Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Nova 11 recenzija; naizgled drugačiji, ali…

Huawei Nova 11 recenzija; naizgled drugačiji, ali…

Huawei Nova 11 dolazi sa nešto malo izmenjenim dizajnom u odnosu na prošlogodišnje modele. Ovaj put Nova 11 dolazi sa ravnim ekranom i sa ravnim okvirom telefona. Međutim, “pilula” dizajn koji uokviruje zadnje kamere ipak ostaje! Kao i dobro poznate karakteristike.

Ove godine, Huawei je pripremio osveženje za Nova seriju telefona. Ukoliko niste znali, Nova 11 serija telefona dolazi u tri varijante, Nova 11i, Nova 11 i Nova 11 Pro.

 



Dok Nova 11 Pro model dolazi sa dizajnom po starom receptu, klasičan Nova 11 model je osvežen po tom pitanju pa umesto zakrivljenog ekrana dolazi sa ravnim ekranom i ravnim okvirom, nešto nalik iPhone uređajima.

Ipak, osveženja se tu zaustavljaju jer daljih iznenađenja, a ni noviteta, nema. Karakteristike su gotovo identične prošlogodišnjem Huawei Nova 10 telefonu. Ali, uz EMUI 13.0 ponašanje telefona je nešto drugačije, pogotovo kada je reč o procesuiranju fotografija nakon okidanja. 

Dizajn

Huawei Nova 11 dolazi sa nešto drugačijim dizajnom i to je jedino što ga razlikuje od prethodnog Huawei Nova 10 Pro telefona.



Završnica zadnje plastične maske je poput matiranog stakla što doprinosi što manjem zadržavanju otisaka. Tačnije, zadnja plastična površina je praktično otporna na otiske.

Pri dnu zadnje plastične površine se nalazi “Huawei Nova” natpis, suptilno se presijava.



Na poleđini telefona borave i dve zadnje kamere, zajedno sa senzorom dubine i dvotonskim LED blicem. Zadnje kamere su isturene kućištem u obliku pillule, a glavna kamera je dodatno naznačena krućnim prstenom koji podseća na objektiv.

Iznad glavne kamere je ultraširokougaona kamera, a ispod je senzor dubine, barem nam tako deluje.



Kao i kod prethodnih generacija Huawei Nova telefona, dvotonski LED blic je izdvojen sa strane i u ravni sa zadnjom površinom telefona.

Sam okvir telefona je plastičan takođe, ali je ravan, nije zaobljen.

Na levom boku se ne nalazi ništa, dok na desnom boku borave tasteri za kontrolu tona i za zaključavanje telefona. Taster za zaključavanje telefona je zadržao crveni mali prorez što nas raduje.

Na gornjoj strani okvira telefona se nalazi mala rešetkica za sekundarni zvučnik i rupica za mikrofon.

Da dnu telefona je fioka za dve NanoSIM kartice ili kombinaciju NanoSIM i NanoSD karticu.

Vidimo da fioka za kartice ima gumu koja sprečava da voda dopre do unutrašnjosti telefona pa se nadamo da je Huawei Nova 11 otporan na vodu ili bar na kratak kontakt sa vodom. Mi uglavnom nemamo neku zvaničnu informaciju o tome.

Desno od fioke za NanoSIM kartice se nalazi rupica za mikrofon, USB Tip C konektor 2.0 generacije i rešetkica za primarni zvučnik.

Sa prednje strane telefona se nalazi prostrani ekran, dijagonale 6.7 inča, sa prilično velikim radijusom zakrivljenja na ćoškovima.

Prazan prostor oko ekrana je manji u odnosu na prethodni Nova 10 telefon tako da tu vidimo unapređenje.

Tu je i “punch hole” kamera koja na neki način remeti to prikaz slike na OLED ekranu.

Što se zaštite ekrana tiče, u pitanju je Kunlun zaštitno staklo koje prekriva celu prednju površinu telefona. Preko ovog stakla je fabrički nalepljena zaštitna folija što je svakako dobrodošlo. 

Odmah iznad ekrana se nalazi i vrlo, vrlo tanak prorez tj. rešetkica za slušalicu.

Telefon je težak 168 grama, a tanak je svega 7.1 mm ako ne računamo ispupčenje kamera. Ako u obzir uzmemo kamere, onda je debljina telefona je za gotovo 4 mm veća tj. debeo je 11 mm. 

Iako se radi o telefonu čija je izrada u celosti sačinjena od plastike, Huawei Nova 11 u ruci deluje prilično čvrsto i kvalitetno. Ni za “milion godina” nebiste zaključili da se radi o telefonu plastične izrade kada biste samo vizuelno mogli da ga istražite. Tek sa na dodir javlja sumnja, ali ni tada ne možete 100% biti sigurni.

Ceo album sa fotografijama Huawei Nova 11 telefona, u punoj rezoluciji, možete pogledati na priloženom linku:

>> Huawei Nova 11 <<

 

Ekran

Huawei Nova 11 telefon dolazi sa ravnim ekranom dijagonale 6.7 inča, rezolucije 1084*2412 piksela. Prikaz slike je fantastičan, obziromm da se radi o OLED tipu ekranna, sa gustinom piksela od 391 ppi. 

Stopa osvežavanja je 120 Hz što je za svaku pohvalu, ali to je sada i standardnno u ovom cennovnom rangu. Vi u podešavanjima svakako možete da podesite i nižu stopu osvežavanjna od 60 Hz, ali nećete biti u mogućnosti da izaberete 90 Hz.

Ono što je interesantno je to da ekran Huawei Nova 11 telefona ima veoma zaobljenje ćoškove. Samim tim, ovo je još jedan razlog da on podseća na iPhone uređaje.

OLED ekran ommogućava i “Uvek na ekranu” tehnologiju tako da ćete bez problema moći da koristite one interesantno “AOD” prikaze koje Huawei EMUI 13 nudi.

Odaziv ekrana na dodir je fantastičan. Sve radi brzo i precizno, a ekran može registrovati do 10 dodira odjednom.

Što se jačine osvetljenja ekrana Huawei Nova 11 telefona tiče, nemamo zvaničnu informaciju o tome koliko je ono jako. Rekli bismo da ono doseže nekih 500 niti što je sasvim korektno. Ako Huawei Nova 11 koristite na jakom suncu, uz malo truda ćete moći da vidite šta se dešava na ekranu.

Performanse

Huawei Nova 11 uopšte nije unapređen hardverski u odnosu na prethodne Nova modele. On opet dolazi sa Sanpdragon 788 4G čipsetom, 8 GB RAM i 256 GB LPDDR4X interne memorije. 

Nemojte nas pogrešno razumeti, ove karakteristike i danas obećavaju odlične performanse. Mi nismo naišli na probleme po tom pitanju. Ipak, ne možemo reći da nismo očekivali osveženje i u ovom segmentu.

Bilo kako bilo, baš kao i sa prethodnim modelima Nova telefona, Huawei Nova 11 može poslužiti i za gaming. Mnoštvo igrica je igrivo na ovom telefonu, ali one zahtevnije igre mogu otežati rad telefona pa je potrebno sniziti grafički kvalitet prikaza kako bi sve radilo bez greške.

Dakle, svakodnevno korišćenje Huawei Nova 11 telefona će proteći bez kočenja i bez štucanjna tj. krajnje fluidno.

Što se kvaliteta zvuka tiče, ništa se nije promenilo. Dostupan je glasan stereo zvuk, ali on nije pereterano kvalitetan. Prosto ima dosta visokih tonova, a premalo dubokih. Basovi su baš slabi.

WiFi 6 je dostupan, baš kao i Bluetooth 5.2. Na raspolaganju je mnoštvo modula za povezivanje sa različitim satelitima za precizno i brzo definisanje lokacije telefona. Dakle, Petal Maps ili Here WeGo radi bezprekorno.

Takođe, Huawei Nova 11 ima i NFC modul pa je moguće bezkontaktno kupovati u prodavnicama.

Bezbednostno pitanje je rešeno čitačem otiska prstiju koji je smešten ispod ekrana. Uvek možete koristiti i skreniranje lica, ali ono neće raditi tako brzo, odazivno i pouzdano kao čitač otkiska prstiju.

Rezultat Geekbench aplikacije za Nova 11 telefon je 771 bodova za test koji upošljava samo jedno jezgro procesora. A rezultat za test koji upošljava više jezgara je 2945 bodova.

Baterija

Ovaj segment je unapređen kod Nova 11 modela pa tako umesto 4000 mAh, na raspolaganjnu je 4500 mAh. Dakle, imamo 500 mAh više, a telefon nije promenio svoje proporcije tj. dimenzije i debljinu.

Opet je dostupno brzo punjnenjenje od 66W što telefonu omogućava da se napuni od 0 do 100% za nešto malo više od 30 minuta. I što je vrlo bitno, uz telefon dolazi kabel, silikonska maska i punjač od 66W.

Kamera

Huawei Nova 11 dolazi sa dve zadnje kamere i senzorom dubine. I u ovom segmentu ne vidimo nekih ključnih hardverskih razlika. Glavna kamera je rezolucije 50 MPx , sa otvorom blende od f/1.9 i dolazi sa faznim autofokusom.

Sekundarna kamera je ultraširokougaona i rezolucije je 8 MPx. Ona ima otvor blende od f/2.2 i imao ugao vidljivosti od 112 stepeni.

Obe kamere su sposobne da naprave odlične fotografije, a glavna kamera sa RYYB senzorom može da okine i neke vrlo dinamične fotografije tokom noći. 

Ono gde se primećuje novitet je obrada fotografije te je Huawei kod Nova 11 modela primenio realno procesuiranje fotografije. Hoćemo reći, fotografije koje su okinute na Huawei Nova 11 telefonu imaju realan tonalitet boja koje nisu naglašene kao što to obično biva.

Dinamički raspon je odličan pa ćete tako imati dosta detalja u zatamljenim i osvetljenim delovima fotografije.

Kao što smo rekli, boje su precizne, a detalja ima u izobilju. Čini nam se da je Huawei ovaj put odradio odličan posao kada je reč o procesuiranju fotografija. Kamere su hardverski već na visokom novu, bilo je potrebno uposliti ih na pravi način.

Nekako smo Huawei Nova 11 zavoleli baš zbog njegovih kamera, odnosno zbog toga što može da napravi vrlo kvalitetne fotografije bez obzira na uslove osvetljenja. Ako pogledate fotografije koje su okinute u lošijim uslovima osvetljenja primetićete da su one i dalje pune detalja i sa vrlo dobrim balansom bele boje. Čak i u onim ekstremnim okolnostima fotografije su i više nego upotrebljive.

Portret fotografije su takođe odlične, a tome doprinosi 2 MPx senzor dubine.  

Zadnjim kamerama je moguće napraviti 4K video snimke sa maksimalnih 30 fps. Bilo bi sjajno da je moguće napraviti 4K sa 60 fps. Ali, ako je za utehu, stabilizacija prilikom snimanja videa radi verlo dobro te će videi biti kvalitetn.

Ništa manje impresivna nije i selfie kamera rezolucije 60 MPx, koja ima otvor blende odf/2.4. Ugao vidljivosti je prilično širok i on može ići do 100 stepeni.

U kamera aplikaciji svakako možete podesiti “crop” faktor tako da zoom bude “1x”, “0.8x” i “W”.

Što se kvaliteta selfie fotografija, tu nema brige. Sve je u najboljem mogućem redu. Detalja ima dovoljno, a boje su takođe vrlo realne. 

Moguće je koristiti “lepota” filter koji ima pregršt opcija i funkcija za ulepšavanje za koje smo sigurni da će se mnogima dopasti. I što je najbitnije, “lepota” filter radi fantastično. Nećete steći utisak da je on primenjen nakon okidanaja. 

I sa prednjom kamerom je moguće napraviti 4K video zapise, ali sa maksimalnih 30 fps. U kvalitet video zapisa i fotografija svih kamera Huawei Nova 11 telefona se možete uveriti pristupom u album koji imate na priloženom linku:

>> Huawei Nova 11 - Fotografije i video zapisi <<

Operativni sistem / Korisnički izgled

Huawei Nova 11 pokreće EMUI 13.0 koji je baziran na Android 12 operativnom sistemu. On sam po sebi nije preterano drugačiji od prethodnih verzija, ali ima neka suptilna unapređenja i izmene.

Sve je prilično slično korisničkom izgledu koji ima Huawei Mate 50 Pro telefon. Dakle, dostupni su kombinovani vidzeti koji su prilikom lansiranjna Mate 50 Pro telefona i predstavljeni.

Tu je naravno i “Super Device” sekcija koja prikazuje sve kompatabilne uređaje, iz Huawei ekosistema, koji se mogu u par dodira povezati sa telefonom.

U podešavanjima telefona se može pronaći nova opcija za čišćenje skladišne memorije. Pomoću te opcije možete izbrisati duplikat fotografije, keš memoriju, nekorišćene aplikacije i još mnogo toga.

Naravno, novo Gbox rešenje je dostupno i na Huawei Nova 11 telefonu, direktno iz kutije. Kao što već znate, ova aplikacija vam dodatno olakšava korišćenje onih aplikacija koje se oslanjaju na Google servise.

Dovoljno je da pretražite željenu aplikaciju u okviru Huawei App Store prodavnice i tu će vam se pojaviti sve Google aplikacije koje u par dodira možete instalirati i kasnije bez problema koristiti. Upravo ta integracija Gbox aplikacije sa App Gallery prodavnicom unapređuje korisničko iskustvo kod Nova 11 telefona na viši nivo.

Zaključak

Ne možemo reći da je Huawei Nova 11 nešto sasvim drugačije, novo, unapređeno i nešto što će vas iznenaditi. Ipak se radi o telefonu koji u 95% slučajeva, grubo rečeno, ima iste karakteristike kao i prethodna dva modela, Nova 10 i Nova 9.

Međutim, ono što je novo je dizajn i softver i procesuiranje fotografija. Čini nam se da je to sasvim dovoljno za one koji žele dobri stari Nova telefona, sa vizuelnim osveženjem, unapređenim fotografijama i većom baterijom.

Što nas lično tiče, čini nam se da je Nova 11 ipak namenjen onima koji ranije nisu imali susret sa Nova telefonima jer ne vidimo jake razloge da se neko sa Nova 10 telefona nadogradi na Nova 11 model.

Cena Huawei Nova 11 telefona je 79999 i možete ga pronaći dobro snabdevenim prodavnicama.

Evo naših ocena:

Baterija - 8.5/10 > Baterija je dobrog kapaciteta, 4500 mAh, sa brzim punjenjem od 66W.

Dizajn - 8.5/10 > Dizajn je prilično moderan i podseća na iPhone uređaje Čvrsta izrada, ali plastična izrada.

Ekran - 9.0/10 > Prostran OLED ekran, sa 120 Hz stopom osvežavanja, za dobar gaming.

Funkcije - 7.5/10 > Pokreće ga EMUI12 i za sada je on vrlo dobar, ali ipak nije moguće koristiti brojne Google aplikacije na njemu. 

Operativni sistem - 7.0/10 > Pokreće ga Android 12 verzija sa EMUI 13. 

Kamera - 8.0/10 > Prednje i zadnje kamere su vrlo dobre. Odlično se snalaze danju, kao i noću. 

Performanse - 8.5/10 > Telefon radi bez greške, a preformanse su u skladu sa srednjom klasom.