Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ako kupujete LG G4, ovo morate da znate inače ste bacili novac!

Ako kupujete LG G4, ovo morate da znate inače ste bacili novac!

LG G4 za EU ima jedan ogroman problem za koji treba da znate pre kupovine telefona. Evo kako da utvrdite da li je LG G4 ispravan ili ne, a ako ste već završili sa neispravnim telefonom, evo kako da pokušate da rešite problem.

LG G4 je fantastičan telefon! Čak i danas, nakon LG G5 i još nekoliko premium modela kao što su LG V10 i LG V20, LG G4 je veoma moćan telefon. On ima odlične karakteristike, vrhunsku kameru i fantastičan dizajn, ali postoji jedna stvar koja baca ružnu senku na njega.

 



Naime, ogroman broj LG G4 modela za evropsko tržište (H815) je počelo da ima problema sa WiFi modulom. Kako se mnogi vlasnici ovog telefona žale, problemi sa WiFi modulom su počeli prvo da se javljaju kada su krenule prve Android 5.1 LoliPop sigurnosne zakrpe, a još više kada se pojavila nadogradnja za Android 6 Marshmallow.

>> LG G4 - karakteristike i cene <<

U startu, korisnici su se nadali da će LG lansirati zakrpu i rešiti problem sa WiFi modulom, ali to se nije dogodilo. Mnogi su pokušali da vrate prvobitni Android 5 LolliPop i tako se reše problema, ali ni to nije pomoglo. Čak i instaliranje CustomROM-ova, menjanje kernela i modifikovanje/brisanje modređenih sistemskih fajlova nije urodilo plodom. Oni koju su imali garanciju na svoj uređaj su se nekako i provukli, a oni kojima je garancija istekla su ostali na cedilu.

Da preciziramo problem: gotovo svi vodeći LG telefoni, ako isključimo one nakon LG G4, imaju problem sa pregrejavanjem. Dakle, kada korisnik intezivno koristi multitasking, igra igrice neko duže vreme ili `pak snima malo duže u 4K rezoluciji, njegov uređaj se zagreje do te mere da može dovesti odlemljivanja određenih lemova koji vezuju module, kao što je WiFi, za ploču telefona. Rezultat čestog pregrejavanja samog uređaja može dovesti upravo do problema sa WiFi modulom, kada je reč o LG G4 modelu.

Treba imati na umu sledeće: nisu svi problemi sa WiFi modulom hardverske prirode, to vas uveravamo. Prema našem istraživanju,

- kada WiFi taster konstantno blinka,



- kada ne može da se prebaci u aktivno stanje,

- kada unutar WiFi podešavanja ne postoji lista sa dostupnim pristupnim tačkama,

to u velikoj meri ukazuje na hardverski problem. Sve ostalo je moguće rešiti određenim trikovima.

Kako prepoznati problem sa WiFi modulom na LG G4 telefonu

Prvo, ukoliko pročitate oglas u kom se opisuje da LG G4 radi super, samo se nekada dešava da izbaci sa WiFi-a ili da vlasnik ističe da WiFi ili Bluetooth ne radi i da ne zna zašto, to je definitivno problem sa WiFi modulom. Kupovina ovakvog telefona je beznadežan slučaj.



Ako se u oglasu ne pominje problem sa WiFi-om, vi treba da utvrdite smi. Evo nekoliko načina:

- Vratite telefon na fabričke vrednosti i pokušajte da se povežete na WiFi.

- Proverite da li WiFi radi u trenutku dok igrate neku zahtevnu igricu. Dakle, opteretite telefon recimo AnTuTu benchamrk aplikacijom ili nekom naprednom igricom i utvrdite da li WiFI i dalje radi.



- Povežite se na nekoliko različitih pristupnih tačaka.

- Instalirajte aplikaciju za praćenje protoka internet podataka na telefonu, isključite interntet preko SIM kartice i započnite preuzimanje neke veće datoteke. Neka to bude neki film recimo.

Ovo su neki brzi načini da utvrdite da li LG G4 ima problem sa WiFi modulom ili ne. Naravno, posedovanje telefona na par dana će vam svakako biti pouzdaniji test. Ukoliko je telefon pod garancijom, onda to LG pokriva i problem sa WiFi modulom će oni rešiti u ovlašćenom servisu.

Mi smo kontaktirali ovlašćeni servis u Beogradu, gde smo dobili informaciju da se prilikom servisiranja menja cela ploča telefona. To automatski znači da dobijate uređaj sa novim IMEI brojem. Isto tako, za one koji nemaju garanciju, to znači trošak oko 150-200€. Tačna cena popravke nam nije rečena jer iz servisa ne žele napamet da govore o bilo kom trošlu servisiranja, ali prema našim saznanjima, cena ne može biti ispod 150€

Kako rešiti hardverski problem sa WiFi modulom na LG G4 telefonu

Jedan vlasnik LG G4 telefona, koji je inače član XDAdevelopers.com sajta, je detaljno opsiao nekoliko potencijalnih rešenja za WiFi problem sa LG G4 telefonom. Kako on jasno i glasno ističe u svom postu na XDA sajtu, sva ta rešenja ne moraju 100% biti uspešna i ona mogu dovesti do ozbiljnijeg kvara uređaja. Shodno tome, veoma je bitno da znate da možete dodatno pokvariti telefon ukoliko pokušate da primenite njegova rešenja.

Evo šta on predlaže:

Primenite pritisak preko WiFi modula

1. Rastavite svoj LG G4 telefon.

2. locirajte WiFi modul i uklonite limenu zaštitu.

3. Umetnite parče plastike, nekoliko slojeva papira ili samolepljive trake, kako biste popunili prazan prostor između modula i limene zaštite.

4. Postavite još jedno parče plastike preko limene zaštite i zašrafite plastičnu masku zadnje strane telefona. Tako će maska da pritisne plastiku, koja pritiska zaštitni lim, koji pritiska ono što ste umetnuli između lima i modula, i tako izvršite pritisak na modul prema matičnoj ploči.

Ovaj video prikazuje ceo pomenuti postpupak na LG G2 modelu:

Ovaj video prikazuje ceo pomenuti postpupak na LG G3 modelu:

Primenite vrelinu preko WiFi modula kako bi se lemovi osvežili i WiFi modul ponovo konektovao sa matičnom pločom

1. Rastavite svoj LG G4 telefon.

2. Izdvojite matičnu ploču i uklonite sve komponente sa nje.

3. Locirajte WiFi modul.

4. Uklonite zaštitni lim samo sa WiFI modula.

5. Umotajte matičnu ploču aluminijskom folijom 3 puta istavljajući prorez isključvo prema WiFi modulu.

6. Građevisnkim fenom (koji greje od 700 do 900F) zagrejte WiFi modul tako što ćete fen držati 8 minuta na 15 centimetara od ploče.

7. Nakon 8 minuta zagrejavanja uklonite aluminijumsku foliju i nekim nežnim predmetom izuzetno blago pritisnite WiFi modul prema ploči na 10 sekundi.

8. Ostavite da se ploča ohladi, vratite zaštitni lim i ponovo sastavite telefon.

Evo jednog primera. U pitanju je LG Nexus 5 telefon.

Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo! Ako imate bilo kakvo pitanje, pišite nam u komentarima ovog teksta. Sve u svemu, toplo preporučujemo kupovinu LG G4 telefona jer je inzvaredan. Njegova cena se kreže između 200 i 250€ za polovan i veoma očuvan telefon.