Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Watch GT 2 Pro - Pametan sat ili nešto više od toga? [RECENZIJA]

Huawei Watch GT 2 Pro - Pametan sat ili nešto više od toga? [RECENZIJA]

Specifikacije Huawei Watch GT 2 Pro sata na prvi pogled izgledaju zanimljivo. Ipak, cena je ono što svakog navede da se dva puta zapita da li je to sat za njega. U današnjem testu ćemo na to pitanje nedvosmisleno odgovoriti. Pišemo vam iz petomesečnog iskustva.

Huawei je u septembru, 2020. godine predstavio mnoštvo uređaja među kojima je bio upravo novi Huawei Watch GT 2. Tokom predstavljanja tog uređaja smo bili lepo iznenađeni finim i vrlo pametno izabranim unapređenjima koje novi model Huawei Watch GT 2 Pro donosi.

 



Iako na prvi pogled deluje kao i prethodni Watch GT 2, oni se vrlo, vrlo razlikuju, a to ćete primetiti tek kada počnete da ga koristite.

>> Ekosistem raste brzo! Huawei predstavio 6 novih uređaja! <<

>> Nedelju dana sa Huawei Watch GT2 Pro satom! Kupujemo! <<

O tome ćemo detaljno u daljem tekstu, počevši od dizajna pa sve to klasičnih i fitnes performansi. I ovaj put nam je Srba Marković pomogao da testiramo fitnes osobine ovog Huawei Watch GT 2 Pro sata tj. lepotana. 

Dizajn

Pre svega, dizajn je ovaj put drastično unapređen. Prednji AMOLED ekran je zaštićen ravnim safirnim staklom koje je otporno na gotovo sve. Nakon 5 meseci svakodnevnog korišćenja, sat nije zaradio apsolutno ni jedno oštećenje. Verujte nam na reč da smo sa Huawei Watch GT 2 Pro modelom na ruci uradili mnogo toga. Osim plivanja, treninga, planinarenja, Huawei Watch GT 2 Pro je odoleo prašini, boji i nasumičnim udarcima koji su se dešavali tokom renoviranja stana.



Još jednom, nakon pet meseci korišćenja tj. bez skidanja sa zgloba ruke, bez obzira na situaciju i okolnosti, Huawei Watch GT 2 Pro izgleda kao da je juče izvađen iz kutije.

Dakle, ne brinite što novi model dolazi sa ravnim staklom preko ekrana. Bezbedan je u celosti. A sa druge strane ekrana se nalazi keramika koja uokviruje senzore za praćenje rada srca. Ta keramika je vrlo prijatna i udobna. Definitivno je prijatnija od metala koji je bio izbor za prethodne modele ovog sata. 



A narukvica? Ona je kao i svaka druga, malo kvalitetnija kožna narukvica. Potrebna je pažnja i redovno održavanje kako ne bi došlo do brzog propadanja narukvice. Ipak, to je 10 minuta nedeljno i narukvica je sterilisana, čista i regenerisana za narednih 7 dana. Da budemo konkretni, sam premium izgled Huawei Watch GT 2 Pro modela ne bi bio kompletan da on ne dolazi sa jednom dobrom kožnom narukvicom. Vi naravno uvek možete kupiti silikonsku narukvicu kako bi sat koristili prilikom treninga, odnosno kada se znojite.

Dodaćemo i to da se i kod ovog modela nije promenilo mnogo kada su u pitanju tasteri. Na desnom boku sata su dva tastera sa krunicom. Krunice se mogu rotirati, ali toj gesturi nije dodeljena nikakva funkcionalnost.



Odmah ispod tih tastera, na spoju titanijumskog kućišta i keramičkog dna, se nalazi prorez za zvučnik. Prorez je sitan i praktično neprimetan.

Postoji još jedan prorez, ili bolje reći rupica, koja boravi na levom boku sata. Rupica udomljava mikrofon budući da ovaj sat podržava telefoniranje.

Pa da sumiramo! Prednja ravna površina, načinjena od safira, je ušuškana u mat brušeno titanijumsko kućište čije dno je ustvari keramičko. Dakle, neće nam biti teško da zaključimo da se radi o vrhunskoj izradi, koja je upotpunjena kožnom, elegantnom narukvicom čija kopča je kvalitetna i vrlo udobna. Neće vas žuljati, to je sigurno.

Što se našeg suda tiče, Huawei Watch GT 2 Pro je po pitanju dizajna i izrade nadmašio većinu svoje konkurencije.

Ekran

Huawei bez sumnje nije štedeo kada je ekran u pitanju budući da Watch GT 2 Pro dolazi sa sjajnim AMOLED ekranom, prečnika 1.39 inča. On je rezolucije 454 x 454px što je sasvim dovoljno za kristalno oštar i jasan prikaz slike. 

Ekran ima dovoljno jako osvetljenje da vi uvek možete videti jasno sadržaj koji se prikazuje, bez obzira na to koliko je sunce jako. Naravno, ekran do punog svog izražaja dolazi u okruženju bez jakog sunca.

Ono što je super je što Watch GT 2 Pro može da detektuje ambijentalno osvetljenje pa tako prema njemu prilagodi osvetljenost ekrana. Ova funkcionalnost dodatno štedi bateriju i unapređuje korisničko iskustvo.

Ekran Huawei Watch GT 2 Pro telefona ima “always on screen” funkciju, te u stanju mirovanja može prikazati vreme. Na raspolaganju su nekoliko različita “always on screen” lica.

Performanse

Novi Huawei Watch GT 2 Pro dolazi sa Kirin A1 procesorom koji pored sjajnih performansi donosi i dug vek baterije. Tu su i mnogobrojni senzori i moduli popot GPS, GLONASS, GALILEO, Bluetooth 5.1,  kompas, žiroskop, barometar, senzor za SpO2, VO2Max i senzor za praćenje rada srca.

Zahvaljujući Bluetooth 5.1 modulu koji Huawei Watch GT 2 Pro ima, negde je i logično da mu je omogućeno da se poveže sa Bluettoth slušalicama kako bi putem njih reprodukovao muziku. Tu je naravno 4 GB interne memorije za skladištenje muzike.

Ipak, slušanje muzike sa memorije Huawei Watch GT 2 Pro telefona možete obaviti i putem integrisanog zvučnika. Taj isti zvučnik će reprodukovati ton za pristigla obaveštenja ili pozive.

Jasno je da je sat opremljen mnogim senzorima i modulima, ali šta to znači za korisnike? U praksi to znači:

- precizno beleženje lokacije,

- precizno beleženje broj načinjenih koraka,

- precizno beleženje pokreta ruke i prepoznavanje poteza,

- veći broj fitnes režima,

- merenje zasićenje krvi kiseonikom,

- merenje pulsa i precizno praćenje rada srca,

- merenje atmosferskog pritiska,

- merenje nadmorske visine,

- merenje stresa,

- praćenje sna,

I još mnogo, mnogo toga.

Tokom uobičajenog korišćenja sata nismo primetili da je on bilo kada zastao i zablokirao. Tačnije, to se ni jednom nije dogodilo u prethodnih pet meseci, koliko ga mi koristimo. Sve radi prilično glatko i bez štucanja.

Ono što se često dešavalao je nadogradnja firmware-a tj. Huawei Lite OS-a. Svaka nadogradnja bi donela neko unapređenje, kako po pitanju korisničkog izgleda i funkcionalnosti, tako i po pitanju rada samog sata.

Pozivanje putem Huawei Watch GT 2 Pro je moguće. Naravno, sat ne podržava SIM karticu već se poziv zapravo obavlja preko broja koji je u telefonu sa kojim je sat povezan.

Iznenađujuće dobro možete da čujete sagovornika, a i on vas. Čak i kada ste recimo u velikim gužvama i na mestima gde je buka malo jača.

Ono što je nas konkretno obradovalo je to što konačno možemo napuniti Huawei Watch GT 2 Pro bežično, koristeći bilo koji bežični punjač. 

Naravno, originalni punjač dolazi uz sat, ali ta mogućnost da sat napunimo bežično, putem recimo telefona dok smo u putu, je sjajan dodatak. 

Naravno, sat je otporan na vodu, do 50 metara dubine. Postoji i opcija za čišćenje sata od vode. O tome ćemo više u daljem tekstu.

Uz sat, u kutiji, dolazi kožna narukvica, USB Tip C kabel i bežični punjač. 

Fitnes

Huawei Watch GT 2 Pro dolazi i sa brojnim fitnes funckionalnostima i to je ono što ga čini posebnim. Iako je sat vrlo elegantnog izgleda, on ne manjka sa fitnes režimima. Zapravo, Huawei Watch GT 2 Pro ima najviše fitnes režima do sada. Među novim su režimi za golf, za plesanje, za skijanje, i još mnogo drugih. 

Ovaj deo testa smo prepustili Srbi Markoviću, redovnom učesniku Kragujevačkog i Beogradskog polumaratona. Srba je odmah primetio da Huawei Watch GT 2 Pro dolazi sa bitnim promenama, a jedna od onih koja mu se baš dopala je to što sat prepoznaje aktivnost kada se ona dogodi. Samim tim, Watch GT 2 Pro pri prepoznavanju aktivnosti preporučuje da se aktivira odgovarajući režim.

Oduševila ga preciznost merenje fitnes aktivnosti. Iznenadjen je da jedan ovako elegantan sat ima tako dobar GPS tracking, merenje brzine kretanja, dobar vo2max. U poređenju sa profesionalnim fitnes Garmin Forerunner 45 satom, Huawei Watch GT 2 Pro je bez odstupanja po pitanju praćenja fitnes aktivnosti.

“Neverovatno je koliko su slični dobijeno podaci! Uostalom, pogledajte i sami.” Istakao je Srba Marković. Ovo su reziltati koje je Srba postigao na Garmin satu:

A ovo su rezultati postignuti na Huawei Watch GT 2 Pro satu:

Kao što vidite, rezultati ne odstupaju u svih segmentima. One se mogu primetiti, ali to su beznačajno male razlike.

Bitna promena za trkače u odnosu na obican prethodni Huawei Watch GT 2 je nova opcija prikaza rezultata direktno na satu koja se naziva “Ručna podela” (eng. segments). U pitanju je nešto nalik “split screen” opciji za telefone. Tada sat meri i prikazuje više detalja o odredjenoj pretrčanoj deonici. 

Pritiskom na donju krunu tj. taster sata se aktivira taj podeljeni ekran i time se započinje dodatno merenje i prikaz informacija o aktivnosti za željenu deonicu. Kada želite da završite detaljnije merenje i da zaključite tu deonicu gde ste recimo bili aktivniji u odnosu na ostatak deonice koju tek treba da pretrčite, dovoljno je da ponovo dodirnete donju krunu tj. taster sata.

Sve te dodatne informacije koje ste zabeleželi tokom trčanja recimo možete pregledati u okviru isečka “Segments”: Taj isečak se naravno nalazi u okviru dodatnih informacija o poslednjem treningu.

U primeru ispod imate lagano trčanje u dužini od 6 kilometra, sa čak 14 zasebnih segmenata:

 

Iako je Srba oduševljen novim Huawei Watch GT 2 Pro satom, on ipak misli da bi  par stvari trebalo da budu drugačije. 

- Ekran nije baš odazivan kada se on dodiruje mokrim tj. znojavim prstima što otežava navigaciju kroz opcije tokom treninga. To bi moglo da se reši dodatnim tasterima.

- Zvučna obaveštenja o svakom pređenom kilometru su preglasna. Ako se ton utiša, onda se druge bitne informacije mogu propustiti. Ne postoji opcija da sat samo zavibrira što bi rešilo problem. 

Naravno, pored fitnes funkcija, Srbi su se dopale i nove funkcije kao što je “Shutlle Camera” tj. mogućnost da dodirom tastera sata okinete fotografiju na telefonu sa kojim je sat povezan.

Baterija

Kao i obično, Huawei Watch GT 2 Pro dolazi sa izvanrednom baterijom koja u određenim okolnostima može trajati i preko 15 dana. U našem slučaju, sa uvek aktiviranim GPS-om, sa “always on” ekranom i maksimalnom stopom osvetljenja ekrana, baterija uspe da istraje oko 10 dana, a nekada i više.

Ono čemu smo se baš obradovali je mogućnost bežičnog punjenja. Shodno tome, kada se ostane bez baterije, dovoljno je da se sat položi na telefon i uz pomoć obrnutog punjenja (ako to vaš telefon podržava) on će se napuniti. Dakle, nije potrebno da sa sobom nosite posvećeni punjač.

Korisnički izgled

Huawei nije promenio mnogo kada je u pitanju operativni sistem Watch GT 2 Pro sata. Funkcije i opcije su vrlo slične prethodnim modelima. Naravno, postoje neki noviteti, ali oni definitivno ne mogu biti razlog prelaska sa starijeg modela sata na ovaj najnoviji.

Neće nam biti teško da prođemo neke funkcije i opcije koje krase Huawei Watch GT 2 Pro.

Kada spustite panel sa brzim opcijama, pojaviće vam se sledeće skraćenice:

- Podešavanja | Direktan pristup podešavanjima sata.

- Ispusti vodu | Opcija za pražnjenje proreza za zvučnik i mikrofon.

- Pronađi moj telefon | Opcija koja aktivira zvono na telefonu radi pronalaženja istog.

- Ne uznemiravaj | Opcija za isključivanje obaveštenja o dolaznim pozivima i porukama.

- Alarm | Skraćenica za kreiranje alarma koji je nezavisan od telefona. 

- Ekran je uključen | Opcija za aktiviranje ekrana na 5 minuta, bez odlaska u stanje spavanja. 

Odmah ispod skraćenica se nalaze i ikone koje vas obaveštavaju:

- O statusu povezanosti sata sa telefonom | Bluetooth ikona.

- O napunjenosti baterije | Ikona položene baterije sa procentualnim prikazom napunjenosti.

- O datumu i danu | Tekstualni prikaz.

Pristiglim obaveštenjima se pristupa na uobičajen način tj. prevlačenjem prsta sa dna ekrana ka vrhu. Tu možete pregledati sva ranije pristigla obaveštenja. Za svako obaveštenje imate ikonu koja će vam olakšati da prepoznate od koje aplikacije je stiglo obaveštenje. Tu je i taster “Izbriši” za uklanjanje svih ranije pristiglih obaveštenja.

Kada ste na početnom ekranu, prevlačenjem prsta levo ili desno se pristupa ekranima koji prikazuju vreme, rad vašeg srca, dnevne aktivnosti, muzički player, period spavanja i slično. 

Ove ekrane možete menjati u podešavanjima sata i tako izbaciti one koji vam nisu potrebni i ubaciti one koji jesu.

Pritiskom na gornji taster sata pristupate listi sa svim opcijama sata. Pa krenimo redom:

- Trening | Odabir treninga koji želite da pratite pomoću Watch GT 2 Pro sata.

- Zapisi o treningu | Pregled informacija o svim ranije obavljenim treninzima.

- Status treninga | Pregled informacija o tekućem treningu.

- Puls | Pregled informacija o trenutnom radu srca tj. o pulsu.

- SpO2 | Pregled informacija o zasićenosti krvi kiseonikom.

- Zapisi o aktivnostima | Pregled informacija o dnevnim aktivnostima.

- Spavanje | Praćenje sna.

- Stres | Praćenje nivoa stresa

- Vežbe disanja | Opcija za koja vizuelno pomaže oko vežbanja disanja.

- Evidencija poziva | Pregled ranije obavljenih poziva.

- Kontakti | Opcija za dodavanje omiljenih kontakta radi lakšeg pozivanja direktno sa sata.

- Muzika | Muzički player.

- Atmosferski pritisak | Opcija za merenje pritiska u atmosferi.

- Kompas

- Obaveštenja | Opcija za pregled ranije pristiglih obaveštenja.

- Vreme | Opcija za pregled vremenske prognoze. Tu se može pogledati kada izlazi ili zalazi sunce, i još mnogo toga.

- Štoperica

- Alarm

- Baterijska lampa | Opcija koja aktivira prikaz bele boje preko celog ekrana sata rada simuliranje lampe.

- Pronađi telefon

- Podešavanja

Donji taster sata se može prilagoditi tako da on ima funkciju koju vi želite. Mi smo postavili da se aktivira lista sa kontaktima radi lakšeg pozivanja preko sata.

U podešavanjima sata imate sledeće opcije:

- Slušalice | Opcija za povezivanje sata sa Bluethooth slušalicama.

- Displej | Ovde se mogu pronaći opcije:

  • Za podešavanja lica sata (eng. watchface).

  • Za podešavanje “uvek na ekranu” (always on screen).

  • Za podešavanje početnih ekrana sata.

  • Za podešavanje osvetljenja ekrana.

  • Za podešavanje vremena kada će sat otići u režim spavanja i koliko će ekran biti dugo aktivan jednom kada se sat “probudi”. 

- Jačina zvuka | Podešavanje glasnoće zvučnika i opcija za uključivanje tj. isključivanje tihog režima.

- Vibracija | Podešavanje inteziteta vibracije.

- Ne uznemiravaj | Aktiviranje režima za ceo dan ili prema određenom rasporedu.

- Donji taster | Podešavanje funkcionalnosti donjeg tastera sata.

- Podešavanje treninga | Opcija za uključivanje automatskog prepoznavanja treninga.

- Sistem | Opcije za ažuriranje sistema, restartovanje sata, isključivanje sata ili prekid veze sa telefonom. Tu je i opcija za vraćanje sata na fabričke vrednosti.

- Više informacija | Informacije o modelu sata, verziji, MAC adresi i slično.

Ono što je novitet je to što je moguće podesiti ličnu fotografiju umesto predefinisanog lica sata. Da biste to učinili, potrebno je da podesite lice sata koje se naziva “Galerija”. 

Zatim da preko klijent aplikacije (Huawei Health) prebacite sliku sa telefona na memoriju sata. I na kraju, preko klijent aplikacije podesite gde će se prikazivati vreme, u kojem fontu i u kojoj boji.

Klijent aplikacija (Huawei Healt)

Da biste iskoristili pun potencijal sata, potrebno je da na telefonu imate Huawei Health aplikaciju. Ako koristite Huawei telefon, onda ćete tu aplikaciju imati već instaliranu. U suprotnom je potrebno da preuzmete aplikaciju sa Google Play prodavnice.

Ono što treba da znate je da je potrebno instalirati i Huawei Services, kao i Huawei App Gallery da biste mogli da preuzimate nova lica sata ili da biste mogli da koristite neke posebne funkcije. Na priloženom linku pogledajte detaljno uputstvo kako to da uradite:

>> Kako instalirati Huawei Health aplikaciju sa svim opcijama? <<

Huawei Health aplikacija, u samom vrhu početnog ekrana, prikazuje:

- Broj načinjenih koraka u toku dana.

- Vreme provedeno tokom kretanja.

- Broj pređenih kilometara.

- Broj utrošenih kalorija.

Odmah ispod se mogu primetiti brzi pregledi za:

- Poslednje obavljeni trening.

- Rad srca.

- Vreme poslednjeg sna.

- Telesna težina.

- Nivo stresa.

- SpO2

Ovaj brzi prikaz se može prilagoditi dodirom na taster “Edit”. Tu možete izbrisati postojeće prikaze, dodati nove ili im promeniti raspored.

Bitno je da znate da dodirom na neki od navedenih brzih prikaza informacija pristupate detaljnim informacijama. Pa tako, ako dodirnete na brzi prikaz za praćenje sna, dobićete tačne informacije o tome kada ste utonili u san, koliko dugo je trajao lagani san, koliko dugo REM san, a koliko dugo duboki san.

Ako sa početnog ekrana pređete na “Exercise” stranu, pristupićete opcijama za vežbanje trčanja, šetnje ili vožnju bicikle. 

Tu imate predefinisan šablon vežbanja ili prosto možete pokrenuti praćenje vežbe bez nekog ranije predefinisanog cilja.

Naredni isečak u Huawei Health aplikaciji je “Discover” i on je trenutno namenjen za Kinesko tržište te ga nećemo dodatno komentarisati.

Zatim imamo isečak “Devices” i tu ustvari možete dodati vaš uređaj i dodatno ga podesiti. 

Osim nekih brzih informacija o nazivu dodatog uređaja, o statusu povezanosti i procentu baterije, tu možete naći i opcije:

- Za menjanje lica sata (eng. watch faces)

- Za dodavanje muzike na memoriju uređaja (eng., music).

- Za instaliranje aplikacija (eng apps).

Smatramo da ne treba objašnjavati kako se ove opcije koriste. Sve je vrlo intuitivno.

I poslednji isečak je “Me” i on je namenjen za podešavanje vašeg Huawei naloga. Osim podešavanja naloga, tu možete pregledati ranije osvojene bedževe, izveštaje o treninzima, postignuta dostignuća i slično.

Zaključak

Huawei Watch GT 2 Pro izgleda fenomenalno. Iako je možda subjektivno reći, mi smo oduševljeni njegovim izgledom i izradom.

Drago nam je da vidimo da je Huawei koristio vrlo ozbiljne materijale pri izradi. Ravan ekran štiti safirno staklo koje je po tvrdoći i otpornosti na habanje najbliže karakteristikama najotpornijem kristalnom materijalu na planeti, a to je dijamant. Nije li samo ovo nešto što Huawei Watch GT 2 Pro čini prestižnim i luksuznim?

Naravno, tu je i brušeno titanijumsko kućište koje upotpunjava nežna keramika na samom dnu. Složićete se sa nama da je u pitanju vrlo elegantan dizajn, premium izgleda. Koji još pametni sat izgleda ovako?

Sa druge strane, elegantan dizajn sata ne treba da vas prevari kada su u pitanju njegove fitnes funkcionalnosti. Huawei Watch GT 2 Pro dolazi sa do sada najviše fitnes režima. A što je najbitnije, Huawei Watch GT 2 Pro vrlo precizno beleži apsolutno svaku aktivnost.

Naravno, sve ovo prati fantastični vek baterije i vrlo dobre performanse omogućava novi  Kirin A1 procesor. A tu si noviteti koji se i očekuju kada stigne najnoviji model. To je naravno  bežično punjenje, mogućnost postavljanja sopstvene fotografije za lice sata, povezivanje Bluetooth slušalica sa satom i slično.

Međutim, nekako nam se čini da i ne postoje neke drastične razlike između funkcionalnosti Wathc GT 2 i Watch GT 2 Pro sata. Upravo u tom aspektu smo očekivali neke značajnije promene.

Dakle, Huawei Watch GT 2 Pro će oduševiti sve one koji su u potrazi za elegantim, premium satom koji se uprkos svom izgledu može koristiti za ozbiljne fitnes aktivnosti. Njegova dugotrajna baterija je svakako i dalje ključni adut u poređenju sa konkurencijom koja uspeva da obezbedi maksimalno dva dana korišćenja.

Međutim, za one koji su i dalje zainteresovani za pametan telefon na zglobu, a ne za sat, onda Huawei Watch GT 2 Pro možda neće ostaviti tako snažan utisak, kao što je na nas. 

Takođe, pretpostavljamo i to da mnogi koji su koristili Watch GT 2 model neće primetiti velike funkcionalne razlike. Ali to ne znači da novi dizajn Huawei Watch GT 2 Pro sata nije vredan promene.

Trenutna cena Huawei Watch GT 2 Pro je 36000 dinara što je oko 300€. Premium cena za premium sat.