Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google je zvanično predstavio novi Android M. Već ga danas možete preuzeti!

Google je zvanično predstavio novi Android M. Već ga danas možete preuzeti!

Juče je održana Google I/O konferencija gde je objavljeno mnogo toga zanimljivo. O svemu tome mi ćemo vam detaljno pisati danas i narednih dana, a sada pročitajte šta je Google sve predstavio. Bićete iznenađeni, barem mi jesmo!

Prošlo je samo godinu dana od kako je Android 5 LolliPop predstavljen, tada u početku znan kao “Android L”. Android L je zapravo bio samo uvod za Android LolliPop i način da se celom svetu nagovesti kako će izgledati nova Android verzija.

Sa “Material Design” izgledom i tonu nekih drugih unapređenja, tada nova verzija Android L je donela najveće promene poslednjih godina. Uprkos tim ogromnim promenama koje su nam stigle sa tom verzijom, Google se nije zaustavio gde nam je, 28. maja 2015 godine na Google I/O konferenciji, sa Android M verzijom predstavio još mnogo značajnih unapređenja.



Dakle, baš poput prošle godine kada je Google na svojoj I/O konferenciji predstavio Android L, sada je tu čast imao Android M. Kao ni tada, pa ni sada ne znamo koji je tačan naziv nove Android verzije osim tog prvog slova koji je inače kodno ime. Verovalo se da će naziv biti "Macadamia Nut Cookie" međutim sve se promenilo kada smo na konferenciji ugledali pozadinu pametnog sata (eng. wahtch face) koji je nosio jedan od predavača. Po svemu sudeći izgleda da će nova Android verzija nositi naziv Android Milkshake.

Najveće unapređenje i promena kod Android LolliPop-a je upravo “Material Design” koji nudi prelep dizajn, animirani korisnički izgled kako platforme, tako i aplikacije. Ako zanemarimo “Material Design”, novine Android LolliPop-a su i inovacije rada “ispod haube” kao što je usvajanje 64x bitne arhitekture i promena runtime-a sa Davlick-a na ART. Uz ovo podsećanje šta je Android LolliPop doneo prelazimo na Android M pa sami procenite da li su promene značajne ili ne.

Android M nije značajno promenio dizajn već ga je unapredio, usavršio i precizirao

Android M nije obacio prošlogodišnji “Material Design”, što se moglo i pretpostaviti, jer sve što je dobro ne treba ga menjati. Na prvi pogled samog korisničkog izgleda nove Android M verzije primećuju se neke sitne promene koje praktično dopunjuju početnu zamisao “Material Design-a” pretvorivši ga u perfektni, pregledni i intuitivni korisnički izgled.

Ipak, za one kojima se korisnički izgled ne svodi na početni ekran i fioku sa aplikacijama, promene su itekako vidljive po pitanju dizajna. Tu su sitna unapređenja, promene, ispravke grafičkih grešaka, usklađivanje i još mnogo toga. Sve u svemu, Android M je veoma dobro polirana verzija Android LolliPop-a, po pitanju dizajna.

Pojedinačne dozvole

Jedna od najvećih promena na Android M verziji je podrška pojedinačne dozvole koje se dodeljuju aplikacijama. Ukratko, sa ovim novim sistemom davanja dozvola u mogućnosti ste da sami određujete šta će nakon instalacije aplikacije ona moći da koristi. Ranije ste morali da se složite sa tim šta će sve aplikacija koristiti i onda je instalirati. Sada, u mogućnosti ste da jednostavno nakon instalacije sami odredite da li će joj biti dodeljena dozvola za kameru, a ne za pozivanje i slično. Jedina loša strana ovog novog sistema je to što on koristi novi Android M SDK što znači da će sve aplikacije morati da se prilagode tome. Dakle, moramo da čekamo ažuriranje tih aplikacija.



Google je blago uprostio kategorije u okviru ovog sistema davanja dozvola, tako da ih sada ima manje, lakše su za manipulaciju i za praćenje. Zato što sada korisnik može nekoj aplikaciji da odbije pristup kameri ili čemu već, programeri moraju da prilagode svoje aplikacije tako da one mogu da, uprkos nekoj zabrani, koriste sve ostalo što je dozvoljeno. To bi aplikacijama omogućilo da normalno rade iako im je pristup određenim komponentama ili sistema uređaja odbijen.

Preciznije povezivanje aplikacija

Još jedna novina koja će nam znatno olakšati rad na pametnim telefonima je preciznije povezivanje aplikacija. Na Android M verziji se mogu povezati operacije iz jedne aplikacije direktno ka drugoj. Znači, ukoliko na nekom sajtu vidite link koji vodi ka nečijem FB profilu, dodirom na njega biste direktno preko FB aplikacije pristupili profilu ili čak određenoj stranici tog proflia. Do sada ste morali prvo da odabere preko koje aplikacije želite da dovršite operaciju. Više toga neće biti i radujemo se tome!

Modifikovani prozori Chrome pregledača

Android M donosi ogromna unapređenja kada je reč o surfovanju na internetu. Da vas ne bismo zbunili nekim zvaničnim informacijama, mi ćemo malo uprostiti.



Koristeći neke aplikacije koje su usko povezane sa Chrome internet pregledačom, kada kliknete na naki link koji zahteva učitavanje veb stranice, učitani sadržaj će biti mnogo bogatiji i brži. Na tim učitanim stranicama imaćete neke nove korisne tastere koje do sada niste imali. Takođe, super je to što kada se jednom prijavite na FB recimo, otvaranje nekog linka preko Chrome-a neće zahtevati ponovno prijavljivanje.

Doze Mode - Manja potrošnja baterije

Doze mode, prosto rečeno, omogućava uređaju dublje stanje sna i neaktivnosti kada ga ne koristite duže vreme, što znači da manje troši bateriju. Nije u potpunosti “uspavan” jer će sve notifikacije biti oglašene kao i alarm kada za to bude potrebe. U pitanju je posredno stanje zgodno zvano “Doze”.

Prema testu koje je Google sproveo sa dva Nexus 9 tableta, Android M može duplo duže izdržati u odnosu na Android L.



Unapređene kontrole tona

Predavač, Dave Bruke se našalio na račun Google kompanije gde je izjavio kako je svestan negativne reakcije korisnika na kontrole tona na LolliPop verziji. Zahvaljujući tome što Google osluškuje svoje korisnike, na Android M verziji kontrole tona su unapređene ali i uprošćene za korišćenje, omogućivši svima da pojedinačno kontrolišu tonove.

USB Tip C podrška

Kao što se i očekivalo, Google je dodao USB Tip C podršku na Android M verziji, što bi trebalo da pruži fin impuls usvajanju nove tehnologije odnosno standarda. USB Tip C sadrži bogatu paletu benefita, međutim Google je izabrao da istakne punjenje u oba smera, što znači da možete povezati dva uređaja i odrediti koji će se puniti.

Nešto više o USB Tip C konektoru pročitajte na priloženom linku:

>> USB 3.1 Tip C <<

Android Pay i ugrađena podrška za skeniranje otiska prsta

Google je rešio da unapredi i proces plaćanja sa Android Pay što će se lepo ukombinovati sa mogućnostima Android M podrške za skeniranje otiska prsta. Očekujemo da će kupovina i plaćanje preko Android M uređaja biti mnogo lakše, brže i jednostavnije. Google radi na tome da se širom sveta prilagode uslovi za korišćenje ovog servisa, a za sada već imaju dogovorenu podršku sa 700 hiljada šopova u SAD.

Budući da će Android Pay biti integrisan u samu Android M platformu, korisnici neće morati da otvore aplikaciju kako bi odobrili transakciju već sve to mogu jednim dodirom obaviti na prikazanu notifikaciju bez unošenja pin koda kartice.

Svi znamo da su mnogi proizvođači na svojim telefonima sami dodali fuknciju skeniranja otiska, međutim sada kada je Google preuzeo inicijativu očekujemo da će SDK biti mnogo bogatiji što garantuje širu paletu funkcija i mogućnosti.

Now On Tap

Google želi da svoj ogromni servis “Google Now” načini mnogo pristupačnijim. Trenutno, Google Now servisu se može pristupiti sa početnog ekrana putem glasovne komande “OK Google”, ali on nije svestan šta korisnik radi u tom momentu. Sa “Google Now Tap” korisnik u sred nekog posla može dugim dodirom na “home” taster startovati “Google Now” servis gde će on procesuirati sve informacije o tome šta on radi, koju aplikaciju koristi, koji tekstualni sadržaj unosi i koji se multimedijalni sadržaj reproduktuje. Na osnovu tih informacija Google Now će automatski priložiti neke kratice koje mogu biti od koristi.

Recimo, ako se preko Hangouts aplikacije dopisujete sa prijateljem o tome u kom ćete restoranu večerati, aktiviranjem servisa “Now On Tap” dobijate kartice u kojima će biti informacije o obližnjim restoranima, njihovim kontaktima, jelovniku, cenama i rutama ka njima.

Rezervna kopija aplikacija i svih njenih datoteka

Sve aplikacije instalirane na Android M verziji će imati rezervnu kopiju APK datoteke i svih ostalih datoteka koje podrazumevaju podešavanja, dostignuća i ostalo. rezervna kopija se čuva na Google oblaku tako da kada se prebacite na neki drugi uređaj, sve vaše aplikacije zajedno sa postavkom, podešavanjima, dostignućima i slično, će biti automatski povraćene. Ovo je jedna od glavnijih i jako korisnijih funkcija koju Android M donosi koju Google nije pomenuo tokom keynote predavanja.

Android M je dostupan za preuzimanje

Android M za programere se može preuzeti danas a za krajnje korisnike se očekuje u toku trećeg kvartala ove godine. Svi koji žele da instaliraju Android M na svoj Nexus 5, Nexus 6 i Nexus 9, sa priloženog linka mogu preuzeti “developer preview”:

>> Android M - Developer Preview <<