Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako da sve vaše kontakte sačuvate zauvek?

Kako da sve vaše kontakte sačuvate zauvek?

Da li ste sigurni da ste kontakte sačuvali na ispravan način? Ili ste možda izgubili telefon ili karticu pa sada nemate kontakte koje ste ranije imali? Tome je sada kraj jer nova "cloud" era ima rešenje za to!

Još uvek se nisu svi prebacili sa običnih mobilnih telefona na pametne, a oni koji su se prebacili ne znaju u potpunosti da koriste pametan telefon. Iz tog razloga danas ću Vam pokazati kako da sačuvate vaše kontakte zauvek.

Kada krenete da sačuvate kontakt na Vaš telefon Vama se daje mogućnost da izaberete skladište.



  • Ako izaberete SIM karticu imaćete sve kontakte dok posedujete karticu, s´tim što imate ograničenje i ne možete sačuvati više od 250 kontakata.
  • Ako izaberete skladištenje na telefon moćićete da sačuvate veliki broj kontakata ali ako vam se telefon pokvari ili ga izgubite jednostavno možete da zaboravite na kontakte koje ste sačuvali.
  • Ako izaberete Google/iCloud/Microsoft naloge za skladištenje, vaši kontakti ostaju sačuvani zauvek sve dok imate pristup svom nalogu pomoću korisničkog imena i lozinke.

Ovaj sistem čuvanja kontakata je baziran na cloud tehnologiji i svaki kontakt koji sačuvate skladišti se na "siguran" server koji Vam je uvek dostupan. Ukoliko u trenutku unošenja novog kontakta niste povezani na internet to ne znači da nećete moći da ga sačuvate, naprotiv nakon unošenja kontakta vaš telefon će prvim povezivanjem sa internetom ažurirati promene na telefonu i zabeležiti ih na cloud. Još jedna od prednosti ovog načina skladištenja je pristup kontaktima na svim uređajima. Recimo kada na računaru pristupite svom nalogu, vi možete u sekciji "kontakti" da pregledate, izmenjujete i odštampate listu kontakata koju posedujete. Recimo na google nalogu možete da napravite Vcard u kom su spakovani svi vaši kontakti i da ih raspakujete u 90% telefona, kako na pametnim tako i na onim koji to nisu.

 

             

 

Ako se pitate kako da podesite da se vaši kontakti čuvaju na nalog, odgovor je veoma jednostavan. Kada prvi put startujete telefon ili nakon vraćanja na fabričko podešavanje, imate nekoliko koraka koji postavljaju rad pametnog telefona. Jedan od njih je korak u kom se definiše nalog. U zavisnosti od operatinvog sistema koji posedujete vi određujete u tom koraku da li unosite postojeći nalog ili želite da kreirate nov. Ukoliko ste već koristili neki nalog prethodno, pristupanjem postojećeg vraćate sve kontakte koje ste do sad imali i naravno sebi stvarate uslove da ponovo na isti nalog dodajete nove kontakte. Isto tako ukoliko u tom koraku sebi kreirate nov nalog nećete vratiti ni jedan kontakt jer je nalog nov ali ćete moći da unosite nove kontakte koji će biti sačuvani na novokreiranom nalogu. Ne možete mnogo pogrešiti ako preskočite ovaj korak što naravno možete, bićete ograničeni i nećete moći da skidate aplikacije sa marketa i da koristite usluge koje zahtevaju nalog.


U daljem tekstu imate definisane korake za skladištenje kontakata na nalog:



  1. Startujte telefon i prijavite se na WiFi ili 3G,HSDP mrežu.
  2. Ulogujte se pomoću postojećeg naloga ili otvorite nov.
  3. Ispišite detalje kontakta i podesite skladištenje da bude Google/iCloud/Microsoft nalog

U daljem tekstu imate definisane korake za vraćanje kontakata sa naloga:

  1. Startujte telefon i prijavite se na WiFi ili 3G,HSDP mrežu.
  2. Ulogujte se pomoću postojećeg naloga.
  3. Čekirajte opciju koja govori da će vratiti sve postavke na vaš uređaj koje su prethodno kreirane.