Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

"Chat" je Google-ova alternativa za iMessage!

"Chat" je Google-ova alternativa za iMessage!

Uskoro će Android korisnici moći da uživaju u benefitima iMessage platforme. 

Pre godinu dana, Google je najavio da će aplikacija Android Messages biti preinstalirane kao zvanični RCS klijent na telefonima 20 različitih brendova. Upravo ovih dana Google završava pregovore o partnerstvu sa proizvođačima telefona i operaterima o RCS standardu koji će se nazivati “Chat”.

 



Sajt The Verge je preneo kako Google planira da lansira RCS inicijativu u skorijoj budućnosti, verovatno na nadolazećoj I/O konferenciji, a trebalo bi da se naziva”Chat”. U početku će “Chat” funkcionisati samo kroz Google-ovu aplikaciju za SMS dopisivanje “Android Messages”.

Ono što je misija Google-a bila jeste da natera sve kompanije da koriste isti standard. Ono što je od Google-a direktno zavisilo je da napravi ili uključi aplikaciju koja bi bila kompatabilna sa tim sistemom. Shodno tome, zaključujemo da cela ova priča o iMessage alternativi, Google RCS, zavisi od kompanija koje treba da usvoje taj novi standard.

>> Google je lanisrao i Allo aplikaciju! Evo zbog čega ona postoji i koje su skrivene namere Google-a… <<

Poenta prelaženja sa klasičnog SMS sistema na RCS sistem “Chat” je da se pruži korisnicima bogatije korisničko iskustvo kada je dopisivanje u pitanju. Ako znate koje su pogodnosti korišćenja iMessage aplikacije na iOS-u, onda znate šta su benefiti “Chat” sistema. Da podsetimo, to su indikatori o dostavi ili pregledu SMS poruke. Indikator o tome da li dopisnik kucka odgovor na vašu poruku, kao i razmena fotografija i video zapisa u punoj rezoluciji.

Dakle, Chat RCS sistem je ustvari Google-ovo rešenje za Apple-ovu iMessage platformu. Ako se pitate da li će vaš telefon podržati novi Chat sistem, pogledate na slici. Ukoliko je tu vaš mrežni operater i brand telefona, onda nemate brige!



Sve ovo utiče i na Google Allo jer je razvoj te platforme sada pauziran.  Anil Sabharwal, potpredsednik proizvoda u Google-u, je izjavio za The Verge da Google Allo nije uspeo da dosegne taj potencijal kojem su se oni nadali.

Sve u svemu, jednom kada se usvoji Google-ov RCS sistem zvan “Chat”, mi ćemo bez problema moći da šaljemo ili pregledamo SMS poruke direktno sa računara koristeći nativnu Android Messages poruku. Evo kako će izgledati WEB aplikacija za Android Messages.