Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Testirali smo novi Realme 10 Pro 5G CocaColla telefon!

Testirali smo novi Realme 10 Pro 5G CocaColla telefon!

Realme 10 Pro 5G CocaColla Edition je jedinstven telefon. On će se proizvesti u svega 1000 primeraka i biće dostupan samo na određenim tržištima. Više o karateristikama Realme 10 Pro 5G CocaColla telefona, kakve fotografije pravi i kako se telefon ponaša saznajte u ovoj recenziji.

 

Ako ste neko ko voli CocaColla sokove i generalno CocaColla brend, onda ćete se obradovati kada saznate da postoji Realme 10 5G CocaColla telefon.

 



*Napomena

Realme 10 Pro 5G CocaColla Edition će biti dostupan na određenim tržištima. Na našem tržištu ga nije moguće kupiti od zvaničnih distributera.

Ovaj model je lansiran početkom februara i on dolazi pakovanju gde se aspolutno svuda može uočiti CocaColla brending.

Velika kutija ima taj podeljeni dizajn pa samim tim u donjem delu je prikazan veliki CocaColla natpis sa crvenom pozadinom, dok je gornji deo kutije crne boje, sa Realme tekstom i još jednim CocaColla naptisom.



Naravno, sa strane i na poleđini kutije se mogu pronaći još CocaColla detalja i Realmeow maskota. Unutar velike kutije se nalazi crvena staklena Realmeow maskota i kutija od Realme 10 Pro 5G telefona.

Maskota je dizajnirana tako da podseća na CocaColla sok obzirom da se unutar staklene strukture mogu primetiti mehurići.



Manja kutija u kojoj je sam telefon je takođe prilično bogata CocaColla brendingom, stim da na poleđini možemo pročitati i neke osnovne specifikacije telefona.

Unutar te kutije se nalazi telefon, punjač, maskica i još jedna kutijica unutar koje su papiri, stikeri i specijalna kartica u obliku CocaColla limenke.



Nema šta, celokupno iskustvo otpakivanja je veoma lepo osmišljeno sa CocaColla motivima i vrlo zanimljivom Realmeow maskotom i stikerima. Čak i je alatkica za pristup SIM karticama fazonirana pa ona izgleda kao čep od staklene CocaColla boce.

Dizajn

Realme 10 Pro 5G je telefon koji je napravljen tako da svojim izgledom oduševi određenu grupu korisnika. Dakle ne svakoga. Shodno tome, zadnja plastična maska ima mat završnicu koja se presijava baš kao limenka CocaColla soka. CocaColla natpis je vertiklano orijentisan i presečen na pola.

Tu je i crna traka koja uokviruje dve zadnje kamere, vertikalni i Realme brending. Zadnje dve kamere su prilično ispupčene i imaju crven prsten oko kućišta koji kompanija naziva “Camera Lens Halo” ili samo “Halo”.

Ram telefona je isto plastičan, ali je crne mat boje što podseća na metalnu završnicu. Na desnom boku su tasteri za kontrolu tona i zaključavanje tj. otključavanje telefona.

Na levom boku telefona je fioka za dve NanoSIM kartice i MicroSD.

Na gornjoj strani rama je jedan mikrofon, a na donjoj je 3.5 mm audio izlaz, još jedan mikrofon, USB tip C konektor i rešetkica za zvučnik.

Napred naravno imamo prostran ekran koji gotovo da nema prazan prostor oko sebe. Ivice su veoma tanke, možda nekih jedan milimetar, sem ispod ekrana gde je taj prazan prostor nešto malo veći.

Ono što nam se dopata je to kako je implementirana slušalica u sam rub plastičnog rama telefona. Takođe, selfie kamera odmah ispod slušalice, urezana u ekran.

Nismo sigurno koji tip stakla štiti ekran, ali dobro je videti da je zaštitna folija već zalepljena što će sprečiti oštećenja stakla pri svakodnevnom korišćenju.

Celu galeriju fotografija Realme 10 Pro 5G CocaColla edition telefona možete pogledati na priloženom linku:

>> Realme 10 Pro 5G CocaColla Edition <<

Ekran

Realme 10 Pro 5G CocaColla Edition dolazi sa LCD čija je stopa osvežavanja 120 Hz, dok je stopa odazivnosti na dodir čak 240 Hz. U podešavanjima možete izabrati “Jako” što je 120 Hz, “Standardno” što je 60 Hz i automatski što znači da će telefon automatski podesiti stopu osvežavanja u skladu sa tim šta se dešava na ekranu. Možda ne bi bilo loše da postoji i opcija za odabir stope od 90 Hz. To bi uštedelo bateriju a stopa osvežavanja ne bi bila uobičajena. 

Rezolucija ekrana je FHD+ tj 1080*2400 px što je uz gustinu piksela od 391 ppi, sasvim dovoljno za perfektno oštru sliku.

Osvetljenje ekrana je pristojno. Tačnije, ekran je vrlo dobro osvetljen u svim okolnostima, a dovoljno dobro u okolnostima jake sunčeve svetlosti. Realme voli da se pohvali time da ovaj ekran ima “TUV Rheinland Low Blue Light” sertifikat. To znači da ovaj ekran ima 13% manje plavog svetla koje loše utiče na oči korisnika.

Naravno, svi sertifikati za gledanje popularnih streaming servisa kao što su Netflix, Amazon Video, Disney+ i slično, su dostupni.

Performanse

Realme 10 Pro 5G ima vrlo zanimljive karakteristike koje garantuju fluidan i ekonomičan rad telefona. Na raspolaganju je Snapdragon 695 5G čipset koji je baziran na 6nm tehnologiji. Dostupno je i 8 GB RAM memorije koja se može softverski proširiti za još 8 GB. Interna memorija je kapaciteta 128 GB i može se proširiti MicroSD karticom do 1 TB.

Igranje igrica na ovom telefonu je vrlo prijatno iskustvo. Naravno, ne treba očekivati perfektne performanse, ali fluidan gaming i rad je svakako realan na ovom telefonu. I što je najbitnije, ekonomična jezgra Snapdragon 695 čipseta i baterija kapaciteta 5000 mAh obezbediće vam i do 2 dana korišćenja nakon jednog punjenja.

Naravno, u zavisnosti od toga na koji način koristite telefon, baterija može trajati kraće ili duže. Ono što dodatno daje lagodnost pri korišćenju telefona je tehnologija brzog pujnenja. Naime, uz telefon dolazi punjač od 33W koji za 30 minuta može napuniti bateriju od 0% do 50%.

Što se ostalih senzora tiče, tu su GPS, GALILEO, GLONASS i BDS što se definisanja geolokacije tiče. NFC, WiFi 2.4 i 5.0 GHz, Bluetooth 5.1 i 5G moguli su takođe na raspolaganju kada je reč o povezivosti telefona. Svi ostali uobičajeni senzori su takođe dostupni, pa tako imamo žiroskop, akcelerometar, senzor za blizinu i kompas.

Čitač otiska prstiju je ovaj put smešten u okviru tastera za zaključavanje tj. otključavanje telefona. On radi prilično precizno i odazivno.

Za jedan telefon koji dizajnom pre svega treba da oduševi ljude, Realme 10 Pro 5G je prilično sočno spakovan kada su specifikacije u pitanju. Za nekih 20 dana koliko je telefon kod nas, mi nismo primetili ništa neobično i prilično smo zadovoljni kako je telefon radio.

Kamera

Realme 10 Pro ima dve zadnje kamere i one su prilično sposobne kamere obzirom da se radi o telefoni čiji cenovni rang nije visok. Naime, ovaj telefon nije namenjen za naše tržište, ali tamo gde se bude prodavao će koštati oko 250€. Negde više, negde manje. Sve u svemu, glavna zadnja kamera je 108 MPx koja upošljava Samsung-ov HM6 senzor. Otvor blende glavne kamere je f/1.8 i obzirom da je žižna daljina 24mm, videokrug kamere je prilično širok. Kamera ima fazni autofokus što bi trebalo da obezbedi oštre fotografije u čestim situacijama.

Druga, sekundarna zadnja kamera od 2 MPx je senzor dubine i tu je da pripomogne glavnoj kameri da napravi što bolje portrait fotografije.  U dobrim uslovima osvetljenja, fotografije izgledaju baš dobro. Boje su nešto malo više naglašene, ali to lepo izgleda i skladno.

Rezolucija fotografije koje su načinjene u 108 MPx režimu obezbeđuje više detalja i mogućnost kropovanja tj. zumiranja bez značajnog gubitka kvaliteta. 

Isto tako, ovom kamerom se u noćnim uslovima može napraviti vrlo dobra fotografija, sa dosta detalja i lepo osvetljenim delovima.

Baš kao i kod ostalih Realme telefona, koje koriste ovu 108 MPx kameru, fotografisanjem u podrazumevanom režimu se ne dobija fotografija od 108 MPx već se radi kompresija tako što se sabija 9 piksela u 1 piksel. Na ovaj način se kreira fotografija rezolucije 12 MPx. Ovo značajno pomaže u situacija lošeg osvetljenja te se Realme odlučio za takav podrazumevani režim rada same kamere. Ukoliko žellite da fotografija ipak bude 108 MPx, onda je bitno koristite kamera režim pod nazivom “108M”.

Sekundarna kamera rezlucije 2 MPx je tu da pripomogne glavnoj gameri da napravi bolje portrait fotografije čija je pozadina zamagljenija nego inače. To radi odlično i većina portrait fotografija izgledaju prilično precizno i dobro.

Kamera aplikacija sadrži brojne režime, funkcije i opcije. Realme 10 Pro ima “AI” funkciju koja bi trebalo da prilagodi parametre kamere tako da fotografija ispadne što je bolje moguće. Uglavnom boje budu nešto izražajnije i ekspozicija bude malo drugačije korigovana. AutoHDR je takođe dostupan, baš kao i funkcija ulepšavanja lica.

Ono što je interesantno jeste to da je cela aplikacija stilizovana u CocaColla fazonu. Tačnije, ikona kamera aplikacije je dizajnirana u CocaColla stilu. Postoje neki posebni retro CocaColla filteri, kao i zvuk otvaranja boce koji se čuje kada okinete fotografiju. 

Prednja selfie kamera je rezolucije 16 MPx i ona može napravi solidne fotografije u dobrim uslovima osvetljenja, a za neke lošije je tu noćni režim. Rekli bismo da u standardnom režimu prednja kamera omekšava celokupan izgled fotografije, dok kada se koristi noćni režim sve izgleda kako treba.

Što se video zapisa tiče, prednja selfie kamera može da napravil FullHD video zapise, baš kao zadnje kamere.

U daljem tekstu pogledajte nekoliko primer fotografija koje smo napravili Realme 9 kamerama u različitim uslovima osvetljenja:

*Fotografija načinjena glavnom kamerom (12 MPx) u lošim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena glavnom kamerom (12 MPx) u lošim uslovima osvetljenja koristeći noćni režim.

*Fotografija načinjena glavnom kamerom (12 MPx) u solidnim uslovima osvetljenja

*Fotografija načinjena glavnom kamerom (108 MPx)

*Fotografija načinjena glavnom kamerom (12 MPx) u portrait režimu

*Fotografija načinjena selfie kamerom (16 MPx) u lošim uslovima osvetljenja.

*Fotografija načinjena selfie kamerom (16 MPx) u dobrim uslovima osvetljenja.

*Fotografija načinjena selfie kamerom (16 MPx) u portrait režimu.

Celokupan album fotografija i video zapisa koje smo napravili pomoću Realme 9 telefonom možete pogledati na priloženom linku:

>> Realme10 Pro 5G - Fotografije i video zapisi <<

Operativni sistem

Realme 10 Pro 5G CocaColla Edition pokreće Android 13 i koristi Realme UI 4 korisnički izgled. U pitanju je vrlo jednostavan korisnički izgled koji podseća na čisto Android iskustvo. Međutim, u našem slučaju je on presvučen CocaColla temom.

Zaključan ekran je CocaColla stilizovan tj. ima pozadinu na kojoj se vidi CocaColla logo i Realmeow maskota. Početni ekran takođe koristi CocaColla pozadinu, samo bez Realmeow maskote. A kada se telefon poveže na punjač, pojaviće se zanimljiva animacija u vidu mehura koji se lagano puni.

Dobar deo ikona je stilizovano u CocaColla fazonu sa dosta crvene booje i retro izgleda. One ikone koje nisu u celosti izmenje imaju crveni prsten koji se zapravo uklapa u stil zadnje kamere koji se naziva “Halo”.

Još jedan aspekt korisničkog izgleda koji je takođe modifikovan tako da podseća na CocaColla sokove su tonovi obaveštenja i melodija zvona. Kada vas neko pozove, čuće se prepoznatljiva CocaColla melodija koju imamo priliku da čujemo tokom novogodišnjih praznika. Isto tako, kada vam stigne obaveštenje, čućete zvuh mehurića. Takođe, kada koristite kameru, pri okidanju će se čuti zvuk otvaranje CocaColla boce.

Ako zanemarimo CocaColla temu koju svakako možete promeniti u podešavanjima telefona, postoje neke posebne funkcionalnosti koje dolaze uz Realme UI 4 i one se mogu aktivirati u podešavanjima telefona, u okviru kategorije “Specijalne funkcije”.

Tu možete aktivirati “Razdeljeni ekran” funkciju koja će vam omogućiti da koristite aplikacije na podeljenom ekranu. Zatim je tu funkcija “Fleksibilni prozori” koja vam omogućava da smanjite aplikaciju u okviru malog plutajućeg prozora i tako je koristite. Među specijalnim funkcijama su i “Brzo pokretanje”, “Smart sidebar”, “Prostor za dete” i “Jednostavan režim”. Takođe, u podešavanjima telefona se nalazi kategorija “Gestovi i pokreti” gde možete aktivirati neke specijalne gesture.

Preinstaliranih aplikacija ima dosta ali dobro je to što ih možete izbrisati ukoliko ne želite da ih koristite.

Zaključak

Realme 10 Pro 5G je super balansiran telefon kada je reč o karakteristikama što je svakako super za jedan telefon čiji je dizajn u fokusu.

Telefon stvarno izgleda interesantno, a što mu dodatno daje vrednost je to što će se naći na pojedinim tržištima u svega 1000 primeraka. Njegova cena će biti oko 250€, u zavisnosti od toga gde će se prodavati. 

Evo naših ocena:

Baterija - 8.5/10 > Baterija je velikog kapaciteta i dolazi sa tehnologijom brzog punjenja.

Dizajn - 9.5/10 > Čvrsta i kvalitetna, plastična izrada telefona jedinstvenog izgleda. 

Ekran - 8.5/10 > LCD  ekran, sa 120 Hz stopom osvežavanja.

Funkcije - 7.0/10 > Dolazi sa preinstaliranim aplikacija koje se mogu izbrisati. Dostupne su neke specijalne funkcije koje mnogima mogu biti korisne.

Operativni sistem - 8.5/10 > Pokreće ga Android 13 operativni sistem, sa Realme UI 4 korisničkim izgledom. 

Kamera - 7.0/10 > Set kamera koje će zadovoljiti sve potrebe prosečnog korisnika. 108 MPx kamera se vrlo dobro snalazi u svim uslovima osvetljenja.

Performanse - 7.0/10 > Telefon radi prilično odazivno. Moguće je igrati gotovo svaku igru na telefonu. Nije namenjen za gejmere.