Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako Root-ovati i instalirati Custom Recovery na Lenovo A5000?

Kako Root-ovati i instalirati Custom Recovery na Lenovo A5000?

Evo kako da Root-ujete i instalirate Custom Recovery na svom Lenovo A5000 telefonu, bilo da ga pokreće Android KitKat ili LolliPop.

Lenovo A5000 je, uz A6000 telefon, čest iozbor korisnika na našim prostorima i u regionu. Te zbog njegove povoljne cene, te zbog toga što ide uz postpaid pakete. Iako su ovi modeli veoma povoljni, oni pružaju pristojne performansem i ugodno korisničko iskustvo. Ipak, što se Lenovo A5000 modela tiče, poslednja verzija Android-a je LollPop.

 



To i nije toliko strašno jer LolliPop radi odlično. Međutim, Android 7.0 Nougat je na pomolu, a vlasnici Lenovo A5000 su zaglavljeni tek na Android 5.0 LolliPop. Takođe, Lenovo A5000 se vremenom, nakon određenog perioda korišćenja, zaguši i samim tim postane sporiji. Instaliranjem CustomROM-a se rasterećuje telefon i nadograđuje na noviju verziju Android-a.

Kao i za sve, za nadogradnju Android verzije na Lenovo A5000 telefonu tj. za instaliranje CustomROM-a, potrebno je da pojedini preduslovi budu ispunjeni. Ti preduslovi su Custom Recovery i Root. Mi ćemo vam danas pokazati kako da root-ujete svoj Lenovo A5000, bez obzira koja verzija Android-a ga trenutno pokreće, kao i to kako da instalirate CustomRecovery.

Root

Lenovo sa KitKat Android-om

Vlasnici koji do sada nisu ažurirali svoj Lenovo A5000 imaju malo drugačiju hronologiju root-ovanja i instaliranja Custom Recovery-a u odnosu na Lenovo A5000 uređaje sa Android 5 LolliPop operativnim sistemom.

Naime, kod Lenovo A5000 sa KitKat-om nije potrebno instalirati prvo Custom Recovery već dovoljno upotrebiti neki program za root-ovanje putem računara ili aplikaciju. Budući da je to veoma lagan proces, mi ga nećemo ovde opisivati. No, za one koji nikada i to nisu do sada pokušavali, na priloženom linkovima mogu pronaći detaljno uputstvo koje im može pomoći:

>> Kako root-ovati telefon ili tablet pomoću aplikacije! (VIDEO) <<



>> Kako root-ovati telefon ili tablet bez narušavanja garancije! <<

Lenovo A5000 sa LolliPop Android-om

Lenovo A5000 sa novijom verzijom Android-a, LolliPop 5.0, ne mogu tek tako dobiti pristup root-u. Barem do skorije nije bilo moguće to obaviti putem aplikacije. Po forumima se spekuliš da je moguće root-vati Lenovo A5000 pomoću aplikacije ili programa sa računara, iako ga pokreće Android 5 LolliPop. Mi nećemo rizikovati i ostaviti korisnike Lenovo A5000 telefona sa ovom verzijom Androd-a te ćemo priložiti uputstvo koje će im 100% obezbediti root.

Štos je u tome što ovaj način podrazumeva instaliranje SuperSU.zip datoteke iz samog customRecovery-a. Samim tim, potrebno je prvo obaviti taj posao, a to je instaliranje Custom Recovery-a. Znači, prvo se spustite niz ovaj tekst, pronađite uputstvo za instaliranje Custom Recovery-a, primenite ga pa se potom vratite ovde. Ako ste sve to obavili, evo koraka koje treba da uradite:



1. U zavisnosti od toga za koji ste se Custom Recovery odlučili, uputstvo se može malo razlikovati. Ipak, suština je ista.

2. Prvo sa ovog LINKA preuzmite “SuperSU.zip” datoteku i sačuvajte je na memoriju svog telefona. U slučaju da link “padne”, kontaktirajte na u komentarima ovog posta kako bismo vam dostavili nov.

3. Zatim se prebacite u vaš Custom Recovery.



4. Dodirnite na “Install” ili “Choose from SDcard” i pronađite “SuperSU.zip” datoteku.

5. Potvrdite flešovanje datoteke prevlačenjem prsta preko strelice ili na “Yes” taster.

6. Ponovo pokrenite telefon i proverite da li je on root-ovan. OVDE imate uputstvo koje će vam pokazati kako da proverite da je tel root-ovan ili ne.

Custom Recovery

Instaliranje Custom Recovery na uređaje sa MTK čipsetom je neverovatno jednostavno. Znamo da deluje suprotno, ali kada shvatite princip rada FlashTool alatke, sve će vam biti jasno! Pretpostavljamo da će ovo uputstvo čitati korisnici koji nisu previše upućeni te ćemo malo više detaljisati.

Za početak, bitno je da znate da svi drajveri moraju biti instalirani.

1. Dakle, preuzmite Lenovo A5000 USB drajvere sa ovog LINKA.

2. Raspakujte .rar datoteku koju ste upravo preuzeli, (Lenovo_A5000_usb_driver) i pristupite istoimenoj fascikli!

3. Unutar nje ćete pronaći četri .exe datoteke. Vi treba da pokrenete dve.

 a) Ako imate 64-bitni računar, onda pokrenite “devcon64.exe” i “DPInst64.exe”.

 b) A ako nemate 64-bitni računar, pokrenite “devcon.exe” i “DPInst.exe”.

Dešava se da Windows (7, 8, 8.1) ne dozvoljava instalaciju drajvera. Tada je potrebno da uradite sledeće:

1. Pritisnite i zadržite “Windows” i “R” tastere sve dok vam se ne pojavi “Run” prozor u donjem desnom uglu monitora.

2. Unutar “Run” prozora unesite “gpedit.msc” i pritisnite enter.

3. U novootvorenom prozoru “Local Group Policy Editor” kliknite na “User Configuration” pa pristupite foledima “Administrative Templates” → “System" → “Driver Installation”.

4. Dvoklikom otvorite datoteku “Digital signature device drivers" i u novootvorenom prozoru, sa gornje leve strane, prebacite sa “Enabled” na “Disabled”

5. Ponovo pokrenite računar i spremni ste za instaliranje drajvera.

Sada je vreme da se opremite alatkom koja će vam omogućiti da instalirate Custom Recovery. Na ovom LINKU imate odgovarajuću “FlashTool” alatku. Preuzmite je i raspakujte na radnoj površini vašeg računara.

A sada ide akcija! Bez obzira na to da li instalirate PhilZ Touch Recovery ili TWRP 3.0, procedura je identična. Evo kako to izgleda:

1. Preuzmite željeni Custom Recovery i raspakujte .rar datoteku na radnoj površini vašeg računara:

>> PhilZ Touch Recovery  << - Instalira se putem navođenja integrisane aplikacije

>> TWRP 2.8.7 << - FlashTool kompatabilno 

>> TWRP 3.0  << - Instalira se iz recovery-a 

2. Potom pokrenite FlashTool alatku. Pristupite upravo raspakovanoj “SP_Flash_Tool” fascikli i unutar nje pronađite “flash_tool.exe”.

3. Kada se FlashTool alatka pokrene, kliknite na “Scatter-loading” taster i unutar Custom Recovery fascikle, koju ste ranije raspakovali, pronađite i odaberite “MT6582_Android_scatter” datoteku.

4. Uverite se da je u padajućem panelu izabrana opcija “Donwload Only”.

5. Kliknite na zelenu strelicu “Download” koaj se nalazi u gornjem desnom uglu alatke FlashTool.

6. Isključite svoj Lenovo A5000.

7. Prvo povežite USB kraj kabla sa računarom, a potom MicroUSB sa telefonom.

8. Sačekajte da FlashTool obavi svoje. To može trajati do 3 minuta.

9. Raskačite telefon sa kabla i pokušajte da pristupite Custom Recovery-u pritiskom na tastere za kontrolu tona i uključivanje telefona, sve dok se ne pojavi Lenovo logo.

10. Kada se pojavi Lenovo logo, prestanite da pritiskate taster za uključivanje telefona ali i dalje držite tastere za kontrolu tona telefona, sve dok se Custom Recovery ne pokrene.

To je to! Uspeštno ste instalirali Custom Recovery! Nadamo se da niste imali nikakvih problema oko instalacije. Ukoliko jeste, pišite nam u komentarima ovog teksta, a mi ćemo vam prvom prilikom pomoći.

Ne zaboravite da pogledate kako da instalirate brojne CustomROM-ove ili da vratite zvanični operativni sistem na svom Lenovo A5000 telefonu:

>> Kako instalirati Android 6 Marshmallow na Lenovo A5000? [10 CustomROM za Lenovo A5000] <<