Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Novi Realme C67 dolazi sa 108 MPx kamerom! (RECENZIJA)

Novi Realme C67 dolazi sa 108 MPx kamerom! (RECENZIJA)

Lansiran je novi Realme C67 telefon koji za svega 23000 dinara donosi kameru od 108 MPx, 360 NFC, veliku bateriju, interesantan dizajn i ekran čije osvetljenje može ići i do 950 niti!

 

Niža klasa telefona je iz godine u godinu sve više interesantna. Proizvođači konstantno pomeraju granice i to se upravo dogodilo sa Realme C67 modelom koji je nedavno lansiran.

 



U cenovnom rangu od oko 250€ sada možete kupiti telefon interesantnog izgleda, dobrih kamera, solidnih performansi i i ekrana i sa super baterijom. Međutim, Realme C67 ima dosta nekih dobrih, ne tako lako uočljivih, karakteristika za koje bi trebalo da znate.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by PametniTelefoni.rs (@pametnitelefoni.rs)

A ako ga kupite u promo periodu, njegova cena će umesto 28000 dinara biti 23000 dinara.




Dizajn

Jedan od većih aduta Realme C67 telefona je upravo to kako on izgleda. Mi smo na test dobili jedinicu u zelenoj boji.

Završnica zadnje plastične maske je matirana i mogu se primetiti dijagonalne linije. Međutim, kod kamera je ta zadnja maska sjajne tj. glatke završnice što dodatno naznačava postavku zadnjih kamera. Interesantno je to da se zelena boja preliva u žutu kada telefon pod određenim uglom pogodi svetlost. Takođe, na jakom suncu telefon izgleda fluorescentno. Praktično je nemoguće ne primetiti ga.



Postavka zadnjih kamera je interesantno prikazana. U pitanju su dva senzora. Glavni je 108 MPx koji ima tu mogućnost takozvanog “in sensor” zoom-iranja do 3x. Druga kamera je zenzor dubine od 2 MPx. Sve ovo je spakovano u okviru pilula ispupčenja sa zlatnim hromiranim prstenom koji dodatno estetski naglašava postavku kamera. 

Okvir telefona je plastičan i zelene je boje. Napravljen je tako da podseća na alumunijumske okvire koje obično imaju Apple uređaji. Dakle, okvir je ravan, sa oborenim ivicama.



Na gornjoj strani telefona je rupica za sekundarni zvučnik koji reprodukuje visoke tonove.

Na desnom boku su tasteri za kontrolu tona i zaključavanje telefona koji ujedno služi i kao čitač otiska prstiju. 

Na dnu telefona je 3.5 mm audio konektor, rupica za mikrofon, USB Tip C konektor i rešetkica za zvučnik. 

Fioka za dve NanoSIM kartice i MicroSD se nalazi na levom boku telefona, pri samom vrhu.

Napred dominira prostrani LCD ekran, dijagonale 6.72 inča, koji nema velikog praznog prostora oko sebe. “Brada” telefona jeste maloveća, ali to ja za ovu klasu uobičajena stvar.

Prednja selfie kamera se nalazi pri samom vrhu prednje strane telefona i “punch hole” je tipa. Ono što je super kod Realme C67 telefona je to što on dolazi sa Mini Capsule 2 tehnologijom koja na kreativan način iskorišćava prostor oko prednje kamere. O tome ćemo svakako više pisati u sekciji “operativni sistem”.

Slušalica telefona se nalazi u sendviču između ekrana i plastičnog zelenog okvira. Vrlo je tanka i praktično neprimetna. 

Telefon je debeo svega 8 mm i težak je 190 grama. Generalno gledano, telefon je izrađen vrlo kvalitetno. Plastika ne deluje jeftino, ne škripi prilikom pritiska i tasteri za kontrolu tona i zaključavanje ne zveckaju.

Činjenica da telefon ima IP54 sertifikat, koji mu garantuje otpornost na kratak kontakt sa vodom, nam negde govori koliko je čvrsto i kvalitetno izrađen Realme C76.

Realme C67 dolazi sa supervooc punjačem od 33W koji može napuniti bateriju od 5000 mAh od 0 do 50% za nekih pola sata. Uz punjač i telefon dobijate i providnu silikonsku masku. 

Ekran

Realme C67 dolazi sa prostranim LCD ekranom, dijagonale 6.72 inča, sa stopom osvežavanja do 90 Hz. Ovo je nešto sasvim novo za ovaj cenovni rang, pogotovo ako u obzir uzmemo da ekran Realme C67 telefona može dosegnuti do nekih 950 niti osvetljenja. 

Prikaz slike je pristojno oštar zahvaljujući FullHD+ rezoluciji i gustini piksela čija je vrednost 480 ppi. 

Međutim, boje su malo hladnije i to u podešavanjima uvek možete korigovati u okviru kategorije “Temperatura i režimi boja”.

Svi drugi korisni režimi i funkcije ekrana su takođe dostupni. Shodno tome, u podešavanjima možete ručno aktivirati režim jaček osvetljenja. Redukcija plavog svetkla takođe moguća uz aktiviranu opciju “Noćno svetlo”.

Što se stope osvežavanja ekrana tiče, u okviru kategorije “Brzina osvežavanja ekrana” možete podesiti da stopa bude “automatska” i tako ona može ići do 90 Hz ili da podesite da bude konstantno 60 Hz.

Odaziv na dodir ekrana je bez greške i ono što nas je iznenadilo je podrška do 10 dodira istovremeno. 

Budući da se radi o telefonu niže klase, njegov ekran je prilično dobar i mi nemamo nekih konkretnih zamerki. 

Performanse

Realme C67 dolazi sa Snapdragon 685 čipsetom, sa 8 GB RAM i 256 GB internom memorijom. RAM memorija se može proširiti softverski za još 8 GB, a interna memorija se može proširiti pomoću MicroSD kartice.

Ovaj set karakteristika će vam omogućiti da koristite Realme C67 bez čestih poteškoća, seckanja, usporavanja i tome slično. Dakle, svakodnevne aktivnosti kao što su pretraga interneta, gledanje Netflix ili YouTube videa, korišćenje društvenih mreža, fotografisanje, korišćenje navigacije i tome slično, sve će to raditi normalno. Može da se dogodi da usled dužeg korišćenja više aplikacija telefon malo uspori, ali ništa spektakularno.

Ipak, gaming iskustvo neće biti preterano bogato, kada su one zahtevnije igre u pitanju. Moguće je svakako pokrenuti ih, ali ako nesnizite grafička podešavanja, to gaming iskustvo neće baš najbolje. Nešto malo manje zahtevne igre će raditi bez problema.

Realme C67 raspolaže sa nešto starijom generacijom Bluetooth modula, konkretno 5.0. Ima USB Tip C 2.0 konektor i ne poseduje WiFi koji podržava 5.0 Ghz konekciju. Upravo tu je kompanija štedela kako bi isporučila neke značajnije funkcionalnosti.

Primera radi, 360 NFC modu je sada već preporznatljiv za Realme telefone i poseduje ga upravo C67 model. On vam omogućava da lakše obavljate bezkontaktna plaćanja usled veće kontakt površine na poleđini telefona.

Realme C67 ima stereo zvučnike. Iako je zvuk glasan, on nije preterano kvalitetan. Čitač otiska prstiju pristojno brz, ništa specijalno, ali je precizan. Stepen uspešnosti otključavanja iz prvog pokušaja je prilično visok.

Baterija

Baterija Realme C67 telefona je kapaciteta 5000 mAh, Ona će vam obezbediti oko 2 dana regularnog korišćenja. Ukoliko intezivnije koristite telefona, onda bez problema možete računati na jedan celi dan.

Punjač od 33W koji dolazi uz telefon koristi SuperVooc tehnologiju koja može da obezbedi 50% napunjenosti baterije za svega pola sata. 


Kamera

Realme C67 raspolaže sa glavnom kamerom od 108 MPx čiji je otvor blende f/1.8. Ona ima fazni autofokus i može da napravi 3x in-sensor zoom. 

Kvalitet tih fotografija je prilično dobar, pogotovo u onim odličnim ili dobrim uslovima osvetljenja. Fotografije su oštre, sa dosta detalja, sa malo jačim kontrastom i možda malo hladnijim tonovima boje. 

Generalno gledano, kvalitet fotografija je za ovaj cenovni rang odličan. Ili možda bolje reći, neočekivano dobar.

3x in-senzor zoom je vrlo dobar, iako nije optički. 

Fotografije sa 3x zoom-om budu uvek, praktično podjednako dobre kao i kada se fotografiše bez zoom-a.

Ono što nas je stvarno oduševilo kada je glavna kamera Realme C67 telefona tiče su dobre fotografije čak i u nešto lošijim uslovima osvetljenja. I tada se mogu dobiti vrlo dobre fotografije čak i nakon prvog okidanja. 

Noćne fotografije su takođe vrlo dobre, a noćni režim može pomoći da se dobije nešto svetlija fotografija, uz posledicu nešto jačeg kontrasta.


3x zoom u uslovima slabog osvetljenja se ne snalazi dobro pa tako noću možete dobiti fotografije sa digitalnim šumom. Ruku na srce, 3x zoom fotografije mogu biti vrlo upotrebljive kada se okinu tokom noći.

Sekundarna kamera je ustvari senzor dubine od 2 MPx i tu je da vam pomogne da napravite bolje portret fotografije. Ako pogledamo primer fotografije okinute u portet režimu, videćemo da one uopšte nisu loše. 

Prednja selfie kamera je rezolucije 8 MPx i ima otvor blende od f/2.1. Ona je sposobna da napravi dobre selfie fotografije, u bilo kojim uslovima osvetljenja. 

One nekada mogu biti malo mekše, sa nešto agresivnijom naknadnom obradom. Međeutim, to je očekivano za ovu klasu telefona.

Čak i u noćnim uslovima osvetljenja, selfie fotografije mogu biti prilično dobre i upotrebljive. 

Što se video zapisa tiče, moguće ih je napraviti u FullHD rezoluciji, sa 30 fps, bez obzira koju kameru koristite. Naravno, ako snimate zadnjom kamerom, bez zoom-a, onda možete računati na vrlo dobru stabilizaciju. Kvalitet same slike kada je video u pitanju je solidan.

Sve fotografije i video zapise koje smo napravili kamerama Realme C67 telefona možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Realme C67 - Fotografije i Video zapisi <<

Operativni sistem

Realme C67 pokreće Android 14 sa korisničkim izgledom koji gotovo nije uopšte izmenjen. Sve izgleda prilično slično Pixel telefonima koji imaju “čisto” Android korisničko iskustvo.

Preinstaliranih aplikacija ima i to je jedino što vam se možda neće dopasti.

Notifikacioni panel, panel sa brzim opcijama, fioka sa aplikacijama, podešavanja telefona i sve ostalo izgleda prilično “čisto” i bez modifikacija.

Ono gde se mogu primetiti promene je zapravo u predelu prednje selfie kamere. Naime, tu se prikazuje interaktivna mini kapsula koja može prikazati neka korisna obaveštenja i informacije.

Primera radi, u okviru mini kapsule je moguće videti satus baterije kada se telefon puni. Moguće je pregledati naziv pesme koja se preslušava i inicirati preslušavanje naredne ili prethodne pesme sa liste.

Moguće je pogledati vreme, količinu utrošenih podataka, kao i to koliko ste koraka prešli u toku dana..Nekih dodatnih specijalnih funkcija i opcija nema.



Zaključak

Po svemu do sada viđenom možemo bez problema da zaključimo da se radi o vrlo interesantnom telefonu, solidnih performansi, sa dobrom kamerom i sa mnoštvo interesantnih funkcionalnosti.

Ne treba  zaboraviti da on spada u cenovnu kategoriju od 250€ i sa tim na umu treba uzeti sve njegove pozitivne i negativne strane. 

Naš utisak po pitanju ovog telefona je vrlo pozitivan i mi smatramo da je Realme svojim prisustvom u nižoj klasi, sa C67 modelom, značajno doprineo jačanju konkurencije. Jasno je da Realme C67 nije razarač u tom nižem segmentu, ali je itekako konkurentan i interesantan izbor za mnoge. Jedno je sigurno, Realme C67 je uspeo da ponudi nešto više u odnosu na prošlogodišnji Realme C55.

>> Realme C55 radi super, izgleda još bolje, a košta baš malo! <<

Evo naših ocena:

Baterija - 8.0/10 > Baterija je velikog kapaciteta i dolazi sa tehnologijom brzog punjenja.

Dizajn - 8.5/10 > Čvrsta i kvalitetna, plastična izrada telefona vrlo primamljivog i modernog izgleda. 

Ekran - 8.0/10 > FullHD ekran, sa 90 Hz stopom osvežavanja i osvetljenjem do 950 niti..

Funkcije - 6.5/10 > Dolazi sa Mini Capsule vizuelnim rešenjem i nekoliko specijalnih funkcija.

Operativni sistem - 8.5/10 > Pokreće ga Android 14 operativni sistem, sa najnovijim Realme UI 4 korisničkim izgledom. 

Kamera - 8.0/10 > Prednja kamera će zadovoljiti većinu potreba prosečnog korisnika. Zadnja kamera od 108 MPx kamera se odlično snalazi u gotovo svim uslovima osvetljenja.

Performanse - 7.5/10 > Telefon radi prilično odazivno. Moguć je gaming.