Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Od sada birate gde vam se čuvaju šifre!

Od sada birate gde vam se čuvaju šifre!

Android 8 Oreo verzija je omogućila odabir aplikacije ili servisa koji će čuvati vaša korisnička imena i šifre na oblaku.

Mnogi u suštini ne znaju da Android ima Google-ov servis koji čuva lozinke i šifre koje korisnici unose prilikom prijavljivanja na razne naloge, aplikacije, servise i slično. Taj Google Manager lozinki nije nešto što se krije, samo je nešto što se ne ističe pa korisnici koji nisu preterano vešti sa novim tehnologijama nisu ni svesni čemu uopšte to služi. Da objasnimo:

 



Google Pasword Manager je u suštini cloud servis koji pamti vaše lozinke i korisnička imena kako bi naredno prijavljivanje bilo praktično automatski. Ono što do sada nije bilo moguće je ustvari odabir podrazumevanog servisa za čuvanje tih korisničkih imena i lozinki. Međutim, od kako su nastali svo ovi problemi sa narušavanjem privatnosti korisnika na Facebook-u, Google je rešio da to promeni i svim Android 8 Oreo uređjima omogući promenu podrazumevanog servisa za čuvanje “informacija od važnosti”, odnosno lozinki i korisničkih imena.

>> Ovo su aplikacije koje će vam omogućiti potpunu zaštitu vaše privatnosti! <<

>> Kako se prijaviti Facebook, ili neki drugi nalog, dodirom na čitač otiska prstiju? <<

Doduše, ne mogu se odabrati bilo koji servisi. Trenutno su na raspolaganju servisi kao što su: LastPass, Dashlane, Keeper i 1Password. Kako saznajemo, lista će se vremenom produžiti.

Budući da već imate servis koji pamti lozinke i korisnička imena, neće vam biti teško da ga pronađete i promenite. Potrebno je pristupiti podešavanjima telefona i pronaći kategoriju “Automatska popunjavanj” (eng. autofill). Ako su na vašem telefonu sva podešavanju čudno raspoređenja, ne oklevajte da koristite pretragu. Jednostavno unesite “Autofill” i kategorija će vam se prikazati. Jednom kada pristupite kategoriji za promenu servisa koji čuva lozinke i korisnička imena, prikazaće vam se lista aplikacija koje možete koristiti kao podrazumevane, umesto one Google-ove.

Ukoliko se kojim slučajem ne prikazuju novi servisi za čuvanje lozinki i korisničkih imena, jednostavno ih dodajte dodirom na taster “Dodaj servis” (eng. add service) nakon čega će vam se prikazati Google Play prodavnica sa stranicom preko koje možete preuzeti aplikaciju tj. servis.



Mi toplo preporučujemo LastPass servis jer lično koristimo baš njega. Mnogo korisnih opcija poseduje, kompatabilan je sa svim uređajima i poseduje dodatke za Google Chrome, Mozzila Firefox i Microsoft Edge internet pregledače.

Nešto više o LastPass aplikaciji tj. servisu pročitajte na priloženom linku:

>>  LastPass aplikacija za manipulisanje lozinki je upravo postala besplatna! (VIDEO) <<