Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Realme 11 Pro je telefon niže cene, odličnih karakteristika! (RECENZIJA)

Realme 11 Pro je telefon niže cene, odličnih karakteristika! (RECENZIJA)

Sjajan dizajn, brzo punjenje, AMOLED ekran i kamera od 100 MPx su prvi signali da je Realme 11 Pro telefon vredan pažnje. Upoznajte se bolje sa sa Realme 11 Pro telefonom i saznajte po čemu se razlikuje od Realme 11 Pro Plus modela.

Realme je definitivno učinio tržište srednje klase interesantnijim nego što je ranije bilo. Ne kažemo da je Realme 11 Pro najbolji telefon u tom segmentu, već hoćemo da skrenemo pažnju na diverzitet koji je sada dostupan sa ovim modelom.

 



Obzirom da je Realme 11 Pro za nekih 100€ povoljniji od Realme 11 Pro Plus modela, sasvim je logično da će neke karakteristike biti drugačije. Međutim, iznenadićete se kada vidite da drugačije karakteristike ne znače uvek lošije. Ključne razlike se ogledaju u memorijskom i kamera segmentu.

>> Realme 11 Pro Plus 5G sa 200 MPx kamerom i kožnom pozadinom! (VDEO) <<

Dizajn

Dizajn Realme 11 Pro telefona je doslovno identičan Realme 11 Pro Plus modelu. Ukoliko ste do sada već pogledali našu recenziju Realme 11 Pro Plus telefona, onda ste već upućeni šta to konkretno krasi Realme 11 Pro telefon kada je u pitanju izrada i izgled.



Iako je u celosti od plastike, Realme 11 Pro je čvrsto izrađen telefon. Nećete primetiti krckanje ili škripuckanje gde god da pritisnete Realme 11 Pro telefon. Dakle, okvir je plastičan, baš kao i tasteri za zaključavanje tj. kontrolu tona telefona.

Na levom boku se ne nalazi ništa, dok na desnom borave tasteri za kontrolu telefona. Na dnu telefona je USB Tip C konektor, rešetka za primarni zvučnik, kao i rupica za mikrofon. Tu je i fioka za dve NanoSIM kartice.



Na gornjoj strani telefona je još jedna mala rešetkica za sekundarni zvučnik, kao i rupica za mikrofon. Dakle, nemamo InfraRed senzor, iako je to možda očekivano za ovaj cenovni rang.



Zadnja maska deluje kao da je od kože, kako vizuelno tako i na dodir. I na neki način jeste, ali ne od prave. Realme ističe da se radi o vegan leather materijalu koji je u suštini sintetička imitacija kože.

Na dodir ne možete zaključiti da li je sintetička ili prava koža. Deluje baš realno. Čak i kada utisnete malo jače prst primetićete disanje materijala.

A ako malo bolje pogledate, po sredini i oko ovog ostrva za kamere se nalazi štep koji dizajnerski dopunjava celo to vegan leather iskustvo.

Takođe, vertikalno po sredini je plastična dekoracija koja nas podseća na šnir. Sjajno se sve uklapa sa ostrvom kamere koji ima zlatni prsten oko glavne kamere.Što se dizajna telefona tiče, u pitanju je čista desetka. A kako ne bi bila desetka obzirom da je čuveni bivši dizajner Gucci brenda, Matteo Menotto doprineo konačnom izgledu Realme 11 Pro telefona.

Ostrvo koje uokviruje tri zadnje kamere, zajedno sa LED blicem je ispupčeno, ali ne previše. Pri dnu zadnje površine postoji i srebrni Realme natpis koji je po našem mišljenju suptilan i ne previše napadan.

Zadnja površina se blago previja prema ekranu, na bokovima. Obzirom da se i ekran takođe previja na bokovima prema zadnjoj površini, sve je simetrično i u skladu sa ergonomskim potrebama jedne šake. Telefon je težak 190 grama, a debeo svega 8.2 mm.

Osim prostranog AMOLED ekrana koji gotovo da nema prazan prostor oko sebe, napred se nalazi i selfie kamera, punch hole tipa. A odmah iznad ekrana je tanka rešetkica za zvučnik koja se jedva primećuje golim okom.

Ekran

Baš kao i kod Realme 11 Pro Plus telefona, ovde imamo zakrivljeni AMOLED ekran, FulllHD rezolucije, sa 120 Hz stopom osvežavanja.

Ekran ima sjajan prikaz boja, vrlo jako pozadinsko osvetljenje i nema velikog praznog prostora oko sebe.

Kada telefon koristite na jakom suncu, bez problema ćete moći da vidite šta se dešava na telefonu jer u tim okolnostima osvetljenje ekrana može dosegnuti do nekih 950 niti.

Prikaz slike je stvarno bez greške, pogotovo ako u obzir uzmemo to da ekran podržava HDR10+. Dijagonala ekrana je 6.7 inča, što je na gustinu piksela od 394 piksela po inču sasvim korektan odnos. Tu je 2160 Hz PWM vrednost koja bi trebalo da umanji neželjeno treperenje ekrana koje dovodi do umora očiju.

Nije nam poznato kojeg je tipa staklo koje štiti ekran. U svakom slučaju, ekran dolazi sa već nalepljenom zaštitnom folijom te ne treba da brinete da li će ekran zaraditi ogrebotine ili ne.

Ispod ekrana se nalazi optički čitač otiska prstiju i on radi prilično brzo i precizno. Nezgodno je to što je prilično nisko smešten, ali vremenom se stiče navika i ne to ne bi trebalo da postane problem. Generalno gledano, ekran je odličan i stvarno nemamo apsolutno nikakvih zamerki.

Performanse

Realme 11 Pro deli dosta zajedničkih karakteristika sa Realme 11 Pro Plus modelom i kada su performanse u pitanju. Naime, pokreće ga MediaTek Dimensity 7050 čipset koji je baziran na 6 nm arhitekturi. Ovo je prilično moćan čipset, ali ne i najmoćniji. 

Umesto 12 GB RAM memorije i 512 GB interne memorije, tu je 8 GB RAM i 256 GB interne memorije što je takođe sasvim dovoljno za fluidan rad telefona. Nećete primetiti nekakve probleme prilikom korišćenja aplikacija, prilikom multitaskinga ili kretanje kroz telefon.

Naravno, moguće je igrati i zahtevnije igrice ali treba imati na umu da ovo nije gaming telefon i da se iskustvo igranja igrica na njemu ne može upoređivati sa onim telefonima koji su za to namenjeni.

Ponekada se dogodi da aplikacije pobrljave, ali uglavnom na kratko. Međutim, kada aktivirate “Preformance” režim rada, tada sve radi odazivnije i gotovo bez greške. 

Tačno je da ovaj režim utiče na bateriju, ali čini nam se da to nije skupa cena. Ipak Realme 11 Pro ima veliku bateriju i super brzi sistem punjenja.

Ono što je super je novi 360 NFC modul koji je duplo veći od standardnog i ima 10% veći domet. To u praksi znači prirodnije i lakše beskontaktno plaćanje telefonom. Treba napomenuti da su svi ostali bitni moduli dostupni, uključujući WiFi 6, Bluetooth 5.2, kao i senzori za blizinu, žiroskop i akcelerometar.

Međutim, ono što nedostaje je bežično punjenje. Čini nam se da je u ovom cenovnom rangu to moglo da bude dostupno. Ne vidimo razlog zbog čega je Realme to izostavio. Što se tiče definisanja tačne lokacije, to radi vrlo brzo i precizno zahvaljujući velikom setu modula za konekciju sa čak 6 satelita.

Dodaćemo i to da stereo zvučnici uspevaju da isporuče prilično dobar zvuk, a kako specifikacije govore, podržan je Dolby Atmos.

Još jedna stvar koja je unapređena je vibracija telefona te kada se kuckaju poruke, kada zvoni telefon ili kada se igraju igre, kvalitetna i precizna vibracija upotpunjavaju celokupno korisničko iskustvo.

Baterija

Baterija je kapaciteta 5000 mAh i ona se zahvaljujući SuperVOC tehnologiji može napuniti od 0% do 100% za svega pedesetak minuta. A kada ste u žurbi, za svega 20 minuta punjenja možete dobiti čak 50% napunjenosti baterije. Sve je ovo naravno moguće uz punjač od 67W koji se dobija uz telefon.

Pokazalo se da baterija može da traje 2 dana ukoliko telefon ne koristite intezivno, dok pri nešto intezivnijem korišćenju možete dobiti jedan celi dan. Pod intezivnijim korišćenjem smatramo igranje igrice, često proveravanje društvenih mreža, dopisivanje, pozivanje i gledanje video sadržaja preko mobilnog interneta.

Realme 11 Pro dolazi se potpuno drugačijom postavkom kamera. Umesto tri zadnje kamere, na raspolaganju su dve. Jedna je 100 MPx kamera, a druga kamera je 2 MPx koja služi kao senzor dubine. Nema ultraširokougaonu kameru u to će možda nekome nedostajati.

Međutim, glavna kamera od 100 MPx ima otvor blende f/1.8 što omogućava senzoru da ubije značajnu količinu svetla. Umesto Samsung-ovog senzora, glavna zadnja kamera Realme 11 Pro telefona koristi OmniVision OVA 0B40 senzor koji sa obzirom na cenovni rang telefona, može da isporuči vrlo impresivne rezultate u gotovo svim uslovima osvetljenja.

Fotografije načinjene u odličnim uslovima osvetljenja su bogate detaljima, prilično oštre i sa širokim dinamičkim rasponom. 

U onim dobrim uslovima osvetljenja su fotografije takođe vrlo dobre gotovo nakon prvog okidanja. Može da se dogodi da je nekada potrebno da dodatno okinete fotografiju, ali to su retke situacije.

U solidnim uslovima osvetljenja su fotografije takođe dobre. Detalja ima, šum je praktično neprimetan, a balans bele boje korektan.

Međutim, u noćnim uslovima osvetljena, fotografije mogu da pretrpe nedostatak detalja, ali ne u toj meri da su one neupotrebljive. Kada se koristi noćni režim, fotografije budu nešto bolje, ali ne dramatično.

Da se razumemo, Realme 11 Pro može da napravi interesantne noćne fotografije. Tome u prilog idu i fotografije koje smo mi okinuli a koje možete pogledati na priloženom linku:

>> Realme 11 Pro - Fotografije i video zapisi <<

Moguće je zoom-irati digitalno do 2x i to će u dobrim uslovima osvetljenja izgledati odlično.

Naravno, digitalni zoom se ne može upoređivati sa optičkim, ali to ne znači da digitalni zoom Realme 11 Pro kamere nije upotrebljiv.

Portret fotografije su podjednako dobre kao i na Realme 11 Pro Plus telefonu obzirom da oba telefona koriste isti 2 MPx senzor dubine. Selfie kamera je 16 MPx o dpčauo sa otvorom blende od f/2.5. Fotografije su vrlo dobre kada ih pravite u dobrim i solidnim uslovima osvetljenja. Nekada je potrebno da ih par puta okinete kako bi dobili najbolje rezultate.

Čak i u slabijim uslovima osvetljenja možete napraviti dobre selfie fotografije. Naravno, u ekstremnim situacijama ne treba očekivati previše, ali te situacije nisu tako česte.

Što se video zapisa tiče, oni su korektnog kvaliteta i mogu biti maksimalne rezolucije 4K sa 30 fps.

Operativni sistem

Realme 11 Pro pokreće Android 13 uz Realme UI4 verziju korisničkog izgleda. Dakle, imamo najnoviji Android i najnoviju verziju korisničkog izgleda.

Preinstaliranih aplikacija ima dosta jednom kada prvi put postavite telefon. Ipak, 90% tih aplikacija možete izbrisati, 5% onemogućiti a ostalih 5% preinstaliranih aplikacija se ne možete otarasiti.

Sam Realme UI4 je vrlo slabo modifikovan te ćemo dobiti jedno čisto Android 13 korisničko iskustvo i to nam se baš dopada.

Početni ekran je čist, dok sa njegove leve strane imamo Google Now prikaz. Panel sa brzim opcijama ima nativni prikaz i funkcionalnost, baš kao i fioka sa aplikacijama.

Takođe, u podešavanjima Realme 11 Pro telefona se mogu naći neke specijalne funkcije koje inače dolaze uz Realme UI. Moći ćete da koristite dve aplikacije odjednom uz aktiviranu specijalnu funkciju “Razdeljeni ekran”.

Isto tako, tu je i mogućnost korišćenja aplikacija u plutajućem prozoru ukoliko aktivirate funkciju “Fleksibilni prozori”.

Opcija “Brzo pokretanje” je nešto novo i ona nam omogućava da brzo pristupimo nekoj aplikaciji prilikom skeniranja otiska prstiju. Možemo podesiti do 5 aplikacija ili funkcija.

A tu je i “Smart Sidebar” prozorčić u okviru kojeg možete organizovati prikaz aplikacija koje načešće koristite. Da bi ste došli do ovog prozorčića, potrebno je samo da prevučete prst preko jezička koji boravi na gornjem desnom rubu ekrana.

Unutar podešavanja telefona, u okviru kategorije “Realme Lab” se nalaze nekoliko dodatnih opcija i funkcija. Izdvojili bismo funkciju “merenje otkucaja srca” jer nam ona omogućava da izmerimo puls pomoću čitača otiska prstiju. Koliko je ovo precizno nismo sigurni, ali verujemo da može da posluži u kritičnim situacijama.

Zaključak

Ovde je situacija vrlo jednostavna, ukoliko vam je Realme 11 Pro Plus nedovoljno povoljan, onda imate alternativu čiji su kompromisi krajnje korektni.

Ultraširokougaona kamera jeste korisna i treba je imati, ali čini nam se da je Realme “sekao” baš tamo gde treba kako bi snizio cenu Realme 11 Pro telefona.

Za 45000, koliko trenutno košta Realme 11 Pro, dobićete fenomenalan telefon sa, i dalje, odlično kamerom, sjajnim dizajnom, predivnim ekranom, velikom baterijom koja se brzo može napuniti i gomilu korisnih funkcija.

Mi bismo rekli da je ovo pravi način da se uštedi pri kupovini, a vi nam pišite na društvenim mrežama ili na forumu šta vi mislite o tome? 

Evo naših ocena:

Baterija - 9.0/10 > Baterija je većeg kapaciteta ali sa super brzim punjenjem od 67Wi punjačem u kutiji.

Dizajn - 9.0/10 > Čvrsta i kvalitetna izrada koja podrazumeva korišćenje vegan leather i plastičnih materijala. Sve izrađeno u saradnji sa Gucci dizajnerom.

Ekran - 8.5/10 > Prostran AMOLED ekran, sa 120 Hz stopom osvežavanja, FullHD rezolucije.

Funkcije - 7.0/10 > Pokreće ga Realme UI4 korisnički izgled sa svojim prepoznatljivim funkcijama i opcijama. 

Operativni sistem - 7.5/10 > Pokreće ga Android 13 verzija koja nije previše modifikovana, ali je puna preinstaliranih aplikacija.

Kamera - 6.5/10 > Kamere se odlično snalaze danju, i vrlo dobro noću. Glavna kamera je 100MPx što nam omogućava da zoom-iramo 2x. Ultraširokougaona kamera ne postoji, a selfie kamera prosečna..

Performanse - 7.5/10 > Telefon radi prilično odazivno, ali prilikom pregledavanja 4K ili 8K sadržaja  mogu se primetiti poteškoće u radu. Koristi se MediaTek čipset Dimensity 7050.