Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Vivo V29 Lite recenzija; u svemu vrlo dobar!

Vivo V29 Lite recenzija; u svemu vrlo dobar!

Vivo V29 Lite je telefon koji uspeva da isporuči, generalno gledano, vrlo dobro korisničko iskustvo. Opravdao je sva naša očekivanja, ali to ne znači da će i vaša. U današnoj recenziji ćemo detaljno govoriti o Vivo V29 Lite telefonu i maksimalno vas upoznati sa njegovim dobrim i lošim stranama.

Vivo nije mnogo eksperimentisao sa V29 Lite telefonom. On dolazi sa opšte prihvaćenim dizajnom, odličnim ekranom, sjajnom baterijom i vrlo dobrim kamerama. Njegova cena je negde oko 45000 dinara, sve zavisi gde kupujete telefon, i za taj novac mune  se može mnogo zameriti. 

 



Ipak, uvek je dobro znati sve o telefonu pre nego što ga kupite te ćemo mi danas detaljno govoriti o dizajnu, performansama, ekranu, kamerama, operativnom sistemu i bateriji. Na vama ostaje da zaključite da li je Vivo V29 Lite idealno komponovan telefon za vaš ukus. Pa da krenemo!

Dizajn

Vivo V29 Lite je težak svega 177 grama što za njegove dimenzije uopšte nije mnogo. Debeo je svega 8 mm u najužem delu struka, a tamo gde su kamere je debeo 10mm.



Ove brojke su interesantne za jedan telefon srednej klase. Ruku na srce, plastična izrada je uticala na to da telefon bude laganiji, ali to opet ne menja činjenicu da je lagan.

Ne bi trebalo loše da utiče na vaš utisak informacija da je telefon u celosti izrađen od plastike. Ipak se radi o vrlo kvalitetnoj plastici koja ne škripi i ne pucketa gde god da telefon pritisnete.



Zadnja plastična površina ima tu matiranu tj. “frosted glass” završnicu koja na prvi pogled, pa čak i dodir, i deluje kao staklo, a ne plastika. Osim tog premium vizuelnog utiska koje odaje zadnja plastična površina, super je i to što ona uopšte ne zadržava otiske.

Na poleđini se nalaze i tri zadnje kamere. Glavna kamera se nalazi unutar gornjeg kruga, dok se senzor dubine i makro kamera nalaze unutar donjeg kruga.



Oba ova kruga, tj. sve zadnje kamere, su deo pravougaonog kućišta, zajedno sa LED blicem. Ovo pravougaono kućište ima sjajnu završnicu koja je magnet za otiske.

Okvir telefona je takođe plastičan i sjajne je završnice. Ipak, usled zakrivljenosti zadnje maske i ekrana ka bokovima telefona, okvir je značajno tanji sa leve i desne strane telefona. 

Na levom boku ne postoji ništa, dok se na desnom nalaze tasteri za kontrolu tona i zaključavanje telefona.

Obzirom da je okvir telefona vrlo tanak na bokovima, primećujemo blago proširenje tamo gde su tasteri. Oni su malo asimetrično postavljeni te naginju ka zadnjoj površini.

Na gornjoj strani, potpuno ravnog okvira, se nalazi samo jedna rupica za mikrofon. 

 

Na suprotnoj tj donjoj strani okvira telefona se nalazi fioka za dve NanoSIM kartice, još jedna rupica za mikrofon, USB Tip C konektor i rešetkica za zvučnik.

Ne postoji mogućnost proširenja interne memorije pomoću MicroSD kartice što nekome može predstaviti problem. Prednju stranu telefona prekriva prostrani ekran,dijagonale 6..78 inča koji gotovo da nema prazan prostor oko sebe. Odnos ekrana prema telu telefona je neverovatnih 90.3%.

Nemamo informaciju koje staklo štiti ekran te je odlično što je telefon direktno iz kutije dolazi sa zaštitnom folijom preko ekrana.

Iznad ekrana se nalazi vrlo tanak prorez za slušalicu, dok se ispod te slušalice nalazi “punch hole” selfie kamera.

Bitno je napomenuti i to da Vivo V29 Lite ima IP 54 sertifikat nama korisnicima garantuje da telefon neće da se pokvari ukoliko dođe u kratak kontakt sa vodom ili prašinom. 

Moramo istaći da Vivo V29 Lite izgleda kao skupocen telefon, kako zbog toga što je vrlo tanak, tako i zbog kvalitetne plastike.

Ekran

Pored modernog i naizgled premium dizajna, ekran Vivo V29 Lite telefona će vas dodatno oduševiti svojim kvalitetom. U pitanju je zakrivljeni AMOLED ekran, dijagonale 6.78 inča, FullHD rezolucije, sa stopom osvežavanja od 120 Hz. 

Kao i kod većine telefona, nije moguće koristiti konstatnu stopu osvežava od 90 Hz već možete birati između 60 Hz i 120 Hz.

Prilično realne boje se prikazuju. One nisu niti toplije, niti hladnije. Zahvaljujući gustini piksela čija je vrednost 388 ppi, prikaz slike je prilično oštar.

A obzirom da ekran može dostići maksimalnih 1300 niti osvetljenja, moguće je sve jasno i bez poteškoća videti prilikom korišćenja telefona na jakom suncu.

Budući da Vivo V29 Lite ima AMOLED tip ekrana, moguće je koristiti “Uvek na ekranu” prikaze. Oni nisu podrazumevano uključeni, ali vi to svakako možete učiniti u podešavanjima telefona.

AMOLED ekran takođe omogućava to da čitač otiska prstiju bude ispod ekrana što je slučaj i kod Vivo V29 Lite telefona.

Naravno, sve uobičajene opcije koje dodatno upotpunjavaju korisničko iskustvo kada je ekran u potanju su tu. Pa tako u podešavanjima možete podesiti boje ekrana, uključiti tamnu temu ili opciju zaštite za oči.

Sveukupno, Vivo V29 Lite ima odličan ekran sa kojim će svi biti i više nego zadovoljni, u to ne sumnjamo!

Vivo V29 Lite dolazi sa vrlo dobrim Snapdragon 695 čipsetom koji podrazumeva osmojezgarni procesor, 6 nm arhitekture. Dva jezgra rade na 2.2 GHz dok ostala šest rade taktu od 1.7 GHz.

Ovaj čipset upošljava Adreno 619 grafički čip koji pored pomenutog procesora i 8 GB RAM-a može da omogući zadovoljavajuće gaming iskustvo. Grafički prikaz je prilično dobar, baš kao što su i same performanse telefona. 

Prilikom korišćenja telefona nismo primetili štucanja, greške, naglo zaustavljanje aplikacija ili bilo kakvih poteškoća pri radu. I prilikom igranja igrica nismo primetili ništa vredno pomena.

Sve je prosto radilo u skladu sa karakteristikama telefona tj. prilično pristojno. Ne treba očekivati premium korisničko iskustvo kada su igrice u pitanju, ali ne treba odustati od igrica na ovom telefonu jer on za to svakako jeste sposoban. 

 

Ono gde može nastati problem je skladišna memorija jer je dostupno samo 128 GB. Govorimo “samo” jer ne postoji mogućnost proširenja pomoću MicroSD kartice, a ne možete ni da izabarete model sa većim skladišnim kapacitetom jer ne postoji.

Što se tiče ostalih karakteristika koji pružaju bolje korisničko iskustvo kada je reč o performansama telefona, situacija je sledeća. Vivo V29 Lite nema WiFi 6 modul, ali poseduje NFC. Dakle, moći ćete beskontaktno da plaćate koristeći Vivo V29 Lite telefon. Što se Bluetooth konekcije tiče, na raspolaganju 5.1 Low Energy modul sa A2DP profilom.

Vivo V29 Lite se može povezati sa čak pet različitim satelitskim sistemima kako bi brzo i precizno detektovao tačnu lokaciju telefona. U našem slučaju se to pokazalo vrlo efikasno, bez grešaka i potrebe za čestom rekalibracijom.

Naravno, ceo set osnovnih senzora je dostupno među kojim su oni i najvažniji, odnosno žiroskop, senzor za blizinu, kompas i akcelerometar. 

Zvučnik je dovoljno glasan, a budući da Vivo V29 Lite ne koristi slušalicu za visoke tonove, sam kvalitet zvuka i nije baš najbolji.

Baterija

Vivo V29 Lite ima veliku bateriju, kapaciteta 5000 mAh koja zahvaljujući dobroj optimizaciji čipseta i operativnog sistema, može da potraje i do dva dana normalnog ili nešto malo intezivnijeg korišćenja.  Međutim, ako “nagazite” Vivo V29 Lite tako što ćete u toku dana duže igrati igrice, gledati filmove, naš YouTube recimo, e onda možete računati na barem jedan dan korišćenja.

Iako u ovom cenovnom rangu telefoni dolaze i sa bržim sistemom punjenja, Vivo V29 Lite ne kaska previše jer njega za svega nekih 80-85 minuta možete napuniti od 0% do 100%. Naravno, punjač od 44W dolazi uz telefon i možete ga pronaći u kutiji, baš kao i silikonsku masku koja takođe dolazi uz telefon. 


Kamera

Vivo V29 Lite dolazi sa zanimljivom postavkom kamera, kao na poleđini, tako i sa prednje strane. Međutim, to što su izostavili ultraširokougaonu kameru nas nije baš oduševilo. Umesto nje su uključili makro kameru koja se u poslednje vreme sve ređe koristi. Ali hajdemo redom.

Vivo V29 Lite ima glavnu kameru rezolucije 64 MPx, sa otvorom blende od f/1.8, sa optičkom stabilizacijom slike i sa aznim autofokusom.

 

Ostale dve kamere su senzor dubine i makro kamera i obe su rezolucije 2 MPx. Makro kamera nema autofokus i je još jedan razlog zbog čega nam je žao što nemamo ultraširokougaonu. Prosto nije dovoljno dobra zamena.

Ali da stvar bude bolja nego što deluje da jeste, glavna kamera je sposobna da okine neke vrlo dobre fotografije čak i nešto lošijim uslovima osvetljenja.

Naravno, u dobrim sunčanim uslovima osvetljenja, kamera se snalazi odlično. 

Dinamički raspon glavne kamere je prilično dobar, detalja ima, ali ne previše, a boje su u većini slučajeva nešto hladnijih tonova.

Za ovaj cenovnirang, prilično smo zadovoljni performansama glavne zadnje kamere, pogotovo kada je reč o fotografisanju u dobrim uslovima osvetljenja.

Fotografije sa zamagljenom pozadinom tj. fotografije načinjnene u “portret” režimu su prilično dobre. Odvajanje subjekta od pozadine u većini slučajeva radi odlično.

Dešava se nekada to ne to ne bude perfektno, ali nakon dodatnim okidanjem se to može rešiti.

Kada je reč o noćnim fotografijama, tu je situacija takođe vrlo dobra. Fotografije nisu perfektne, ali su itekako upotrebljive.

Noćne fotografije imaju malo šuma i neretko budu ispranog izgleda, ali uvek imaju odličan balans bele boje.

Nekada je potrebno okinuti nekoliko puta kako bi se postigli najbolji rezultati, ali to najmanje što se može preduzeti u tim okolnostima.

Kada se koristi noćni režim, fotografije budu možda malo bolje, sa jačim kontrastom i jačom redukcijom šuma.

Ipak, ne dobijaju se uvek isti rezultati i ne bismo mogli sa sigurnošću da potvrdimo da će vam noćni režim biti rešenje u svim situacijama.

Ono što može predstaviti problem je to što neki delovi fotografije mogu biti zamućeni tamo gde se nešto kretalo prilikom okidanja. Pa tako lica pojedinih ljudi mogu biti zamućena, automobili i slično.

Video zapisi načinjeni zadnjom kamerom su korektnog kvaliteta, sa odličnom stabilizacijom. Ipak, nije moguće snimati u 4K rezoluciji već samo u FullHD, bri izboru od 30 ili 60 fps. Ono što je loše je nedostatak stabilizacije slike kada se snimau FullHD rezoluciji sa 60 fps.

Selfie, prednja kamera je rezolucije 16 MPx, ima otvor od f/2.5. Ugao vidljivosti je nešto manj u odnosu na prosečnu selfie kameru u ovom cenovnom rangu.

Fotografije su prilično dobre kada su uslovi osvetljenjna dobri. Dinamički raspon je dobar, boje su precizne, a detalja ima dovoljno. Generalno gledano, selfie fotografije su vrlo dobre i mi nemamo nikakvih zamerki.

Portret fotografije koje se okinu prednjom fotografijom su takođe vrlo dobre, sa uglavnom preciznim odvajanjem subjekta od pozadine.

Što se tiče noćnih selfie fotografija, situacija je nešto malo lošija, ali ne drastično. Svakako možete okinuti dobre noćne selfie fotografije koje će definitivno poslužiti za društvene mreže.

Kamera aplikacija je prilično intuitivna i dobro dizajnirana. Kada je pokrenete dobićete nekoliko najvažnijih režima odmah iznad tastera za okidanje.

Dodatnim režimima možete pristupiti u okviru “Više” isečka. Tu se mogu naći uobičajeni, ali ne tako često korišćeni režimi.

Da biste aktivirali makro kameru, potrebno je dodirnuti na “makro” ikonu u gornjem desnom uglu ekrana.

Dodatnim podešavanjima se pristupa dodirom na “mehanički točkić” ikonu gde dobijate sve bitne opcije i funkcije pri vrhu ekrana, bez potrebe da napuštate kamera aplikaciju.

Ako bolje pogledamo, odmah iznad tastera za okidanje se nalazi 1x i 2x tasteri. Vi svakako možete koristiti 2x zoom, ali to neće doprineti boljoj fotografije jer se radi o običnom digitalnom zoom-u. 

Sve fotografije i video zapisi koji su su napravljeni kamerama Vivo V29 Lite telefonom možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Vivo V29 Lite - Fotografije i video zapisi <<

Operativni sistem

Vivo V29 Lite pokreće Funtouch OS 13 koji je baziran na Android 13 operativnom sistemu. Funtouch OS je prilično korektan korisnički izgled budući da površinski utiče na izvorni Android operativni sistem. Naime, prisutne su samo neke estetske izmene koje bi trebalo da izdvoje Vivo telefone od drugih.

Početni ekran je prilično čist i tu nekih značajnih noviteta nema. Ono što se odmah primećuje je nešto drugačiji stil ikona.

Fioka sa aplikacijama je gotovo prazna. Mogu se pronaći gotovo par nativnih aplikacija i nekoliko Google aplikacija. Onih preinstaliranih praktično i nema.

A ako spustimo nanel sa brzim opcijama i tu ćemo primetiti neke estetske razlike.

Ono što nam se dopada što Funtouch OS omogućava korišćenje nekoliko potpuno različitih profila na telefonu pa tako jedan telefon mogu potpuno odvojeno da koriste više osoba.

U podešavanjima telefona možemo primetiti jednostavan i intuitivan prikaz opcija i funjcija. Međutim, nedostaju neke posebne funkcije i opcije koje obično drugi telefoni imaju.

Ovo će se nekim možda dopasti jer će dobiti telefon koji za njih nije opterećen nepotrebnih stvarima. Ipak, mi bismo voleli da vidimo da je Vivo barem po tom aspektu napravio neke inovacije i tako načini Vivo V29 Lite drugčijim od mase drugih telefona.

Zaključak

Kao što smo na samom početku istakli, Vivo V29 LIte je vrlo dobar telefon! On isporučuje zadovoljavajuće iskustvo u svim aspektima, pogotovo kada je u pitanju dizajn, ekran i baterija.

Voleli bismo da umesto makro kamere imamo ultraširokougaonu kameru, ali to prosto nije slučaj. MI smo uživali koristeći ovaj telefon proteklih nedelju dana i ne bismo imali neke značajne zamerke na njegov račun. 

Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje u komentarima. Šta vam se dopalo, a šta nije!

Evo naših ocena:

Baterija - 9.5/10 > Baterija je većeg kapaciteta sa pristojno brzim sistemom punjenja od 44W.

Dizajn - 8.5/10 > Čvrsta i kvalitetna izrada koja podseća na premium uređaje.

Ekran - 8.5/10 > Prostran AMOLED ekran, sa 120 Hz stopom osvežavanja, FullHD rezolucije i sa jakim osvetljenjem od 1300 niti. 

Funkcije - 6.0/10 > Pokreće ga Funtouch OS korisnički izgled koji nema preinstaliranih aplikacija, ali nema ni nekih interesantih funkcija i opcija.

Operativni sistem - 7.5/10 > Pokreće ga Android 13 verzija koja nije modifikovana.

Kamera - 7.0/10 > Zadnja glavna kamera pravi vrlo dobre fotografije u gotovo svim uslovima osvetljenja. Makro kamera je dostupna, ali nije previše upotrebljiva. 

Performanse - 7.5/10 > Telefon radi prilično odazivno i bez grešaka. Može se koristiti i za gaming.