Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je OTG kabal i kako ga koristiti?

Šta je OTG kabal i kako ga koristiti?

Sigurno ste do sada čuli za USB OTG od drugih ili ste možda dobili USB OTG Adapter uz telefon kada ste ga kupili, a ne znate čemu služi i kako da ga koristite. Evo teksta koji će vam objasniti sve o USB OTG-u! 

Neki Android uređaji, kao što je Nexus 5, sadrže veoma korisnu funkciju koju proizvođači i ne žele da preterano ističu. To je USB On the go, micro USB OTG adapter ili samo OTG kabel. Generalno pomoću OTG adaptera korisnik postavlja svoj Android kao glavni uređaj (eng. host), na koji se mogu prikačiti raznorazne ekstenzije. Čemu sve to može koristiti i na koji način pročitajte u daljem tekstu.

 Šta je OTG?

Kao što smo spomenuli, OTG je skraćenica od “On the go”. Dva OTG kompatabilna uređaja možete naterati da sarađuju i da međusobno komuniciraju upravo sa ovim adapterom i tako sebi omogućiti da koristite nekoliko dodatnih funkcija. Te funkcije su uglavnom prisutne da stonim računarima (eng. desktop PC), zato su ove funkcije uveliko poželjne na tablet uređajima ili nekim telefonima. Dakle, uz pomoć OTG kabla možete na svoj Android uređaj povezati USB Flash memoriju, tastaturu, miša i sl. Obzirom da se lista kompatabilnih uređaja produžava iz dana u dan, sada je moguće povezati i štampače, kamerice i još mnogo toga. Jedan od najlakših načina da se utvrdi da li uređaj poseduje ovu funkciju je da na kutiji potražite USB logo sa zelenom strelicom na kojoj je ispisano “On-The-Go”

Kako koristiti USB OTG na Android uređajima?

Ima dosta aplikacija za USB OTG, a za neke telefone aplikacija nije ni potrebna.  Međutim nisu svi telefoni USB OTG kompatabilni što govori da se samo mogu prikačiti kao eksterni uređaj računar. Međutima ako vaš uređaj podržava USB OTG onda lako možete na njega priključiti miša, tastaturu, eksterni hard disk, flash memoriju i USB dzojstike. Ukoliko ne možete da utvrdite da li je vaš Android uređaj USB OTG kompatabilan onda sa Google Play prodavnci preuzmite aplikaciju “USB Host Diagnostics” koja će vam odmah razrešiti tu dilemu.

Međutim, nije sve do Android uređaja. Tačnije, ne znači da je sve gotovo i spremno za rad ako je vaš uređaj USB OTG kompatabilan. Pored tog najglavnijeg uslova, morate imati i odgovarajuć OTG kabel tj. adapter. Najlakši način da dođete do njega je preko WinWin.rs-a klikom na ovaj LINK. Ako vam je lakše jer vam je Gigatronshop.com radnja bliža onda pogledajte OVDE njihovu ponudu. Da bi ste povezali uređaje poput flash memorije ili hard disk neophodne su vam aplikacije USB Host Controller ili Total Commander.

Zašto povezati miša, tastaturu i uređaje slične njima sa Android telefonom ili tabletom?

Najčešće se dešava da korisnici povezuju miša i tastaturu sa svojim tabletom kako bi olakšali rad. Pogotovu kada je u pitanju Android uređaj sa ekranom dijagonale preko 10 inča. Jednostavno je mnogo lakše raditi sa fizičkom tastaturom nego sa onom na dodir preko ekrana, Postoje neke futrole za tablete koje sadrže tanku (eng slim) tastaturu. Njih takođe možete kupiti u WinWin.rs i Gigatronshop.com radnjama. Ono što treba da znate je da se ne mogu sve tastature i miševi prikačiti na Android uređaj, bez obzira na USB OTG kompatabilnost. Tastature i miševi koji su visoke klase ne mogu raditi zbog nedostatka voltaže i sinhronizacije sa Androidom, zato preporučujemo da se držite klasičnih tastatura i miševa. Dakle, poenta je da uz pomoć miša i tastature, koji možete prikačiti na tablet, lako možete dobiti poslovni laptop.Kada su telefoni u pitanju verovatno se pitate šta će njima USB OTG kada imaju ekrane kraćih dijagonala. Tastatura i miš možda nemaju svrhu za telefon ali eksterni hard disk ili USB flash memorija ima. Veoma lako pomoću USB OZG-a možete povezati recimo flash memoriju na kojoj imate filmove ili muziku. Ili ako vam je telefon prepun raznoraznog sadržaja, jednostavnim povezivanjem preko OTG-a sa flash memorijom možete premestiti sve to i tako rasteretiti svoj telefon.

Koji uređaji podržavaju USB OTG?

Kao što smo već spomenuli, instalacijom aplikacije “USB Host Diagnostics” možete utvrditi da li podržava USB OTG. Mi smo napravili kratku listu uređaja koji su popularni i koji podržavaju OTG pa izvolite pogledati:

  • Sony Xperia Z, ZL, Z Ultra, Z1
  • Samsung Galaxy S2, S3, S4, Note 1,  Note 2, Note 3
  • LG Optimus G, G2
  • HTC X, One, One mini, One max
  • Google Nexus 5