Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Samsung Galaxy Grand Prime - Test (VIDEO)

Samsung Galaxy Grand Prime - Test (VIDEO)

Budući da se nedavno u okviru mts ponude našao jedan, uslovno rečeno, nov Samsung uređaj koji ranije nije bio prisutan na našem tržištu, mi smo rešili da ga testiramo i pokažemo vam kako on izgleda, šta ide uz njega i koje ga osobine krase, a koje ne…

Zahvaljujući mts-u imali smo prilike da testiramo Samsung Galaxy Grand Prime telefon i utvrdimo koje su njegove prednosti, kao i to koje nedostatke on ima. Pročitajte recenziju koju smo uradili i utvrdite da li je ovo uređaj koji će odgovarati vašim potrebama. 

Dizajn

Kao česti korisnici Samsung uređaja sa 100% sigurnošću možemo reći da Grand Prime ima provereno dobar dizajn. Ne radi se o nečemu novom i uzbudljivom kao što smo imali prilike da vidimo na premium uređaju Galaxy S6, ali za jednu srednju klasu, dizajn Grand Prime telefona je više nego zadovoljavajuć.



Njegove razmere su ovaj uređaj načinile poprilično zgodnim, a čvrsta plastična izrada začinjava osećaj prilikom korišćenja telefona. Samsung Galaxy Grand Prime pleni jednim biznis izgledom što podrazumeva elegantan dizajn bez naglašavanja. Samim tim, zadnja strana telefona je polirana tako da ne baca odsjaj, dakle nije sjajna. To je odlično jer se tako izbegava skupljanje otisaka. Osim brendigna Samsung, od štampe se više ništa ne može naći na zadnjoj masci. Naravno, tu je kamera, LED blic i zvučnik koji se veoma lepo čuje. Glasan je, a zvuk je solidnog kvaliteta.

S obzirom da Samsung ima običaj  da “fura” plastičme lajsnice, Grand Prime takođe sadrži jednu koja je gotovo identična onoj koju ima Galaxy S4, možda je samo malo masivnija. Sa desne strane telefona, kada je on orijentisan ekranom prema vama, se nalazi taster za otključavanje i zaključavanje, a se leve strane su tasteri za manipulaciju tona. Kao što smo spomenuli, Grand Prime obiluje jednim elegantim dizajnom, a to potvrđuje jednostavna postavka tastera koja je svedena na minimum. Fokus je dakle na funkcionalnost. Shodno tome, sa gornje strane telefona pozicioniran je jedan 3.5mm aduio izlaz, a sa donje strane, mikrofon i jedan MicroUSB konektor.


Sa prednje strane Grand Prime telefona se nalazi veliki ekran dijagonale 5 inča iznad kog se takođe nalazi "Samsung" brending, zatim odmah iznad brendinga je slušalica, a sa desne strane od slušalice su ambijentalni senzori i selfie kamera.



Sa donje strane ekrana je prepoznatljivi fizički taster za početni ekran, levo od njega je kapacitativni taster za nedavno korišćene aplikacije, a desno od tastera za početni ekran je takođe kapacitativni taster za korak unazad.

Kao što vidite, Grand Prime ima jedan veoma prepoznatljiv dizajn, jednostavan ali funkcionalan. Verujemo da će se svim ljubiteljima Samsung uređaja dizajn itekako dopasti, a oni koji traže dobar poslovni uređaj takođe će na “prvu loptu” zavoleti Grand Prime.



Ekran

Oni koji poznaju Samsung putem vodećih telefona znaju da je to kompanija koja ulaže ogromnu pažnju kada su ekrani u pitanju. No, Grand Prime nije vodeći telefon već je više telefon srednje klase namenjen grupi korisnika kojima je potreban telefon većih proporcija i 4G povezivost. Shodno tome, Grand Prime ima TFT ekran dijagonale 5 inča, rezolucije 540*960 (qHD). Iako to možda zvuči poprilično loše u realnosti je prikaz veoma zadovoljavajuć. Nije da se može reći da ekran očarava ali verujte nam na reč da nije ni loš. Kada ne biste znali karakteristike ekrana, sigurni smo da biste pomoslili da se radi o jednom ekranu koji ima mnogo veću gustinu piksela od 220 ppi koju on ima.



Ono što se nama kod ekrana nije dopalo je to što nema Corning Gorilla Glass zaštitu. Možda bi ovaj uređaj bio kompletan kada bi imao FulHD erkan ali opet njegov fokus nije bačen na taj segment. Naravno, ekran poseduje 16 miliona boja ali sa malo hladnijim tonovima. Ugao vidljivosti je veoma solidan i on se pogoršava tek u oštrim uglovima.

Korisnički izgled

Kada je reč o korisničkom izgledu drago nam je da vidimo da je i tu sve svedeno na minimum. Naravno, radi se o TouchWiz korisničkom izgledu koji je prilagođen kao oni na premium telefonima ali bez onih naprednih funkcija. Iskreno, za ovakav uređaj smo i očekivali da ima samo osnovne funkcije.

Brzo ćemo vas provesti kroz korisnički izgled čisto da imate kratak uvid u to kako on izgleda. Zaključani ekran podrazumevano ide sa digitalnim vidžet satom, skraćenicom za kameru i prazan prostor za prevlačenje prsta radi otključavanja. Obzirom da iz kutije Grand Prime pokreće Android KitKat 4.4.4, u podešavanjima možete podesiti neke druge vidžete na zaključanom ekranu.

Kada već govorimo o verziji Android-a, spomenućemo da je moguće ručno nadograditi Grand Prime na Android 5.1.1 LolliPop, ali za sada preko WiFi-a to nije moguće.

Početni ekran je jednostavan i u skladu sa TouchWiz korisničkim izgledom. Notifikacioni panel je poprimio malo drugačiji izgled gde pokušava da imitira izgled koji on ima kada je na Android 5 verziji. Iako ne postoji mogućnost automatskog osvetljenja, u notifikacionom panelu se nalazi klizač za kontrolu osvetljenja ekrana, a iznad njega je panel sa skraćenicama za pojedine funkcije telefona, tipa WiFi, GPS, rotacija ekrana i slično. U samom vrhu notifikacionog panela je sat, informacije o datumu i taster za pristup podešavanjima telefona.

Kada je reč o fioci sa aplikacijama tu je gotovo identična postavka i prikaz kao na Galaxy S6 i ostalim novijim vodećim telefonima. Naime, ikonice su poređane po sistemu 5*4 i stranice sa ikonicama se pomeraju horizontalno. U samom vrhu fioke sa apliakacijama je tri tačkice taster za dodatne opcije gde svaki korisnik može da prilagodi prikaz ikonica, da pojedine aplikacije sakrije, obriše i slično.

Panel sa podešavanjima je veoma lepo organizovan gde su kategorije izlistane ispod nekoliko naslova:

  • Veze - ispod kog su sve opcije koje se odnose na povezivanje,
  • Uređaj - ispod kog su sve opcije koje se odnose na podešavanje izgleda i funkcionisanja telefona,
  • Lični - ispod kog su sve opcije koje se odnose na sinhronizovane naloge, vrađanje na podrazumevane vrednosti i pristupačnost
  • Sistem - ispod kog su sve opcije koje se odnose na podešavanje jezika, potrošnje baterije, memoriju, bezbednost i informacije o uređaju.

Nekih specijalnih opcija nema, kao što možete sami utvrditi. NFC, emitovanje ekrana sa telefona na TV ili monitor, kao i specijalno stanje štednje baterije su neke opcije koje bi smo izdvojili.

Performasne

Prvo da se upoznamo sa onim što govore papiri pa onda možemo da nastavimo dalje. Dakle, Samsung Galaxy Grand Prime (uh, baš dug naziv telefona) ispod svoje plastične haube ima 64-bitni Qualcomm Snapdragon 410 čipset koji podrazumeva četvorojezgrani procesor takta 1.2 GHz. Tu je i 1 GB RAM-a i Adreno 306 grafika. Detaljnije krakteristike Samsung Galaxy Grand Prime telefona pročitajte na priloženom linku:

>> Samsung Galaxy Grand Prime - karakteristike i cene <<

Ovo je neka postavka koja se lepo nosi sa osnovnim, da kažemo biznis zadacima, ali ako ste strpljiva osoba i neki malo zahtevniji poslovi se mogu uzeti u obzir. Igrom slučaja, mi nismo preterano opterećivali Grand Prime gde nismo ni nailazili na neke značajne poteškoće pri radu, ali sa sigurnošću vam možemo reći da gejming iskustvo na njemu i nije baš sjajno. Da se razumemo, veliki broj igračkih naslova možete pokrenuti na Grand Prime telefonu, ali da li ćete biti zadovljoni performansama, to već ne možemo garantovati. 

Interna memorija je 8 GB što je za današnje korisnike verovatno taman. U slučaju da nije, vrlo lako je možete proširiti putem MicroSD 64 GB.

Sve u svemu, koristeći aplikacije kao što su Viber, Facebook, Skype, Instagram, Pixlr, Pocket, YouTube, Mape, TuneIn radio i slično, zadovoljni smo kako je multitasking funkcionisao. Uvek može bolje ali Grand Prime pruža neki prosek sa kojim će većina biti zadovoljna. Kako se po frumima navodi, nadogradnja na Android 5 LolliPop donosi poboljšanje performasni nekih 20% što čvrst razlog da se nadogradite.

Grand Prime ima veliki ekran koji je veoma zgodan za surfovanje internetom i performase surfovanja su sjajne budući da je 4G LTE modul prisutan na ovom uređaju. Čini nam se da mts ima želju da ovaj uređaj uvrsti u svoju ponudu baš zato što se radi o srednjoj klasi koja nudi 4G LTE i solidan veliki erkan po pristupačnim paketima koji trenutno nisu definisani.  

Moramo da istaknemo da učitavanje pojedinih stranica nekada budu sporije kada više aplikacija rade u pozadini. No, brisanjem nedavno korišćenih tj. pokrenutih aplikacija rešavate taj problem. Takođe, uvek možete instalirati aplikaciju koja će taj posao obavljati za vas jednim dodirom na plutajući vidžet. Najtoplije bismo vam preporučili aplikaciju CleanMaster o kojoj detaljnije možete pročitati na priloženom linku:

>> Clean Master: recenzija i saveti <<

Kamera

Prema karakteristikama koje su jasno istaknute na kutiji Galaxy Grand Prime telefona, zadnja kamera ima 8 MPx a prednja, selfie kamera 5 MPx. Utisak koji smo stekli koristeći Grand Prime nam govori da je Samsung više posvetio pažnju prednjoj kameri nego zadnjoj, tačnije Samsung je hteo da Grand Prime bude više selfie nastrojen.

Zadnja kamera pruža solidne fotografije sa kojima sigurno nećete biti oduvani, no nećete se ni razočarati. Mi volimo da govroimo o kameri jer svaka naša reč lako može biti potvrđena priloženim fotografijama dok to nije slučaj kada govorimo o performansama. Naime, zadnja kamera po našem mišljenju daje fine fotografije, doduše malo isprane ali često veoma jasne i oštre.

*Fotografije načinjene zadnjom kamerom od 8 MPx

*Fotografije načinjene prednjom kamerom od 5 MPx

Fokus jeste na selfie fotografijama kod ovog telefona jer je i prednja i zadnja kamera opremljena nekim finim opcijama za selfie. No, bez obzira na to, prednja kamera daje dobre selfie fotograije kada se sagledaju sve okolnosti. 5 MPx i usamljenost senzora, tj. bez prednjeg bica i nisu baš neki pokazatelji da će selfie fotografije biti poprilično dobre ali one stvarno jesu takve. Priloženi materijal će vam to najbolje dokazati.

Što se video zapisa tiče i tu je situacija veoma prosečna u i skladu sa krarakteristikama. Naravno, zadnja kamera jeste u mogućnosti da načini 1080p ali ne sa toliko detalja kao što kamere premium uređaja mogu. U našoj video revenziji pogledajte priložen video zapis načinjen zadnjom kamerom Grand Prime telefona.

Kao i uvek, pričaćemo vam malo o korisničkom izgledu kamera aplikacije. I da, kada smo rekli malo to smo i mislili jer ona ne obiluje nekim suvišnim opcijama. Kada startujete aplikaciju primetićete dva panela, jedan sa leve strane i jedan sa desne strane ekrana. 

Na desnom panelu se u sredini nalazi taster za okidanje fotografije, izand njega je taster za snimanje, a ispod tastera za okidanje je taster za odabir modova i taster namenjen za pregledanje načinjenih fotogradija.

Na levom panelu, u samom vrhu se nalazi taster za promenu kamere, ispod nejga je taster za podešavanje LED blica i na dnu panela je taster za podešavanje,

Kada je reč o modovima, dostupni su vam automatski, lepo lice, panorama, selfie pomoću zadnje kamere, neprestano snimanje fotografija, HDR, noć i animiran GIF modovi. Od svih ovih modova izdojili bismo mod “selfie pomoću zadnje kamere”. Pomoću njega možete označiti reon na ekranu gde će vaše lice biti prikazano gde kada okrenete telefon prema vama, kamera detektuje vaše lice i okida selfie.

Baterija

Baterija je kapaciteta 2600 mAh i ona je nama, tokom testiranja davala različite rezultate, što se moglo i očekivati. Bićemo brzi i jasni:

Baterija može izdržati do 6 sati aktivnog korišćenja

Baterija može izdržati do 24 sata prosečnog korišćenja

Baterija može izdržati do 34 sata osnovnog korišćenja (poruke, pozivi)

Nažalost, brzo punjenje nije dostupno tako da vam je potrbno negde oko 4 sata da se telefon potpuno napuni.

Zaključak

Ovo će biti dobar izbor za sve one koji žele telefon veće dijagonale, brze 4G povezivosti, solidne performanse i elegantan dizajn koji ne obiluje upadljivim elementima. U prevodu, odličan biznis telefon. Samsung Galaxy Grand Prime možete da kupite uz paket putem mts mrežnog operatera. Za više informacija o tome po kojim uslovima možete sebi priuštiti ovaj telefon, kliknite na priloženi link:

>> Samsung Galaxy Grand Prime - Gde kupiti <<