Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako sakriti aplikaciju na telefonu? (VIDEO) [BEZ ROOT-A]

Kako sakriti aplikaciju na telefonu? (VIDEO) [BEZ ROOT-A]

Evo kako da sakrijete aplikaciju na telefonu a da pritom niste primorani da instalirate NOVA Launcher  ili da ROOT-ujete telefon. 

Zanimljivo je to da telefoni nemaju nativnu opciju za sakrivanje aplikacija. Čini nam se da je 2018. godina prilično spremna za tako nešto. Ali… Većina telefona ne poseduju tu mogućnost.

 



Istina, to uveliko zavisi od samog pokretača (eng. launcher) koji telefon poseduje. Pa tako, Samsung telefoni imaju TouchWiz pokretač tj. korisnički izgled koji poseduje opciju za sakrivanje aplikacija iz “menija”, odnosno fioke sa aplikacijama.

Zanimljivo je to da nisu svu Samsung telefoni sa TouchWiz-om opremljeni opcijom za sakrivanje aplikacija, a da ne govorimo o ostalim brendovima koji imaju druge pokretače. Samim tim, rešili smo da napravimo članak koji se bavi tom temom. 

Postoji tri načina da sakrijete aplikacije:

- Pomoću aplikacije koja zahteva ROOT

- Pomoću NOVA ili nekog drugog pokretača



- Pomoću App Hider aplikacije koja ne zahteva ROOT, a koja krije aplikacije na nivou sistema

Danas ćemo govoriti od App Hider-u jer verujemo da bi se najveći broj korisnika odlučili upravo za ovaj način. Štos je u tome što App Hider kopira celokupnu instalaciju unutar sebe i tako na nivou celog sistema uspeva da sakrije postojanje neke aplikacije.

Velik plus App Hider aplikacije što ne zahteva ROOT i što se ona krije iza kalkulatora. Da pojasnimo…

Jednom kada sakrijete neku aplikaciju, na raspolaganju će vam biti opcija da zaštitite sam App Hider kako drugi ne bi mogli da pristupe vašim sakrivenim aplikacijama. Zaštita se ogleda u menjanju ikonice i korisničkog izgleda same App Hider aplikacije.

Kada postavite PIN za App Hider, izgled ikonice će poprimiti novi dizajn i izgledati kao da se radi o kalkulatoru. Kada dodirnete na tu ikonicu, pokrenuće se aplikacija putem koje bez problema mogu da se pomonože ili saberu neki brojevi.



Međutim, kada unesete PIN koji ste ranije postavili, automatski ćete pristupiti svim sakrivenim aplikacijama.



Kako se krije aplikacija na telefonu, pomoću App Hider-a?

1. Prvo preuzmite App Hider sa Google Play prodavnice.

2. Zatim joj pristupite i dodirnite na taster za dodatne opcije koji se nalazi u gornjem levom uglu ekrana.

3. Dodirnite na “Set PIN” opciju kako bi zaštitili App Hider i transformisali aplikaciju u kalkulator.

4. Potom dodirnite na “Add App” taster kako bi dodali željene aplikacije na listu sakrivenih.

5. Možete izabrati jednu ili više aplikacija. Na kraju samo dodirnite na zeleni taster “Import Apps” koji se nalazi na dnu ekrana.

6. Iako je aplikacija na listi sakrivenih, ona će i dalje biti vidljiva u fioci sa aplikacijama. Sve dok je ne izbrišete sa telefona, u App Hider će biti znak “Dual” pored aplikacije koju ste sakrili.

7. Dakle, pristupite podešavanjima svog telefona i izbrišite aplikaciju koju ste prethodno sakrili unutar App Hider-a.

8. Sada ponovo pristupite App Hider-u koji je sada zapravo “Calculator+”.

9. Ne zaboravite da treba da unesete prethodno definisan PIN kako biste pristupili sakrivenim aplikacijama.

10. Sada će pored sakrivene aplikacije da piše “Hiden” jer više ne postoje dve aplikacije na telefonu, već jedna i to ona sakrivena.

11. Da biste koristili sakrivenu aplikaciju samo dodirnite na nju u okviru App Hider tj. Calculator+ aplikacije.

Ovaj način je možda i najzgodniji za one koji nisu ROOT-ovali svoj uređaj. Takođe, ko ne želi da menja izgled početne stranice, fioke sa aplikacijama i slično, ovo je jedini način da se sakriju aplikacije.

No, kome nije problem da promeni temu svog telefona, NOVA Launcher je možda lakše rešenje.

Treba imati na umu da App Hider bukvalno kopira aplikaciju unutar sebe. To znači da treba da se iznova prijavite na svoj Facebook nalog nakon sakrivanja te aplikacije jer će ona biti sveže instaliarana.

Isto tako, ukoliko se predomislite i zaželite da aplikacija više ne bude sakrivena, potrebno ju je preuzeti sa Google Play prodavnice. Ne postoji opcija da se aplikacija vrati direktno iz App Hider-a