Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako doći do podataka bliske preminule osobe?

Kako doći do podataka bliske preminule osobe?

Evo kako pristupiti fotografijama ili video zapisima osobe koja je preminula.

Iako je tema vrlo delikatna, često se dešava da rodbina preminule osobe želi da prikupi fotografije koje su načinjene pre smrti. Za desetak godina, to će biti sasvim normalna stvar jer će svaka osoba iza sebe ostavljati gomilu tragova u vidu naloga, fotografija, video zapisa i slično. Jedino rodbina će moći da dođe do njih.

 



U današnjem tekstu želimo da vam predložimo par načina da dođete do starih fotografija vama bliske preminule osobe i podsetite se starih lepih trenutaka.

Proverite MicroSD karticu

Budući da većina telefona ima podršku za MicroSD kartice, korisnici se obično odlučuju da svoje fotografije, video zapise i sve ostale datoteke, prvo uskladište na proširivoj memoriji, pa tek onda na internoj.  Takođe, prilikom vraćanja telefona na fabričke vrednosti, sve što je na MicroSD kartici ostaje netaknuto. To je naravno još jedan razlog da se sve sačuva na MicroSD kartici.

Ukoliko je telefon zaključan PIN kodom ili lozinkom, pa ne možete da pristupite sadržaju, jednostavno izvucite MicroSD karticu i ubacite je u svoj telefon. Na taj način ćete imati pristup svim datotekama koje je preminula osoba sačuvala na MicroSD kartici.

Prijavite se na Google nalog

Često se dešava da preminule osobe u svom testamentu ostave informacije o svojim nalozima. Ako je to slučaj i kod vas, onda ćete vrlo lako doći do fotografija i video snimaka koje su sačuvane na Google Slike servisu. Takođe, imaćete pristup i Google Disk servisu gde možete takože pronaći mnogo različitih datoteka.

U slučaju da možete da naslutite lozinku Google naloga preminule osobe, nije na odmet pokušati da pristupite i na taj način.



Google je čak pokrio i taj aspekt u svojoj kategoriji “Menadžer aktivnosti naloga” gde možete napraviti digitalni testament za svoje Google servise tj. nalog. Ukoliko je preminula osoba to već obavila, onda ne treba da brinete jer ćete moći da pristupite nalogu čim priložite dokaz da je vlasnik naloga preminuo.

Zatražite pristup nalogu

Google je zakonskim predstavnicima preminule osobe omogućio pristup podacima, ali je potrebno proći kroz određenu proceduru. Procedura podrazumeva prilaganje kopije ličnog dokumenta ili pasoša, kao i prilaganje dokumenta o tome da je, osoba čijem nalogu želite da pristupite, preminula.



Doduše, Google ne garantuje da će sigurno odobriti pristup nalogu onome ko priloži ove dokumente jer se oni lako mogu falsifikovati. Google će prvo sprovesti svoju istragu gde će nakon toga doneti odluku.

Uglavnom, ukoliko vam Google odobri pristup nalogu preminule osobe, onda ćete imati uvid u sledeće:

- Google Disk



- Gmail

- Blogger

- Google +

- Google Slike

- YouTube

Imajte na umu da je ovo sve bazirano na oblaku (eng. cloud) što znači da je preminula osoba trebalo da ih koristi u nekom periodu svog života. U suprotnom, iako dobijete pristup, nećete imati šta da vidite.