Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Realme 11 Pro Plus 5G sa 200 MPx kamerom i kožnom pozadinom! (VDEO)

Realme 11 Pro Plus 5G sa 200 MPx kamerom i kožnom pozadinom! (VDEO)

Moderan dizajn, interesantna vegan leather zadnja površina, fantastičan OLED ekran, baterija kapaciteta 5000 mAh i super brzi punjač od 100W su ono što ovaj telefon čini primamljivim. Ipak, to nije sve!

Na poleđini imamo tri zadnje kamere. Glavna kamera, čija je rezolucija neverovatnih 200 MPx, koristi Samsung ISOCELL HP3 senzor i on nam omogućava 4x zoom bez gubitka kvaliteta. Tu je i 2 MPx kamera ukoliko želite da napravite makro fotografije. Bez brige, dostupna je i vrlo sposobna ultraširokougaona kamera, rezolucije 8 MPx.

 



Ovo je Realme 11 Pro Plus 5G telefon koji košta 62000 dinara! U promo periodu će koštati još manje, tačnije 58000 dinara. Imali smo prilike da ga koristimo u prethodnih 20 dana što je bilo sasvim dovoljno da nas impresionira. Hajdemo da detaljnije pogledamo o kakvom se telefonu radi.

>> Realme 11 Pro je telefon niže cene, odličnih karakteristika! (RECENZIJA) <<

Dizajn

Realme 11 Pro Plus 5G je vrlo čvrsto izgrađen telefon, iako je u celosti od plastike. Gde god da pritisnete telefon primetićete da ništa ne škripucka i ne krcka. Ram telefona je plastičan, baš kao i tasteri za zaključavanje tj. kontrolu tona telefona.



Levi bok telefona je prazan, desni ima pomenute tastere, dok se na dnu nalazi USB Tip C konektor, rešetka za primarni zvučnik, rupica za mikrofon i fioka za dve NanoSIM kartice.

Na gornjoj strani telefona je još jedna mala rešetkica za sekundarni zvučnik, kao i rupica za mikrofon. Dakle, nemamo InfraRed senzor, iako je to možda očekivano za ovaj cenovni rang.



Zadnja maska deluje kao da je od kože, kako vizuelno tako i na dodir. I na neki način jeste, ali ne od prave. Realme ističe da se radi o vegan leather materijalu koji je u suštini sintetička imitacija kože.



Na dodir ne možete zaključiti da li je sintetička ili prava koža. Deluje baš realno. Čak i kada utisnete malo jače prst primetićete disanje materijala.

A ako malo bolje pogledate, po sredini i oko ovog ostrva za kamere se nalazi štep koji dizajnerski dopunjava celo to vegan leather iskustvo.

Takođe, vertikalno po sredini je plastična dekoracija koja nas podseća na šnir. Sjajno se sve uklapa sa ostrvom kamere koji ima zlatni prsten oko glavne kamere.Što se dizajna telefona tiče, u pitanju je čista desetka.

A kako ne bi bila desetka obzirom da je čuveni bivši dizajner Gucci brenda, Matteo Menotto doprineo konačnom izgledu Realme 11 Pro Plus 5G telefona.

Ostrvo koje uokviruje tri zadnje kamere, zajedno sa LED blicem je ispupčeno, ali ne previše. Pri dnu zadnje površine postoji i srebrni Realme natpis koji je po našem mišljenju suptilan i ne previše napadan.

 

Zadnja površina se blago previja prema ekranu, na bokovima. Obzirom da se i ekran takođe previja na bokovima prema zadnjoj površini, sve je simetrično i u skladu sa ergonomskim potrebama jedne šake.

Telefon je težak 190 grama, a debeo svega 8.2 mm, ako ne računamo ispupčenje kamere. Sveukupno je debeo 8.7 mm.

Osim prostranog AMOLED ekrana koji gotovo da nema prazan prostor oko sebe, napred se nalazi i selfie kamera, punch hole tipa.

A odmah iznad ekrana je tanka rešetkica za zvučnik koja se jedva primećuje golim okom. 

Ekran

Ono što nas je baš oduševilo, pored sjajnog dizajna, je zakrivljeni ekran Realme 11 Pro Plus 5G telefona. U pitanju je AMOLED ekran, FulllHD rezolucije, sa 120 Hz stopom osvežavanja.

Ekran ima sjajan prikaz boja, vrlo jako pozadinsko osvetljenje i nema velikog praznog prostora oko sebe.

Kada telefon koristite na jakom suncu, bez problema ćete moći da vidite šta se dešava na telefonu jer u tim okolnostima osvetljenje ekrana može dosegnuti do nekih 950 niti.

Prikaz slike je stvarno bez greške, pogotovo ako u obzir uzmemo to da ekran podržava HDR10+. Dijagonala ekrana je 6.7 inča, što je na gustinu pilsela od 394 piksela po inču sasvim korektan odnos. Tu je 2160 Hz PWM vrednost koja bi trebalo da umanji neželjeno treperenje ekrana koje dovodi do umora očiju.

Nije nam poznato kojeg je tipa staklo koje štiti ekran. U svakom slučaju, ekran dolazi sa već nalepljenom zaštitnom folijom te ne treba da brinete da li će ekran zaraditi ogrebotine ili ne.

Ispod ekrana se nalazi optički čitač otiska prstiju i on radi prilično brzo i precizno. Nezgodno je to što je prilično nisko smešten, ali vremenom se stiče navika i ne to ne bi trebalo da postane problem.

Generalno gledano, ekran je odličan i stvarno nemamo apsolutno nikakvih zamerki.

Performanse

Realme 11 Pro Plus 5 G dolazi sa MediaTek Dimensity 7050 čipsetom koji je baziran na 6nm arhitekturi. Ovo je prilično moćan čipset, ali ne i najmoćniji.

Uz 12 GB RAM memorije i 512 GB interne memorije, fluidan rad telefona je zagarantovan. Nećete primetiti nekakve probleme prilikom korišćenja aplikacija, prilikom multitaskinga ili kretanje kroz telefon.

 

Čak je moguće igrati i zahtevnije igrice. Naravno, treba imati na umu da ovo nije gaming telefon i da se iskustvo igranja igrica na njemu ne može upoređivati sa onim telefonima koji su za to namenjeni.

Ponekada se dogodi da aplikacije pobrljave, ali uglavnom na kratko. Međutim, kada aktivirate “Preformance” režim rada, tada sve radi odazivnije i gotovo bez greške. Tačno je da ovaj režim utiče na bateriju, ali čini nam se da to nije skupa cena. Ipak Realme 11 Pro Plus 5G ima veliku bateriju i super brzi sistem punjenja.

Ono što je super je novi 360 NFC modul koji je duplo veći od standardnog i ima 10% veći domet. To u praksi znači prirodnije i lakše beskontaktno plaćanje telefonom. Treba napomenuti da su svi ostali bitni moduli dostupni, uključujući WiFi 6, Bluetooth 5.2, kao i senzori za blizinu, žiroskop i akcelerometar.

Međutim, ono što nedostaje je bežično punjenje. Čini nam se da je u ovom cenovnom rangu to moglo da bude dostupno. Ne vidimo razlog zbog čega je Realme to izostavio.  Što se tiče definisanja tačne lokacije, to radi vrlo brzo i precizno zahvaljujući velikom setu modula za konekciju sa čak 6 satelita.

Dodaćemo i to da stereo zvučnici uspevaju da isporuče prilično dobar zvuk, a kako specifikacije govore, podržan je Dolby Atmos.

Još jedna stvar koja je unapređena je vibracija telefona te kada se kuckaju poruke, kada zvoni telefon ili kada se igraju igre, kvalitetna i precizna vibracija upotpunjavaju celokupno korisničko iskustvo.

Baterija

Baterija je kapaciteta 5000 mAh i ona se zahvaljujući SuperVOC tehnologiji može napuniti od 0% do 100% za svega pola sata. A kada ste u žurbi, za svega 10 minuta punjenja možete dobiti čak 50% napunjenosti baterije. Sve je ovo naravno moguće uz punjač od 100W koji se dobija uz telefon.

Pokazalo se da baterija može da traje 2 dana ukoliko telefon ne koristite intezivno, dok pri nešto intezivnijem korišćenju možete dobiti jedan celi dan. Pod intezivnijim korišćenjem smatramo igranje igrice, često proveravanje društvenih mreža, dopisivanje, pozivanje i gledanje video sadržaja preko mobilnog interneta.

Kamera

U ovom cenovnom rangu, do 500 evra, nećete pronaći telefon sa kamerom rezolucije 200 MPx. Realme je to ipak uspeo da izvede kod Realme 11 Pro Plus 5G modela te mi danas imamo telefon koji može zoom-irati do 4 puta bez gubitka kvaliteta. Dakle, iako se ne radi o telephoto ili periscope kameri, zoom je dostupan, ali na uštrb kvaliteta slike.

Naime, glavna kamera od 200 MPx koristi Samsungov ISOCELL HP3 senzor koji u kombinaciji sa dobrom optičkom stabilizacijom slike i faznim autofokusom može da napravi neverovatne fotografije.

Otvor blende glavne kamere je f/1.7 što znači da ona može da upije dobru količinu svetla. Naravno, kvalitet fotografija zavisi od okolnosti osvetljenja, ali možemo reći da se glavna kamera Realme 11 Pro Plus telefona dobro snalazi, bez obzira na sve. 

Kvalitet fotografija je na zavidnom nivou kada su uslovi osvetljenja dobri. Dinamički raspon je veliki, balans bele boje precizan, a oštrina slike umerena, sa puno detalja.

Primetili smo da kontrast u nekim situacijama nije dovoljno jak, ali to je nešto što se može popraviti nakon okidanja ukoliko ne volite mekan izgled fotografije.

Kamera se snalazi vrlo dobro i u lošim uslovima osvetljenja, ali se tada ipak primećuje opadanje detalja i oštrine.

Ipak, ako koristite noćni režim, dobićete svetliju fotografiju, sa nešto malo više detalja i sa intezivnijom redukcijom šuma. Jedina negativna strana noćnog režima je to što boje fotografije budu nešto hladnijeg tona. Shodno tome, noćni režim je i više nego koristan.

Moramo pohvaliti zoom kod glavne kamere. Nismo očekivali da će digitalni zoom ovog tipa biti ovako dobrog kvaliteta. Obično se prilikom digitalnog zoom-a javljaju određeni artefakti u vidu preteranog izoštravanja, loše ekspozicije i slično. 

To nije slučaj kod glavne kamere Realme 11 Pro Plus telefona. Slike su gotovo u svim uslovima osvetljenja odlične, pa čak i kada zumirate 10x. Naravno, najbolje rezultrate ćete dobiti pri zumiranju do 4x. Maksimalan zoom je 20x.

Portret fotografije su vrlo dobre. Dešava se da obrada karaktera ne bude uvek najbolja i da zamagljenje pozadine samim tim ne bude najprirodnije, ali nakon par okidanja se mogu postići perfektni rezultati.

Super je i to što možete napraviti prilično kvalitetne fotografije meseca pri zoom-u od 10x. Tada će AI prepoznati scenu i automatski prilagoditi parametre tako da fotografija meseca ispadne najbolje moguće.

Još jedna vrlo zanimljiva opcija koja će vam se možda dopasti se nalazi u okviru režima “Ulica”. U gornjem delu ekrana se nalazi taster “Zoom” i kada dodirnete na njega, aktiviraćete opciju rekadriranja na dodir. To znači da će telefon zumirati i automatski rekadrirati fotografiju tamo gde dodirnete.

Kada je reč o video zapisima, Realme 11 Pro Plus 5G može snimati 4K rezoluciji, sa 30 fps. Ukoliko želite da snimate sa 60 fps, onda ćete biti uslovljeni da se prebacite na FullHD rezoluciju. To u suštini jeste nedostatak, ali čini nam se da to neće smetati mnogima obzirom da Realme 11 Pro Plus 5G ima neverovatno dobru digitalnu stabilizaciju slike, pored optičke. Bukvalno se ni jedan trzaj ili korak neće primetiti prilikom snimanja.

Postoji i “Film” režim koji vam omogućava da snimate u nešto drugačijem formatu slike, sa opcijama ručnog podešavanja shuter-a, ISO vrednosti i ekspozicije.

Ultraširokougaona kamera je takođe vrlo dobra, ali ne možemo reći da se ona na bilo koji način ističe. Ona je rezolucije 8 MPx, ima otvor blende od f/2.2 i ugao vidljivosti od 112 stepeni.

Njome možete napravi odlične fotografije u dobrim uslovima osvetljenja. U nešto lošijim uslovima osvetljenja, fotografije okinute ultraširokougaonom kamerom neretko budu dobre ili solidne.

Možete napraviti i solidne video zapise ultraširokougaonom kamerom, ali samo u FullHD rezoluciji, bez obzira na to koji frame rate podesite.

Makro kamera od 2 MPx je svakako dostupna ukoliko zatreba. Ona zahteva svetlo kako bi fotografija bila dobra te vas savetujemo da je koristite u dobrim uslovima osvetljenja.

Spomenućemo i to da Realme 11 Pro Plus 5G ima mnoštvo interesantnih i korisnih režima za fotografisanje tj. snimanje. Neke smo do sada već pomenuli, a one koje nismo ćemo sada ukratko opisati.

Naime, postoji HiRes režim koji vam omogućava da okinete fotografiju u punoj rezoluciji tj. u rezoluciji od 200 MPx. Uokviru ovog režima imate i “kolaž” opciju koja automatski kropuje i rekadrira okinutu fotorafiju. Ovo može biti i korisno u različitim situacijama, pogotovo ako planirate jednu istu fotografiju da podelite na različitim društvenim mrežama.

Naravno, tu je “Pro” režim koji vam omogućava da ručno podesite gotovo sve parametre pre nego što okinete fotografiju.

“Pano” režim je tu kako bi okinuli panorama fotorafije. “Usporeno” režim je tu kako bi napravili usporene snimke i do 480 fps u FullHD rezoluciji. Možete napraviti i usporeni snimak sa 960 fps, ali i tada je rezolucija niža tj. 720p. Ono što smo primetili je da kamera koristi “optical flow” za fluidno spajanje frame-ova te sumnjamo da ona stvarno uspeva da okine 420 fps.

“Dugačka ekspozicija” je još jedan vrlo interesantan režim koji vam omogućava da napravite fotografije sa na primer, svetlosnim repovima. Postoji ukupno četiri različitih šablona koje možete koristiti u okviru ovog režima, a to čemu konkretno oni služe možete pročitati dodirom na “i” taster u gornjem desnom uglu ekrana.

Za kvalitetnije grupne fotografije tu je “Grupni portret” režim. A ukoliko želite da napravite video zadnjom i prednjom kamerom odjednom, onda predlažemo da koristite “Video u dva prikaza” režim. Tu i “Marko” režim, “Sa prekidima” režim, “Skener teksta” režim, “Nagib” režim, kao i “Zvezdani režim”.

Dodatne informacije možete dobiti dodirom na “i” taster u gornjem desnom uglu ekrana jednom kada pristupite željenom režimu.

Osim ovih režima, Realme je u saradnji sa Lonely Planet fotografima razvio i unikatne filtere koje možete koristiti pri okidanju fotografija zadnjim kamerama telefona.

Što se prednje, selfie kamere tiče, ona raspolaže senzorom rezolucije 32 MPx, sa otvorom blende od f/2,5 i ima pristojno širok ugao vidljivosti.

Mi smo prilično zadovoljni kavalitetom fotografija.

U dobrim uslovima osvetljenja su one gotovo uvek odlične. Boje su vibrantne, detalja ima dovoljno, a dinamčki raspon je na zadovoljavajućem nivou.

Postoji i portret režim koji može dodatno zamagliti pozadinu, u zavisnosti od toga koju vrednost podesimo.

Obzirom da nemamo autofokus kod prednje kamere, Potret režim bi trebalo da to nadomesti sintetički. Da stvar bude još bolja, portrait režim je dostupan i za video pa tako možete napraviti video zapise sa sintetički zamagljenom pozadinom.

Imajte samo na umu da će video u “portrait” režimu biti zabeležen u 720p rezoluciji umesto u maksimalnoj FullHD rezoluciji.

Sve fotografije i video snimke koje smo napravili ovim telefonom možete pogledati u našem Google albumu čiji se link nalazi u opisu ovog videa.

>> Fotografije i video zapisi napravljeni Realme 11 Pro Plus 5G telefonom <<

Operativni sistem

Realme 11 Pro Plus 5G pokreće Android 13 uz Realme UI4 verziju korisničkog izgleda. Dakle, imamo najnoviji Android i najnoviju verziju korisničkog izgleda.

Preinstaliranih apliukacija ima dosta jednom kada prvi put postavite telefon. Ipak, 90% tih aplikacija možete izbrisati, 5% onemogućiti a ostalih 5% preinstaliranih aplikacija se ne možete otarasiti.

Sam Realme UI4 je vrlo slabo modifikovan te ćemo dobiti jedno čisto Android 13 korisničko iskustvo i to nam se baš dopada.

Početni ekran je čist, dok sa njegove leve strane imamo Google Now prikaz. Panel sa brzim opcijama ima nativni prikaz i funkcionalnost, baš kao i fioka sa aplikacijama.

Takođe, u podešavanjima Realme 11 Pro Plus 5G telefona se mogu naći neke specijalne funkcije koje inače dolaze uz Realme UI. Moći ćete da koristite dve aplikacije odjednom uz aktiviranu specijalnu funkciju “Razdeljeni ekran”.

Isto tako, tu je i mogućnost korišćenja aplikacija u plutajućem prozoru ukoliko aktivirate funkciju “Fleksibilni prozori”.

Opcija “Brzo pokretanje” je nešto novo i ona nam omogućava da brzo pristupimo nekoj aplikaciji prilikom skeniranja otiska prstiju. Možemo podesiti do 5 aplikacija ili funkcija.

A tu je i “Smart Sidebar” prozorčić u okviru kojeg možete organizovati prikaz aplikacija koje načešće koristite. Da bi ste došli do ovog prozorčića, potrebno je samo da prevučete prst preko jezička koji boravi na gornjem desnom rubu ekrana.

Unutar podešavanja telefona, u okviru kategorije “Realme Lab” se nalaze nekoliko dodatnih opcija i funkcija. Izdvojili bismo funkciju “merenje otkucaja srca” jer nam ona omogućava da izmerimo puls pomoću čitača otiska prstiju. Koliko je ovo precizno nismo sigurni, ali verujemo da može da posluži u kritičnim situacijama.

Zaključak

Nema dileme da se radi o vrlo interesantnom telefonu zbog kojeg ćete se zapitati u čemu je caka? Kako to da on ima takav ekran, 200 MPx glavnu kameru i vrhunsku bateriju sa super brzim punjačem?

Iskreni da budemo, najveći kompromis je napravljen pri izboru čipseta i pri izboru materijala koji su se koristili za izradu telefona. Umesto metalnog rama, dobili smo plastiku i umesto nekog Snapdragon čipseta, dobili smo MediaTek čipset.

Mi se nadamo da smo vas dobro upoznali sa Realme 11 Pro Plus 5G telefonom, a na vama je da procenite da li će vam on odgovarati. Sve se na kraju svodi na to šta konkretno 

neko želi pri kupovini telefona u cenovnom rangu od oko 500 eura. Realme je, čini nam se, štiklirao one najvažnije stavke kod ovog modela. Svakako bismo voleli da čujemo vaša mišjenja u komentarima i slobodno ne oklevajte da postavite pitanje jer ćemo se potruditi da što pre odgovorimo.

Evo naših ocena:

Baterija - 9.5/10 > Baterija je većeg kapaciteta ali sa super brzim punjenjem od 100W i punjačem u kutiji.

Dizajn - 9.0/10 > Čvrsta i kvalitetna izrada koja podrazumeva korišćenje vegan leather i plastičnih materijala. Sve izrađeno u saradnji sa Gucci dizajnerom.

Ekran - 8.5/10 > Prostran AMOLED ekran, sa 120 Hz stopom osvežavanja, FullHD rezolucije.

Funkcije - 7.0/10 > Pokreće ga Realme UI4 korisnički izgled sa svojim prepoznatljivim funkcijama i opcijama. 

Operativni sistem - 7.5/10 > Pokreće ga Android 13 verzija koja nije previše modifikovana, ali je puna preinstaliranih aplikacija.

Kamera - 7.5/10 > Kamere se odlično snalaze danju, i vrlo dobro noću. Glavna kamera je 200 MPx što nam omogućava da zoom-iramo. Ultraširokougaona kamera j prosečna, a tu je i upotrebljiva makro kamera ako zatreba.

Performanse - 7.5/10 > Telefon radi prilično odazivno, ali prilikom pregledavanja 4K ili 8K sadržaja  mogu se primetiti poteškoće u radu. Koristi se MediaTek čipset Dimensity 7050.