Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je Realme 9! Pročitajte detaljnu recenziju i sanajte sve o telefonu! (VIDEO)

Ovo je Realme 9! Pročitajte detaljnu recenziju i sanajte sve o telefonu! (VIDEO)

Realme 9 dolazi sa glavnom kamerom rezolucije 108 MPx, sa brzim punjačem i baterijom od čak 5000 mAh! Evo o kakvom se telefonu radi, koje su njegove karakteristike, kakve su mu kamere i koliko on košta.

Prethodnih pola meseca smo imali prilike da koristimo i testiramo Realme 9 telefon. Radi se o uređaju iz srednje klase koji uspeva da ponudi neke vrlo zanimljive karakteristike po ceni koja bi trebalo da bude prihvatljiva za svačiji džep.

 



U ovoj recenziji ćemo se dotaći svakog aspekta te ona može biti malo poduža. Ako vas zanima neka konkretna stvar vezano za Realme 9 telefon, budite slobodni da prelistate do sekcije koja vas najviše zanima. Pa da počnemo.

Dizajn

Realme 9 izgleda vrlo zanimljivo, pogotovo u ovom Sunburst Gold izdanju. Zadnja maska je narandžaste boje, ali se ta boja meko pretapa u žutu boju ka gornjem vrhu telefona. Zadnja površina je matirana što značajno umanjuje skupljanje otisaka.

Zahvaljujući potpuno plastičnoj izradi telefona, on je prilično lagan, svega 178 grama. Debljina telefona je 8 milimetara i to je za telefon čiji je ekran dijagonale 6.4 inča vrlo niska vrednost. Prosto rečeno, telefon je iznenađujuće tanak.



Zadnje kamere su ispupčene i imaju crni prsten oko sebe. Sve tri zadnje kamere, zajedno sa LED blicem su okupljene jednom pravougaonom plastikom koja deluje kao je providna, ali suštinski nije.

Prednja strana telefona je obogaćena selfie kamerom koja boravi u gornjem levom ćošku i AMOLED ekranom koji nema prevelik prazan prostor oko sebe. Najviše praznog prostora ima ispod ekrana ali to ne utiče na celokupan pozitivan utisak po pitanju dizajna telefona.



Dodaćemo samo da se iznad ekrana nalazi mala rešetkica ispod koje je slušalica.



Ono što možda nije vidljivo, ali se takođe nalazi sa prednje strane telefona, je čitač otiska prstiju.

Ram telefona je plastičan, kao što smo već nagovestili. Na levom boku telefona su tasteri za kontrolu tona i fioka za NanoSIM kartice. Na desnom boku telefona je taster za uključivanje telefona, a na dnu se nalazi 3.5mm izlaz, mikrofon, USB Tip C konektor i rešetkica za zvučnik.

Na gornjoj strani telefona nema praktično nema ništa sem male rupice za sekundarni mikrofon.

Iako je telefon plastičan, onda odaje osećaj čvrste izrade. Međutim, primetili smo da zadnja plastična maska “zvrči” da tako kažemo, kada tekefon neopreznije spustite na sto ili kada lupite prstom poleđini telefona. Upravo tako možete i zaključiti da se radi o plastici a ne o staklu jer to vizuelno ne možete lako ustanoviti.

Celokupan album fotografja koje prikazuju Realme 9 telefon možete pogledati ovde:

>> Realme 9 <<

Ekran

Realme 9 dolazi sa prilično dobrim SuperAMOLED ekranom, dijagonale 6,4 inča, FullHD rezolucije. Prikaz slike je prilično oštar i svetao zahvaljujući gustini piksela od 411 piksela po inču. Osvetljenje može dostići oko 1000 niti što garantuje odličnu vidljivost ekrana na jakom suncu.

Ono što će sigurno obradovati mnogo je stopa osvežavanja ekrana od 90 Hz. Što se odazivnosti na dodir tiče, sve radi maksimalno glatko i bez greške, a tome u prilog ide touch sampling rate od 360 hz.

Netflix, HBO i ostali servisi će na Realme 9 telefonu raditi fenomenalno jer je on Widevine L1 sertifikovan što znači da svi sadržaji sa pomenutih platformi mogu da se preprodukuju u maksimalnoj rezoluciji. Ovo je nešto što ne podržavaju svi telefonu u ovom cenovnom rangu.

Ekran prekriva Corning Gorilla 5 zaštitno staklo preko kojeg se nalazi i zaštitna folija.

Performanse

Realme 9 je jedan izuzetno funkcionalan telefon koji može odoleti gotovo svakom zadatku. Može se koristiti za igrice, za korišćenje više aplikacija u isto vreme, za fotografisanje i snimanje.

Igranje igrica na Realme 9 telefonu teče bez grešaka ali samo ukoliko se bazirate na 30 frame-ova po sekundi. Prikaz grafike je pristojan, detalja svakako ima, a retko kada se dogodi neki framedrop. Snapdragon 680 4G čipset se ne pregrejava, a 8 GB RAM-a je sasvim dovoljno za fluidan rad sa više aplikacija u isto vreme.

RAM je moguće i proširiti za 5 GB ukoliko za to ima potrebe. Aplikacije se pokreću vrlo brzo i one rade odazivno.

Ono gde se mogu primetiti nedostaci su u sketoru zvuka. Realme 9 ima samo jedan zvučnik koji je glasan, ali ne isporučuje preterano kvalitetan zvuk. Basa gotovo da nema. Interna memorija je kapaciteta 128 GB i nju je moguće proširiti putem MicroSD kartice. Inerna memorija je UFS 2.2 generacije.

Svi najbitniji moduli su tu, a to podrazumeva Bluetooth 5.1, A-GPS, GLONASS i GALILEO. Sasvim očekivano, Realme 9 dolazi sa senzorima kao što je kompas, senzor za blizinu, sa žiroskopom i sa senzorom koji detektuje ubrzanje. Konektor za povezivanje sa računarom ili za punjenje je USB Tip C 2.0.

Ono što naj se veoma pozitivno iznenadilo je čitač otiska prstiju koji se nalazi ispod ekrana. Realme je iskoristio priliku da implementira pristojan čitač otiska prstiju ispod AMOLED ekrana. Procenat uspešnosti otključavanja putem čitača otiska prstiju nije toliko visok. Dešava se da čitač ne prepozna otisak prsta iz prve svaki put. Inače, čitač otiska je prilično odazivan, ne treba mu detektuje otisak prsta.

Rezultati Geekbench 5 testa koje smo mi dobili su 376 bodova za jednojezgarni test procesora i 1473 bodova za višejezgarni test procesora. Dakle u rangu Xiaomi Poco F1 telefona. Kada je reč o 3DMark testu, rezultat je 450 bodova.

Zaključili bismo da se radi o vrlo sposobnom telefonu ali ne i o uređaju koji je gejmerski orijentisan. Svakako je moguće igrati gotovo sve igre na njemu, ali Snapdragon 680 čipset nije namenjen gejmingu koliko je namenjen optimizaciji električne potrošnje.

Baterija

Jedan od jačih aduta Realme 9 telefona je upravo baterija čiji je kapacitet neverovatnih 5000 mAh. Baterija podržava brzo punjenje do 33W što u praksi znači da ćete za nekih pola sata dobiti 50% napunjenosti baterije. Da bi se baterija napunila od 0% do 100%, potrebno je nekih sat vremena i dvadeset minuta.

Nama je baterija bez problema trajala 2 dana, ali na samom početku, kada smo ga prilično aktivno koristili, nešto malo više od jednoga dana je baterija izdržala.

Punjač od 33W dolazi uz telefon, zajedno sa kablom i maskicom za telefon. I to je sve što dobijate uz telefon u kutiji.

Realme 9 dolazi sa odličnim zadnjim kamerama od kojih je jedna rezolucije 108 MPx. U pitanju je ISOCELL HM6 Sony senzor koji u suštini treba da bude ključni prodajni momenat ovog telefona.

Kada je reč o fotografiji, ovaj senzor od 108 MPx če itekako biti koristan u raznim situacijama. Fotografije u dobrim uslovima osvetljenja izgledaju vrlo dobro. Boje su malo više naglašene, ali to lepo izgleda.

Naravno, sama rezolucija fotografije omogućava više detalja i mogućnost kropovanja tj. zumiranja bez značajnog gubitka kvaliteta. Isto tako, ovom kamerom se u noćnim uslovima može napraviti vrlo dobra fotografija, sa dosta detalja i lepo osvetljenim delovima.

Da napomenemo, podrazumevano glavna kamera ne pravi fotografiju rezolucije 108 MPx već sabija 9 piksela u 1 piksel i tako kreira fotografiju rezolucije 12 MPx. Ovo značajno pomaže u situacija lošeg osvetljenja te se Realme odlučio za takav podrazumevani režim rada same kamere. Ukoliko žellite da fotografija ipak bude 108 MPx, onda je bitno koristite kamera režim pod nazivom “108M”.

Sekundarna, ultraširoka kamera je rezolucije 8 MPx i ona u dobrim uslovima osvetljenja pravi dobre fotografije koje mogu bez problema da se koriste za društvene mreže. Ipak, u nešto lošijim uslovima osvetljenja savetujemo da koristite glavni senzor od 108 MPx jer se ultraširokougaona ne snalazi baš najbolje.

Treća kamera je makro kamera i ona je rezlucije 2 MPx. Ona je tu da pripomogne glavnoj gameri da napravi bolje portrait fotografije čija je pozadina zamagljenija nego inače.

Kamera aplikacija sadrži brojne režime, funkcije i opcije. Realme 9 ima “AI” funkciju koja bi trebalo da prilagodi parametre kamere tako da fotografija ispadne što je bolje moguće. Uglavnom boje budu nešto izražajnije i ekspozicija bude malo drugačije korigovana. AutoHDR je takođe dostupan, baš kao i funkcija ulepšavanja lica.

Jedan od zanimljivijih režima je upravo “Film” režim koji vam omogućava da kreirate video zapis podešavajući individualno ISO vrednost, shuter speed i stabilizaciju. Ipak, uprkos ovom režimu, Realme 9 može napraviti video zapis maksimalne rezolucije 1920x1080 piksela, sa 30 fps. Stabilizacija videa nije preterano dobra, time se Realme 9 definitivno ne može pohvaliti.

Prednja selfie kamera je rezolucije 16 MPx i ona može napravi solidne fotografije u dobrim uslovima osvetljenja, a za neke lošije je tu noćni režim. Rekli bismo da u standardnom režimu prednja kamera omekšava celokupan izgled fotografije, dok kada se koristi noćni režim sve izgleda kako treba.

Što se video zapisa tiče, prednja selfie kamera može da napravil FullHD video zapise, baš kao zadnje kamere.

U daljem tekstu pogledajte nekoliko primer fotografija koje smo napravili Realme 9 kamerama u različitim uslovima osvetljenja:

*Fotografija načinjena glavnom kamerom (12 MPx) u lošim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena glavnom kamerom (12 MPx) u solidnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena glavnom kamerom (12 MPx) u uslovima osvetljenja jakog sunca

*Fotografija načinjena glavnom kamerom (108 MPx) u uslovima osvetljenja jakog sunca

*Fotografija načinjena glavnom kamerom (12 MPx) u odličnim uslovima osvetljenja

Fotografija načinjena sekundarnom ultraširokouganom kamerom (8 MPx) u uslovima osvetljenja jarkog sunca.

Fotografija načinjena sekundarnom ultraširokouganom kamerom (8 MPx) u odličnim uslovima osvetljenja.

Fotografija načinjena sekundarnom ultraširokouganom kamerom (8 MPx) u solidnim uslovima osvetljenja.

Fotografija načinjena sekundarnom ultraširokouganom kamerom (8 MPx) u lošim uslovima osvetljenja.

Celokupan album fotografija i video zapisa koje smo napravili pomoću Realme 9 telefonom možete pogledati na priloženom linku:

>> Realme 9 - Fotografije i video zapisi <<

Operativni sistem

Realme 9 pokreće Android 12 i koristi Realme UI 3. U pitanju je vrlo jednostavan korisnički izgled koji podseća na čisto Android iskustvo.

Postoje neke posebne funkcionalnosti koje dolaze uz Realme UI 3 i one se mogu aktivirati u podešavanjima telefona, u okviru kategorije “Specijalne funkcije”.

Tu možete aktivirati “Razdeljeni ekran” funkciju koja će vam omogućiti da koristite aplikacije na podeljenom ekranu.

Zatim je tu funkcija “Fleksibilni prozori” koja vam omogućava da smanjite aplikaciju u okviru malog plutajućeg prozora i tako je koristite.

Među specijalnim funkcijama su i “Brzo pokretanje”, “Smart sidebar”, “Prostor za dete” i “Jednostavan režim”. Takođe, u podešavanjima telefona se nalazi kategorija “Gestovi i pokreti” gde možete aktivirati neke specijalne gesture.

U podešavanjima telefona možete pronaći kategoriju “Personalizovanja” gde zapravo možete izmeniti celokupan izgled i temu telefona. Tu možete birati kako će izgledati ikone, panel sa brzim opcijama, pozadina, uvek na ekranu, font, animaciju čitača otiska prstiju, edge osvetljenje i još mnogo toga.

Preinstaliranih aplikacija ima. Ne previše, ali ih ima. Jedna od njih je recimo Amazon aplikacija. Dobro je to što ih možete izbrisati ukoliko ne želite da je koristite.

Zaključak

Realme 9 izgleda veoma privlačno i moderno, uprkos plastičnoj izradi koju ima. Zadnje kamere će svakako poslužiti u svim okolnostima, a ponajviše u onim dobro osvetljenim.

Baterija je najveći adut ovog telefona, pored zadnje kamere od 108 MPx. Takođe, SuperAMOLED ekran, sa 90 Hz stopom osvežavanja je još jedan vrlo poželjan atribut.

Smatramo da Realme definitivno zaslužuje posebno mesto na našem tržištu telefona srednje klase i da će sa svojom cenom od 40000 dinara biti zanimljiv mnogim potencijalnim korisnicima.

Evo naših ocena:

Baterija - 8.5/10 > Baterija je velikog kapaciteta i dolazi sa tehnologijom brzog punjenja.

Dizajn - 8.0/10 > Čvrsta i kvalitetna, plastična izrada telefona vrlo primamljivog i modernog izgleda. 

Ekran - 8.5/10 > SuperAMOLED ekran, sa 90 Hz stopom osvežavanja i Corning Gorilla 5 zaštitnim staklom.

Funkcije - 7.0/10 > Dolazi sa preinstaliranim aplikacija koje se mogu izbrisati. Dostupne su neke specijalne funkcije koje mnogima mogu biti korisne.

Operativni sistem - 8.0/10 > Pokreće ga Android 12 operativni sistem, sa Realme UI 3 korisničkim izgledom. 

Kamera - 7.0/10 > Set kamera koje će zadovoljiti sve potrebe prosečnog korisnika. 108 MPx kamera se vrlo dobro snalazi u svim uslovima osvetljenja.

Performanse - 6.5/10 > Telefon radi prilično odazivno. Moguće je igrati gotovo svaku igru na telefonu. Nije namenjen za gejmere.