Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proveriti da li je telefon ispravan?

Kako proveriti da li je telefon ispravan?

Ako nikada niste pokrenuli dijagnostički test na sopstvenom pametnom telefonu, to vredi učiniti; pogotovo nakon što telefon počne da pokazuje znake starosti ili ako ste kupili „novi“ polovan pametni telefon i želite da steknete uvid u njegovo stanje.

Alati za dijagnostiku takođe su korisni kada primetite da vaš uređaj postaje manje efikasan, ali ne možete sasvim tačno da utvrdite zašto. Umesto da pomoću nagađanja rešavate razne funkcije telefona dok ne naiđete na rešenje, dijagnostičko skeniranje može tačno da istakne šta nije u redu sa telefonom ili barem pruži dovoljno podataka koji će vas usmeriti u pravom smeru.

 



Nažalost, pronalaženje ugrađenih alata za dijagnostiku na Android pametnim telefonima i iPhone-ima može biti teško, a neki uređaji nemaju ni vrlo dobre dijagnostičke opcije (ako ih uopšte imaju). Ali za pomoć se uvek možete potražiti u nezavisnim aplikacijama.

Ugrađeni alati za dijagnostiku

Android

Većina Android telefona ima nekoliko jednostavnih dijagnostičkih alata skrivenih u OS-u, ali se oni razlikuju od uređaja do uređaja. Alate možete pronaći tako što ćete otkucati kodove u brojčanik aplikacije telefona - slično poput unošenja šifri u video igru. Unesite dole navedene kodove i meniji bi se trebali automatski otvoriti.

Ovo su dva glavna koda koja se mogu koristiti na većini Android uređaja:

*#0*# skriveni dijagnostički meni: Neki Android telefoni imaju puni dijagnostički meni. Moći ćete da izvršite kontrolu bar za neki hardver telefona. Međutim, ovaj kod nije dostupan na svim telefonima. Za one koji imaju pristup, to je zgodan trik. Meni nudi brojne samostalne testove za proveru performansi različitih delova vašeg telefona, poput ekrana (prepoznavanje dodira, tačnost boja), fotoaparata, senzora i fizičkih dugmadi poput kontrola napajanja i jačine zvuka.



*#*#4636#*#* meni sa informacijama o upotrebi: Ovaj meni će se prikazati na više uređaja od skrivenog dijagnostičkog menija, ali deljene informacije će se razlikovati između uređaja. U najmanju ruku, trebali biste biti u mogućnosti da vidite istoriju korišćenja aplikacija; statistika WiFi i mobilne mrežne veze u realnom vremenu; i osnovne telefonske informacije poput trenutnog operatora usluge, broja telefona itd.

Ne morate pritisnuti dugme za poziv ili bilo šta drugo da biste otvorili skrivene menije, oni će se sami otvoriti automatski. Ako se ništa ne dogodi kada unesete kod, vaš telefon nema tu funkciju. Takođe, neki uređaji ne pružaju vrlo korisne informacije. Ako je to slučaj i sa vašim telefonom, u narednom odeljku ćete pronaće neke od naših preporuka za nezavisne aplikacije za dijagnostiku.

iPhone

Apple je poznat po tome što su njegovi proizvodi „obzidani vrtovi“, što korisnicima otežava obavljanje pregleda i „uradi sam popravki“ za svoje uređaje. Nije iznenađujuće što nećete pronaći ugrađene dijagnostičke testove koje možete pokrenuti na iPhone-u.



Međutim, iPhone podešavanja uključuju detaljna očitavanja performansi baterije i i njene istorije. Da biste pronašli ove podatke, idite na Podešavanja> Baterija.

Pronaći ćete niz različitih opcija i kategorija koje sadrže podatke o performansama baterije vašeg uređaja - ali nažalost, ništa drugo osim toga.



Pokretanje dijagnostičkih skeniranja sa nezavisnim aplikacijama

Sa ograničenim opcijama dostupnim u iOS-u, jedina prava opcija za pokretanje dijagnostike na vašem iPhone-u ili iPad-u je upotreba nezavisne aplikacije. Ove aplikacije su korisne i za Android telefone koji nemaju ugrađene alate za dijagnostiku - ili ako želite detaljniji (i manje glomazan) način testiranja hardvera telefona.

TestM (Android i iOS)

Ova aplikacija omogućava vam brze procene i potpunu dijagnostiku hardvera na iPhone i Android uređajima. Potpuno skeniranje izvodi jednostavne radnje kojima se testiraju sve glavne hardverske funkcije vašeg telefona, uključujući:

  • kamere; 

  • bateriju i punjenje; 

  • ugrađene senzore; i 

  • performanse lokacije, Bluetooth-a i mobilnih veza.

Svaki test je jednostavan, a rezultati se lako čitaju. Ako skeniranje otkrije nešto pogrešno, aplikacija vam može dati preporuke za obližnje servisne radionice. Jedini glavni nedostatak TestM-a je taj što prikazuje oglase između svakog testa, što je dosadno. Premium verziju bez oglasa možete otključati za 18 USD, ali to je velika cena po našem mišljenju.

>> TestM Hardware - Apps on Google Play <<

Phone Check and Test (Android)

Phone check and test je obična aplikacija, ali ona može mnogo više od puke provere da li hardver telefona „radi“. Potpuno skeniranje uključuje dubinsku dijagnostiku CPU-a, memorije i baterije, a očitavanja testa su vrlo detaljna. Ovo čini Phone check and test malo manje korisnim od TestM-a, ali je odličan alat za rešavanje problema koji vam nudi mnoštvo podataka.

Iako besplatna verzija sadrži oglase, oni su minimalni, a možete je nadograditi na Plus za samo 2 USD da biste ih uklonili. Verzija Plus takođe dodaje još nekoliko alata za testiranje i omogućava vam pokretanje samostalnih testova za svaki komad hardvera odvojeno, što vam štedi vreme tokom kompletnog skeniranja sistema.

>>Phone Check and Test<<

Phone Diagnostics (iOS)

Poput aplikacije TestM za Android telefon, Phone Diagnostics ponekad može biti nered koji se prekriva oglasima, ali skriven iza svega što je pouzdan skup testova hardverskih funkcija. Kompletni test vodi vas kroz sve glavne hardverske funkcije zasnovane na iPhone modelu koji koristite.

Za razliku od ostalih aplikacija koje smo naveli, Phone Diagnostics omogućava korisnicima da izvrše trenutne samostalne testove bilo koje hardverske funkcije koju vaš iPhone nosi bez potrebe za plaćenom nadogradnjom.

>>‎Phone Diagnostics on the App Store<<