Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Najbolje cloud aplikacije za Android telefone! [2018]

Najbolje cloud aplikacije za Android telefone! [2018]

Ovo su najbolji cloud servisi za čuvanje dadoteka na internetu, putem Android aplikacija.

Naši pametni telefoni iz godine u godinu dobijaju veći kapacitet interne memorije. Naravno, to je neizbežno budući da su fotografije i snimci sve kvalitetniji što podrazumeva čuvanje krupnijih datoteke.

 



Sa druge strane, napredak tehnologije je doneo drastično povećanje kapaciteta interne memorije kod teleofna, te sada umesto 16 GB na raspolaganju imamo uglavnom 64 GB ili više. Retki su ti uređaji sa 32 GB ili sa čak 16 GB interne memorije.

Ok, zašto onda postoje cloud servisi kada su naši telefoni dovoljni za skladištenje podataka? Pomenućemo samo dva, možda najbitnija razloga: sigurnost i raspoloživost!

Šanse da izgubite svoje podatke jednom kada ih sačuvate na cloud servisu su neverovatno male ili gotovo nikakve. Ukoliko podatke ipak odlučite da čuvate samo lokalno, na telefonu, nije nemoguće da u jednom momentu lako ostanete bez njih. Načina ima milion, ali evo nekih češćih:

- Gubljenje uređaja

- Pad sistema uređaja

- Narušavanje privatnosti i krađa podataka.

Isto tako, podatke koje čuvate na memoriji telefona uglavnom ostaju samo na tom uređaju i nisu na raspolaganju drugim uređajioma kao što je recimo računar. Kod cloud servisa to nije slučaj. Jednom kada sačuvate svoje podatke na cloud servis, oni su dostupni svim vašim uređajima.



Smatramo da ne treba dodatno govoriti koje su pogodnosti cloud servisa i zašto bi trebalo da ih koristite. Ono što je zapravo misterija je to koji cloud servis odabradi za Android uređaje? Evo šta mi predlažemo:

Google Drive

Potpuno je suludo govoriti o cloud servisima a ne pomenuti onaj nativni koji dolazi uz sam Android tj. Google nalog. Na poklon dobijate 15 GB besplatnog prostora za skladištenje. Sve preko se mora dokupiti. Cena za 100 GB mesečno je 2$ što je nekih 200 dinara.

Što se aplikacije tiče, vrlo je jendostavna i slična web prikazu što je naravno bitno. Ako naviknete na jedan korisnički izgled na jednom uređaju, očekujete da on bude sličan na drugom.

Ono što je zapravo super kod Google Drive-a je to što veoma lako možete podeliti pristup određenim datotekama sa prijateljima. I to možete uraditi vrlo precizno dodelivši pristup samo onim datotekama koje ste vi odlučili da podelite.

>> Google Drive <<



Dropbox

Za Dropbox ste do sada barem jednom čuli, ako ga već niste i koristili. U pitanju je jedan od prvih cloud servisa koji je dobro zaživeo. Iako možda trenutno nije najbolji cloud servis, on je svakako među boljim.

Dropbox sada ima razne “klijent” aplikacije, kako za Android uređaje, tako i za one Windows ili Mac. To naravno olakšava korišćenje cloud servisa, odnosno čuvanje ili korišćenje datoteka.

U našim očima je Dropbox kao Vimeo, ne tako popularan, ali vrlo elegantan i zgodan za korišćenje sa poslovnim saradnicima. Čak i poseduje “paper” opciju koja podrazumeva stranicu sa svim dokumentima koji čine jedan projekat. Toj stranici mogu pristupiti svi akteri projekta i samim tim manipulisati svim tim dadodekama.



Dropbox ima jednu vrlo zanimljivu funkciju, a to je skeniranje dokumenata. Pomoću nje možete lako uskladištiti kopiju dokumenta, računa ili neke garancije u PDF formatu.

Inače, novim korisnicima je na raspolaganju 2 GB besplatnog prostora za skladištenje. Naravno, uvek je moguće dokupiti veći kapacitet za svoj nalog.

>> Dropbox <<

OneDrive

U Srbiji se najviše koriste Android i Windows 10 uređaji. Shodno tome, OneDrive cloud servis nije nešto potpuno novo za vas, sigurni smo. Radi se o cloud servisu koji je odlično sinhronizovan sa svim Microsoft aplikacijama.

Budući da je Microsoft lansirao verziju Office programa za Android platformu, OneDrive onda itekako dobro dođe zarad bolje sinhronizacije dokumenata ili prezentacija između uređaja.

OneDrive ima i opciju automatskog čuvanja svih fotografija sa uređaja što je svakako korisno za uređaje sa malo manjim kapacitetom interne memorije. Takođe, čuvanje fotografija na OneDrive-u olakšava njihovo deljenje sa ostalima jer se mogu privatno podeliti putem linka. Isto tako, one su raspoložive za koripćenje i na drugim uređajima budući da su na cloud-u. Super je i to što su iste te fotografije sinhronizovane sa “Photos” aplikacijom te Windows 10 pravi zanimljive video zapise od njih ili albume.

>> OneDrive <<

Box

Pored Dropbox cloud servisa, nekada dobro znan je bio i Box cloud servis. A ako situaciju sagledamo realno, Box je i danas vrlo popularan, pogotovo među biznis korisnicima. Box ima pregršt korisnih opcija za kolaboraciju na nekom projektu što je danas vrlo bitna stavka.

Zahvaljujući kvalitetnom sistemu za pretragu, pronalaženje datoteka se obavlja brzo i lako, jednostavnim ukucavanjem naziva. Što se PDF dokumenata tiče, njih možete pregledati direktno iz aplikacije, bez instaliranja alatke koja će čitati taj format.

A za one kojima je privatnost i bezbednost vrlo bitna, Box nudi višeslojnu, 256-bitnu AES enkripciju. To vam omogućava da obeležite svaku vašu datoteku koju delite sa nekim. Ukoliko taj neko kasnije te vaše dadoteke podeli sa ostalima, vi ćete to znati.

Box nudi 10 GB besplatnog prostora za skladištenje datoteka.

>> Box <<

Mega

Ukoliko ste ipak u potrazi za cloud servisom koji će vam pre svega pružiti visok kapacitet memorije za skladištenje, bez novčane nadoknade, onda je to svakako Mega! Čak 50 GB skladišnog prostora vam je na raspolaganju, a uz taj ogroman kapacitet dobijate i neke korisne opcije kao što je “end-to-end” enkripcija.

Mega možda nije cloud servis na kojem ćete čuvati fotografije ili video zapise, ali je zato sa druge strane itekako korisan za projektne datoteke. Mi recmi čuvamo Adobe Premiere i After Effects kolektovane datoteke video projekata.

Iako Mega deluje kao “grub” cloud servis, to i nije baš tako. Postoje aplikacije za sve popularne operativne sistema, uključujući iOS, Windows Phone i Windows 10. Tu je i program za Windows 10 računare koji omogućava fluidniju sinhronizaciju dadoteka.

Mega je pored Google Drive svakako naša preporuka!

>> Mega <<