Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako najbolje iskoristiti sve kamere Huawei P60 Pro telefona?

Kako najbolje iskoristiti sve kamere Huawei P60 Pro telefona?

Huawei P60 Pro dolazi sa fenomenalnim zadnjim kamerama koje u automatskom režimu mogu okinuti odlične fotografije. Međutim, da biste iskoristili pun potencijal svih kamera Huawei P60 Pro telefona potrebno je da znate par trikova kako da to uradite.

Huawei P60 Pro je nedavno lansiran i svi su oduševljeni njegovim karakteristikama, dizajnom, ali pre svega kamerama. 

 



On poseduje tri vrhunske zadnje kamere koje upošljavaju premium senzore, RYYB kolor filtere, ozbiljan set sočiva, kao i optičku stabilizaciju slike.

Ne bismo želeli previše da idemo u tehničke detalje zadnjih kamera, ali ako već želite da saznate nešto više o tome, onda vam predlažemo da pogledate našu detaljnu recenziju na priloženom linku ili na našem YouTube kanalu.

>> Huawei P60 Pro recenzija; sve što treba da znate, a i više od toga! (VIDEO)  <<

Korisni alati

Kada pokrenete kamera aplikaciju Huawei P60 Pro telefona, prvo što treba da uradite je da uključite par opcija u podešavanjima. 



Radi kreiranja što bolje kompozicije, potrebno je da uključite “Mreža kamere” opciju koja se nalazi u okviru “Opšte” kategorije. A kada ste već tu, aktivirajte “Horizontalni nivo” opciju jer vam ona omogućava da lakše utvrdite da li telefon držite ravno ili ne. 

Veštačka inteligencija

Ok, sada smo aktivirali neke alate koji će nam pomoći da napravimo što bolje fotke. Ali to nije sve. Naš predlog je da koristite “Master AI” optimizaciju fotografija koje Huawei P60 Pro ima. U zavisnosti od toga šta fotografišete, AI će najbolje moguće podesiti parametre koji se tiču  ekspozicije, balansa bele boje, kontrasta, saturacije i tome slično. 



A kako biste dodatno na automatski način stilizovali fotografiju, na raspolaganju su filteri koje sada u par dodira možete aktivirati jednom rukom. Huawei je sve korisne opcije premestio ispod tastera za okidanje fotografije te sa P60 Pro modelom možete sve obaviti gotovo sve jednom rukom, dok fotografišete.

Huawei XMAGE tehnologija



Ono što je još bolje od filtera su XMAGE režimi koji vam omogućavaju da promenite kako će se boje zabeležiti. Režim “Original” beleži najrealnije boje i samim tim je to možda najbolji režim. Ipak, ako želite da vam boje na fotografijama budu nešto punije i kontrast jači, onda predlažemo da koristite “Živopisno” režim. A ako sa druge strane želite jači kontrast, ali svetlije boje, onda “Jarko” režim rešava taj problem.

Kompozicija

Kako biste uvek dobili najbolje moguću fotografiju, a da pritom ne podešavate ručno parametre, uvek je dobro da sledeće opcije budu aktivirane:

- Master AI

- Original XMAGE režim

Naravno, u zavisnosti šta fotografišete, uvek je dobro poigrati se sa kompozicijom. Naš savet bi bio da sve što je bitno bude na poziciji linija mreže koju kamera prikazuje. Ako to nije opcija, onda je najbolje da ono što fotografišete bude u centru kadra tj. u centralnoj kocki mreže koju kamera aplikacija prikazuje.

Noćni rećim

Predlažemo da ne koristite LED blic jer se glavna kamera fantastično snalazi u noćnim uslovima. Čak nije ni potrebno da koristite noćni režim. Ipak, za bolje rezultate u nekim baš ekstremnim situacijama je taj “Noć” režim itekako dobrodošao.

Tokom korišćenja “Noć” režima, naš predlog je da telefon naslonite na neku ravnu, statičnu površinu kada koristite jer će tada fotografija biti najbistrija.

A ako nemate recimo ogradu ili zid na koji biste naslonili telefon, onda lakat ruke, u kojoj držite telefon, naslonite na svoj stomak i drugom rukom ga učvrstite. Tako ćete stabilizovati telefon i sprečiti kreiranje mutnih noćnih fotografija.

Slikanje svetlošću

A kada već govorimo o fotografisanju tokom noći, onda imamo sjajan predlog kako da napravite vrlo interesantne fotografije kada ste na ulicama nekog grada. Naime, ako pristupite dodatnim režimima fotografisanja Huawei P60 Pro tefona, videćete režim “Slikanje svetlošću”. On vam omogućava da napravite interesantne fotografije poput ovih

- Tragovi farova

- Svetlosni grafiti

- Svilenkasta voda

- Putanje zvezda

Kada pravite ovakve fotografije, jako je bitno da telefon bude statičan tj. na stativu. Tako ćete dobiti najbolje rezultate jer senzor u tim situacijama dugo upija svetlo i svako pomeranje bi dovelo do zamućenja. Onaj trik sa naslanjanjem lakta na stomak u ovom slučaju neće pomoći.

Portret i otvor blende režimi

Jedan od načina da dođete do sjajnih fotografija sa zamagljenom pozadinom je da koristite “Portret” režim ili režim “Otvor blende”. 

Potret režim neretko radi fantastično, ali nije perfektan i nekada će se dogoditi da zamagljenje ne bude baš najpreciznije. Prednost “Portret” režima je to što osim zamagljenja pozadine možete ulepšati i lice osobe koju fotografišete.

Sa druge strane, režim “otvor blende” vam omogućava da uposlite promenljiv fizički otvor blende i tako postignete najbolje moguće rezultate kada je zamagljenje u pitanju jer će se to postići prirodnim/tehničkim putem, ne digitalnim kao u slučaju “Portret” režima.

No, ako vam zamagljenje pozadine na f/1.4 nije dovoljno, uvek možete preći na virtuelni otvor blende i tako postići još veće zamagljenje pozadine prelaskom na “f/0.95” vrednost.

Preiscope kamera - Do 10X zoom

Ono što je sjajno kod Huawei P60 Pro telefona je to što su sve njegove kamere izvanredne, ne samo glavna. Pa tako, 3.5x periscope kamera takođe pravi neverovatne fotografije, čak i u lošijim uslovima osvetljenja. 

Obzirom da koristi sočiva čija je žižna daljina 90mm, fotografije koje napravite periscope kamerom izgledaju “sinematično”. Verovali ili ne, mi češće koristimo periscop kameru nego glavnu, upravo zbog toga. A taj 3.5x optički zoom nije prejak da ne možemo koristiti periscop kameru u svakodnevnim okolnostima. 

A ako slučajno zatreba dobar zoom, onda ne oklevajte da koristite 10x hibridni zoom jer on zapravo kombinuje optičko zumiranje sa fotografijom visoke rezolucije te konačna fotografija gotovo uvek biva oštra i kvalitetna. 

Periscope kamera Huawei P60 Pro telefona ima najveći otvor blende na tržištu, što joj omogućava da kreira odlične fotografije i u lošim uslovima osvetljenja. Tako da ne oklevajte da okidate fotografije periskop kamerom i uveče tj. tokom noći. 

Makro režim

Veliki otvor blende periscope kamere praktično preuzima makro režim ultraširokouganoj kameri, te uz fantastičnu stabilizaciju slike možete brzo i jednostavno napraviti odlične makro fotografije. 

Ako se kojim slučajem makro režim ne aktivira automatski, onda taj režim možete pronaći u okviru “Još” stranice unutar “Kamera” aplikacije. Tu ćete dobiti mogućnost da se prebacite na “10x” makro režim, ali on ipak neće biti bolji od onog običnog.

A kada već pominjemo “Još” stranicu, istaći ćemo da tu možete pronaći brojne korisne režime. Mi bismo pored “Slikanje svetlošću” režima izdvojili i “Panorama”, odnosno “Visoka rezolucija” režime.

Ultraširokougaona kamera

Hteli bismo da vas ohrabrimo da koristite i ultraširokougaonu kameru jer sa njom možete napraviti fantastične fotografije kako gradskih arhitektura, tako i prirodnih pejzaža. Podsetićemo vas da uvek treba da koristite “Master AI” jer ćete tada dobiti najbolje moguće ispravljanje distorzije slike koja se dešava usled korišćenja sočiva čija je žižna daljina 13 mm. A osim ispravljanja distorzije, Master AI će unaprediti i druge aspekte fotografije o kojima smo ranije već govorili. 

Ultraširokougaona kamera Huawei P60 Pro telefona je možda i najbolja na tržištu kada je reč o fotografisanju tokom noći. Tako da slobodno možete biti kreativni i okidati fotografije gradske arhitekture koje su tematsko osvetljene tokom noći.

Selfie fotografije

Ne brinite, i selfie kamera može napraviti sjajne fotografije u bilo kojim uslovima osvetljenja, pogotovo u onim dobrim. Ono što će vam se sigurno dopasti je to što je ugao vidljivosti dosta veći. 

Samim tim, ako želite da u selfie fotografiji stanu svi vaši prijatelji ili da se vidi cela zgrada iza vas, onda je potrebno da dodirnete na “W” taster. Tada će ugao vidljivosti biti znatno veći.

Još jedan cool trik da povećate ugao vidljivosti je da pređete u “Panorama” režim. Doduše, fotografije okinute u tom režimu su nešto nižeg kvaliteta te vas savetujemo da ga koristite samo tokom dana kada je osvetljenje jako.

Huawei App Gallery -  Baš sve aplikacije su tu

Naravno, u slučaju da želite dodatno da eksperimentišete, uvek možete sa Huawei App Gallery prodavnice preuzeti aplikacije kao što je Camera360. Ova dobro poznata aplikacija vam omogućava da okidate fotografije sa različitim filterima, grafikama i još mnogo toga.

A ako želite da preradite fotografije pomoću Google Snapseed aplikacije, bez brige, i to možete. Samo pretražite “Google Snapseed” aplikaciju u direktno u Huawei App Gallery prodavnice i ona će biti dostupna za preuzimanje i instaliranje.

Nije bitno da li ćete koristiti aplikacije koje se oslanjaju na Google Play servise ili ne jer sve te aplikacije sada možete brzo i jednostavno instalirati preko Huawei App Gallery prodavnice. Baza aplikacija je ogromna, a sve je to dostupno zahvaljujući Petal Search i GBox implementaciji.

Interesanto je to da u Huawei App Gallery prodavnici, korisnici Huawei pametnih telefona mogu pronaći 18 različitih  kategorija, koje pokrivaju vodeće svetske ali i lokalne aplikacije, uključujući navigaciju i transport, vesti, društvene mreže, finansije, zabavu i druge kategorije.

Obzirom da je Huawei App Gallery prodavnica dostupna u više od 170 zemalja i regija, sa preko 580 miliona aktivnih korisnika mesečno na globalnom nivou i 6 miliona registrovanih programera, nije ni čudno to što možemo pronaći i lako instalirati svaku aplikaciju koja nam je potrebna.

Ovo su sve stvari koje bi trebalo da znate ukoliko planirate da napravite što bolje fotografije Huawei P60 Pro telefonom. Naravno, uvek možete eksperimentisati i tako stvoriti uslove za još bolje fotografije jer nam se čini da Huawei P60 Pro telefon nema granica.