Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako dodatno pojačati zvučnik ili slušalicu na telefonu? (VIDEO)

Kako dodatno pojačati zvučnik ili slušalicu na telefonu? (VIDEO)

Ako se vaš telefon slabo čuje tj. nije dovoljno glasan, evo kako da softverski “pojačate” ton koji se reproduktuje putem zvučnika ali i putem slušalice.

Često se dešava da telefoni ne budu dovoljno glasni. Nekada se zvučnik čuje odlično ali slušalica očajno. Ipak, postoje situacije da se i zvučnik čuje toliko tiho da se je u jednom momentu nagomila mnogo propuštenih poziva i pooruka zbog toga.

 



Ovaj problem može biti veoma neprijatan, pogotovu ako ste tek kupili telefon ili ako vam se on dopada pa ne želite da ga menjate samo zbog toga. Naravno, uvek postoji alternativa i generalno mi smo kao nacija po tome nekako čuveni, ali te alternative nisu baš tako zgodne. Recimo korišćenje slušalica koje nam dolaze uz telefon mogu rešili problem kada razgovarate. Vibracija telefona može rešiti problem kada on zvoni i na taj način vas obavestiti o tome. Međutim, te alternative guše samo svrhu mobilnog telefona.

Kako naći rešenje koje ne podrazumeva maltretiranje korisnika ili promenu uređaja? Pa… Mi smo malo kopali po Google Play prodavnici i pronašli aplikaciju koju koristimo iako nam se telefon čuje odlično! Radi se o "SpeakerBoost" aplikaciji koja nas oduševljava svojom jednostavnošću i funkcionalnošću. Ako još jednom napišemo reč koja se završava sa “nalnošću” izlomićemo vam jezik…

Dakle, u pitanju je jedna zgodna alatka, da tako nazovemo ovu aplikaciju, koja pomaže da se zvučnici pojačaju (eng. boost) pa stoga i naziv “Speaker”- zvučnik “Boost” - pojačivač, unaprediti.

SpeakerBoost smo probali na tri različita uređaja, jedan visoke klase HTC One M8s, jedan srednje klase HTC Desire 620G i jedan niže klase Sony Xperia Miro. Znajući da ove alatke često ne rade na mnogim uređajima, mi nismo mogli to da potvrdimo jer sva tri pomenuta modela su dobila “injekciju adrenalina" uz SpeakerBoost. Ono što treba pomenuti jeste da kvalitet zvuka pojačanog zvučnika varira u zavisnosti od kvaliteta zvučnuika ili slušalice. Pa tako, One M8s je uspevao da se izbori sa boost-om preko 50%, dok su ostala dva telefona bila zagušena već na 40% boost-a.

Opet, 30%  nije mala stvar i baš 30% menja celu priču kod uređaja kojima se zvučnici ili slušalica čuju slabo. SpeakerBoost zauzima samo 160 KB memorije tako da je nekada zgodno imati je čisto da pojačate ton svog telefona kada dođe momenat da se na brzinu opustite i napravite finu atmosferu!



Samo korišćenje aplikacije je svedeno na minimum! To je ogroman plus jer niko ne želi reklame, dodatne nepotrebne funkcije i slično. Kada startujete SpeakerBoost neće se pojaviti proces navodnog menjanja sistemskih datoteka, već ćete odmah dobiti tarku sa tasterom koji se prevlači preko nje i tako manipuliše jačinom boost-a tona koji se reproduktuje putem zvučnika na telefonu ili eksternom uređaju sa kojim je telefon povezan.

Da, dobro ste čuli. Ako imate Bluetooth zvučnik ili neki Wireless audio sistem, ova aplikacija će uticati na jačinu tona koji se reproduktuje putem njih jer su povezani sa telefonom. Primera radi, kada smo bili na predstavljanju Huawei Mate S telefona, dobili smo Huawei Bluetooh zvučnik koji se fino čuje ali ne dovoljno glasno. Instalirali smo SpeakerBoost, pojačali na 60% gde je on “pošašavio” i počeo da skakuće po stolu s obzirom da je zvuk počeo glasnije da se reproduktuje!

Ono što bismo mi dodatno pohvalili kod ove aplikacije je to što ispod tastera za pojačavanje tona postoji upozorenje da SpeakerBoost može oštetiti zvučnik ili slušalicu uređaja ukoliko se boost podesi preko 40%, pogotovu ako je reprodukcija muzike u toku.

Sve u svemu, vi uvek možete sami da procenite koji je boost najzdraviji, uslovno rečeno, za zvučnik vašeg telefona. Čim se pojave nejasni tonovi, zagušeni basom ili šuštenjem, to znači da je boost prejak.



SpeakerBoost aplikaciju možete preuzeti potpuno besplatno sa Google Play prodavnice ili direktno sa priloženog linka:

>> Speaker Boost <<