Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HTC One M8s - Test

HTC One M8s - Test

Dok smo radili test HTC One M8s telefona, uživali smo! Imajući u vidu da je One M8 model odličan telefon, bili smo veoma radoznali kakav je One M8s i šta ga to čini drugačijim. Pa, pročitajte zašto je vlasnicima ovog telefona teško da se odvoje od njega....

Zanimljivo je to da je HTC One M8s predstavljen čak godinu dana nakon predstavljanja prvobitnog One M8 telefona. To u neku ruku govori da je HTC pažljivo slušao kritike svojih korisnika na račun One M8 telefona, što je kasnije rezultiralo predstavljanjem One M8s telefona koji je gotovo identičan svom prethodniku, ukoliko se izuzmu pojedine promene ispod haube.

One M8s ne predstavlja model koji treba da osvoji nečija srca dizajnom, on je nekako tu kao uslišena želja mnogih vernih HTC One M8 korisnika. Znamo da je baterija najveći problem bila kod One M8 telefona, a za neke možda i kamera. Obe te stavke uz čipset su promenjene, gde sada unapređeni model One M8s ima drugačiju postavku. Evo šta je konkretno promenjeno i kako se One M8s ponašao kod nas.



Dizajn

One M8s ima dobro poznat dizajn koji podrazumeva vrhunsku unibody izradu od metala. Njegove proporcije su gotovo idealne, a sa razmerama 146.4 x 70.6 x 9.6 mm ne može, a da ne oduševi sve koji ga probaju. Težak je 160 grama, nije najlakši na tržištu ali to ne mora uvek da se gleda kao nedostatak. Postoje korisnici koji ne vole lagane telefone jer se tako gubi premium osećaj. Što se nas konkretno tiče, mogao je biti barem 10 grama lakši i milimetar tanji.

Što se tehničkih informacija tiče brzo ćemo sa tim. Sa prednje strane One M8s telefona se nalazi ekran dijagonale 5.0 inča koji je sa gornje i donje strane “opkoljen” opasnim parom “boomsound” zvučnika.

Napred se takođe može uočiti HTC brending, kao i uobičajena postavka senzora i kamere. LED notifikaciona lampica je kod One M8s telefona smeštena ispod “rešetke” za zvučnik tako da ona nije uočljiva kada ne svetli. To je to što se tiče prednje strane telefona...



Zadnja strana telefona je zaobljena, to vam je sigurno poznato, gde se po sredini jasno vidi još jedan HTC brending. Ova zaobljenost “tradicionalno” eliminiše mogućnost prijatnog kuckanja poruka i slično, dok telefon leži na ravnu (tvrdu) površinu. Za školarce koji se obično na taj način, za svojim stolovima, dopisuju, ovo će biti problem. Za ostale sigurno neće.

Odmah iznad HTC brendinga je zanimljiva postavka kamera. Ukoliko niste imali prilike da čitate o HTC One M8 telefonu, onda vam je ovo potpuno strano.



HTC One M8s kao i njegov prethodnik imaju duplu postavku kamera, s'tim što senzori kod ova dva modela nisu isti. No, kada govorimo o One M8s telefonu, on pozadi ima dvotonski LED blic, mikorofon i dve kamere. Glavna je 13 MPx, dakle nije UltraPixel kamera, a sekundarna je 2 MPx koja je tu zarad nekih zanimljivih funkcija o kojima ćemo kasnije detaljnije govoriti.

Mi smo dobili tamniju verziju HTC One M8s telefona, iskreno ne znamo kako se ova boja zvanično vodi. Ono što nam se dopalo je to što je lajsna, ispod koje su smeštene 2G/3G/4G, NFC i WiFi antene, crne boje. Verujte na reč da taj detalj menja izgled telefona uveliko.



No, to nije toliko bitno koliko nas je razočaralo to što taster za otključavanje telefona nije ponovo vraćen “tamo gde mu je mesto” već je ostavljen na istom mestu kao i na One M8 modelu, sa gornje strane telefona. Veoma se nezgodno koristi telefon jednom rukom, pa čak i sa dve, budući da je ključni taster na nekako neprirodnom mestu. Možda je stvar navike, ali opet za telefon ovih proporcija smatramo da bi taj taster trebao biti negde bliže palcu.

Kada već govorimo o gornjoj strani telefona dodaćemo da je cela površina prekrivena plastikom ispod koje se nalazi infrared. Dok je na donjoj strani telefona smešten MicroUSB konektor koji podržava brzo punjenje i audio izlaz.

Sa desne strane telefona se nalaze tasteri za manipulaciju tona i MicroSD slot, a sa leve je samo jedan slot za NanoSIM.

Kad podvučemo crtu, potpuno je jasno da su izrada, dimenzije i dizajn HTC One M8s telefona identični prvobitnom HTC One M8 modelu, gotovo bez jedne, jedine promene.

Ekran

One M8s telefon nudi veoma kvalitetan “Super LCD3” kapacitativan ekran, dijagonale 5.0 inča, FullHD rezolucije tj. 1080*1920 piksela. Gustina piksela je veoma visoka, tačnije 441 piksela po inču što garantuje veoma oštar prikaz slike.

Prilikom korišćenja HTC One M8s telefona, ekran je sigurno segment koji bismo hteli da pohvalimo budući da su boje koje on emituje veoma precizne, a odaziv na dodir, koji je takođe jako bitan, fenomenalan.

Zahvaljujući Corning Gorilla Glass zaštiti treće generacije koji prekriva ekran ovog telefona, prst perfektno klizi a staklo nije podložno oštećenjima. Inače, ekran pokriva čak 66.7% površine telefona sa prednje strane.

Sve u svemu, jedan odličan ekran. Konkretno, identičan ekran kao i na One M8s telefonu. Iskreno, nismo očekivali da HTC unapredi ekran kod One M8s telefona u odnosu na njegovog prethodnika jer QHD rezolucija nema nikakvog smisla na dijagonali od 5.0 inča. Da je ekran malo većih dimenzija, takvo unapređenje bi svakako bilo dobrodošlo, u suprotnom bi samo “jelo” bateriju i ništa više.

Performanse

Evo ovo je segment gde je HTC primenio nekoliko promena i unapredio HTC One M8s promenivši čipset. Umesto Snapdragon 801 čipseta i četvorojezgranog procesora, u igri je Snapdragon 615 čipset sa procesorom od osam jezgra. Iako Snapdragon 615 nije visoke klase, kao Snapdragon 801, jer je namenjen srednjoj klasi telefona, on itekako obavlja odličan posao.

Ne samo da novi Snapdragon 615 čipset obiluje procesorom sa više jezgra, već ima i 64-bitnu strukturu što bi trebalo da obezbedi manju potrošnju baterije. Takođe, grafički čip nije isti pa tako umesto Adreno 330, One M8s pakuje Adreno 405 grafički čip.

Osim navedenih promena, sve ostalo je identično kao i na starijem One M8 telefonu što znači da je interna memorija One M8s telefona 16/32 GB, a RAM 2 GB.

Ako svo ovo “perije” kojim se telefoni kite stavimo na stranu i krenemo da razgovaramo o realnim performansama, zaključićemo da One M8s radi kao “zmaj”! Zašto!? Pa, dovoljno je da kažemo da Sense 6 korisnički izgled, koji važi za jedan od najnaprednijih, sa najviše opcija prilagođavanja, radi bez bilo kakvih zastoja, grešaka, štucanja i slično. Tačnije, multitasking je odličan, a to provereno govorimo jer često koristimo preko 5 aplikacija odjednom.

Što se gejminga tiče, nećete mnogo pogrešiti ako ga kupite radi igranja igrica na njemu. Ne postoji igrački naslov koji HTC One M8s ne može da pokrene. One najzahtevnije igre u pojedinim momentima, kada se odigrava žestoka pucnjava ili možda lančani sudar, desi se po neki “framedrop”. Naravno, telefon se prilikom opterećenja greje što nije nenormalno. No, on se ne greje do te granice da ne možete da ga držite u ruci. 

Detaljne karakteristike HTC One M8s telefona možete pročitati na priloženom linku:

>> HTC One M8s - Karakteristike i Cene <<

Ako vas interesuje da li  One M8s bolji u odnosu na One M8, odgovor je “blago da”, ukoliko se sve uzme u obzir! Poznato je da One M8 pruža inzvaredne performanse, ali mu je loš vek baterije. Promenom čipseta i baterije taj problem se rešava, a nadogradnjom na Android 5 LolliPop, kasnije na Android 6 Marshmallow, se Snapdragon 615 čipsetu daju “krila”.

Ne možemo da tvrdimo da je One M8s znatno brži od prvobitnog One M8 telefona, međutim na osnovi našeg iskustva ne bi bilo fer da kažemo da je lošiji, zato smo i naveli “blago da” kao odgovor koji telefon je bolji.

Baterija

Zahvaljujući čipsetu koji nije veliki potrošač i unapređenoj bateriji kapaciteta 2840 mAh, One M8s bi trebalo da ima duži vek nakon poslednjeg punjenja. Mi to nismo sa 100% sigurnošću mogli da utvrdimo jer naša jedinica nije imala ispravan SIM slot.

Koristili smo WiFi sve vreme, kao i GPS. Znamo da se ovi potrošači ne mogu porediti sa 3G/4G potrošačima, ali šta je tu je. Evo naših rezultata:

  • One M8s nam je izdržao celih 23h osnovnog korišćenja.

  • One M8s nam je izdržao celih 12h prosečnog korišćenja koje podrazumeva povremeno proveravanje naloga popularnih društvenoih mreža i internet pozivanje (Viber, Skype).

  • One M8s nam je izdržao celih 8h aktivnog korišćenja, uključujući gejming i pregledanje video sadržaja putem interneta

Korisnički izgled

HTC One M8s iz kutije pokreće Android 5 LolliPop, a u sklopu njega ide i novi Sense 6 korisnički izgled. U suštini sada je sve u skladu sa “Material Design” konceptom, ali bez previše odstupanja.

Notifikacioni panel je redifinisan pa tako on na Android 5 LolliPop operativnom sistemu izgleda drugačije.

Početni ekran je isti kao i ranije, isto tako panel sa podešavanjima i fioka sa aplikacijama (eng. menu)

Kao i obično, levo od početnog ekrana je dobro poznati BlinkFeed media hub. Inače, HTC One M8s dolazi sa svim onim aplikacijama koje HTC inače pakuje na svojim telefonima visoke klase.

Ono što nas je baš nerviralo je to što ne postoji taster za kompletno brisanje aktivnih aplikacija u okviru “Recent App” stranice. To su mogli da regulišu olako, ne znamo zašto nisu…

Možda će nadogradnja na Android 6.0 Marshmallow doneti poboljšanje po tom pitanju. Evo detaljne liste koji će sve telefoni dobiti nadogradnje na Android 6.0 Marshamllow. HTC se inače prvi oglasio.

>> Evo koji će telefoni dobiti Android 6.0 Marshmallow nadogradnju!? <<

Kamera

HTC One M8 je najviše bio kritikovan zbog kamere. On sa zadnje strane ima postavku dveju kamera, jednu 2 MPx, a drugu 4 UltraPiksela.

One M8s je “otkačio” celu tu UltraPiksel priču i vratio se na stari dobar put koji podrazumeva kameru od 13 MPx. Naravno, postavka dveju kamera je i dalje tu jer ona je dala zadivljujuće rezultate. Ovo praktično znači da je HTC hteo da zadrži inovativne funkcije dveju kamera, samo ovaj put sa mnogo više piksela.

UltraPiksel kamera na One M8 telefonu se odlično snalazila pri uslovima lošeg osvetljenja, tako da One M8s tu bitku sigurno neće da dobije. No, 13 MPx senzor ne daje loše fotografije noću, sasvim su pristojne, dok danju ume da napravi poprilično impresivne fotografije. Nažalost, kao ni One M8, ni One M8s telefon nije u stanju da napravi video snimke rezolucije 4K već standardne FullHD rezolucije.

Naš lični utisak je da je “dual camera setup” odličan. Dopadaju nam se funkcije koje ove dve kamere pružaju, pogotovu mogućnost da fotografijama dodelimo dubinu koju samo DSLR kamere daju.

Što se prednje kamere tiče, sve je ostalo nepromenjeno. HTC One M8s ima 5 MPx senzor zadužen za selfie fotografije sa kojim smo mi itekako zadovoljni. Fotografije načinjene prednjom kamerom HTC One M8s telefona ćete moći da pogledate nakon što malo porazgovaramo o kamera aplikaciji.

Pre nego što vam pokažemo nekoliko fotografija načinjene kamerama One M8s telefona, hajmo da se dotaknemo kamera aplikacije. Kada startujete aplikaciju, ako telefon držite horizontalno, sa desne strane ekrana biće prikazani tasteri za pregled načinjenih fotografija, okidanje, snimanje i promenu modova. Sa donje strane ekrana su razne opcije za podešavanje i prilagođavanje prilikom okidanja, tipa ISO, balans bele boje, kontrola fokusa, kontrast i slično. Takođe, u tom nizu su tasteri za podešavanje same aplikacije.

Sa leve strane ekrana, u gornjem uglu je taster za podešavanje blica, a ispod njega je taster za prelazak na “Dual Camera” mod u kom telefon pravi jednu fotografiju pomoću obe kamere.

Zahvaljujući tom modu, korisnik kasnije ima mogućnost da menja fokus, tačnije da izoštri ono što je u prvom planu, a ostalo zamuti.

Takođe, tu je niz sličnih opcija koje se javljaju samo ako je fotografija načinjena pomoću obe kamere. Recimo, postoji opcija "Foregrounder" koja omogućava da se menja sve što se nalazi iza onog što je u prvom planu.

Jedna zanimljiva opcija koja je tu čisto da zabavi i demonstrira mogućnosti ove postavke dveju kamera je “3D Dimension Plus”. Kada je dodirnete, pomeranjem telefona fotografija postane interaktivna gde simulira 3D prostor.

I sada konačno da vam pokažemo kako izgledaju fotografije načinjene kamerama HTC One M8s telefona. U datim prilozima ćemo navesti uslove osvetljenja, kojom kamerom je fotografisano i pomoću kojih modova.

*Zadnja kamera 13 MPx - Fotografije načinjene u dobrim uslovima osvetljenja

*Zadnja kamera 13 MPx - Fotografija načinjena u solidnim uslovima osvetljenja

*Zadnja kamera 13 MPx - Fotografija načinjena u lošim uslovima osvetljenja

*Zadnja kamera 13 MPx - Fotografija načinjena u "Dual Camera" modu (pre i posle)

*Prednja kamera 5 MPx - Fotografija načinjena u dobrim uslovima osvetljenja

*Prednja kamera 5 MPx - Fotografije načinjene u lošim uslovima osvetljenja

Zaključak

HTC One M8 i One M8s su mnogo slični telefoni, ali nova pristupačnija cena, nadogradnja baterije, čipseta i kamere je svakako dobar razlog da se nacrta linija koja će jasno odvojiti ova dva modela. Ipak nije fer stavljati ih u isti koš. Dakle, ukoliko ste uvek žalili što je One M8 bio skup za vaš džep, što ima kameru slabije rezolucije i slabiju bateriju, One M8s je tu da vas obraduje.

Evo naših ocena:

Baterija - 8/10 > Blago unapređena baterija.

Dizajn - 10/10 > Vrhunska izrada telefona i fenomenalan dizajn.

Ekran - 9/10 > Odličan ekran.

Pozivanje - 9/10 > Stabilnost signala odlična a slušalica i mikrofon još bolji.

Funkcije - 8/10 > Sense 6 i BlinkFeed. Ne treba govoriti više.

Operativni sistem - 8/10 > Android 5 LolliPop iz kutije, međutim sa Sense 6 korisničkim izgledom.

Kamera - 9/10 > Fotografije su veoma dobre, u skladu sa karakteristikama. Kamera ima fenomenalan Dual Camera mod, stoga visoka ocena.

Performanse - 9/10 > Odlične performanse sa ekonomičnom postavkom komponenti.