Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako promeniti ime Android telefona za WiFi ili Bluetooth?

Kako promeniti ime Android telefona za WiFi ili Bluetooth?

Evo kako da promenite naziv telefona, naziv za WiFi ili Bluetooth. Pokazaćemo kako da to uradite na više različitih uređaja budući da se procedura razlikuje od brenda do brenda telefona.

Ime vašeg Android uređaja funkcioniše kao ime hosta dok se povezuje sa drugim uređajima preko WiFi mreže. Personalizovano ime uređaja za WiFi, Hotspot ili Bluetooth vezu olakšava prepoznavanje uređaja na listi drugih povezanih uređaja. Svi Android uređaji podrazumevano imaju generičko ime i zato je dobra ideja da svom uređaju date jedinstveno ime. Evo kako možete da promenite ime uređaja na Androidu za žičane i bežične veze. Štaviše, videćemo i kako možemo da promenimo ime uređaja u Google Play prodavnici.

 



Lično više volim da vidim personalizovano ime za sve svoje uređaje, bilo da je to moj računar, laptop, pametni telefon ili WiFi ruter. Ako posedujete Android pametni telefon ili tablet uređaj, sledite uputstva u nastavku da biste promenili sledeće:

 

  • Naziv Android uređaja

  • Bluetooth ime

  • WiFi Direct ime

  • Naziv mobilne pristupne tačke



  • Naziv uređaja u Play prodavnici

 

Promena imena uređaja automatski menja imena Bluetooth i WiFi Hotspot veza. Međutim, moguće je postaviti jedno ime za Android uređaj a drugo Bluetooth ime i ime Hotspota. Dajući svom uređaju prilagođeno ime, možete ga lako prepoznati na listi dostupnih bežičnih mreža i Bluetooth uređaja. Srećom, promena naziva uređaja nije toliko komplikovana kao isključivanje Talkback-a na Android uređajima.

Promenite ime uređaja na Android-u

Ako želite da personalizujete ime uređaja Android telefona ili tableta, to ćete najlakše uraditi putem Podešavanja.



1. Otvorite aplikaciju Settings na Android uređaju.

2. Pomerite se nadole do O telefonu ili O uređaju i dodirnite tu opciju.

3. Sada dodirnite opciju Ime uređaja. 



4. Ukucajte željeno ime i izaberite U redu.

5. Ako posedujete Samsung Galaxy telefon ili tablet, koraci za promenu imena uređaja su gotovo isti.

6. Idite na Podešavanja > O telefonu i dodirnite dugme Uredi. Otkucajte ime uređaja koje želite i dodirnite Gotovo.

Nije važno da li ste vlasnik uređaja iz OnePlus-a, Realme-a, Oppo-a, Vivo-a, Nokia-e, Lenovo-a, Huawei-a itd., Potrebno je samo da odete do Podešavanja > O telefonu > Ime uređaja, dodirnite trenutno ime uređaja i dodelite mu ime. Jednom kada promenite ime pomoću gore navedene metode, prikazaće se prilagođeno ime za sve žične i bežične veze.

Promenite ime uređaja pomoću ADB komande

Iako je promena imena Android uređaja putem podešavanja vrlo jednostavna, postoji još jedan način na koji biste mogli pokušati. Morate biti upoznati sa komandama ADB-a i možete da promenite ime svog Android telefona pomoću ADB-a kako je opisano u nastavku.

1. Preuzmite najnovije alate za Android SDK platformu i podesite ih na vašem računaru.

2. Instalirajte najnoviji Android USB upravljački program na računaru.

3. Otvorite direktorijum platform-tools i pokrenite prozor komandne linije. Postoje 2 načina za to.

 - Postavite pokazivač miša na prazno mesto u prozoru direktorijuma, kliknite desnim tasterom miša i ovde odaberite opciju Otvori prozor PowerShell.

- Samo unesite „cmd“ u adresnu traku prozora direktorijuma i pritisnite taster Enter.

4. Kada se pokrene prozor komandne linije, povežite svoj uređaj sa računarom.

5. Na telefonu idite na Podešavanja > Opcije za programere i omogućite USB otklanjanje grešaka.

6. Sada otkucajte komandu “adb devices” u prozoru komandne linije i pritisnite taster Enter.

7. Ako u prozoru cmd dobijete alfanumeričku vrednost, to znači da je vaš telefon pravilno povezan.

8. Sada izvršite naredbu “adb shell settings get global device_name” da biste dobili trenutno ime vašeg Android uređaja.

9. Ime svog uređaja videćete u prozoru komandne linije.

10. Sada otkucajte ili nalepite komandu adb shell settings put global device_name "Novo ime uređaja" i pritisnite taster Enter. Ne zaboravite da zamenite ime uređaja naredbom sa imenom koje želite za svoj uređaj.

11. Sada idite na Podešavanja > O telefonu i videćete da je ime uređaja promenjeno. 

Korisni linkovi:

>> Kako instalirati i koristiti ADB na Windows 10 računaru? <<

>> USB drajveri za sve Android uređaje! [Samsung/Sony/LG/HTC/Asus/Huawei] <<

Promena naziva WiFi pristupne tačke

Obično koristim hotspot na svom Android telefonu da bih gledao Netflix i Prime Video emisije na pametnom TV-u i surfovao Internetom na laptopu tokom putovanja. Dobro je dati uređaju personalizovano ime radi udobnosti. U slučaju da želite samo da promenite ime hotspota svog Android uređaja, u nastavku su navedeni koraci.

1. Otvorite Podešavanja na Android telefonu.

- Samsung Galaki uređaji: Dodirnite Connections > Mobile Hotspot i Tethering.

- OnePlus telefoni: Dodirnite Mobile / Wi-Fi Hotspot i Tethering.

- Xiaomi Redmi telefoni: Dodirnite Prenosiva pristupna tačka ispod SIM kartica i mobilne mreže.

2. Da biste promenili ime hotstopa na Android uređajima različitih OEM proizvođača, sledite dolenavedene korake.

- Samsung uređaji: Morate da omogućite mobilnu pristupnu tačku da biste mogli da promenite njena podešavanja. Dodirnite Mobile Hotspot i Tethering.. Dodirnite trenutno ime uređaja i preimenujte ga. Izaberite opciju Sačuvaj.

- Xiaomi uređaji: Dodirnite Postavi prenosnu pristupnu tačku > SSID, otkucajte željeno ime prenosne pristupne tačke i dodirnite ikonu OK.

- OnePlus uređaji: Izaberite Wi-Fi pristupna tačka, otkucajte ime mreže pristupnih tačaka i izaberite U redu.

Promenite Bluetooth ime na Androidu

Kao što sam gore pomenuo, možete da podesite različita imena uređaja za Bluetooth i WiFi veze, a da istovremeno držite drugo ime uređaja na Androidu. Ispod je opisano kako možete da promenite Bluetooth ime za Android uređaj.

*Napomena

Morate da uključite Bluetooth na uređaju da biste mogli da uređujete njegova podešavanja.

1. Otvorite Podešavanja na Android uređaju.

2. Dodirnite Bluetooth i uključite ga. Možete i da otvorite tablu brzih podešavanja klizanjem statusne trake i dodirnite i zadržite ikonu Bluetooth.

3. Dodirnite Ime uređaja i otkucajte Bluetooth ime za svoj uređaj.

- Ako ste vlasnik OnePlus telefona, Odaberite Upari novi uređaj da biste pristupili opciji Ime uređaja. Dodirnite ime uređaja, ukucajte novo i dodirnite Uredu.

- Na Samsung Galaxy uređajima nemate mogućnost promene Bluetooth imena. Samsung uređaji automatski uzimaju ime vašeg uređaja kao Bluetooth ime.

Promena imena direktnog Wi-Fi-ja

Wi-Fi Direct je brži način od Bluetooth-a za deljenje datoteka putem bežične mreže. Ako želite da podesite ime Wi-Fi Direct-a za svoj uređaj, evo kako to možete da uradite.

1. Prvo uključite WiFi na uređaju.

2. Otvorite Podešavanja na uređaju i dodirnite Wi-Fi.

3. Sada uradite kako je opisano u nastavku.

- Xiaomi uređaji: Izaberite Dodatna podešavanja i dodirnite Wi-Fi Direct. Zatim dodirnite Ime uređaja i unesete željeno ime.

- OnePlus uređaji: Dodirnite Wi-Fi Direct, a na sledećem ekranu dodirnite ikonu sa 3 tačke u gornjem desnom uglu. Izaberite Preimenuj uređaj i otkucajte ime za Wi-Fi Direct za svoj telefon.

- Samsung uređaji: Na Samsung Galaxy uređajima, naziv uređaja koji ste postavili automatski će biti dodeljen kao Wi-Fi Direct ime vašeg uređaja.

Promenite naziv uređaja u Google Play prodavnici

Svaki Android telefon (Izuzev Huawei telefona) ima preinstalirane aplikacije Google Play Store. Svi Android uređaji registrovani sa istim Gmail ID-om prikazani su na kontrolnoj tabli vašeg Google naloga.

Ako želite da vaša Google Play prodavnica i Google kontrolna tabla prikazuju personalizovano ime za vaše Android uređaje, sledite korake date u nastavku.

1. Otvorite stranicu https://play.google.com/settings na računaru ili u pregledaču za mobilne uređaje.

2. Videćete listu svojih uređaja.

3. Dodirnite ili kliknite na dugme Uredi ispred imena uređaja i preimenujte uređaj.

4. Nakon toga dodirnite ikonu Ažuriraj.

To je to! Uspešno ste promenili ime uređaja za Android telefon. Sledeći put kada pokušate da instalirate aplikaciju iz Google Play prodavnice (Putem web pregledača), od vas će se tražiti da izaberete uređaj sa imenom koje ste dodelili.

Vreme je da ovde završim svoj tutorial. Nadam se da ćete sada moći da promenite ne samo ime uređaja na Android-u, već i Bluetooth ime, ime pristupne tačke i WiFi Direct ime. U slučaju da i dalje imate pitanja, pošaljite nam komentar.