Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proveriti da li je telefon rutovan? [Root Checker]

Kako proveriti da li je telefon rutovan? [Root Checker]

Nemojte nagađati da li je sve prošlo kako treba i da li je telefon root-an kada možete da veoma lako proverite to, evo kako!

Kada neko ko tek počinje da se “igra” sa svojim telefononm, njemu je svaka prost postupak težak i opasan. Uvek postoji doza straha da nešto nije odrađeno kako treba i da će telefon na kraju biti “brikovan” kako programeri vole da se izraze.

 



Pokušajte da se setite kako je vama bilo kada ste po prvi put pokušavali da intalirate aplikaciju sa MciroSD, a da ne govorimo o root-u ili instaliranju modova i CustomROM-a. Zato je uvek poželjno pomoći onom ko je nekada bio u vašoj koži. Razlog što mi kao portal postojimo je upravo taj, da pomognemo svima koji tek počinju ali i onima koji po nešto znaju.

Danas imamo jedno kratko uputstvo koje će svima pomoći da utvrde da li su uspešno root-ovali telefon. Postoji nekoliko načina da se to utvrdi a mi čemo vam predstaviti onaj najlakši. Kada govorimo o brzim i lakim rešavanjima nekog problema to uglavnom podrazumeva neki automatizovani način. Zato vas pitamo jeste li nekada čuli za aplikaciju “Root Checker”?

To je besplatna aplikacija koja se može preuzeti sa Google Play prodavnice, a ona služi upravo za proveru root-a telefona. Mi ćemo vam malo pomoći oko toga kako da je koristite i napisati vam “korak po korak”uputstvo:

1. Preuzmite Root Checker aplikaciju direktno sa ovog LINKA

2. Startujte aplikaciju. Odmah nakon startovanja pojaviće vam se početna stranica aplikacije. Nekada, pre nego što bilo šta uradite, telefon odmah po startovanju Root Checker-a zatraži “root access” što je zapravo i potvrda da je telefon root-ovan.

3. Ukoliko telefon ne zatraži “root access”, na početnoj stranici aplikacije imaćete tri isečka. Onaj vama bitan je prvi. Na njemu će pisati “Curent Device: vaš model telefona” i ispod u okviru istog isečka “Android Version: verzija Android-a na vašem telefonu”. U donjem desnom ćošku tog isečka, ispod svih ovih informacija, biće taster ispisan plavim slovima “VERIFY ROOT”.



4. Dodirnite na taster “VERIFY ROOT” i sačekajte da telefon od vas zatraži “root access

5. Kada potvrdite “root access” u istom tom isečku će se pojaviti informacije ispisane zelenim slovima “Congratulations! Root access is properly installed on this device”.



6. Ako telefon ne zatraži root acces ili se ne pojavi informacija ispisana zelenim slovima vaš telefon nije root-ovan.

Root Checker je korisna aplikacija ne samo za proveru root-a već i za edukovanje samih korisnika o tome šta je root, čemu sluči i kako ga koristiti. Do toga stičete kada kliknete na kategoriju u samom vrhu početne stranice ekrana koja nosi naziv “Root Basic”.



Druga dva isečka na početnoj strani aplikacije Root Checker-a su tu kako bi ste mogli da priuštite sebi licencu koja će vam omogućiti korišćenje aplikacije bez reklama ili da se preusmerite na još neke korisne aplikacije vezane za napredno korišćenje Android-a.

Ukoliko želite da se upustite u proces root-ovanja u prilogu imate neke linkove koji vam mogu pomoći:

Šta je ROOT, Recovery i Custom ROM?

Kako “rutovati” telefon?

Razlike između Android Root-a i iPhone Jailbreak-a?