Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei P8 - Test

Huawei P8 - Test

Ako se pitate koji je to pristupačan, a ujedno premium Huawei telefon, onda je Huawei P8 pravi odgovor za vas! Odličan dizajn, super kamera, veliki ekran i brzina su osobine koje ga krase! Ima li ovaj telefon nekih nedostataka? Pa… To pročitajte u detaljnoj rezenziji koju smo uradili za vas.

Ukoliko ste čitali recenziju, odnosno test Huawei P8 Lite telefona koji smo uradili uporedo sa ovim, onda vam je potpuno jasno zbog čega nećemo previše govoriti o Huawei P8 telefonu. No, ukoliko ne dolazite tom putanjom do ovog testa, ponovićemo se još jednom.

Iako smo Huawei P8 i P8 Lite uporedo testirali, mi nećemo pisati o tim telefonima u svojstvu “Huawei P8 VS Huawei P8 Lite”. Smatramo da to nisu telefoni istog ranga da bi mogli da ih stavimo na “istu crtu”! U skorijoj budućnosti ćemo sigurno napisati koje su razlike ali ne u takmičarskom smislu.



Dakle, danas ćemo vam u kratkim crtama preneti naša iskustva vezana za Huawei P8 koja smo stekli, doduše u kratkom vremenskom periodu. Ipak, 5 dana je sasvim dovoljno da se donesu jasni zaključci o kakvom uređaju se radi. Shodno tome, rado ćemo vam govoriti o njemu, i kao uvek, početi od dizajna.

Dizajn

Huawei P8 obiluje premium dizajnom ali i izradom. Naime on je u potpunosti napravljen od aluminijuma, ako izuzmemo njegovu prednju stranu koja je prekrivena Corning Gorilla Glass 3 staklom. Kada Huawei P8 držite u ruci, prvi utisak koji se stiže je da se radi o izuzetno tankom uređaju čiji je “struk” tanak svega 6.4 mm. Verujte, to pre svega prija pri korišćenju, ali i olakšava manipulaciju telefona jednom rukom.

Sem staklene površine koja se nalazi u predelu zadnje kamere i Daul LED blica, ništa drugo se ne ističe. To nas dovodi do zaključka da Huawei P8 ne izgleda kao nakićena jelka, već kao jedan veoma stilizovan uređaj. Dakle, vrlo jednostavno izgleda, kockast je, gde se samo na ćoškovima telefona mogu primetiti obline. Istina, ako detaljnije pogledamo telefon, uočićemo da je ram takođe “ultra-blago” zaobljen što dodatno rezultrira komotnijem korišćenju Huawei P8 telefona. Pride, završnica pomenutog rama ima presek kako spoj metalne šasije i stakla ne bi bio oštar.



Svako ko daje pažnju detaljima zaključiće isto kao i mi. A sada da govorimo malo o tehničkim informacijama tj. o tome šta od konektora Huawei P8 poseduje i gde se šta nalazi.

Kao što smo ranije spomenuli, na poleđini telefona se može primetiti staklena  površina manjeg obima koja uključuje kameru i Dual LED blic.

Osim navedenog, na zadnjoj strani telefona, pri dnu, se nalazi štampa koja govori o modelu telefona i slično.



Na desnoj strani Huawei P8 telefona su MicroSD i SIM slotovi, kao i tasteri za manipulaciju tona i otključavanje telefona. I na ovom modelu telefona je taster za otključavanje utisnut kako bi se izbegli slučajni dodiri prilikom korišćenja telefona.



Na levoj strani se ne nalazi apsolutno ništa dok je na vrhu telefona 3.5 mm audio izlaz, zajedno sa mikrofonom koji je zadužen za beleženje tona prilikom snimanja zadnjom ili prednjom kamerom.

Na dnu telefona je MicroUSB konektor i dve rešetke za zvučnik i mikrofon. Svako ko prvi put pogleda te rešetke pomisli da Huawei P8 ima stereo zvučnike, međutim to nije slučaj. Jedna rešetka je za zvučnik a druga za mirkofon, kao kod Huawei P8 Lite telefona.

Sa prednje strane imamo naravno fantastičan ekran, ambijentalne senzore, notifikacionu LED lampicu i prednju kameru. Poput Huawei P8 Lite telefona, Huawei P8 nema kapacitativne navigacione tastere već se oni iscrtavaju u okviru ekrana.

Ekran

Ovaj lepotan sve svoje vlasnike obasjava sjajnim IPS-NEO LCD ekranom čija je dijagonala 5.2 inča. Njegova rezolucija je 1080*1920 što u prevodu biva FullHD. Zahvaljujući pomenutoj rezoluciji i fantastičnom ekranu, Huawei P8 uspeva da izbroji čak 424 ppi što garantuje neverovatno korisničko iskustvo prilikom gledanja filmova, igranja igrica i slično.

Moramo da istaknemo to da je Huawei P8 samo malo veći od Huawei P8 Lite telefona, a ipak ima veći ekran. Zašto? To je zato što ekran Huawei P8 prekriva čak 71.4% prednje površine telefona. Automatski to znači da su ivice oko ekrana izuzetno tanke tako da je korišćenje telefona jednom rukom itekako komotno.

Prikaz je kristalno jasan, boje su vividne, a odaziv na dodir je hirurški precizan. Oduševljeni smo ekranom i smatramo da je prava uživancija koristiti ga.

Performanse

Ovo je pravi “zmaj” od telefona! Tokom korišćenja Huawei P8 uređaja trudili smo se da ga opteretimo što više. Instalirali smo raznorazne aplikacije, čak i one koje ne koristimo, čisto da vidimo kakve su to aplikacije i naravno da bi opteretili Huawei P8. Očekivali smo da ćemo uspeti da zabeležimo neko kočenje, neke greške, poteškoće pri radu, ali ništa… “Mrka kapa!”

Jednostavno, telefon radi očaravajuće. Čijom zaslugom? Ko vredno šljaka dok smo mi brutalno testirali performanse telefona? Ne, to nisu patuljci unutar telefona već HiSilicon Kirin 930/935 čipset koji podrazumeva dva četvorojezgrana procesora Cortex-A53, takta 2 GHz i Cortex-A53, takta 1.5 GHz.

Koristeći Huawei P8 zaboravili smo šta su multitasking poteškoće… Kretanje kroz aplikacije, listanje stranica na početnom ekranu, korišćenje kamere, korišćenje skraćenica, sve to radi potpuno fluidno!

Zahvaljujući Mali-T628 MP4 grafičkom čipu i 3 GB RAM-a, gejming je takođe savršen! Znate da volimo besne automobile, zar ne? Stoga i igramo Asphalt 8 i nećete nam verovati na kojem smo nivou i kako pržimo! No, nećemo da vas pravimo ljubomornim već ćemo samo reći da pomenuta igra radi odlično na Huawei P8. Moramo biti iskreni i reći da su pojedine pucačke igre koje smo probali, negde, negde, pokazale po neki “framedrop”, ali samo u situacijama gde se grafika izlaže teškom renderingu, tipa kada se dese silne eksplozije i slično.

Dakle, ako podvučemo crtu, Huawei P8 može da prođe kao gejming telefon, a što se tiče ostalih dužnosti, ovo je telefon koji će svakog korisnika naterati da zaboravi šta je to “kočenje” (eng. bugging)!

Za one koji prate AnTuTu Benchamark prilažemo fotografije sa rezultatima 64 bitnog testa:

Kamera

“Big Eye” sa zadnje strane Huawei P8 telefona broji 13 MPx. Senzor ima optički stabilizator slike koji uz Daul LED blic može da napravi odlične fotografije ili FullHD video snimke, bez šuma ili zamućenja prouzrokovanim rukom koja se trese.

Kamera realno daje odlične fotografije u svim uslovima osvetljenja. Naravno, što su uslovi lošiji, lošije su i fotografije. Generalno, mi smo zadovoljni kamerom. Primećuje se da je Huawei radio na tome da fokus bude brz kao i to da fotografije imaju što manje šuma. Kvalitet svakako ne izostaje, ali moramo biti iskreni i reći da je kamera svakako mogla biti još bolja. Pretpostavljamo da su to ostavili za Mate S ili možda Mate 7 koji je pre neki dan predstavljen.

Prilažemo vam fotografije načinjene zadnjom kamerom u različitim uslovima osvetljenja:

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena pod osvetljenjem sijalice

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja bez blica

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja sa blicem

Selfie kamera je 8 MPx i možemo vam reći da pravi odlične fotografije ali i 1080p video snimke. Za zaljubljenike selfie fotografije, Huawei je spremio nekoliko dodatnih funkcija koje mogu da vam pomognu da napravite perfektan selfie.

Prilažemo vam nekoliko fotografija načinjene prednjom kamerom u različitim uslovima:

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

Ukoliko želite da pogledate sve ove fotografije u punoj i originalnoj rezoluciji pristupite priloženom linku:

>> Fotografije načinjene kamerama Huawei P8 telefona <<

Na priloženom linku pogledajte kako izgleda kamera aplikacija koju koristite prilikom fotografisanja na Huawei P8 telefonu:

>> Kamera aplikacija - Huawei P8 <<

Korisnički izgled

Ponavljamo, ukoliko ste čitali naš test Huawei P8 Lite telefona onda će vam mnoge stvari biti jasnije. U tom testu smo spomenuli da nam se korisnički izgled Huawei P8 Lite telefona baš dopada, a budući da Huawei P8 ima isti korisnički izgled, šta mislite koje je naše mišljenje?

Ovaj put ćemo detaljnije govoriti o Emotion 3.1 korisničkom izgledu koji je presvučen preko Android 5 LolliPop platforme koja pokreće Huawei P8. Pre nego što uopšte otključate telefon, bićete oduševljeni kako je Huawei sve skockao! Naime, zaključani ekran Emotion 3.1 korisničkog izgleda podrazumeva prikaz različitih fotografija visoke rezolucije koje se “vuku” sa interneta. To su pažljivo odabrane fotografije koje će se svideti apsolutno svima!

U slučaju da se ne svide, Emotion 3.1 UI je obezbedio mogućnost uređivanja tih fotografija kako bi korisnik mogao da doda svoje fotografije. Do podešavanja zaključanog ekrana i pojedinih dodatnih opcija kao što su kamera, lampa, digitron i slično, se dolazi jednostavnim prevlačenjem prsta sa dna zaključanog ekrana prema vrhu. Dakle, tu imate kontrole da odmah promenite fotografiju, da pauzirate kako bi se samo jedna prikazivala, ne i ostale, ili da čak podelite fotografiju koja se trenutno prikazuje.

Zatim kada otključate telefon, početni ekran na prvi pogled deluje isto kao i kod svih telefona, međutim pogledajte priloženu fotografiju malo bolje!

Primećujete da ne postoji taster za pristup fioci sa aplikacijama? Znate li zašto je to tako? Emotion 3.1 UI sve aplikacije smešta na početni ekran, tačnije u okviru stranice tik početnog ekrana. Dakle, na dnu ćete imati tastere za pristup aplikaciji za pozivanje, za imenik, za razmenjivanje SMS poruka i za surfovanje internetom. Sve ostale aplikacije ćete morati da potražite na drugim stranicama prevlačenjem prsta preko ekrana, levo ili desno…

Ukoliko vam je previše teško da nađete aplikaciju, jednostavno prevucite prst sa vrha ekrana prema dnu dok ste na stranici sa aplikacijama i u novootvorenom panelu za pretragu ukucajte naziv tražene aplikacije, pa čak i kontakta ili poruke.

Za bolju organizaciju aplikacija uvek možete kreirati fasciklu, dodeliti joj naziv i u njoj spakovati željene aplikacije.

I notifikacioni panel je drugačiji i nekako osvežavajući za naš ukus. Kada spustite notifikacioni panel, u samom vrhu ćete imati dva isečka: prečice i obaveštenja. Isečak “prečice” je tu kako bi korisnik mogao da aktivira WiFi, Bluetooth, lampu, GPS, da napravi screenshot, da izabere profil tonova, da isključi ili uključi rotaciju ekrana, da smanji osvetljenje ekrana i još mnogo toga.

Isečak “obaveštenja” je tu kako bi prikazao sva obaveštenja poput pristiglih poruka, email poruka, facebook poruka, propuštenih poziva, bukvalno o bilo kakvoj aktivnosti. U prevodu to je klasični notifikacioni panel samo što izgleda drugačije. Zašto drugačije? Primećujete li da ikonice nisu iste kao kod ostalih telefona? Cela ta nova postavka je nekako osvežavajuća.

Promene se primećuju i kod aplikacije za pozivanje ili za SMS dopisivanje. Recimo kada nekog pozovete, prikaže se njegova fotografija kružnog formata gde se nakon ostvarivanja poziva javlja prsten sa indikatorom koji kruži. Po navršenju svake sekunde poziva, indikator putuje put prstena, a ukoliko indikator obiđe ceo prsten, vi ste u razgovoru čitav minut. Fina animacija zar ne?

Kod SMS aplikacije je super to što u toku dopisivanja možete da prevučete prst preko imena osobe sa kojom se dopisujete prema dnu ekrana gde pristupate dodatnim opcijama.

Te dodatne opcije su po našem mišljenju ekstremno korisne jer su na dodir od korisnika, a često potrebne. Pa tako u dva dodira možete pristupiti informacijama kontakta sa kojim se dopisujete, da ga stavite na takozvanu crnu listu ili da ga odmah pozovete.

I na kraju da dodamo to da Huawei P8 podržava startovanje pojedinih aplikacija iscrtavajući određenu gesturu zglobom prsta preko ekrana.

Zaključak

Dakle nije teško doneti zaključak da se radi o jednom premium telefonu odličnog dizajna koji korisnicima zahvaljujući Emotion 3.1 UI donosi osvežavajuće iskustvo vrhunskih performansi!

Da, baterija nije zamenljiva, to je sasvim logično, ali ne mora ni biti budući da traje čitav dan aktivnog korišćenja. Njen kapacitet je 2.680 mAh što je standardno među telefonima ovog tipa.

Bez imalo nesigurnosti vam govorimo da je Huawei P8 telefon bez značajnih nedostataka. Svakako da je mogao biti bolji, recimo da ima malo bolju kameru ili senzor koji čita otiske prstiju, ali kako bi se onda on razlikovao od ostalih? Nama se Huawei P8 dopada baš onakav kakav je, a ako imate sličan ukus dopašće se i vama.

Kratko rečeno, Huawei P8 je pun pogodak pogotovu što ga sebi možete priuštiti putem mrežnih operatera. Primera radi možete uzeti preko povoljnih paketa u mts-u, a na priloženom linku se možete detaljnije informisati:

>> Huawei P8 - mts <<

Ukoliko želite da ga kupite bez ugovorene obaveze za 67.990 dinara u WinWin radnjama ili preko web-a, onda se detaljnije informišite na priloženom linku:

>> Huawei P8 - WinWin.rs <<

Sve priložene fotografije Huawei P8 Lite telefona možete da pogledate na priloženom linku:

>> Fotografije Huawei P8 telefona <<