Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Watch Fit 3 - Pravougaoni sat koji si čekao!

Huawei Watch Fit 3 - Pravougaoni sat koji si čekao!

Za Huawei Watch Fit 3 slobodno možemo reći da je ubica Apple SE satova. Njegov dizajn veoma podseća na gotovo sve Apple satove, dok uspeva da bude, i lakši, i tanji. Što se funkcionalnosti tiče, Huawei Watch Fit 3 poseduje apsolutno sve što korisnici Apple satova najčešće koriste. I što je najvažnije, njegova baterija može izdržati oko 10 dana, ako se ne koristi “Always On” prikaz.

 

Dakle, autonomija sata i cena od 23000 dinara je definitivno ono zbog čega će mnogi razmotriti Huawei Watch Fit 3 umesto Apple sata. Treba imati na umu i to da dizajn Huawei Watch Fit 3 sata nije definisan samo kako bi privukao pažnju postojećih korisnika Apple satova.

 



Sigurni smo da će se on itekako dopasti svim Android korisnicima koji su čekali povoljan pravougaoni sat, privlačnog dizajna i dobrih karakteristika.

Iznenadilo nas je to  kako je Huawei u cenovom rangu od 200€ uspeo da izradi sat odličnog kvaliteta, sa vrlo interesantnim izborom materijala. Okvir sata je sačinjen od aluminijuma, čija je završnica matiranog izgleda. Na levom boku su prorezi za zvučnik, a na desnom su kruna, rupica za mikrofon i taster koji podrazumevano pokreće pokreće trening režime.

Kruna je metalik crvene boje, sa rebrastom bočnom površinom. Ovo nam u suštini indikuje da se rotacijom krune možemo kretati dole ili gore unutar aplikacija, ili da uvećamo tj. umanjimo prikaz unutar fioke sa aplikacijama. 



Kada to radimo, sat će vibrirati kako bi simulirao kliktanje koje krune na analognim satovima obično imaju. Ne bismo mogli da kažemo da je taj vibracioni feedback krune najprecizniji, ali je dovoljno dobar da stvori pozitivan utisak pri korišćenju. Pritiskom na krunu budimo sat, ako je ekran ugašen, a ako je uključen, onda pristupamo fioci sa aplikacijama.

Moramo da naglasimo da su kruna i taster na desnom boku sata odlično implementirani, sa vrlo dobrim odazivom kada se pritisnu. Donji taster ima crvenu liniju koja se proteže po sredini. Ovo suptilno doprinosi boljem celokupnom dizajnu Huawei Watch Fit 3 sata. Nema sumnje u to da je Huawei želeo da napravi sat koji će se odlično uklopiti u sve moguće odevne kompinacije svojih korisnika. Bilo da sat leži na muškom ili ženskom zglobu ruke.



Zadnja površina sata je sačinjena od meke plastike koja odlično prijanja uz zglob ruke.

Centralno su pozicionirani TruSeen 5.5 senzori za praćenje rada srca i zasićenosti kiseonika u krvi. Tu su i dva provodnika pomoću kojih se Huawei Watch Fit 3 puni.



Ekran Huawei Watch Fit 3 sata je dijagonale 1.82 inča, rezolucije 480x480 px. U pitanju je ekran AMOLED tipa, čije osvetljenje može ići do neverovatnih 1500 niti. Ovo je za jedan sat cenovnog ranga do 200€, impresivan parametar. Ekran poseduje senzor za automatsko podešavanje osvetljenja ekrana što će dovesti do bolje autonomije baterije. Naravno, u praksi to znači da će ekran biti slabije osvetljen u noćnim uslovima tj. više osvetljen u sunčanim uslovima.

Prikaz slike je definitivno na visokom nivou, što zbog jakog osvetljenja, tako i zbog visoke gustine piksela od 347 piksela po inču. I ne samo to. Ekran Huawei Watch Fit 3 sata ima stopu osvežavanja od 60 Hz što celokupno korisničko iskustvo podiže na još viši nivo. Dakle, sat je vrlo odazivan, kako po pitanju njegovih performansi, tako i po pitanju ekrana.

Još jedan podatak je da ekran prekriva čak 77% prednje površine Huawei Watch Fit 3 sata. To znači da je prazan prostor  sa leve i desne strane ekrana svega 1.8 mm, dok je iznad i ispod ekrana taj prazan prostor 2.7 mm.

Staklo koje štiti ekran nije Kunlun tipa, već standardno, čvrsto staklo. Prema dosadašnjem iskustvu, reklo bi se da je prilično otporno na udarce te još nismo zaradili neka tragove koripćenja. Ako malo bolje pogledamo, staklo ekrana se ne stapa sa alulminijskim okvirom, već a plastičnim ispipčenjem visine oko jednog milimetra.

Silikonska narukvica koja je došla uz naš model Huawei Watch Fit 3 sata je izuzetno mekana. Pored toga što je izuzetno udobna, deluje nam skupoceno i kvalitetno.

Ovaj put se ona spaja sa satom na nešto drugačiji način. Rekli bismo da je ovaj princip najpraktičniji koji smo do sada imali priliku da probamo.

Postoji taster na zadnjoj površini sata koji kada se pritisne, oslobađa narukvicu. Dakle, vrlo jednostavno i lako.

Važno je da znate da postoji čak 6 varijanti Huawei Watch Fit 3 sata. Četiri sa silikonsom narukvicom, jedna sa nailonskom i jedna sa kožnom narukvicom. Ova koju mi imamo na testu je sa kućištem srebrne boje, bele silikonske narukvice i sa crvenom krunom. Postoji ista ovaka verzija sata, ali sa zelenom silikonskom narukvicom. Postoje varijacije sa crnim kućištom, crne silikonske narukvice i sa crnom krunom. Zatim sa zlatno roze kućištem, roze silikonskom narukvicom i roze krunom.

Verzija sa belom kožnom narukvicom je zlatnog kućišta i zlatne krunice. Dok verzija sa nailonskom narukvicom dolazi u kombinaciji srebrnog kućišta i crvene krunice. Koliko znamo, verzija sa belom narukvicom ne dolazi sa novim tipom konektovanja, već koristi stari princip koji podrzaumeva oprugicu od 22 mm.

Takođe, modeli sa kožnom i silikonskom narukvicom poseduju i NFC modul, dok ostali dolaze bez njega. Masa sata je svega 26 grama, ako ne računamo narukvicu. Praktično je neosetljiv na zglobu, pa čak i sa silikonskom narukvicom. Ne treba zanemariti i to da je sat prilično tanak. Svega 10 mm, ne računajući deo gde je TruSeen senzor. Ovo je jedan od važnih aduta kojim će Huawei Watch Fit 3 pokušati da zavede potencijalne korisnike. 

Huawei Watch Fit 3 ima 5ATM sertifikat što znači da je vodootporan, ali nije namenjen za ronjenje. To znači da ćete bez brige moći da ga koristite na kiši ili tokom plivanja.

Baterija je kapaciteta 400 mAh i prilikom standardnog korišćenja može izdržati oko 10 dana. Ukoliko se sat koristi intezivnije, sa uključenim “Always On” prikazom, onda možemo računati na nekih 5 dana korišćenja. Ovo je impresivan podatak budući da Huawei Watch Fit tri ima pristojno veliki i prilično svetao ekran, aktivno praćenje rada srca i da koristi GPS prilikom korišćenja nekog od trening režima.

Baterija se može napuniti od 0 do 100% za nekih sat vremena. U suštini, u ovom cenovnom rangu ne treba očekivati bežično punjenje, ali ono što nas je malo razočaralo je veoma kratak kabel za punjenj koji se dobija uz sat.

Osim toga što je baš kratak, prilično je krut. Magnet koji bi trebalo konektore da spoji sa satom nije dovoljno jak te se neretko dešava da spadne. Jednostavno taj deo nije baš najsrećnije rešen.

Huawei Watch Fit 3 pokreće HarmonyOS 4.2 operativni sistem koji podrazumeva vizuelni identitet sličan Watch GT 4 modelu.

Pa tako, kada pristupimo fioci sa aplikacijama, podrazumevano ćemo dobiti mrežni prikaz ikona. Novitet su nazivi aplikacija koji se mogu uočiti kada se prikaz uveća.

Naravno, i dalje je dostupan prikaz svih aplikacija u vidu liste, za one koji to više preferiraju. Lista aplikacija je uobičajena, bez značajnih noviteta. Dakle, sve ono što ima Huawei Watch GT4, poseduje i Huawei Watch Fit 3. Putem AppGallery sekcije, unutar Huawei Health aplikacije, je moguće instalirati neke nove aplikacije na sat. Međutim, lista aplikacija je baš kratka i ne preterano interesantna.

Panelu sa brzim opcijama sata se pristupa prevlačenjem presta preko ekrana, na dole. Tu ćete pronaći najčešće korišćene opcije i funkcije.

Gesturom prsta sa dna ka vrhu ekrana pristupate panelu sa nedavno pristiglim obaveštenjima. Obaveštenja se grupišu prema aplikaciji pa je samim tim uvid bolje organizovan. Uvek možete izbrisati obaveštenja pojedinačno ili kompletno.

Lice sata je moguće izmeniti na uobičajen način. Dakle, dugim dodirom preko lica sata se pristupa listi. Tu možete pronaći neka nova lica sata koja eksluzivno dolaze uz Huawei Watch Fit 3. Prilično su interesanta. Neka su animirana kao što je lice “Zabavno raspoloženje”. 

U zavisnosti od doba dana, smile-i će na animiran način prikazati neku emociju. Takođe, postoje i ineraktivna lica sata pa tako kada vrtite krunu, lice sata će se menjati. A ako volite sami da prilagodite koje opcije će lice sata prikazivati, onda bi trebalo da pogledate lice sata koje se naziva “Koordinatna mreža”.

To lice sata vam daje slobodu da podesite bukvalno svaki aspekt, počevši od pozadine, zatim boje, pa sve do funkcija.

Bez obzira za koje lice sata se odlučite, svako dolazi sa sopstvenim “Always On” prikazom. Naravno, uvek možete instalirati neko potpuno novo lice sata pomoću Huawei Health aplikacije. Izbor je ogroman, kako onih plaćenih verzija, tako i besplatnih.

Levo od lica sata je takozvana “smart asistance” stranica koja prikazuje vremensku prognozu, opcije za kontrolu multimedije na satu ili telefonu i tome slično.

Desno od lica sata borave različiti vidžeti koji vam omogućavaju brz uvid u vašu svakodnevnu aktivnost, u neke zdravstvene parametre, sportki kalendar, mesečevu menu i tako dalje.

Ako zadržimo prst na neki od vidžeta dobićemo mogućnost da menjamo njihov redosled, izbrišemo one koji nam nisu potrebni ili dodamo neki novi. Dopada nam se to što je izbor vidžeta prilično proširen.

Duplim pritiskom na krunu pristupamo nedavno korišćenim aplikacijama. Na ovaj način se možemo brzo prebaciti iz jedne aplikacije u durugu. Ovo može biti zgodno kada se koristi neki od trening režima.

A kada već pominjemo trening režime, dobro je znati ih Huawei Watch Fit 3 ima preko 100 različitih. Nama interesantan je režim za praćenje aktivnosti tokom praktikovanja eSportova tj. tokom gaming-a.

Taster koji služi za pristup treninzima se može mapirati tako služi nekoj drugoj funkciji. To se lako može obaviti unutar podešavanja sata. Pošto nisam sportski tip, očigledno, ja obično podesim da me taj taster odvede u aplikaciju sa kontaktima kako bih lako mogao da uspostavim pozive sa osbama koje sam prethodno definisao kao omiljeni kontakti unutar Huawei Health aplikacije na telefonu. Kvalitet poziva je prilično dobar. Sagovornici me dobro čuju, baš kao i ja njih.

Što se poruka tiče, na njih ne možete odgovoriti na uobičajen način, već pomoću emotikona ili predifinisanih odgovora. Te brze odgovore možete prilagoditi unutar Huawei Health aplikacije.

Ako u obzir uzmemo to da Huawei Watch Fit 3 ima 4 GB interne memorije, onda nam to govori da je moguće prebaciti muziku na sat i preslušavati je na povezanim slušalica ili pomoću zvučnika sata.  Obzirom da zvučnik nije preglasan, preporučujemo da to preslušavanje muzike ipak obavljate putem povezanih bluetooth slušalica. Osim slušalica, Huawei Watch Fit 3 možete upariti sa vagom, uređajem za merenje pritiska, kao i trakom za trčanje koja na svom ekranu može prikazati informacije sa sata.

Praćenje zdravstvenih parametara i sportskih aktivnosti je na Huawei Watch Fit 3 je podjednako dobro kao i na Huawei Watch GT 4 modelu. Tome naravno doprinosi TruSeen 5.5 senzor, zajedno sa modulima kao što su akcelerometar, žiroskop i magnetometar.

Nažalost, sat nema altimetar tj. visinomer što isključuje mogućnost praćenja aktivnosti prilikom planinarenja. Tu je i 5 satelitskih sistema za brzu konekciju i precizno praćenje kretanja tokom treninga.

Sat može da prati puls, zasićenje kiseonika u krvi, nivo stresa, kvalitet sna, kao i kvalitet disanja tokom spavanja. TruSleep 4.0  bi trebalo preciznije da prati san korisnika obezbedivši detaljne analize, ali i predloge koji bi mogli da vam pomognu da poboljšate svoj san. 

Huawei je uložio određenje napore kako bi unapredio sistem tj. aplikaciju koja služi za praćenje potrošnje kalorija korisnika. Shodno tome, sada je moguće uneti neke predifinisane obroke. Doduše, to je uglavnom neka brza hrana koja se može naći u ponudi popularnih restorana kao što je MacDonalds.

Svakako je i dalje dostupan brzi unos broja kalorija za sve obroke u toku dana. Na osnovu informacija o težini, o broju unetih kalorija i parametara koje je sat zabeležio u toku dana, sat će vam predložiti određene aktivnosti kako biste održali deficit klaorija i ostali na putu ka svom cilju da oslabite.

Ako niste baš sigurni na koji način je najpametnije da započnete trčanje i tako uspostavite neku redovnu aktivnost, onda će vam nova opcija “AI plan trčanja” biti od ogromne koristi. Naime, potrebno je da odgovorite na nekoliko pitanja koje će vam AI potaviti kako bi ste dobili za vas najoptimalniji plan trčanja. Telefon će vam kreirati plan koji podrazumeva distancu koju treba da pretrčite, tempo koji treba da održite i što je najvažnije, podsetiće vas i motivisati da taj plant trčanja sprovedete do kraja. 

Ono što mnogi možda nisu svesni je da se kupovinom Huawei Watch Fit 3 sata ne dobija samo dobar hardver. Veoma je korisno to što Huawei pored odličnih uređaja isporučuje i kvalitetan softver koji će upotpuniti celokupno fitnes isksutvo.

Shodno tome, dostupni su mnogobrojni trening kursei koji vam pomažu da podignete svoje sportske aktivnosti na viši nivo. Ovako nešto ostali brendovi naplaćuju u vidu mesečne pretplate. Dakle, prodaju vam nosiv uređaj, pa vam naknadno naplate određene servise ovog tipa u vidu mesečne pretplate.

Zaključak

Kao što vidite, u pitanju je veoma sposoban pametni sat koji svojim izgledom neodoljivo podseća na Apple Watch SE verziju. Budući da je prema mnogim kriterijumima bolji od njega, usudili smo se da ga okarakterišemo kao ubicu Apple SE satova. Naročito zbog toga što Huawei Watch Fit 3 bez problema možete koristiti sa iOS i Android uređajima. Sa druge strane, Apple Watch SE možte upariti samo sa Apple uređajima.

Prodaja Huawei Watch Fit 3 sata počinje 22 maja i ako se odlučite da ga kupite do kraja juna, na poklon ćete dobiti FreeBuds SE 2 slušalice. Vrednost slušalica je 6000 dinara tako da poklon uopšte nije zanemarljiv.

Nadamo se da vam se dopao ovaj video. Uložili smo mnogo truda i energije kako bismo se vam isporučili što više korisnih informacija. Ako smo u tome uspeli, puno bi nam značilo da nas zapratite i u komentarima napišete šta vi mislite, da li je ovo onaj pravougaoni sat koji smo svi hteli? Da bude lep, korisan i pre svega povoljan? Do sledećeg videa, pozdrav!