Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei FreeClip slušlice - Savršene za svačije uho, ali bukvalno! (VIDEO)

Huawei FreeClip slušlice - Savršene za svačije uho, ali bukvalno! (VIDEO)

Kako se ovog ranije niko nije setio? Ovo su najnovije Huawei FreeClip slušlice! Nešto sasvim drugačije, a ipak savršene za svačije uho! Odgovaraće apsolutno svakom!

Budući da svako od nas ima drugačiji oblik uha, mnogo je teško pronaći idealne slušalice. Čini nam se da nove Hawei FreeClip slušalice menjaju tu situaciju jer su one dizajnirane tako da se mogu adaptirati na sve oblike uha, a da kvalitet zvuka nije ugrožen.

 



Kada smo ih prvi put ugledali, nismo baš bili sigurni kako se Huawei FreeClip slušalice nose. Naravno, ubrzo smo shvatili da se radi o fantastičnom rešenju koje otklanja mnoštvo problema. Prvenstveno, rešen je najveći problem današnjih bežičnih slušalica, a to je udobnost.

Mi smo do sada imali prilike da testiramo Freebuds 4 slušalice, koje dolaze bez silikonskog vrha. Zatm Freebuds 4i slušalice koje dolaze sa tim silikonskim uloškom i evo sada testiramo najnovije Huawei FreeClip slupšalice. Svi pomenuti modeli imaju različit dizajn i način korišćenja. Odmah možemo da vam  kažemo da su Huawei FreeClip slušalice zapravo najudobnije od sviih. One najčvršće stoje u uhu, bez rizika da ispadnu čak i u situacijama jakog znojenja ili prilikom praktikovanja nekog ekstremnog sporta.

Moj sin voli da vozi rolere, i to na malo uzbudljiviji način koji podrazumeva mnoštvo naglih pokreta i skakanje. Koristio je Huawei FreeClip slušalice neko vreme i ono što ga je iznenadilo je to što one ni u jednom trenutku nisu ispale uprkos svim potresima, vibraciji i znojenju. 



Naravno, znojenje mnogim nosivim uređajima može predstavljati veliki problem, ali ne i Huawei FreeClip slušalicama jer su otporne na vodu i prašinu prema IP54 standardu.

Huawei FreeClip slušalice su openair tipa što znači da ne ulaze u kanal uha. One se zahvaljujući svom dizajnu samo zakače za uvo. Loptasti deo slušalice ulegne u ušnu školjku, ali ne zalazi duboko u kanal. Taj loptasti deo je pomoću takozvanog C mosta povezan sa drugim delom, pasuljastog oblika, koji ustvari skladišti bateriju i služi kao štipaljka kako bi se osiguralo čvrsto držanje.



Ovo je nešto sasvim drugačije u odnosu na dizajn bežičnih slušalica na koji smo navikli. Možda ne izgledaju kao najudobnije slušalice, ali u praksi je situacija potpuno drugačija. Prvo, važno je istaći da su one veoma lake. Jedna slušalica teži 5.6 grama. Istini za volju, to nije rekordno nisko, ali zbog svog unikatnog dizajna, ta težina je raspoređena na takav način da se slušalice praktično ne osećaju dok se nose.



Akustična lopta, koja naleže na ušnu školjku, je teška 3.4 grama. C most je težak neverovatnih 0.5 grama, a pasuljasti deo je zapravo težak 1.8 grama. Dakle, težina slušalice je raspoređena tako da se ne optereti samo ušni kanal, već cela ušna školjka. 

To dovodi to potpuno drugačijeg korisničkog iskustva. Nakon kratkog vremenskog perioda uho se navikava na težinu slušalice i mozak bukvalno prestaje da je registruje. Imaćete osećaj kao da ne nosite slušalice već da zvuk dolazi od nekih zvučnika koji su vama veoma blizu.

Još jedna vrlo važna stvar kod Huawei FreeClip slušalica je to što se one adaptiraju svim profilima uha. Nije važno da li je vaša ušna školjka ili ušni kanal manji ili veći, slušalica će se jednostavno adaptirati i ulegnuti tako da je nećete osetiti. Dovoljno je da slušalice postavite na uho, pomerite je malo na gore ili dole, i to je to.

Kako kompanija Huawei ističe, prilikom dizajniranja FreeClip slušalica, u obzir je uzet oblik ušiju od preko 10.000 različitih korisnika kako bi se došlo do najoptimalnijeg dizajna. Ja u mojoj porodici imam 5 članova, svi su u različitom periodu života i razvoja. Od 3 do 36 godina. Svi smo probali Huawei FreeClip slušalice i svi smo došli do zajedničkog zaključka, odlično leže! Najudobije su od svih koje smo ikad probali.

Ok, nameće se pitanje, koliko je ovaj dizajn istrajan? Na prvi pogled C most deluje kao najslabija karika kada je kvalitet i istrajnost ovog proizvoda u pitanju. Huawei nas uverava da ne bi trebalo da brinemo. 

Unutrašnjost C mosta slušalice je napravljena od 9 žica koje su izlivene od legure nikla i titanijuma. Ovaj izbor materijala omogućava C mostu da bude fleksibilan, ali i to da se uvek vrati u početni oblik, bez degradacije proizvoda.

Ako detaljnije pogledamo pasuljasti deo slušalice, primetićemo dva proreza i dva metalna provodnika koji omogućavaju punjenje same baterije. 

Jedan od ovih proreza je ustvari mikrofon koji je tu kako bi pripomogao redukciji šuma koji vetar stvara.

Akustična lopta ima dva sitna proreza na polu gde se C most pripaja sa njom. Ti prorezi su tu zbog VPU i standardnog mikrofona koji se koristi za pozive.

Na suprotnom polu akustične lopte se nalazi rešetkica nešto veće površine. Ispod nje se krije dvostruki magnetni drajver visoke osetljivosti od 10,8 mm koji isporučuje izuzetno kvalitetan zvuk. 

U zavisnosti od toga sa kojim uređajem uparite Huawei FreeClip slušalice, one će moći da reproduku zvuk koristeći čak 4 kodeka; SBC, AAC L2HC i LC3. Naravno, najkvalitetniji zvuk se može dobiti prilikom korišćenja Huawei-ovog L2HC kodeka. Shodno tome, potrebno je da slušalice uparite sa nekim Huawei telefonom, koji koristi barem EMUI 12, kako biste iskoristili njihov pun potencijal. 

Slušalice nisu označene tako da postoji leva ili desna. Budući da se obe slušalice nesmetano mogu postaviti na bilo koje uvo tj. levo ili desno, Huawei je odlučio da ih ne profiliše već da u njih integriše senzor gravitacije koji će automatski definisati njihovu orijentaciju. Jednostavno rečeno, slušalica će uvek znati da li se nalazi u desnom ili levom uhu. O tome više ne treba da brinete vi, već slušalice.

Naravno, higijenu openair slušalica je lakše održavati budući da se one ne zavlače u ušni kanal. Isto tako, openair slušalice vam omogućavaju da čujete šta se dešava oko vas. Za nekog ko vozi biciklu u gradu sa gustim saobraćajem, ovo je ozbiljna prednost. U svakom trenutku se može čuti kada se vozilo približava ili kada neko upozorava na kontakt. Sa druge strane, aktivna redukcija šuma ili buke nije dostupna pa pomoću ovih slušalica ne možete izolovati zvuk u nekom bučnom okruženju, ukoliko vam je to važno. To je možda jedini nedostatak ovih slušalica.

Kućište slušalica je ovalnog izgleda, manjih gabarita. Dolazi u dve različite boje, metalik siva i metalik ljubičasta. Napred se nalazi Huawei štampa, sa jednom LED svetiljkom koja je tu prvenstveno da vam nagovesti napunjenost baterije. 

Na desnom boku je praktično neprimetni taster za uparivanje, dok se na dnu nalazi USB Tip C konektor. 

Kada se podigne poklopac, dočekaće nas slušalice koje se ovaj put daleko lakše mogu izvući iz svog ležišta zahvaljujući novom C mostu. Nema više slučajnog ispadanja i zavlačenja ruku između sedišta i ručne kočnice u automobilu. Šalu na stranu, Huawei je novi dizajn iskoristio kako bi unapredio i ovaj aspekt korisničkog iskustva.

Kapacitet baterije kućišta je 510 mAh, dok same slušalice ponaosob imaju bateriju kapaciteta 55 mAh. U praksi to znači da možete računati na oko 8 sati muzike tj. 5 sati razgovora nakon jednog punjenja. Ako u obzir uzmemo i bateriju kućišta, sveukupno možete dobiti vek korišćenja od oko 36 sati.

Četrdesetak minuta je potrebno da se slušalice napune u celosti kada se odlože u kućište. Oko sat vremena je potrebno kućištu da se napuni u celosti. Međutim, to vreme je drugačije kada se kućište puni bez kabla budući da podržava bežično punjenje. Kada slušalice ostanu bez baterije, a u žurbi ste, za samo 10 munuta punjenja možete dobiti oko 3 sata slušanja.

Dvostrukim ili trostrukim dodirom po C mostu možemo kontrolisati slušalice. Budući da one imaju senzor pokreta, a ne dodira, nećete pogrešiti ako dva ili tri puta dodirnete svoje uho, a ne slušalice. Tada će one svakako detektovati pokret i obaviti ono što je podešeno za tu gesturu. 

Podrazumevano je podešeno da dvostruki dodir zaustavi ili nastavi reprodukovanje zvuka. Dok je za trostruki dodir definisana akcija premotavanja na narednu pesmu. Super je to što u podešavanjima AI Life aplikacije možete promeniti šta će dogoditi kada izvršite neku od ovih gestura.

Čak možete definisati šta će se dogoditi kada izvršite gesturu na levom uhu, a šta kada izvršite gesturu na desnom. Ovo nije ništa novo, ali je svakako dobro videti da Huawei ne napušta korisne funkcionalnosti svojih uređaja. 

Dobro je znati da se Huawei FreeClip slušalice mogu istovremeno povezati sva dva različita uređaja. To znači da bez dodatne aktivnosti možete prihvatiti poziv na telefonu u trenutku kada preslušavate muziku recimo na računaru.

U okviru AI Life aplikacije imamo standardne tj. sada već dobro poznate funkcije i opcije. One nam omogućavaju da pogledamo napunjenost baterija. Da utvrdimo sa kojim su sve uređajima slušalice povezane. Da prilagodimo gesture, lociramo slušalice ponaosob, da nadogradimo firmware ili da prilagodimo audio profil. Pored podrazumevanog audio profila, tu su i elevate, treble boost i voices profili. Svaki od njih ističe određene aspekte zvuka u slučaju da vam je to potrebno.

Ako često gledate YouTube videe dok koristite slušalice, moguće je da ćete primetiti nešto slabiju latenciju. To možete popraviti aktiviranjem opcije “Low audio latency” u podešavanjima “AI Life” aplikacije. Tu su i neke druge opcije i funkcije koje možete uključiti ili isključiti kao što je automatska orijentacija slušalica ili dodatna jačina zvuka.

Naš lični utisak je takav da je zvuk slušalica na visokom nivou. Iako se radi o openair slušalicama, bas je prilično dobar. Sam zvuk je glasan, ali ne preterano. Bojali smo se da će openair princip rada dovesti do toga da zvuk curi sa strane. Ipak, to nije slučaj. Tačnije, ljudi u vašem okruženju mogu čuti da vaše slušalice reprodukuju neki zvuk, ali to neće biti dovoljno se razazna o čemu se radi.

Tokom pozivanja smo primetili da nas sagovornici vrlo dobro čuju, a tome doprinosi set od čak tri mikrofona po slušalici koji uz pomoć AI Crystal Clear  tehnologije i DNN algoritma optimizuje i isporučuje ton tako da šum vetra bude otklonjen, a da vokal bude naglašen i izdvojen od ambijentalnih zvukova.

Naravno da su Huawei FreeClip slušalice nešto sasvim drugačije. One će definitivno ćprivući pažnju dok ih nosite. Nekom ćete možda izgledati kao da imate pirsing. Nekom kao da ste došli iz budućnosti. Ali ono što je važno je da osim interesantog izgleda, vi dobijate vanserijski udobne slušalice, kvalitetnog zvuka! 

Da stvar bude još luđa, Huawei FreeClip slušalice su izuzetno pogodne za nošenje pri praktikovanju gotovo svih vrsta sportova jer će čvrsto stojati na uhu, bez ikakvih šansi da ispadnu ili se pokvare usled jačeg znojenja. 

Openair princip rada će vam omogućiti da bolje čujete šta se dešava u vašem okruženju i to za neke može biti značajna prednost, a za neke fatalni nedostatak jer ne postoji aktivna redukcija šuma i izolacije zvuka u okruženju. Ovo može biti i jedini kompromis koji je potrebno da razmotrite pre kupovine.

Cena slušalica je 27999 dinara i možete ih kupiti u A1, Yettel ili u Gigatron prodavnicama. Nadamo se da vam se ovaj video dopao. Da smo isporučili sve važne informacije i da smo uspeli da vas što bolje upoznamo sa novim Huawei FreeClip slušalicama. Trudimo se da svaki video koji objavimo bude maksimalno kvalitetan što nam oduzme mnogo vremena i energije. Samim tim, puno nam znači kada nas zapratite, lajkujete video i ostavite komentar! Do sledećeg videa, zbogom!