Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Zašto će Xiaomi 14 promeniti tržište telefona? (VIDEO)

Zašto će Xiaomi 14 promeniti tržište telefona? (VIDEO)

Testirali smo najnoviji Xiaomi 14 telefon, moćnih karakteristika, sa brzim kamerama i nešto kraćom dijagonalom ekrana. Sada konačno imamo pravi premium kompakt telefon.

Ako malo bolje pogledamo razvoj pametnih telefona u poslednjih 10 godina, zaključićemo da su oni postali moćniji od naših računara, sposobniji od poluprofesionalnih fotoaparata, ali i da dolaze sa sve većim i većim ekranima.

 



Ljudi u početku nisu voleli to što oni najbolji i najmoćniji modeli dolaze isključivo sa velikim ekranima. Ali kako je vreme odmicalo, navikli su se. Međutim, u poslednje vreme se to otrglo kontroli do te mere da je sasvim normalno imati telefon čija je dijagonala ekrana toliko dugačka da je praktično nemoguće koristiti ga jednom rukom. 

U nekom trenutku su proizvođači prepoznali taj problem pa su počeli da uvrstavaju modele sa manjim ekranom, prilikom lansiranja neke svoje nove serije telefona. Ipak, ti telefoni sa manjim ekranima bi obično bili slabijih karkateristika ili sa lošijom postavkom kamera, što na neki način sakati telefon tj. menja sam smisao nove serije.

Xiaomi je ove godine odlučio da promeni taj trend sa novim Xiaomi 14 modelom, a čini nam se da će njime zapravo promeniti i tržište. U pitanju je pravi premium telefon koji nudi ono najbolje iz serije, a da ima ekran koji se može koristiti jednom rukom. Jednostavno rečeno, ponovo imamo telefon vrhunskih karakteristika, sa ekranom kraće dijagonale.



Osim kraće dijagonale ekrana, novi Xiaomi 14 pokreće najnoviji HyperOS što će svakako biti interesantan momenat za sve nas. Naravno, set odličnih kamera, vrlo moćan čipset i super brzo punjenje od 90 vati su važni elementi koji pravdaju cenu telefona. Međutim, postoji još mnogo toga što daje Xiaomi 14 telefonu dodatnu vrednost. Šta bi to moglo da bude, saznajte u današnjoj detaljnoj recenziji.



Dizajn

Xiaomi 14 ne donosi neke značajne promene u odnosu na svog prethodnika, barem kada je dizajn u pitanju. Neke to neće obradovati, ali one kojima se Xiaomi 13 dopao, to sigurno hoće. Nama se lično baš dopada kako Xiaomi 14 izgleda i te neke sitne promene su samo upotpunili taj minimalni i elegantan dizajn.



Primera radi, hromirani aluminijumski okvir nema nikakvih rupica i slotova sa gornje strane telefona i na levom boku. To znači da su InfraRed senzor i mikrofon zapravo premešteni tamo gde su kamere. 

Shodno tome, na desnom boku imamo tastere za kontrolu tona i zaključavanje telefona, dok se na dnu okvira nalaze fioka za dve NanoSIM kartice, rupica za mikrofon, USB Tip C konektor i rešetkica za stereo zvučnik.

Xiaomi je pametno sakrio mikrofon i InfraRed senzor i tako dodatno pojednostavio izgled tj. dizajn telefona. Ovo je svakako suptilna promena, ali vredna onima kojima je izgled uređaja važan.

Zadnja staklena maska je ravna i sjajne je završnice. Samim tim, otisci se ne mogu izbeći. Srećom, uz telefon stiže crna silikonska maska koja ga štiti od ošećenja i od “masni prsti”.  Dobro, otiske ne možemo izbeći, ali ogrebotine i prelom stakla bi trebalo da izbegnemo buduči da je u pitanju Victus tip stakla, prve generacije.

Telefon se odlično ponaša u ruci i nije tako klizav kao što to obično biva kada telefon ima zadnju staklenu površinu. Verujemo da tome doprinosi to što je zadnje staklo naglo zakrivljeno na svim krajevima. To zakrivljenje, pored svoje funkcionalne uloge, dodatno naglašava taj ivičasti dizajn koji telefon ima.

Ovaj put imamo manje naglašen brending pri dnu zadnje površine telefona, a odmah pored je i dodatna štampa sa informacijama o poreklu i modelu telefona.

U gornjem delu zadnje površine telefona je kvadratno kućište kamera, primetnog ispupčenja, sa rebrastim prstenom. Taj prsten u suštini dekoriše i prikriva to ispupčenje i svoj posao obavlja fantastično. Sve je prilično minimalno odrađeno, a zarazliku od Xiaomi 13 modela, sada nemamo nikakvu štampu tj. linije preko stakla, tamo gde su kamere. 

Postoji samo Leica štampa koja ustvari naglašava kvalitet fotografija koje ovaj telefon može da napravi. Ruku na srce, može se primetiti suptilni prsten oko svake kamere, pa i LED blica, koji se prisijava pod uglom. I to je sve.

Sa prednje strane je odličan AMOLED ekran, koji praktično da nema prazan prostor oko sebe. Deluje kao da se ekran stapa sa aluminijumskim okvirom. 

Pri vrhu se nalazi takozvana punch hole selfie kamera, a iznad nje je i tanka slušalica koja služi i kao zvučnik. Ekran štiti Corning Gorila Glass Victus staklo, prve generacije, ali i preinstalirana zaštitna folija. 

Težina Xiaomi 14 telefona je 188 grama. Debeo je 9 mm ako ne računamo ispupčenje sa kamerama. Sa sa tim ispupčenjem kamera, telefon je debeo 12 mm.

Sveukupno, telefon je elegantnog i jednostavnog izgleda, kvalitetne izrade. Takođe, za one kojima je to bitno, Xiaomi 14 ima IP68 sertifikat, što ga čini otpornim na vodu i prašinu.

Ekran

Xiaomi 14 ima ekran dijagonale 6.36 inča. On je 1200p rezolucije, a gustina piksela ekrana je 460 ppi. Ova ppi vrednost je pristojno visoka za dijagonalu ekrana koju Xiaomi 14 ima pa nije ni čudno to što je prikaz slike oštar kao žilet.

Boje koje ekran prikazuje su jarke, podrazumevano malo hladnijeg tona, ali bez brige, u podešavanjima telefona to možete prilagoditi prema vašem ukusu.

Stopa osvežavanja ekrana može ići i do 120 hz. U automatskom režimu će telefon sam prilagoditi stopu osvežavanja ekrana, a ako ručno podešavate, onda će se izbor svesti na 60 ili 120 hz. Osim brzog osvežavanja ekrana, tu je brzi Touch Sample Rate od 240 hz.  Dakle duplo odazivniji dodir na ekranu nego što on može da prikaze sliku. Super je to što ekran dolazi sa LTPO tehnologijom smanjenog treperenja što garantuje smanjen zamor oka prilikom korišćenja telefona. 

Deklarisano je da ekran Xiaomi 14 telefona može da postigne čak 3000 niti osvetljenja, ali samo u situacijama kada pregledate HDR sadrzaj, na jakom suncu. Ok, to je cool ali realno, to su retke situacije. Na jakom suncu možete dobiti do 1000 niti osvetljenja, a u nekim normalnim uslovima korišćenja, dobićete oko 500 niti osvetljenja.

Da napomenemo, pregledavanje HDR saržaja na Xiaomi 14 telefonu je pravo, pravcato uživanje! Svetao ekran, 12 bit-a, Dolby Vision podrška, 120 hz stopa osvežavanja i kvalitetni stereo zvučnici podižu to iskustvo na neki totalno drugačiji nivo. Ali eto, šteta je samo što YouTube još nije optimizovan za HyperOS tako da radi na 120 hz, već samo na 60 Hz. 

Sveukupno gledano, radi se o fantastičnom ekranu kojem praktično nije moguće pronaći nedostatak. Čista desetka što se nas tiče. Pritom, treba znati da se ne radi o LG ili Samsung ekranu, već o kineskom prozvođaču. Nemamo zvaničnu informaciju koji bi to proizvođač mogao biti, ali ono što znamo je da se radi o TCL korporaciji.


Performanse

Xiaomi 14 je zapakovao ozbiljne komponente u tanko i elegantno kućište. On raspolaže sa Snapdragon 8 čipsetom, treće generacije, koja je zasnovana na (4 nm) četvoronanometarskoj arhitekturi. U kombinaciji sa Adreno 750 grafičkim čipom, sa čak 16 GB RAM i 512 GB interne memorije, ne postoji zadatak ili igrica koju Xiaomi 14 neće zavrteti kako treba.

Mislim, šta reći? Kakvu posluku porati? Ovaj, kakvu poruku poslati. Sve jednostavno radi bez ikakvih grešaka i poteškoća, a pre svega mislimo na kretanje kroz korisnički izgled, multitasking, fotkanje, snimanje pa i napredni gaming. Što bi se reklo, “Mali” baš sve ćera. 

Što se igrica tiče, lako možete postići dobiti 120 fps u pucačkim igrama. Ali treba imati na umu da rezolucija ekrana mora biti niža od 1200p. Na makasimalnoj rezoluciji telefon može dostiću do 30 fps, ne više. Ne zaboravite, Xiaomi telefoni imaju Game Turbo aplikaciju koja značajno optimizuje telefon i tako podiže performanse na još viši nivo.

Naravno, celokupnom pozitivnom iskustvu kada su performanse u pitanju doprinosi još mnogo toga. Recimo, Xiaomi 14 koristi super brzu UFS 4 internu memoriju. Vibracioni motor je takođe unapređen što svakako pozdravljamo. USB Tip C konektor na dnu telefona je sada 3.2 generacije. A ovaj put Xiaomi 14 dolazi i sa najnovijim WiFi 7 i Bluetooth 5.4 modulima.

Xiaomi 14 poseduje čak šest satelitskih sistema što omogućava brzo i efikasno definisanje tačne lokacije, čak i u zatvorenom prostoru.

Pozivi su stabilni, bez neočekivanog gubljenja signala, a dostupna je i 5G povezivost za one koji putuju tamo gde je 5G mreža dostupna. Podsetićemo, u pitanju je DualSIM telefon sa podrškom za eSIM koji je sve zastupljeniji. Ipak, nije moguće koristiti tri broja u isto vreme.

Ne treba napominjati da Xiaomi 14 ima i NFC modul koji vam omogućava brzu i bezkontaktnu kupovinu u prodavnicama. 

Čitač otska prstiju je smešten pri samom dnu ekrana, ali ne previše nisko. Prepoznavanje otiska prsta je brzo i precizno. Do sada nismo imali neuspešnih pokušaja. Stereo zvučnici su prilično glasni i za naš ukus vrlo kvalitetni.

Baterija

Xiaomi 14 ima bateriju kapaciteta 4610 mAh i dolazi sa punjačem od 90W. To mu omogućava da se napuni za nekih pola sata, možda malo duže. Super je to što telefon podržava i bežično punjenje od 50W pa tako i bez kabla možete napuniti Xiaomi 14 za nekih 50 minuta.

Autonomija telefona je uobičajena za jedan uređaj ovih karakteristika. U zavisnosti od samog korišćenja, vek baterije može biti od jednog do dva dana.

 


Kamera

Xiaomi 14 dolazi sa tri zadnje kamere, sposobne da okinu fantastične fotografije. Sve tri kamere su 50 MPx. Primarna kamera ima otvor blende f/1.6, dok je ugao vidljivosti ekvivalentan objektivu od 23mm. Glavna kamera upošljava fazni i laserski autofokus i ima optičku stabilizaciju slike. 

Sve ove karakteristike možda ne govore mnogo, ali zato fotografije govore 1000 reči. Xiaomi i Leica su ovaj put uspeli da isporuče neverovatne rezultate u vidu kvalitetnih fotografija čak i u onim ekstremnim uslovima. 

Posebno nam se dopada to što je shutter baš brz. To nam omogućava da se fotografije okinu značajno brže nego što je to slučaj kod drugih telefona. Brz shutter tj. elektronska zavesica nam omogućava i to da fotografišemo nešto što se kreće, a da to ne bude zamagljeno. Recimo, ako fotografišete nekog ko trči, skače i slično, oni neće biti zamućeni na fotografij, baš zbog brzog shutter-a.

Takođe, primetili smo da fotografije okinute glavnom kamerom u najčešćem slučaju izgledaju onako kako je slika na telefonu izgledala pre okidanja. Znate i sami da telefoni često obrađuju fotografiju nakon okidanja, ali to nije čest slučaj kod Xiaomi 14 modela. Dešava se po nekada ali samo kada su uslovi fotografisanja ekstremni.

Podrazumevano je podešen Leica Vibrant režim koji u suštini naglašava boje i svetlije delove fotograije. Drugi režim je Leica Authentic i kada se on koristi fotografije imaju malo jači kontrast i pastelne boje.

Bez obzira koji se režim koristi, dinamički raspon je odličan, balans bele boje je uvek precizan i fotografije su dovoljno oštre i pune detalja. Kada kažemo dovoljno oštre, mislimo na to da nisu preterano izoštrene nakon okidanja, što se kod drugih telefona često dešava prilikom obrade.

Noćne fotografije su takođe odlične. One su uvek pune detalja, bez šuma i sa odličnim balansom bele boje. Noćne fotografije kod većine telefona imaju taj topliji ton tamo gde je crna boja. U slučaju Xiaomi 14 telefona, nebo je crno i balans bele boje je na zavidnom nivou.

Noćni režim praktično nije potrebno ni koristiti sem u onim ekstremnim situacijama kada je izvor svetla slab. Tada on stvarno može napraviti primetnu razliku.

Telephoto kamera ima 3.2x optički zoom i ugao vidljivosti je ekvivalentan objektivima od 75mm. Ova kamera takođe koristi fazni autofokus, ima optičku stabilizaciju slike i otvor blende od f/2.0. Ova kamera je u suštini ista ona iz Xiaomi 13 Pro modela, ali uz novi Snapdragon 8, treće generacije, i bolju optimizaciju, ona kreira primetno bolje fotografije.

U dobrim uslovima osvetljenja, fotografije kreirane telephoto kamerom su identične kvalitetu fotografija koje su kreirane glavnom kamerom. Ne mogu se uočiti značajne razlike, sem toga što su za nijansu mekše. Nekako nam se čini da im malo, ali samo malo nedostaje oštrine. Sve ostalo je na zavidnom nivou. Dinamički raspon je odličan, detalja ima u izobilju, a boje su precizne.

Ista situacija je i u onim lošijim uslovima osvetljenja kada se koristi noćni režim. Fotografije su dobro osvetljene, balans bele boje je precizan, a šuma nema. 

Detalja ima dovoljno, ali se dešava da, u ekstremno lošim uslovima osvetljenja, detalja ne bude previše usled agresivnije redukcije šuma. To se naravno može primetiti samo ako kropujete fotografiju. Drugačije to ne biste primetili. 

Dopada nam se i to kakve portret fotografije pravi telephoto kamera. Deluju kao da su okinute profesionalnim fotoaparatom. Separacija talenta od pozadine je gotovo uvek perfektna. 

Teleohoto kamera je zadužena i za makro fotografije koje mogu biti interesantne ukoliko ste kreativni i umete da kadrirate subjekat na zanimljiv način. 

Međutim, fokus distanca na telephoto kameri ne može biti kraća od 10 cm. Važno je znati da postoje telefoni koji u makro režimu podržavaju fokusiranje na distanci od čak 5 cm.

Ultraširokougaona kamera je takođe pozajmljena sa Xiaomi 13 Pro modela pa samim tim ona ima ugao vidljivosti ekvivalentan objektivu od 14mm. Ono što nas je iznenadilo su sjajne performanse ove kamere. Fotografije okinute u dobrim uslovima osvetljenja su vrlo kvalitetne. 

Dinamički raspon je dobar, a detalja ima dovoljno. Dopada nam se to što su boje odlično kalibrisane pa tako fotografije napravljene ovom kamerom imaju praktično istu reprodukciju boja kao i fotografija okinuta glavnom kamerom.

Kada su uslovi osvetljenja nešto slabiji, ultraširokougaona kamera se snalazi odlično. Šum je jedva prisutan, a detalja ima dovoljno. 

Fotografije okinute u onim lošim uslovima osvetljenja su vrlo dobre, ali možemo primetiti nedostatak detalja, tamo gde nema dovoljno svetla. Sa druge strane, šuma ima, ali opet sasvim malo da fotografija izgleda priprodno, a ne prepeglano usled redukcije šuma. Još jedna vrla važna stvar je to da je balans bele boje fantastično kalibrisan prilikom okidanja noćnih fotografija ultraširokougaonom kamerom. To je u suštini velika boljka kod pametnih telefona i ovde je ovo fantastično rešeno. Ako pogledate nebo, ono nije narandžasto.

Prednja selfie kamera je 32 MPx, sa otvorom blende od f/2.0 i nešto malo širim uglom vidljivosti koji je ekvivalentan objektivu od 22mm. Fotografije koje su okinute u odličnim ili dobrim uslovima osvetljenja su super. 

Dinamički raspon je vrlo dobar, boje su precizne, lice ima prirodan ton i oštrina je na zadovoljavajućem nivou. 

Selfie kamera se dobro snalazi i u nešto slabijim uslovima osvetljenja, dok u onim lošim može pokazati malo šuma u onim najtamnijim delovima fotografije. Noćni režim definitivno pomaže da se taj šum otkloni, ali to dodatno omekšava fotografiju i dovodi do gubitka detalja. 

Portret fotografije okinute prednjom selfie kamerom su takođe odlične, bez obzira na uslove osvetljenja. Za naše kriterijume, selfie kamera Xiaomi 14 telefona je odlična! A tom pozitivnom utisku dodatno doprinosi činjenica da sada prednjom selfie kamerom možemo snimiti 4K video zapise, do 60 fps, vrlo dobrog kvaliteta. 

Zadnje kamere takođe mogu napraviti impresivne video zapise. Sve kamere mogu napraviti video sa 60 fps, u 4k rezoluciji. Međutim, samo glavna kamera može snimiti video u 8k rezoluciji sa maksimalnih 24 fps. Da biste mogli tokom snimanja da se prebacite sa jedne kamere na drugu, potrebno je da podesite FullHD rezoluciju, sa 30 fps ako želite HDR ili 60 fps ukoliko vam HDR nije važan. U toj situaciji ćete moći fluidno da se prebacite sa ultraširokougaone na glavnu, pa kasnije i na telephoto kameru. Naravno, ovo radi i u obrnutom smeru, a koliko je primetan taj prelaz sa jedne kamere na drugu, pogledajte u našoj video recenziji.

Xiaomi 14 ima poseban režim za stabilizaiju videa koji je potrebno da aktivirate ukoliko vam je to važno, i tada će se koristiti samo glavna kamera. A ako aktivirate napredniju “Pro” stabilizaciju, onda će se koristiti ultraširokougaona kamera koja po svojoj prirodi ne naglašava trzaje. 

Kvalitet video zapisa je po našem mišljenju vrlo dobar, ali moramo spomenuti da se telefon brzo zagreje kada njime snimate nešto duže videe. Nisu to velike temperature, ali se oseti u ruci da telefon ulaže veliku energiju kako bi sve radilo bez greške.

Kada je reč o kamera aplikaciji, ona se nije mnogo promenila, bez obzira na to što Xiaomi 14 pokreće novi HyperOS. Kada je pokrenete, sve uobičajene opcije i funkcije su tamo gde smo i navikli da budu. Ne bismo imali bilo šta novo da kažemo, a da to ranije već niste čuli. Sve one korisne opcije su i dalje tu i pristupa im se na isti način.

Ipak, neke nove funkcije koje prave razliku kod kamera Xiaomi 14 telefona su zakopane u podešavanjima aplikacije. “Hvatanje pokreta” je recimo jedna od novih funkcionalnosti koja vam omogućava da okinete fotografiju bez zamućenih karaktera, ukoliko se oni kreću u kadru. 

Odmah ispod je opcija “preference merenja” gde možete podesiti “Lice” kao prioritet prilikom kalibrisanja ekspozicije pri okidanju. I treća korisna opcija je Dolby Vision i ona vam omogučava kreiranje video zapisa sa više detalja, drugačijom optimizacijom boja, kontrasta i tome slično.

Kada je reč o režimima, svima nama ranije poznati režimi su tu. Ali eto, dobro je znati da Xiaomi 14 raspolaže režimima kao što su “kratki film, super mesec, sporo kretanje” i tako dalje. 

Ukoliko želite dataljnije da se upoznate sa time koje sve funkcije i opcije ima kamera aplikacija Xiaomi 14 telefona, onda pogledajte našu recenziju Xiaomi 13T telefona u kojoj smo više govorili o tome.

Ne zaboravite, sve fotografije i video zapise koje smo napravili Xiaomi 14 telefonom možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Xiaomi 14 - Fotografije i video zapisi <<

Operativni sistem

Xiaomi 14 je prvi telefon koji dolazi sa najnovijim HyperOS operativnim sistemom koji je baziran na Android 14 verziji. Kako kompanija navodi, u pitanju je potpuno novi sistem, a ne redizajn. 

Deset dana nije dovoljan period kako bi smo detaljno isprobali sam HyperOS i uporedili ga sa EMUI 14, ali je dovoljno da primetimo to da je on i dalje u fazi doterivanja. Definitivno izgleda sveže, u tom nekom smislu da sada imamo neke animacije za nativne ikone, da je kontrolni panel sa brzim opcijama potpuno promenjen i da su sada obaveštenja odvojena.

Ipak, moramo reći da neke stvari nisu baš najpraktičnije osmišljene. Neke opcije i funkcije su zatrpane, kao recimo njihov novi animirani zaključani ekran koji nas je i estetski i funkcionalno oduševio. Doduše, u prethodnih 10 dana od kako je Xiaomi 14 kod nas, stigle su čak dve nadogradnje, od kojih je jedna bila čak 6 GB teška. 

Sam rad operativnog sistema deluje značajno fluidniji. Negde smo pročitali da je HyperOS optimizovan tako da manje zauzima internu memoriju telefona što nama korisnicima ostavlja više prostora za naše podatke. To je stvarno super, ali mogli su i da nam omoguće da sami biramo koje ćemo aplikacije da koristimo i tako nas poštede preinstaliranih aplikacija koje Xiaomi 14 ima u izobilju. Neke možete izbrisati, a neke ipak ne.

Sve u svemu, HyperOS je definitivno osveženje, kako vizuelno, tako i funkcionalno. Međutim, u pitanju je tema koju želimo da obradimo u posebnom članku zato nas obavezno čitajte!


Zaključak

Nije teško izvući zaključak da se radi o kompletnom telefonu, kraće dijagonale, elegantog i svedenog dizajna. Ne postoji segment u kojem je Xiaomi 14 zakazao, ali isto tako ne postoji ništa po čemu bi on bio prepoznatljiv i drugačiji od drugih telefona. Sem, eto.. Te kraće dijagonale ekrana i cene. 

Njegova preporučena cena je 1100€ i to je neštoooo, oko čega svakako možemo diskutovati u komentarima ispod. Pišite nam da li je vama cena adekvatna za jedan ovakav telefon? 

Evo naših ocena:

Baterija - 9.5/10 > Baterija je većeg kapaciteta sa brzim sistemom punjenja od 90W.

Dizajn - 9.5/10 > Čvrsta i kvalitetna izrada koja uključuje i staklenu zadnju masku i aluminijumski okvir. Sjajna završnica je magnet za otiske.

Ekran - 9.5/10 > Prostran AMOLED ekran, sa 120Hz stopom osvežavanja, 1200p rezolucija i sa jako osvetljenjeod do 3000 niti. 

Funkcije - 8.5/10 > Mnoštvo novih funkcija i sitnih unapređenja, a izdvojili bismo dinamičku pozadinu zaključanog i početnog ekrana. 

Operativni sistem - 8.5/10 > Pokreće novi HyperOS koji na prvi pogled deluje interesantno, ali još nije optimizovan u celosti.

Kamera - 9.5/10 > Zadnje kamere prave odlične fotografije u svim uslovima osvetljenja. Video zapisi su do 8K rezolucije, a prednja kamera sada može da snima u 4K. Shutter speed je visok.

Performanse - 9.5/10 > Telefon radi prilično odazivno i bez grešaka. Može se koristiti i za gaming. Ne postoji mogućnost proširenja interne memorije.