Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Koje su to korisne Windows 10 funkcije i kako se on ponaša na moćnim uređajima? (VIDEO)

Koje su to korisne Windows 10 funkcije i kako se on ponaša na moćnim uređajima? (VIDEO)

Evo koje su to korisne funkcije Windows 10 platforme koje možda niste do sada primetili... Takođe, pišemo vam i to zašto smatramo da je Windows 10 komforniji za korišćenje na svim tipovima uređaja od svih ostalih operativnih sistema! Ima tu još mnogo što šta, pa izvolite pročitajte... #WinWithWindows

Pre nego što počnemo da vam pišemo o pojedinim korisnim, a poprilično jednostavnim funkcijama Windwos 10 uređaja, prvo da razjasnimo neke stvari....

 



Svaki put kada se nametne pitanje “koji je operativni sistem najbolji” tu nastane prepirka i iznošenje stavova koji uglavnom nisu objektivni. Retko ko uzme sve, ili barem one jako bitne okolnosti u obzir. Evo kako mi gledamo na celu priču…

Microsoft i Apple su već duži niz godina bliski rivali kada je operativni sistem u pitanju. Apple računari i njihov MacOS bez sumnje rade odlično. Nemamo šta tu da osporimo. Jednostavno, sve funkcioniše besprekorno i stabilno. Međutim, zašto smatramo da je Windows 10 kompleksna platforma i zbog čega bismo joj dali bolju ocenu?

Ukratko rečeno (da ne idemo u detalje) Apple svoj MacOS prilagođava nekolicini različitih, i pre svega svojih uređaja, te bi bila ogromna sramota da oni ne funkcionišu pouzdano. Sa druge strane, Windows 10 je platforma koja radi na uređajima koje su napravile druge kompanije. Zamislite samo taj broj različitih kompanija koje prave Windows 10 računare ili tablete! Razumete? A gde je tu još veći broj različitih modela računara, sa različitim komponentama!

Dakle, šta nam sve ovo govori? Sloboda izbora! Je li tako? Ako imate 200€ na raspolaganju, onda ste u mogućnosti da sebi obezbedite Windows 10 uređaj koji će raditi sasvim pristojno. Naravno da neće funkcionisati kao i onaj koji je plaćen 1200€, ali će svakako biti od ogromne koristi.



Primera radi, na testu smo prošle godine imali Windows 8.1 (sada već Windows 10 uz nadogradnju) Chuwi Hi 8 tablet čija je vrednost tada bila oko 70€. Mi smo na njemu mogli da obavimo mnogo što šta i to bez neprijatnih iskustava. Doduše, nismo ništa naprednije od surfovanja internetom i multimedije pokušavali, ali to je i više nego dovoljno za uređaj tog cenovnog ranga.

Znači, nije ni čudo zašto ljudi lako osude Windows 7/8/10 platformu. Uvek im promakne jedna jako bitna stvar: nije isto koristiti Windows 10 na uređaju od 200€ i na onom koji košta preko 1200€. Jednostavno, “galamdžije” koje su prešle sa Windows 10 uređaja, čija je vrednost oko 500€, na Apple uređaj, čija je vrednost oko 1000€, nisu ranije koristili Windows 10 platformu na uređajima koji su moćniji i skuplji.

Upravo to je svrha “Microsoft First League” programa u kom mi trenutno učestvujemo. Ideja je da se proba Windows 10 na moćnim uređajima čija vrednost nije ništa viša od pojedinih često hvaljenih Apple račanara.



Još jednom da napomenemo, ovaj tekst ne treba da predstavlja “battle” između dve platforme. Sve što smo do sada naveli treba da vam pomogne da objektivno gledate na celu priču.

Pa da krenemo sa tim šta se nama dopalo kod Windows 10 platforme dok smo je koristili na konvertibilnom Lenovo Yoga 910 uređaju.



Windows 10 odlično radi na dodir! Miš i nije potreban u tim situacijama...

Prva stvar koju smo primetili je odlično adaptiranje Windows 10 platforme za uređaje koji imaju ekran osetljiv na dodir. Dok se nismo dohvatili Lenovo Yoga 910, imali smo utisak da Windows 10 i nije baš dobro prilagođen za dodir. Međutim, pogrešili smo! Nakon samo par dana korišćenja, uz odlični “touchpad” koji Lenovo Yoga 910 ima, i naravno ekran koji je osetljiv na dodir, potpuno smo zaboravili na miša.

Koristili smo računar bez onog osećaja da nešto nedostaje. Doduše, kada smo koristili programe kao što je Vegas Pro ili After Effects, potrebu za mišem smo “nahranili” jednom običnom olovčicom. To koliko smo se brzo navikli i uživali koristeći Windows 10 na uređaju sa ekranom koji je osetljiv na dodir govori i činjenica da sada “nabadamo” svaki računar za koji sednemo da radimo.

Windows 10 na moćnim uređajima radi kao zmaj!

Performanse su svakako nešto što nas je takođe oduševilo! Eto, koristilo smo Windows 10 na uređaju koji ima vrhusnke performanse i nismo primetili nikakve greške ili zastoje. Kredit za ovo ćemo delom dodeliti i samom uređaju zbog njegovih visokih karakteristika, ali ne možemo poreći i to da je velikim delom zaslužan Windows 10. Pa tako, od računara koji je potpuno isključen do računara koji je u celosti spreman za rad nije potrebno svega nekoliko sekundi. Tačnije, ne više od deset…

Da ne govorimo da su programi kao što je After Effects i Vegas radili kao sat, a pritom ništa drugo nije bilo zagušeno. Svako ko se bavi montiranjem ili animacijom, zna da je uz AF uvek otvoren PS i neki internet pregledač. Minimum! Mi baš nikakvih problema nismo imali dok smo se kretali između Photoshop-a, Vegas-a, internet pregledača i After Effects-a… Ovo iskustvo nam daje tu slobodu da zaključimo da je multitasking na Windows 10 platformi, uz uređaj odgovarajuće procesorske moći, izvanredan!


Windows 10 je podjednako zgodan na svim vrstama uređaja!

Sledeće što želimo da pohvalimo je “tablet režim”. Radi se o režimu koji Windows 10 platformu optimizuje da funkcioniše na svim tipovima uređaja. Na teblet računarima, konvertibilnim računarima, desktop ili laptop računarima. Što je najbitnije, koji god uređaj da koristite sve je potpuno isto, pa čak i na telefonu. To znači da je recimo Viber aplikacija ista i na desktop računaru, i na tabletu, i na telefonu. Naravno, ukoliko je preuzmete sa Microsoft prodavnice koju takođe želimo da pohvalimo.

Tablet režim koristimo i na privatnom desktop računaru, ali pretežno zbog pojedinih aplikacija. Dok nismo probali Lenovo Yoga 910, nismo imali ideju koliko je on zapravo koristan. Mnogo je zabavnije i lakše koristiti Windows tablet ili recimo Yoga 910 dok je u tablet režimu. Tu su žive pločice, odlična Microsoft prodavnica koja ima gomilu korisnih aplikacija, skraćenice za određene fascikle, nedavno korišćene aplikacije i slično. Sve je na dohvat ruke, a pritom je sve prikazano kako treba i krupno, preko celog ekrana.

Znači ne moramo da pretražujemo internet kako bi pronašli program koji bi nam obavio neki jednostavan posao, već je dovoljno da pokrenemo Microsoft prodavnicu i sve je tu. O igrama da ne govorimo! Ima ih gomilu, a najpopularniji naslovi nisu izostavljeni. To automatski znači da Android platforma više nije jedina koja je krcata besplatnim igricama. Microsoft prodavnica je inače skorije redizajnirana tako da sada nudi više sadržaja, uključujući muziku, filmove ili TV servise.

Znate kako, na Windows 10 gledajte kao na dva operativna sistema u jednom! Kada vam treba da završite nešto ozbiljno, klasičan Windows operativni sistem je na raspolaganju. A kada želite da se zabavite, da surfujete internetom, da koristite neke besplatne, brze i jednostavne aplikacije, onda se prebacite u tablet režim. Ruku na srce, korisničko iskustvo sa desktop računara nije isto kao na konvertibilnom ili tablet računaru…

Windows 10 vas može ulogovati jednim pogledom ili dodirom! 

Ne možemo, a da ne spomenemo Microsoft Hello sigurnosni sistem koji korisnicima omogućava da se uloguju na svoj Windows 10 računar skeniranjem svog prsta ili retine oka. Mi smo zahvaljujući Lenovo Yoga 910 mogli da probamo kako ti izgleda koristeći čitač otiska prsta i možemo vam reći da smo zadovoljni. Svakako da je lakše ulogovati se jednim dodirom, umesto PIN-om ili lozinkom. Nažalost, u nedostatku hardvera, nismo mogli da probamo skeniranje retine oka.

Ono što je super je to da Microsoft Hello možemo koristiti prilikom prijavljivanja na određene naloge, servise ili sajtove. Tu se itekako štedi vreme i olakšava ceo posao. Lenovo Yoga 910 ima implementiran čitač otiska prstiju, ali to ne znači da vi ne možete isto to imati. Na raznim kineskim online prodavnicama imate čitače otiska prstiju koji se putem USB-a povezuju sa računarom. Pogledajte OVDE.

Windows 10 je bezbedan i bez poznatih, skupih antivirus programa!

I za kraj, još jedna stvar koja je jako bitna za sve korisnike, bilo koje Windows platforme, a to je antivirus. Godinama unazad, počevši od Windows XP operativnog sistema, korisnici su navikli da koriste antivirus programe poput AVG, Kaspersky, Avira i slično… Kod Windows 10 operativnog sistema to je suvišno, a čak i škodljivo. Zašto biste trošili svoj novac i svoj računar zagušili nekim teškim i skupim antivirus programom, kada vam Microsoft poklanja potpuno besplatan i veoma sposoban “Windows Defender”. On je integrisan u okviru sistema i prepoznaje ogroman broj pretnji. Virus može da se provuče samo ukoliko vi to dozvolite. Konkretno, mi od Winodws 7 verzije koristimo Microsoft Security Essentials, a kasnije smo svoje poverenje podarili *Windows Defender-u, i ni jednom do sada nismo zaglavili sa nekim virusom. Istina, ukoliko često posećujete neke “mračne delove” interneta i preuzimate jako sumnjiv sadržaj. tu retko koji antivirus može da pomogne.

*Windows Defender je isto što i Microsoft Security Essentials. Radi se o jednom antivirus programu koji je promenio naziv sa Microsoft Security Essentials u Windows Defender.

Naravno, Windows 10 ima brojne druge funkcije i opcije koje su itekako zanimljive. Jedna od njih je i Ink Workspace panel koji nudi nekoliko zgodnih funkcija i opcija vezano za pravljenje brzih beležki. Više o ostalim funkcijma pogledajte u našem kratkom video prilogu: