Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako instalirati zvanični Android 6 Marshmallow na Sony Xperia Z2, Z3 i Z3 Compact telefone?

Kako instalirati zvanični Android 6 Marshmallow na Sony Xperia Z2, Z3 i Z3 Compact telefone?

Evo kako da nadogradite svoj Xperia Z2, Xperia Z3 i Xperia Z3 Compact telefon na najnoviju Android 6 Marshmallow verziju.

Android 6 Marshmallow je poslednja verzija Android-a za sada. Ipak, nisu svi telefoni dobili nadogradnju, a mnogi neće ni dobiti. Srećom, Sony ne spada u onu kategoriju proizvođača koji neće nadograditi svoje straije vodeće telefone pa tako već sada imamo dostupne nadogradnje za pojedine Xperia Z telefone.

Za pojedine regione i zemlje, nadogradnja na Android 6 Marshmallow je već dostupna za Xperia Z2 (D6503), Xperia Z3 (D6603) i Xperia Z3 Compact (D5803) telefone. U suštini svi, Xperia telefoni navedenih oznaka sa otključanim bootloader-om mogu ručno da se nadograde na Marshmallow, bez obzira što je firmware namenje drugim regionima i zemljama.



Dakle, poslednja verzija Android firmware-a dolazi sa sledećim brojem izrade: 23.5.A.0.570. Ako ste pratili kako Sony napreduje po pitanju nadogradnje firmware-a na Android 6 Marshmallow, onda uviđate da je broj izrade poslednjeg firmware-a isti kao i onaj prethodni sa BETA verzije. Nadogradnjom na Android 6 Marshmallow se takođe dolazi i do nove Sony Camera 2.0 aplikacije i do februarskih sigurnosnih zakrpa.

Što se OTA (skr. over the air) nadogradnje tiče, možemo je očekivati kroz mesec, dva, ali pitanje kada će ona konkretno stići kod nas. Oni koji ne žele da čekaju uvek mogu iskoristiti ovaj način nadogradnje. Evo koji uslovi moraju biti ispunjeni kako biste mogli da ručno instalirate Android 6 Marshmallow na Xperia Z2, Xperia Z3 i Xperia Z3 Comopact:

- Telefon mora biti napunjen na minim 60%

- Telefon mora imati aktiviranu opciju “USB otklanjanje grešaka”. OVDE pogledajte kako se ona aktivira.

- Potrebni su odgovarajući drajveri za pomenute Sony telefone. OVDE ih možete preuzeti.



- Potrbni su ADB Flashtool drajveri. OVDE ih možete preuzeti.

- Napravite rezervnu kopiju celokupnog telefona. OVDE možete pogledati kako se to radi.

Kako instalirati Android 6 Marshmallow na Xperia Z2, Xperia Z3 i Xperia Z3 Compact

1. Prvo preuzmite odgovarajući firmware za vaš model telefona:

>> Xperia Z3 (D6603) 23.5.A.0.570 Ukraine Generic (Android 6.0.1) <<



>> Xperia Z3 Compact (D5803) 23.5.A.0.570 Latin America Generic (Android 6.0.1) <<

>> Xperia Z2 (D6503) 23.5.A.0.570 Philippines Generic (Android 6.0.1) <<

2. Zatim sa priloženog linka preuzmite i na vaš Windows 7 računar instalirajte “FTF Flash Tool” alatku:



>> FTF Flash Tool <<

3. Ne zaboravite da treba da instalirate ADB Flashtool i Sony USB drajvere za koje smo vam gore proložili link-

4. Prebacite FTF datoteku Android 6 Marshmallow firmware-a koji ste preuzeli u prvom koraku u fasciklu “C:/Flashtool/firmwares”.

5. Sada pokrenite “FTF Flash Tool” alatku i izaberite FTF paket koji želite da instalirate.

6. Pre samog instaliranja, vaša FTF Flash Tool alatka bi trebalo da izgleda ovako:

Dakle, treba da imate ispisan model telefona i verziju firmware-a koju treba da instalirate.

7. Proverite da li su sve tri opcije (DATA, CACHE i APPSLOG) ispod “Wipe” naslova štiklirane. Takođ, sve ispod naslova “Exclude” i “Misc” ne treba biti štiklirano.

8. Ako je sve pripremljeno kao što smo naveli u uputstvu, onda ste spremni za instaliranje. Dodirnite na taster “Flash” koji se nalazi u donjem desnom uglu “FTF Flash Tool” alatke.

9. Po dodiru na pomenuti taster bićete upitani u kom stanju želite da operacija bude izvršena: Flashmode ili Fastboot. Vi štiklirajte “Flashmode” i kliknite na “Flash” taster.

10. “FTF Flash Tool” alatka će potom od vas zatražiti da telefon prebacite u “Flashmode” stanje. Da biste to uradili, prvo siključite telefon ukoliko je uključen, pritisnite i zadržite taster za smanjivanje tona i u tom momentu povežite telefon sa računarom putem USB kabla.

11. Čim računar prepozna telefon, instaliranje će biti započeto. Po završetku instaliranja firmware-a samo ponovo pokrenite telefon.

To je to! Nadamo se da ste uspešno priveli kraju ovu proceduru. Imajte na umu da prvo podizanje sistema može potrajati od 10 do 20 minuta. Jednostavno sačekajte dok telefon odradi svoje pri prvom podizanju novog Android 6 Marshmallow sistema.