Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HTC One E9+ DualSIM - Test

HTC One E9+ DualSIM - Test

Koristili smo HTC One E9+ dve nedelje i možemo vam reći da smo oduševljeni! HTC One E9+ je vladar iz senke! Evo zašto smatramo da ovaj telefon svojim kvalitetom obuhvata potrebe korisnika raznih tipova.

Kada nam je One E9+ stigao pomislili smo da smo dobili tablet… Da, da… Nakon raspakivanja smo ugledali ekran velike dijagonale koji nas je, na momenat, zabrinuo. Ruku na srce, taj osećaj zabrinutosti je trajao svega sat vremena dok se One E9+ nije napunio. Nakon toga, kada smo uključili telefon, bili smo očarani prikazom slike koju daje, a o performansama da ne govorimo. Svako ko je probao One E9+ je na kraju završio sa tim telefonom. Pa, pročitajte zašto One E9+ nema ni jedan “izgubljen meč u svojoj karijeri” kad ga korisnik prvi put proba!

Dizajn

Smatramo da uspeh svakog telefona uveliko zavisi od samog dizajna. Šta vi mislite, da li HTC ume da napravi telefon očaravajućeg stasa? Odmah da vam pomognemo, HTC je “sensei” što se dizajna i izrade telefona tiče. Mnoge kompanije su “kraduckale” dizajn upravo od HTC-a. Shodno navedenom, nismo ni sumnjali da će HTC One E9+ biti napravljen fenomenalno.



Naš ukus ne podrazumeva isključivo izradu od metala da bismo mogli da kažemo da je telefon prelep. Naprotiv, plastika nekada može više da prija, samo ako je lepo uklopljena u celu priču. Već smo jednom govorili u tome, nije trenutak da se ponavljamo… HTC One E9+ je kvalitetno napravljen pre svega, a izbor materijala podrazumeva blago gumiranu tj. mat plastiku (barem smo mi takav utisak stekli).

Da li vam to nešto nagoveštava? Velika dijagonala, gumirana - mat zadnja površina? Pa naravno da nagoveštava! HTC zna da nije lako koristiti telefon velikih proporcija pa je pri izradi One E9+ modela namerno uključio materijal koji ne klizi iz ruku tokom korišćenja.

No, kako telefon ne bi izgledao prosečno i previše sportski, sa njegove prednje strane se može primetiti sjajna - hromirana lajsna koja pravi odličan kontrast. One E9+ je po našem mišljenju veoma elegantan telefon, prikladan, kako za mlađe naraštaje, tako i za starije koji svoje poslovne obaveze često obavljaju na telefonu.

Iako je telefon poprilično prostran, njegov struk je ipak tanak, svega 7.5 mm. Telefon u ruci leže fenomenalno tako da mi nismo primetili nešto što bismo mogli negativno da okarakterišemo kada je uzrada i dizajn u pitanju...



Pre nego što započeno “tour” o tome gde se šta od tastera i konektora nalazi, skrenućemo vam pažnju na to da ovaj telefon nije stvoren da bi se takmičio sa metalnim One M9 uređajem. On je tu za one koji žele jeftiniju varijatnu premium uređaja. Naravno, One E9+ ima neku svoju iskru zbog koje kupci neće imati dilemu kada bude trebalo da se odluče između One E9+ i One M9 telefona…

One E9+ sa donje strane ima MicroUSB konektor za punjenje koji nažalost nema sistem brzog punjenja (eng. quick charging).



Sa njegove leve strane, kada je ekran telefona okrenut prema vama, su slotovi sa dve NanoSIM kartice i slot za MicroSD karticu. Preko tih slotova se nalazi poklopac. Trebalo bi da obratite pažnju na njega kako se ne bi desilo da on otpadne nakon nekog vremena korišćenja.

Zanimljivo je to da NanoSIM slotovi idu sa uloškom tako da kada prvi put pogledate slot pomislićete da je on začepljen crnom plastikom. Zapravo, to su ulošci koji se ne vade pritiskom na njih (eng. popup), već je potrebno nekom tankom alatkom ili noktom izvući ih.



Sa desne strane su tasteri za manipulaciju tonova i taster za otključavanje i zaključavanje.

Sa gornje strane je 3.5 audio izlaz.

Sa zadnje strane telefona se nalazi brendig štampa, LED blic, mikrofon i kamera sa velikim prstenom koji je štiti.

Sa prednje je svakako ekran, prednja kamera, stereo BoomSound zvučnici i HTC brending. O stereo BoomSound zvučnicima nam ne pada napamet da diskutujemo. Samo ćemo reći, bolje ne može...

Imamo čvrst utisak da HTC One E9+ svojim izgledom odgovara ukusu velikom broju korisnika.

Ekran

Pored dizajna, još jedan glavni adut One E9+ telefona je upravo ekran! Ako volite telefone koji imaju dobar ekran, One E9+ vas sigurno neće razočarati, samo vas može oduševiti. Njegova dijagonala je 5.5 inča i on zauzima čak 69.7% prednje provršine telefona!

Slobodno možemo reći da One E9+ ima ekran koji daje predivan prikaz slike zahvaljujući visokoj QuadHD rezoluciji od 1440*2560 piksela što rezultira visokom gustinom piksela po inču tj. 534 ppi.

Šlag na torti je Corning Gorilla Glass zaštita četvrte generacije koja prijanja preko SUPER LCD3 ekrana. Veoma je bitno da ekran čija je površina velika i samim tim pogodna za lomljenje ili habanje, bude prikladno zaštićena. Corning Gorilla Glass 4 je idealno rešenje…

Teško nam je da vam prenesemo tu lagodnost i taj prijatan utisak koji ekran pruža. Dok smo koristili telefon, često smo sebe zaticali kako se njemu divimo, što zbog performansi što zbog odličnog odaziva na dodir.

Smatramo da je HTC na svom One E9+ telefonu podario veoma dobar ekran čije su performanse skladne, bez prenaglašavanja boja i slično.

Performanse

Prvo ćemo malo govoriti o tome “šta kuca” ispod ekrana HTC One E9+ telefona pa ćemo vam ispričati kako se on ponašao u praksi…

Dakle, ispod ekrana kuca osmojezgrana “bomba” koja je etiketirana kao “MediaTek Helio X10”. Radi se o premium čipsetu koji dolazi iz pomenute kompanije, MediaTek, za koji se smatra da daje možda i najbolje performanse od svih čipseta. Naravno, Qualcomm ima par čipseta koji u nekim okolnostima može za nijansu da bude iznad njega, međutim shvatate da želimo da vam ukažemo da je HTC One E9+ opremljen vrhunskim procesorom. Helio X10 podrazumeva Cortex A53 koji radi na 2.0 GHz.

Interna memorija je 32GB koja se može proširiti putem Micro SD kartice. Kapacitet RAM-a je 3 GB što samo garantuje odlične performanse uz grafiku PowerVR G6200 i Helio X10. No, okoreli gejmeri se možda neće složiti sa našom konstatacijom budući da je grafika malo slabijeg kalupa.  

Ipak, ovaj grafički čip se ne može porediti sa pojedinim Adreno čipovima, pogotovu zbog toga što on na svojim leđima treba da iznese QuadHD rezoluciju.

Ipak, ako govorimo o performansama u praksi, mi nismo primetili ništa što bi moglo da bude negativna okolnost. Telefon je radio bukvalno bez ikakvih grešaka, kočenja i slično. Kretanje kroz aplikacije je krajnje fluidno, a gejming je pristojan. Šta više, nama se i gejming dopao. Nismo korisnici koji previše opterećuju telefon, međutim testa radi probali smo par igrica koje obično koristimo, tipa Modern Combat, Asphalt i slično, gde nismo naišli na ono što verovatno očekujete da čujete. Uradili smo na brzaka i Antutu Benchmark test gde smo dobili negde oko 50000 poena.

Detaljnije karakteristike HTC One E9+ DualSIM telefona pogledajte na priloženom linku:

>> HTC One E9+ - karakteristike i cene <<

Sa velikom sigurnošću možemo da vam kažemo da HTC One E9+ radi poput najboljih premium telefona, a da ove nedostatke po pitanju gejminga nećete primetiti sem ako niste “okoreli gejmer”!

Kamera

Sa zadnje strane HTC One E9+ telefona je kamera čiji je senzor isti kao kod One M9 telefona. To automatski podrazumeva 20.7 MPx i optiku sa f/2.2 aperturom. Na prvi pogled, samo čovek da poželi, pogotovu što je kamera sposobna da snima u 4K rezoluciji.

Ipak, performanse kamere iz nekog razloga nisu baš najsjajnije. Da se razumemo, fotografije su dobre, međutim očekivali smo više… Kada je HTC One M9 bio kod nas na testu, njegova kamera nam je ostavila bolji utisak. 4K snimanje je prosečnog kvaliteta, ništa previše loše niti dobro. Nekako nam se čini da optička stabilizacija ipak fali ovoj kameri.

Kada se podvuče crta, kamera je korektna, može bolje ali ni priloženo nije loše. Ekspozicija je malo sporija i treba joj vremena da se kalibriše, ali kada se to desi HTC One E9+ pravi odlične fotke.

Pogledajte fotografije načinjene zadnjom kamerom (20.7 MPx):

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja sa opcijom koja kreira bolju dubinu fotografije

*Fotografija načinjena pod osvetljenjem sijalice

*Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

Prosto rečeno, kamera je u dobrim uslovima osvetljena u skladu sa specifikacijama, međutim kada je osvetljenost slaba, fotografije ispadnu ne baš tako kvalitetne kao što se očekivalo. Mnogo je šuma prisutno na fotografijama kada se fotografiše u uslovima lošeg osvetljenja.

Što se prednje kamere tiče, tu imamo senzor od 4 MPx koji sasvim pristojno obavlja svoj posao. Nismo previše selfie nastrojeni, to se po priloženim fotografijama dá primetiti, međutim u odnosu na ostale premium telefone možemo da zaključimo da je prednja kamera solidnog kvaliteta.

Pogledajte fotografije načinjene prednjom kamerom (4 MPx):

*Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjana u dobrim uslovima osvetljenja sa aktiviranom opcijom ulepšavanja

*Fotografija načinjena pod osvetljenjem sijalice

Više fotografija načinjene kamerama HTC One E9+ telefona možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Fotografije načinjene kamerama HTC One E9+ telefona <<

Korisnički izgled

HTC One E9+ pokreće Android 5.0.2 koji preko sebe ima šta!? Pa Sense 7 naravno! Ko voli softverske optimizacije, onda će sa Sense 7 korisničkim izgledom biti prezadovoljan. Android 6 Marshmallow je planiran za One E9+ tako da sa te strane nemate brige.

Sigurni smo da vam je uveliko poznato sve o Sense 7 korisničkom izgledu, počevši od toga da je on osmišljen da bude što intuitivniji. Sense 7 na One E9+ telefonu je gotovo identičan onom sa One M9. Sve funkcije koje možete da nađete na vodećem telefonu HTC kompanije One M9, ćete naći i na One E9+ telefonu…

Početni ekran je kao i kod većina telefona gde je prisutan Sense UI. U gornjem delu ekrana je dobro poznati sat vidžet, dok se na dnu nalazi vidžet koji na osnovu vaše lokacije, tome šta trenutno radite na telefonu, kao i trenutnoj vremenskoj prilici, predlaže aplikacije zgodne za taj momenat.

Fioka sa aplikacijama je identična ostalim HTC telefonima gde imamo plavu neprovidnu pozadinu, sa 4*5 mrežom prikaza ikonica tj aplikacija. Kroz fioku sa aplikacijama se kreće vertikalno, a njeno uređivanje je svakako moguće putem foldera.

Notifikacioni panel je u svojstvu Android 5 LolliPop verzije Android-a, s`tim da se primećuje dodir Sense 7 korisničkog izgleda. Prednost je to što sami možete uređivati raspored prikazivanja opcija, kao i to koje će se opcije prikazivati, a koje ne.

Aplikacija za pozivanje je veoma simpatična jer fotografiju kontakta prikazuje u fazonu prepoznatljivoj zaštitoj masci, Dot View Cover.

Aplikacija za SMS dopisivanje je takođe veoma slična ostalim HTC telefonima, međutim, budući da je One E9+ DualSIM kompatabilan, po završetku pisanja poruke imate dva tastera za slanje:

jedan za slanje sa prve SIM kartice  - “Mesto 1”

drugi za slanje sa druge SIM kartice - “Mesto 2”.

Gde kupiti HTC One E9+

HTC One E9+ je od skorije dostupan za kupovinu preko Telenor mreže. Na priloženom linku se možete detaljnije informisati:

>> HTC One E9+ - Telenor <<

Što se kupovine za gotovinu ili preko kartice tiče, HTC One E9+ možete kupiti u ComTrade Shop radnjama po sniženoj ceni. Detaljnije na priloćenom linku:

>> HTC One E9+ - ComTrade Shop <<

Zaključak

Kao što smo na samom početku spomenuli, HTC One E9+ “gađa” veoma veliku ciljnu grupu korisnika. Razlog tome je jednostavan. Mladi će ovaj telefon jarko želeti zbog velikog ekrana i dobrih performansi, adolescenti zbog performansi i dobre kamere, a stariji i poslovni ljudi zbog performansi, DualSIM podrške, dijagonale, kamere i multitaskinga!

Telefon je sam po sebi idealan za zabavu. Veliki ekran uz QuadHD rezoluciju će svakako načiniti gledanje filmova ili YouTube sadržaja znatno interesantnijim od ostalih telefona.

Kamera od 20.7 MPx je sasvim dovoljno da se iskaže kreativna strana mladih fotografa. A fina, mekana, mat zadnja površina će se dopasti gotovo svima kojima je bitno da telefon stabilno stoji u ruci.

Malo sporija ekspozicjia kamere, izbor materijala pri izradi i prosečni grafički čip su jedini nedostaci, uslovno rečeno, koji se mogu “prikačiti” HTC One E9+ telefonu.

Nadamo se da smo bili jasni po pitanju ovog telefona i da smo uspeli da razrešimo sve dileme oko toga da li ga treba kupiti ili ne!

*OVDE pogledajte više fotografija HTC One E9+ telefona u punoj rezoluciji