbolje demonstriraju kvalitet kamera, stoga procenite i sami:

*Fotografije načinjene zadnjom kamerom u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom u lošim uslovima osvetljenja bez blica

*Fotografija načinjena zadnjom kamerom u lošim uslovima osvetljenja sa LED blicem

*Fotografija načinjena prednjom kamerom sa opcijom za ulepšavanje

*Fotografija načinjena prednjom kamerom bez opcije za ulepšavanje

Ukoliko želite da pogledate sve ove fotografije u punoj i orginalnoj rezoluciji pristupite priloženom linku:

>> Fotografije načinjene kamerama Huawei P8 Lite telefona <<

Korisnički izgled

Pored performansa sa kojim smo veoma zadovoljni, korisnički izgled nas je možda najviše iznenadio. Huawei P8 Lite pokreće Android 5 LolliPop koji je presvučen Emotion 3.1 korisničkim izgledom.

Sve je potpuno drugačije u odnosu na TouchWiz, na LG UI ili na čisti korisnički izgled koji koriste Google Nexus uređaji. Notifikacioni panel izgleda mnogo energičnije nego kod telefona drugih proizvođača, a skraćenica je mnogo više. U samom vrhu notifikacionog panela se može kretati kroz dva prikaza od kojih je jedan zadužen za skraćenice, a drugi za obaveštenja.

Početni ekran je doduše isti kao i kod svih telefona stim da fioke sa aplikacijama nema. Sve apliakcije su smeštene u okviru stranica koje su odmah kraj početne. Nešto poput iOS-a.

Kada smo rekli da je sve drugačije to smo i mislili. Recimo imenik je skroz izmenjen i nekako korisniji. Sve sistemske aplikacije imaju neki svoj fazon koji se nama baš dopao. Naravno, ikonice su potpuno drugačije i verujte da ta promena prija.

Da ne detaljišemo previše jer smatramo da je taj deo posla onaj najslađi kada se kupi nov telefon zato to prepuštamo vama.

Zaključak

Kada podvučemo crtu, ne možemo ništa konkretno loše da kažemo za ovaj telefon. A kako bismo? Huawei P8 Lite ima CPU sa osam jezgra, 2 GB RAM-a, odličnu grafiku, solidan dizajn i ekran, tako da ne bi bilo fer kada ga ne bismo pohvalili.

Ako baš moramo da istaknemo nešto loše kod ovog telefona nek to bude malo kabastija šasija. Mogao je biti malo tanji i imati manje ivice oko ekrana. Jednostavno da nema veliki prostor iznad ili ispod ekrana. Sve u svemu, Huawei P8 Lite preporučujemo čak i naprednijim korisnicima ukoliko ne traže telefon sa brutalno dobrom kamerom.

U tom slučaju bolje nek pogledaju Huawei P8 koji smo takođe testiralit, pogledajte:

>> Huawei P8 - Test <<

Huawei P8 Lite možete kupiti putem mts-a na priloženom linku:

>> Huawei P8 Lite - mts <<

Ukoliko želite da ga kupite bez ugovorene obaveze za 34.990 dinara u WinWin radnjama ili preko web-a. Detaljnije na priloženom linku:

>> Huawei P8 Lite - WinWin.rs <<

Sve priložene fotografije Huawei P8 Lite telefona možete da pogledate na priloženom linku:

>> Fotografije Huawei P8 Lite telefona <<