Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako preko telefona saznati kada imate bus ili voz? [CELA SRBIJA]

Kako preko telefona saznati kada imate bus ili voz? [CELA SRBIJA]

Evo kako vam korišćenje telefona i pojedinih aplikacija može olakšati potragu za odgovarajućim autobusom ili vozom. Takođe, pročitajte još mnogo toga vezano za usluge gradskog, prigradskog i međugradskog prevoza koje se pružaju putem brojnih aplikacija.

Prvo ćemo ukratko reći kako vi to lako možete saznati informacije o prevozu putem telefona. Naime, danas imamo skoro deset različitih aplikacija za Android uređaje koje nam pomažu oko organizovanja prilikom gradskog ili međugradskog prevoza. Za njihov rad je naravno potreban internet (ne za sve aplikacije).

 



Međutim, i ne baš tako brz internet budući da se radi o jednostavnim aplikacijam. One koriste informacije sa zvaničnih sajtova ili servera prevoznika koji su trenutno na snazi u vašem gradu. Neke od ovih aplikacija čak same ažuriraju pojedine informacije, pa čak i red vožnje, no to ne znači da postoji rizik da će neka informacija biti zastarela jer se one redovno uređuju tj. ažuriraju...

Dakle, uviđate i sami da su male šanse da se greška podvuče budući da se sve informacije direktno vuku sa sajtova prevoznika kojima je od krucijalnog značaja da sve bude kako treba.

Počećemo o aplikacijama koje su namenjene gradskom prevozu za početak. Kasnije ćemo se pozabaviti aplikacijama za međugradski prevoz, a na kraju ćemo govoriti i o aplikaciji koja se tiče reda vožnje vozova.

Gradski prevoz

Kad će mi bus - [Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Niš]

Kod ove aplikacije prvo treba istaći da ona koristi internet samo na početku, tačnije pri odabiru grada za koji želite da pregledate red vožnje. To znači da vam internet neće biti potreban kada u buduće budete koristili aplikaciju. Treba dodati da je ovo aplikacija za one koji često borave u različitim gradovima, a naravno za prevoz u njemu koriste autobus. To govorimo jer aplikacija “Kad će mi bus” ima bazu za četri grada: Beograd, Kragujevac, Novi Sad i Niš.

Ono što je dobro kod aplikacije “Kad će mi bus” je to što ona sama, na osnovu vremena koje daje vaš uređaj, prikazuje kada vam autobus kreće sa početne stanice. Na vama je samo da odaberete liniju tj. broj autobusa. Što se smera tiče, bukvalno jednim dodirom na taster to regulišete.



U slučaju da želite da proverite kada imate bus u toku dana ili tokom vikenda, uvek možete da pregledate red vožnje koji nije baziran na vremenu koje vaš uređaj pokazuje.

Nama se dopada to što je aplikacija izuzetno jednostavna za korišćenje i to što ima mogućnost čuvanja linija koje često koriste.



GSP Kragujevac

Kragujevčani već duže vreme imaju svoju aplikaciju koja im pomaže oko organizovanja prilikom korišćenja gradskog prevoza. Ipak, ova aplikacija ne pomaže samo kada je upitanju gradski prevoz. Pomoću nje možete pregledati red vožnje i međugradskog prevoza.



Zanimljivo je to da aplikacija nudi i brojeve telefona vodećih taksi službi koje posluju na teritoriji grada Kragujevca. To je jako bitno jer je u Kragujevcu taksi bizarno jeftin u odnosu na Beograd ili Novi Sad.

Dakle, korisnici ove aplikacije pride imaju red vožnje međugradskog prevoza, pregled brojeva taksi službi i pregled servisnih brojeva telefona. Ono što je bitno naglasiti je da GSP Kragujevac koristi internet, ali ne u zabrinjavajućoj količni.

Red vožnje gradskog prevoza je prikazan tako da imate uvid u sve polaske. Takođe, imate odabir između reda vožnje radnim danima, subotom i nedeljom.

Dopašće vam se i to što GSP Kragujevac aplikacija prikazuje putanju linije koristeći Google mape. To je dobro za one koji žele dobro da se upoznaju sa naseljima kroz koje prolaze i uopšte Kragujevcom.

Moramo da pohvalimo dizajn ove aplikacije jer je veoma suptilan i elegantan. Što se Kragujevca tiče, preporučujemo da koristite GSP Kragujevac aplikaciju.

Red vožnje - [Niš]

I Niš ima veoma zanimljivu aplikaciju koja funkcioniše slično poput GSP Kragujevac. To znači da i ona zahteva minimalan protok interneta da bi funkcionisala.

Aplikacija nudi sve kao i GSP Kragujevac, sem onih dodatnih usluga koje uključuju brojeve taksi službi, Google mape i slično. Dakle, Red vožnje - Niš aplikacija pruža pregled po liniji, gde kasnije možete detaljnije videti u koje vreme polazI autobus koji vam je potreban.

Takođe, vrlo lako možete da sačuvate pojedine linije kao omiljene radi lakšeg pregledanja reda vožnji.

Razlog zašto Nišlije vole ovu aplikaciju je zato što ona prikazuje i red vožnje prigradskih linija. Takođe, ona ima možda i najbolji dizajn od svih aplikacija ovakvog karaktera.

Prema komentarima sa Google Play prodavnice, Red vožnje - Niš aplikacija je uvek precizna i ažurna. Ne dešava se da baza podaka bude zapuštena, te su njeni korisnici prezadovoljni. Shodno tome, što se Niša tiče, ovo je aplikacija koju mi preporučujemo.

Bus NS - [Novi Sad]

Novi Sad takođe ima apliakciju koja je tu da pomogne svim građanima ovog grada oko gradskog, ali i prigradskog prevoza. Bus NS ima različite mogućnosti koje su u suštini slične kao i one u prethodno pomenutim aplikacijama.

Korisnik je u mogućnosti da podeli prikaz gradksih i prigradskih linija radi jasnijeg pregleda, a redovi vožnje se dele na radni dan, subotu i nedelju.

Zahvaljujući GPS-u vašeg telefona, Bus NS može da detektuje vašu lokaciju i da prikaže vama najbližu autobusku stanicu ili liniju. Takođe, u mogućnosti ste da pregledate autobuske linije u realnom vremenu zajedno sa svim stajalištima. Naravno, Google mape su deo celog tog prikaza.

Zahvaljujući pomenutim opcijama, moguće je kombinovati linije kako bi zanli na kom stajalištu je potrebno izaći i ući u drugi autobus radi daljeg putovanja do krajnje destinacije. Kao i apliakcija “Kad će mi bus”, Bus NS takođe koristi internet samo na početku kada preuzima celu bazu na memoriju Android uređaja.

*Napomena

Postoji još jedna aplikacija koja ima istu ulogu kao i Bus NS. Mlada je, ima dobar dizajn i vredi je probati. Sa prloženog linka je možete preuzeti:

>> NS Bus <<

Pohvalili bismo je jer ona ima podršku za dva jezika, srpski i engleski, pa tako svi koji posete Novi Sad, a nisu iz Srbije, mogu lako da koriste gradski prevoz uz pomo Bus NS aplikacije. Sa druge strane ne dopada nam se dizajn jer smatramo da bi on mogao biti malo jasniji i organizovaniji.

Međugradski prevoz

Red vožnje [autobus ili voz]

Veoma je malo aplikacija koje su tu kako bi korisnicima pomogle oko informisanja ili čak rezervisanja karti za međugradski prevoz. Da li ste do sada čuli za sajt “Polazak.com”?

Ako ste preko interneta pretraživali brojeve telefona autobuskih stanica ili možda čak neku informaciju o redu vožnje međugradskog prevoza, onda ste sigurno naišli na “Polazak.com” sajt koji nudi razne uslige. Oni su svoje poslovanje prošili gde su kreirali Android aplikaciju koja nosi naziv “Red vožnje”.

Naime, putem aplikacije “Red vožnje” vrlo lako možete saznati kada imate autobus iz, recimo, Beograda do Subotice. Sve što je potrebno da uradite je da unesete iz kog i u koji grad putujete. Zatim odaberite datum i vreme pa dodirnite na taster “pretraga”.

Kao rezultat pretrage će vam se prikazati informacije o tome koji prevoznik je dostupan, da li se preseda, u koje vreme polazi i u koje stiže na izabranu destinaciju.

Tu su i brojne korisne funkcije kao što je mogućnost da sačuvate linije koje često koristite, da pregledate istoriju pretrage, da pregledate prevoznike koji trenutno vrše prevoz putnika na teritoriji Srbije, da promenite jezik i slično.

Treba dodati i to da je moguće pregledati celokupan red vožnje određenog prevoznika jednostavnom pretragom prevoznika koji vam je potreban.

Svakako preporučujemo da preuzmete ovu aplikaciju jer ona pruža pregršt informacija, kao i usluga. Što se nas tiče, ona je naša preporuka kada je međugradski prevoz u pitanju.

Niš Ekspres

Nišlije imaju prevoznika koji pokriva dobar deo ruta po celoj zemlji. Stoga i veliko interesovanje za njihve usluge što je na kraju rezultiralo time da je Niš Ekspres rešio da napravi aplikaciju. Otud i istoimena aplikacija koja kratko i jasno nudi ono što je njihovim korisnicima bitno, a to su informacije o redu vožnje međugradskog prevoza.

Slično aplikaciji “Red vožnje”, aplikacija "Niš Ekspres" funkcioniše tako što je korisnik u obavezi da navede sa koje autobuske stanice u Srbiji polazi, kao i to koja je destinacija na koju želi da ode. Osim toga, potrebno je da se unese vreme i datum polaska.

 

Dodirom na taster “Pretraga” se dolazi do prikaza reda vožnje. Taj prikaz podrazumeva informacije o liniji, o tome koliko mesta je slobodno, tačno vreme polaska i tačno vreme dolaska.

Jednostavno zar ne! To je ono što svi korisnici žele. Brz, jednostavan i precizan uvid u red vožnje. Moramo da pohvalimo trud prevoznika Niš Ekspres i istaknemo da su obezbedili engleski jezik za svoju aplikaciju tako da oni koji dolaze u Srbiju, a ne govore srpski, vrlo lako mogu da koriste međugradski prevoz uz pomoć ove aplikacije.

Red vožnje ŽS

Železnica Srbije je još krajem 2011 godine lansirala aplikaciju koja svim svojim korisnicima omogućava brz i lak pregled reda vožnje.

Ona daje informacije o polascima i dolascima vozova i neke informacije o cenama i ponudama u vozovima, u Srbiji. Od korisnika se traži da unese parametre pretrage na osnovu kojih se prikazuje lista vozova, koji ispunjavaju unešene uslove. Korisnik unosi početnu i krajnju stanicu, kao i datum polaska.

Dobijena lista vozova, za svaki voz, sadrži informacije o polasku, dolasku, trajanju putovanja i vrsti voza. Ako je voz aktivan tj. u putu je, korisniku će se prikazati informacija o kašnjenju voza i očekivanom dolasku.

Detaljne informacije o izabranom vozu se sastoje od prikazane liste stanica kroz koje voz prolazi, pritom su prikazane sve stanice na ruti voza, podatke o ponudama u vozu i cenama karata i ponuda u tom vozu na putu u Srbiji.

Za sada se Red vožnje ŽS aplikacija nije loše pokazala. Između 50.000 i 100.000 preuzimanja ima, a ocena joj 4.3 što je sasvim uredu.


Nadamo se da smo uspeli da vam pomognemo i da će ove aplikacije u buduće biti od koristi. Podelite ovaj tekst na svojim društvenim mrežama kako bi ostali saznali kako putem telefona mogu pratiti red vožnje autobusa ili vozova. Ukoliko vi koristite neku dobru aplikaciju ovakvog karaktera, slobodno nam pišite u komentarima, rado ćemo je probati.