Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Koliko je važan oporavak datoteka za iPhone korisnike u digitalnom dobu?

Koliko je važan oporavak datoteka za iPhone korisnike u digitalnom dobu?

Evo kako da uz pomoć posebnog programa pregledate i oporavite datoteke sa iPone uređaja, kao i sa iTunes i iCloud servisa.

Daleko iza nas su dani kada smo naše telefone koristili samo za pozive. Većina iPhone korisnika svoj telefon koriste za mnoge stvari pa i za skladištenje brojnih datoteka, pa između ostalog i sećanja u vidu fotografija i video zapisa. Dakle, na jednom mestu imaju sve svoje fotografije, video zapise, dokumente, prepiske i slično.

 



Svi smo se nekako navikli na to da telefon radi za nas i da mi ne treba da brinemo ni očemu, sem da ga ne izgubimo. Ali, šta kada se dogodi to da su podaci ugroženi da je moguće da ih nije moguće više koristiti usled neke greške u radu telefona. Tada jedino rezervne kopije mogu da reše problem ili neki program za oporavak datoteka.

U današnjem članku ćemo vam pokazati kako da uz pomoć “iMyFone D-back Data Recovery” oporavite korumpirane tj. izguljene datoteke. 

“iPhone pokušava da oporavi podatke”

Samo oni iPhone korisnici koji su zaglavili sa porukom koja se ponavlja “iPhone pokušava da oporavi podatke” (eng. iPhone attempting data recovery) će znati koliko je to frustrirajuće jer njihov telefon nije u mogućnosti da reši problem samostalno. Da bi se ovaj problem rešio, postoje tri metode koje se mogu iskoristiti.

Metoda 1: Taster za početni ekran (eng. home button).

Pritiskom na taster za početni ekran sve dok se operacija koja se trenutno na ekranu odvija ne završi, bi trebalo da reši problem i vrati telefon u prethodno funkcionalno stanje. Naravno, ova metoda može da posluži samo ako imate vremena da sačekate da iPhone završi sa oporavkom podataka. 

Metoda 2: Prisiliti telefon da se restartuje (eng. force restart).

U slučaju da vam je telefon potreban odmah, a uporno dobijate poruku sa ranije pomenutom greškom, onda bi restartovanje telefona trebalo da reši problem i vrati ga u početno stanje. U zavisnosti od modela iPhone uređaja, procedura prisilnog restartovanja se može razlikovati.



- Za iPhone X/XS/XR/11/12/13/14/8/8plus/SE 2 modele su sledeći koraci:

  1. U isto vreme pritisnite i brzo pustite tastere za pojačavanje i utišavanje tona telefona.

IMG_256

  1. Pritisnite i zadržite taster za uključivanje telefona sve dok se ne pojavi Apple logo. 



Metoda 3: Koristite režim oporavka (eng. recovery mode).

Jedino ova metoda zahteva neke spoljne alate što znači da je potrebno da imate računar na koji ćete povezati svoj telefon. Evo koji su koraci:

  1. Povežite iPhone sa računarom.



  2. Nasilno restartujte telefon.

  3. Pritiskajte tastere na boku telefona čak i ako se pojavi Apple logo.

  4. Pokrenite iTunes nakon što se pojavi poruka “Connect to iTunes”. 

  5. Odaberite “Ažuriraj” (eng. update) kada vam se pojavi upit “Oporavi ili ažuriraj” (eng. restore or update). Ukolilko “Ažuriraj” ne pomogne, sledeći put probajte da odaberete opciju “Oporavi”. Ovo će potpuno restartovati telefon i izbrisati sve podatke sa njega.

Šta su programi za oporavak podataka?

Postoje razni servisi i programi koji nude mogućnost oporavka podataka koji su neželjeno izbrisani ili korumpirani. Ti programi su napravljeni tako da razumeju kako se podaci skladište što otvara šansu da se oni oporave u slučaju gubitaka.

Bezbedno oporavljanje podataka

Obzirom da su podaci vrlo poverljive prirode, bezbednost i privatnost je ključna stvar i to bi trebalo svi da imaju u vidu. U najčešćem slučaju, najbezbedniji način oporavka podataka je upravo pomoću programa koji su namenjeni za to. Koristeći programe za oporavak podataka nećete umešati neko treće lice u celu proceduru što svakako doprinosi vašoj bezbednosti i prvatnosti.

Oporavljanje podataka na iPhone uređajima

Kada je reč o vašem iPhone uređaju, postoje specifični servisi koji nude opciju oporavljanja izgubljenih podataka. Dakle, nije moguće koristiti neki univerzalni program. Razlog tome je što Android i iOS uređaji ne funkcionišu na isti način kada je reč o bazama podataka tj. o skladištenju podataka. Shodno tome, na internetu će se može naći nekolicina programa koji su napravljeni sa namerom da oporave samo podatke za iPhone uređaja. 

iMyFone D-back program za oporavak podataka

iMyFone D-back je program koji dolazi sa tri metode za oporavak podataka sa iPhone uređaja. On se može koristiti za oporavak podataka za iOS uređaja, sa iTune Backup servisa ili čak sa iCloud servisa.

Ono što je ovaj program čini drugačijim i boljim je to što je pre oporavka podataka moguće pregledati i pojedinačno izabrati izgubljene podatke. Takođe, zahvaljujući jedinstvenom algoritmu, ovaj uspešnost oporavka izgubljenih podataka preko ovo programa je znatno veća. 

Da biste koristili iMyFone D-back program, potrebno je prvo da ga preuzmete i instalirate, a zatim da odaberete metodu. Na raspolaganju će vam biti tri različite metode: “Recover from Device", "Recover from iTunes", i "Recover from iCloud.” Evo “korak po korak” uputstva kako da ih koristite. 

Metoda 1 - Oporavite podatke sa memorije iPhone uređaja (eng. recover from device).

  1. Povežite  iOS uređaj.

  1. Kliknite na “Next” kada se vaš uređaj identifikuje.

  1. Kliknite na “Scan” kako biste izvršili pretragu izgubljenih podataka.

  1. Pregledajte i izaberite izgubljene podatke koje želite da oporavite. 

  1. Odredite destinaciju na kojoj će se sačuvati oporavljeni podaci. To može biti memorija iOS uređaja ili na memorija računara.

Metoda 2: Oporavite podatke sa iTunes servisa (eng. recover from iTunes)

  1. Izaberite iTunes Metodu.

  2. Prijavite se na iTunes servis i skenirajte rezervne kopije koje su na tom servisu sačuvane.

  3. Pregledajte i izaberite izgubljene podatke koje želite da oporavite. 

  4. Odredite destinaciju na kojoj će se sačuvati oporavljeni podaci. To može biti memorija iOS uređaja ili na memorija računara.

Metoda 3: Oporavite podatke sa iCloud servisa (eng. recover from iCloud)

  1. Izaberite iCloud metodu.

  2. Prijavite se na svoj iCloud nalog i kliknite na “Scan for data”. 

  3. Pregledajte i izaberite izgubljene podatke koje želite da oporavite. 

  4. Odredite destinaciju na kojoj će se sačuvati oporavljeni podaci. To može biti memorija iOS uređaja ili na memorija računara.

Kada je reč o oporavku izgubljenih podataka, najbezbedniji i najlakši način da to učinite je upravo uz pomoć nekog programa. Ako želite da budete sigurni u to da li ćete dobiti ono što želite i tako izbegnete šansu da postanete žrtva prevare, iMyFone D-back je možda najbolji izbor za bezbedno oporavljanje podataka za iPhone uređaja ili iTunes i iCloud servisa.