Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei P30 Pro VS Mate 20 Pro - Upoređivanje kamera (VIDEO)

Huawei P30 Pro VS Mate 20 Pro - Upoređivanje kamera (VIDEO)

Uporedili smo kamere trenutno najboljih Huawei telefona: Huawei P30 Pro VS Mate 20 Pro. Evo koji od njih pravi bolje fotografije i video snimke.

Huawei svet pametnih telefona žestoko uzdrmao lansirajući Huawei Mate 20 Pro model. Mnogo inovacija, mnogo unapređenja i usavršavanje već postojeće tehnologije je doneo Mate 20 Pro i sa potpunim pravom na kratko zauzeo tron najboljeg telefona na svetu. 

 



Ipak, u današnjem tekstu ćemo se fokusirati na to koliko je Huawei P30 Pro bolju odnosu na Mate 20 Pro model. Ili bolje reći, da li je Huawei P30 Pro uopšte bolji?

U ovom tekstu ćemo dopuniti video koji smo napravili za vas i objavili nedavno na našem YouTube kanalu. Pre nego što krenemo, ne bi bilo loše da prvo pogledate video:

Ok, krenućemo sa fotografijama. Kao što ste mogli da vidite, mnogo malo razlika ima u kvalitetu fotografija, čak i kada se ona nakon okidana digitalno zumira. Nekada prosto Mate 20 Pro napravi bolju fotografiju, a nekada Huawei P30 Pro. 

Najveća razlika se može primetiti pri okidanju u lošijim uslovima osvetljenja gde kamere Huawei P30 Pro telefona uspevaju da zabeleše malo više detalja. E sada, primetili smo da postoje razlike po pitanju boja. Fotografije Huawei Mate 20 Pro telefona su nešto više hladnijeg tona, dok su fotografije Huawei P30 Pro telefona nešto toplijeg tona. Uvereni smo da je to zbog toga što ova dva telefona koriste različite senzore. 

Ako ste gledali naš “prvi utisci” video sa Huawei P30 Pro telefona, onda znate da je Huawei rešio da opremi svoj najnoviji flagship sa malo drugačijim senzorom kojeg oni nazivaju “Super Spectrum” U pitanju je senzor koji umesto RGB ovaj senzor koristi RYB postavku piksela. 



Odmah da razjasnimo da su fotografije načinjene ultra wide kamerom Huawei P30 Pro i Mate 20 Pro telefona identičnog kvaliteta. Razlike nema jer su hardverski ultra wide kamere kod ova dva telefona takođe identične.

Sa druge strane, najveći adut Huawei P30 Pro telefona je njegova periscope kamera koja bez sumnje uspeva da načini fenomenalne fotografije prilikom zumiranja do, pa hajdemo reći 10x. One fotografije koje su zumirane više od 10x nekada bude super, a nekada ne, ali one do 10x u većini slučajeva budu fenomenalne. To uopšte mala stvar. Uzmite u obzir koliko telefona uopšte može da zumira do 10x i okine fotografiju koja ne gubi na kvalitetu.

Očigledno je da telephoto kamera Mate 20 Pro telefona nije ravna periscope kameri Huawei P30 Pro telefona i tu je najveća razlika ako nas pitate. 



Dodali bismo i to se da kamere Huawei P30 Pro telefona mnogo bolje snalaze u lošijim uslovima osvetljenja kada je u pitanju video zapis. Snimci su Huawei P30 Pro telefona su daleko osvetljeniji u odnosu na snimke koji su načinjeni kamerama Huawei Mate 20 Pro telefona. Razlika uopšte nije mala. Međutim, primetili smo da se u snimcima koji su načinjeni Huawei P30 Pro telefonom pojavljuju neke greške. Pre svega mislimo na seckanje i pikselizaciju. Zašto je to tako, stvarno ne znamo.

Čvrsto verujemo da je u pitanju naša test jedinica. To govorimo jer kada nema tih “glitch” efekata, 4K snimci načinjeni Huawei P30 Pro telefonom se reprodukuju daleko fluidnije u odnosu na one koji su načinjeni Mate 20 Pro telefonom. Verovali ili ne, 4K video zapis načinjen putem Mate 20 Pro kamerama iz nekog razloga seckaju kada telefon pomerate, odnosno kada kadar nije statičan. No, više o tome u detaljnoj recenziji kamere Huawei Mate 20 Pro telefona koja uskoro stiže.

Ok, sigurni smo da pored ovog videa koji smo priložili ipak želite da čujete ukratko naše mišljenje o tome da li vredi prelaziti sa Huawei Mate 20 Pro na Huawei P30 Pro zbog njegovih kamera. 



Da skratimo priču - ne. Smatramo da je očigledno naše oduševljenje Huawei P30 Pro telefonom, ali ako ga upoređujemo sa Mate 20 Pro modelom koji je i dalje više nego fenomenalan, onda moramo biti pošteni i reći da su razlike male.

Jedini razlog zbog čega treba da pređete sa Mate 20 Pro na Huawei P30 Pro telefon, kada su kamere u pitanju, je ako baš imate potrebe za fotografije koje zahtevaju periscope zoom. Obično su to korisnici koji često putuju ili koji rade kao travel blogeri. U suprotnom, vaš Mate 20 Pro je i dalje “šmeker prve klase” kada su kamere u pitanju!

A to koliko je moćna periscope kamera Huawei P30 Pro telefona saznajte u nadolazećem tekstu telefona koji pripremamo za vas sa nekim primer fotografijama u čiju autentičnost biste posumnjali koliko su neverovatne.