Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo su najnoviji Huawei Watvch GT4 satovi; recenzija. (VIDEO)

Ovo su najnoviji Huawei Watvch GT4 satovi; recenzija. (VIDEO)

Ovo su novi Huawei Watch GT4 satovi! Dobra stara priča u nekom novom izdanju!

 

Huawei je upravo lansirao seriju novih Watch GT4 satova koja korisnicima nudi mogućnost izbora kada je u pitanji izgled i dimenzije sata. 

 



Ovaj put su na raspolaganju 4 modela većeg prečnika i dva modela manjeg prečnika. Mi smo na testu imali standardnu verziju, sa kožnom narukvicom, međutim treba znati da postoji model sa silikonskom narukvicom koji ima malo bolju zaštitu stakla jer se pretpostavlja da će se koristiti za praćenje fitnes aktivnosti kod ekstremnih sportova.

Zatim je tu i vrlo interesanta zelena verzija sata koja dolazi sa specifičnom narukvicom koja je izrađena od recikliranih materijala. Ta verzija će imati zeleni okvir ispod stakla što ga automatski čini drugačijim od ostalih modela. Veruje se da će ovo biti najprodavaniji model.

Poslednji model je sa narukvicom koja je izrađena od hiruškog metala za one koji vole nešto elegantijii stil i dizajn satova uopšte.



Takođe, imamo i tri verzije Watch GT4 satova za ženske zglobove tj. sa manjim prečnikom ekrana i manjom baterijom. Jedan od ta tri modela smo i mi testirali pa predlažemo damama da ipak pročitaju ovaj tekst. 

 

Sigurni smo da će se ženski Watch GT4 model osvojiti srca mnogih jer osim divnog dizajna, ovaj sat nudi jednu vrlo značajnu funkcionalnost za dame. 



Dizajn



 

Huawei je ove godine posebnu pažnju posvetio tome kako će novi Watch GT4 satovi izgledati. Dizajn im je i prethodnih godina bio bitan, ali ovaj put su želeli da njihovi satovi izgledaju prestižno. Ugledavši se na proizvođače tradicionalnih, analognih satova, odlučili su se za dizajn koji podrazumeva simetrično osmougaono kućište za model sa ekranom većeg prečnika. 

Dakle, kućište sata sada ima nešto oštrije ivice, sa ravnom površinom na bokovima, ali i sa dominantim kružnim prstenom spreda. 

Neki delovi kućišta su brušeni, a neki hromirani što je po našem mišljenju idelna kombinacija. 

Na desnom boku se nalazi dobra stara multifunkcionalna kruna i taster. Huawei ističe da su inspiraciju za Huawei Watch GT4 satove, sa ekranom većeg prečnika, pronašli u farovima brzih, sportskih automobila. 

Kod ženskog modela je situacija malo drugačija. Kućište je okruglo, sa gold prstenom oko ekrana i nešto drugačijim ušicama koje drže narukvicu. 

Te ušice su isturene i stilizovane tako da imaju dva mala kružića koje olakšavaju narukvici da se lakše formira uz zglob korisnika.

Bitno je napomenuti za ženski model da koristi dva različita hromirana tona, a to je srebrni i zlatni. Ako bolje pogledamo, donji taster i prsten sata koji uokviruje ekran su gold boje, dok je kućište sata srebrne boje. 

Slično je i sa metalnom narukvicom koja na sp ojevima ima  blago oborene gold ivice. Taj gold trenutak, po našem mišljenju, baš zaokružuje već fantastičan dizajn sata. 

Kod muškog modela, oko ekrana, ali ispod stakla, je crna traka širine 2mm na kojoj se mogu primetiti crte koje predstavljaju sekunde tj. minute. 

Model sa narukvicom koja je sačinjena od recikliranih materijala ima zelenu traku ispod ekrana i to je jedina dizajnerska razlika koja ga čini drugačijim u Watch GT4 seriji. 

Kućište Watch GT4 sata, većeg prečnika, je debljine 13 mm što je sasvim korektno za sat ove kategorije. 

Njegova težina bez narukvice je 49 grama. Spoljni metalni prsten je širine 3mm sa ugraviranim brojevima koji predstavljaju minute.

Ušice koje drže narukvicu su otvorenog tipa pa samim tim centralni kružni deo kućišta sata dolazi do izražaja. 

Što se ženskog modela tiče, ekran je takođe okružen crnom trakom koja je ispod stakla, širine 2 mm. Ta traka nema crtice ili bilo šta drugo što bi moglo da poremeti celokupan dizajn sata. 

Spoljni gold metalni prsten je širine 2 mm i on je zaobljen u obliku alke koja se spaja sa kućištem. 

Kućište sata, zajedno sa senzorom, je debljine 12 mm i teži svega 37 grama. 

A sa metalnom narukvicom je težak 90 grama.

I kod muškog i ženskog modela, kruna sata je takođe sačinjena od metala i ima reljefastu bočnu površinu. Muški model Watch GT4 sata ima krunu većih razmera u odnosu na ženski model. Isto tako, kruna na ženskom modelu je hromirana u gold boji, dok je kod muškog modela kruna srebrne boje.Nekih drugih razlika nema. 

Prilikom rotiranja krune se može osetiti nešto manji otpor. Međutim, kada krunu koristite za kretanje kroz neku listu aplikacija ili tome slično, oseća se jaka vibracija koja treba da simulira osećaj mehaničkog rotiranja. Ocenili bismo to pristojnom simulacijom, ali ne i perfektnom. 

Kožna narukvica koja dolazi uz muški model Watch GT4 sata ima oprugu za brzo skidanje, širine 22mm. Sam kvalitet narukvice je na visokom nivou. Vrlo je udobna i prijatna za nošenje.

Kod ženskog modela je širina opruge za narukvicu 20 mm. Metalna narukvica odlično prijanja na zglob ruke, a ako je ona previše dugačka, uvek je lako možete skratiti uklanjanjem jednog delića ili bita, kako ga popularno zovu. 

Naravno, u slučaju da je narukvica tesna, u kutiji dobijate dodatke koji vam omogućavaju da je proširite. 

 

Kopča metalne narukvice nije doživela neke značajne izmene pa tako imamo isti sistem i dizajn kao i kod prethodnih generacija Huawei satova sa metalnom narukvicom. 

Bitno je napomenuti da je dizajn ušica koje drže narukvicu Watch GT4 sata, kod ženske verzije, nešto drugačiji u odnosu na ono na šta smo navikli. Upravo takav dizajn omogućava metalnim, ali i drugim narukvicama, da prisnije i udobnije drže sat na zglob ruke što je izuzetno bitno osobama sa osetljivom kožom. 

Na poleđini svih verzija Watch GT4 sata je TrueSeen 5.5+ senzor koji je zadužen za praćenje određenih parametara. On je okružen plastičnim kućištem koje ima proreze za mikrofone i zvučnik. Svi Huawei Watch GT4 satovi su otporni na prašinu i vodu u skladu sa 5ATM-50m sertifikatom. To znači da ćete moći da pokvasite sat, plivate sa njim na zglobu, na kratko zaroniti ali ne i više od toga.

 

 

Ekran

Kao i uvek do sada, Huawei Watch GT4 satovi dolaze sa okruglim ekranom, AMOLED tipa koji nam pruža kristalno oštar i vrlo jasan prikaz slike, čak i na jakom suncu.  

Prečnik upotrebljivog dela ekrana muškog modela je 41mm, a kod ženske verzije, prečnik upotrebljivog dela ekrana 33 mm. 

U podešavanjima je i dalje moguće podesiti da se osvetljenje ekrana prilagodi ambijentalnom osvetljenju što će poštedeti pre svega vaše oči, ali i bateriju.

Međutim, ukoliko volite da sat uvek prikaže sliku pri maksimalnom osvetljenju, onda je potrebno isključiti opciju “Automatski” u okviru kategorije “Prikaz i osvetljaj”. 

Naravno, AOD tj. uvek na ekranu prikazi su dostupni i njih treba koristiti onda kada nam nije važno koliko će baterija dugo trajati. 

Treba imati na umu da neka lica sata nemaju AOD verziju pa će u tom slučaju biti prikazan generični AOD prikaz. U takvim situacijama, u podešavanjima sata nećete moći da birate između nekoliko generičkih AOD prikaza kao što je to ranije bio slučaj na nekim modelima. 

Ona lica sata koje imaju posvećen AOD prikaze će vas obavestiti koliko zapravo troše bateriju. Pa tako, oznaka 1 znači da AOD prikaz ne opterećuje previše bateriju. Oznaka 2 znači da AOD prikaz troši malo više bateriju, dok oznaka 3 znači da je AOD prikaz prilično opterećujuć za bateriju. 

 

Dodir radi vrlo precizno i odazivno, ali smo primetili da sat ne podržava dva dodira u isto vreme te takozvana “pinch to zoom” gestura neće raditi dok ste na mreži sa aplikacijama.

   

Nemamo informaciju kojeg tipa je zaštitno staklo, ali pretpostavljamo da se radi o Kunlun staklu koje je Huawei nedavno razvio. Safirno staklo je ipak rezervisano za Pro verzije satova.

 Svaki Huawei Watch GT4 sat dolazi sa novijim, podrazumevanim licem koje je dizajnirano adekvatno izgledu tog modela. Pa tako, za zeleni model imamo lice sata sa zelenim motivima, za kožni model sa braon motivima i tako dalje. 

Ono što je super je to što sada imamo mnogo više lica sata koje možemo detaljno da prilagodimo. To znači da možete menjati informacije koje se prikazuju pored samog vremena i tu možete izabrati praktično bilo šta. Kod nekih lica sata možete prilagoditi i boju koja dominira ili stil vidžeta koji prikazuju dodatne informacije. 

Naravno, u okviru Huawei Health aplikacije uvek možete preuzeti neko novo lice sata. Tamo imate ogromu bazu lica sata, kako onih besplatnih, tako i onih koji se kupuju.

 

 

Performanse

 

Huawei Watch GT4 satovi dolaze sa TruSeen 5.5+ tehnologijom koja podrazumeva korišćenje seta senzora za praćenje rada srca, pulsa, kiseonika u krvi, temperature kože, stresa, kvaliteta sna i disanja.

Postoji mogućnost i merenja glukoze u krvi, ali to trenutno nije dostupno kod nas. Ako pogledamo evoluciju Huawei Watch GT satova biće nam jasno da se Huawei fokusirao pre svega na dizajn, bateriju i fitnes mogućnosti. Huawei je prepoznao značaj praćenja fitnes aktivnosti i svih parametara zdravlja što je sudeći prema popularnosti ovih satova kod korisnika, pun pogodak.

Shodno tome, praćenje svih parametara je unapređeno, uglavnom softverskim putem uz pomoć veštačke inteligencije jer Huawei Watch GT4 satovi koriste set senzora koji se sada mogu naći na premium Huawei Watch 4 satovima. Što se tiče praćenja broja koraka i kretanja prilikom treninga, ono je vrlo precizno. 

Pokazalo se da sat može da registruje kretanje do najmanjeg detalja. Vrlo smo pozitivno iznenađeni ovim unapređenjem a verujemo da je tome doprinela bolja postavka satelitskih antena u kućištu Huawei Watch GT4 satova.

 

 Povezivanje sa čak pet dvopojasnih GNSS satelitskih sistema ne traje dugo. Ispostavilo se da muška verzija Huawei Watch GT4 sata može da se poveže kroz nekih 15 sekundi.

Međutim, ženskoj verzija Huawei Watch GT4 sata koji smo mi imali na testu je trebalo nešto malo više vremena. 

 

Novitet je i to da sada senzor može preciznije da izmeri određene parametre čak i kada sat nije narukvicom zategnut uz sam zglob ruke. Takođe, svi modeli Watch GT4 satova mogu da prepoznaju kada je kod dama počeo menstrualni period i uz pomoć veštačke inteligencije da zaključi kada će se završiti i kada će početi naredni. 

 

Naravno, sat će svakako analizirati podatke tokom menstrualnog perioda kako bi prepoznao i na vreme upozorio ukoliko se pojave neke nepravilnosti. Treba imati u vidu da je sve ovo u ranoj fazi pa se može dogoditi da sat pogreši. Upravo iz tog razloga je dostupna mogućnost ručnog unošenja informacija o menstrualnom periodu. 

 

I kod Huawei Watch GT4 satova se nastavlja ta mogućnost instaliranja aplikacija, ali putem Huawei Health aplikacije u okviru App Gallery sekcije. Lista aplikacija je prilično dugačka i sada se mogu pronaći neke vrlo korisne aplikacije. 

Što se tiče konkretnog rada Huawei Watch GT4 sata on je besprekoran! Sve radi vrlo fluidno, bez štucanja ili grešaka bilo kojeg tipa. Sada je dostupan i pregled nedavno korišćenih aplikacija kojem se pristupa duplim pritiskom na krunu. Ranije to nije bilo dostupno, iako je to vrlo korisno u brojnim situacijama, pogotovo kada trenirate. 

Mikrofon je dobar, a zvučnik je dovoljno glasan. Zajedno sa Bluetooth 5.2 modulom, pozivi su stabilni i bez prekida, čak i kada je telefon udaljen od sata. 

TruSlee 3.0 tehnologija omogućava još preciznije praćenje sna sa detaljnim informacijama o kvalitetu sna i sa predlozima o tome kako da ga poboljšate. Super je to što dobar deo informacija možete pogledati direktno na satu, bez pristupanja Huawei Health aplikaciji.

 

Pomenućemo samo da je i dalje moguće uskladištiti muziku na memoriji sata koju kasnije možete preslušavati putem zvučnika samog sata ili pomoću slušalica koje su prethodno putem Bluetooth-a povezane sa satom. Ovo je vrlo korisno kada koristite fitnes mogućnosti sata jer niste u obavezi da nosite telefon sa sobom da biste uživali u omiljenoj muzici tokom treninga. 

Iako je baterija sada malo većeg kapaciteta, ona i dalje može da izdrži oko 7 dana regularnog korišenja kada je muški model u pitanju. Kod ženskog modela možeo računati na nekih 3 dana regularnog korišćenja. 

Huawei Watch GT4 satove pokreće HarmonyOS 4 i on donosi dosta estetskih i funkcionalnih promena. Pre svega, sada desno od lica sata imamo mnoštvo drugačijih kartica. U podešavanjima telefona sada imate ogroman izbor tih kartica. 

 

Tu možete izbrisati one koje vam neće možda često koristiti i dodati nešto što hoćete.

Podrazumevano su postavljene Spisak aktivnosti , Zdravo, Životni stil, Sportski, i Mesečeva mena kartice.

 Levo od lica sata se nalazi “Pametna pomoć” stranica koja sadrži dva vidžeta: vremensku prognozu i panel za kontrolu muzike. Tu se skraćeno prikazuju informacije o vremenu i imate par tastera za kontrolu muzike. 

Ipak, ako dodirnete na neki od vidžeta, pokrenuće se odgovarajuća aplikacija. 

Panel sa brzim opcijama sadrži skraćenicu za podešavanju sata, za zaključavanje ekrana, i za ispustanje vode, ukoliko se sat potopi u vodu pa su zvučnik ili mikrofon zapušeni. 

Tu je i “ekran je uključen” opcija koja, kada je aktivirate, drži ekran konstanto uključenim 5 minuta. Taj period možete promeniti u podešavanjima sata ili dugim dodirom na tu opciju i podesiti 10, 15 ili 20 minuta. 

 

Alarm skraćenica vas vodi na karticu gde možete podesiti alarm. 

"Pronađi telefon" opcija vam omogućava da daljinski aktivirate povezani telefon kako bi ga lako pronašli. 

“Ne uznemiravaj” opcija je tu kako bi se utišala obaveštenja i isključila vibracija sata.

 

Tu je i nova opcija “Režim spavanja” koja će praktično utišati sat tako da ne ometa vaš san. 

Naravno, tu je i skraćenica za lampu koja je često vrlo korisna. 

Panel sa obaveštenjima je nešto drugačije dizajniran pa je sada svako obaveštenje  uokvireno pravougaonikom. Taj pravougaonik praktično udomljava sva obaveštenja koje pripadaju jednoj aplikaciji ili funkciji. Na taj način su obaveštenja bolje organizovana. 

Ako vam neko pošalje poruku, vi ćete moći da pogledate ceo sadržaj poruke i da odgovorite brzim odgovorima ili da pošaljete emotikon.

Naravno, na dnu svih obaveštenja imate taster za brisanje. Tom tasteru za brisanje možete pristupiti i prevlačenjem prsta preko obaveštenja sa leve na desnu stranu ekrana, ukoliko planirate pojedinačno da ih brišete. 

Fioci sa aplikacijama se pristupa pritiskom na krunu. I dalje možemo birati da li će to biti lista aplikacija ili mreža. Kada je mreža u pitanju, možemo umanjiti ili uvećati prikaz koristeći krunu. 

Dodirom na donji taster aktiviramo prikaz liste treninga. Ona je prilično dugačka i tu možete pronaći razne režime za trening tj. aktivnost. 

U slučaju da na listi nema ono želite, dodirom na “Prilagođeno” taster možete dodati nove trening režime. 

  

U podešavanjima treninga imate dobro poznate opcije kao što je “Emitovanje tokom treninga” gde možete utišati govor koji se aktivira prilikom nekog postignuća u toku treninga.

Tu je i nova opcija “Usluge lokacije” gde možete osvežiti konekciju sa satelitom.

 “Uvek uključeno” opcija je tu kako bi ekran sata bio uvek aktivan tokom korišćenja nekog od trening režima. 

Možete aktivirati i opciju automatskog prepoznavanja treninga ukoliko želite.Novitet je opcija “prečice” koja vam omogućava da dodate “Muzika” i “Metronom” vidžete na ekran sata tokom korišćenja nekog od trening režima. 

Lista aplikacija je takođe osvežena jer pored onih uobičajenih imamo i novu “Održavanje kondicije” aplikaciju. Ona nam omogućava da pratimo kalorijski deficit, broj koraka i generalno tok naše težine. 

Pomoću Huawei Health aplikacije možemo uneti informacije o obroku i tako znati koliko tačno kalorija treba da potrošimo da bismo bili u deficitu i koliko je cilj da se smrša. 

 

Tu je i preinstalirana Petal Maps aplikacija koja će vam prikazati putokaze rute koju ste na telefonu, u okviru Petal Maps aplikacije, kreirali. 

Podsetićemo, uvek možete instalirati sami neke korisne aplikacije preko App Gallery sekcije unutar Huawei Health aplikacije.  Mi smo instalirali kalkulator i easycalendar aplikacije.

Praktično sve aplikacije i funkcije koje smo imali na Huawei Watch GT3 satovima imamo i sada na Watch GT4 satovima, s’tim da je dostupno mnoštvo novih kartica i jedna nova aplikacija. Još jedna značajna promena koja nam donosi HarmonyOS 4 je to što dosta informacija o praćenju našeg zdravlja, kvaliteta sna ili tokom treninga, možemo pogledati direktno na satu, bez potrebe da pokrećemo Huawei Health aplikaciju na telefonu. Naravno, uvek ćete pronaći detaljan izveštaj u okviru Huawei Health aplikacije ukoliko vam je to potrebno. 

Zaključak

Moramo istaći da smo pozitivno iznenađeni količinom softverskog unapređenja kod Huawei Watch GT4 satova. Dosta toga je i estetski i funkcionalno drugačije, na takav način da će nam telefon biti manje potreban za brojne stvari. Takođe, i nešto drugačiji dizajn Huawei Watch GT4 satova je pravo osveženje. Dopada nam se što je izbor sada daleko veći nego ranije, bilo da se radi o muškoj ili ženskog verziji Watch GT4 satu. 

 

Cene satova su sledeće: 

 

Muški model sa zelenim okvirom i narukvicom će koštati 42999 dinara. 

Muški crni model, sa silikonskom narukvicom će koštati 39999 dinara. 

Muški srebrni model sa metalnom narukvicom će koštati 52999 dinara. 

 

Za sada nemamo informaciju koliko će koštati model sa kožnom narukvicom koji smo mi danas imali na testu, ali verujemo da će cena biti slična satu sa silikonskom narukvicom. 

 

Ženski beli i zlatni model će koštati 42999 dinara, dok će srebrni model sa gold tonovima i metalnom naruikvicom koštati 53999 dinara. 

 

Svi koji se odluče za kupovinu nekog Huawei Watch GT4 sata će dobiti FreeBuds SE 2 slušalice na poklon. Već od 15. septembra ćete moći da kupite satove u slobodnoj prodaji, a od 2 oktobra možete da ih kupite i preko mrežnih operatera.