Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Xiaomi 13T je telefon koji ste čekali - Recenzija! (VIDEO)

Xiaomi 13T je telefon koji ste čekali - Recenzija! (VIDEO)

Novi Xiaomi 13T je telefon koji pravi razliku na tržištu. Dolazi sa odličnim karakteristikama u svim segmentima, a kamere su možda i najveći adut telefona, pored konkurentne cene.

Xiaomi je oduvek imao najinteresantniju ponudu telefona u svim klasama, pogotovo u srednjoj. Ne treba isticati to da Xiaomi ume da napravi telefon sa fenomenalnim odnosom cene i kvaliteta i to se sa Xiaomi 13T modelom nije promenilo. Zapravo, Xiaomi 13T je zablistao još više nego skuplji Xiaomi 13T Pro model, barem po našem mišljenju.

 



Ukratko: fantastične kamere, fenomenalan ekran, brzo punjenje i još mnogo, mnogo toga. A ako ove kratke informacije nisu dovoljne da donesete krajnji zaključak, onda ostanite sa nama do kraja jer, kao što to mi obično radimo, sledi detaljna recenzija Xiaomi 13T telefona.

Dizajn

Xiaomi 13T je lepo dizajniran uređaj sa akcentom na postavku zadnjih kamera, budući da se radi o fotografski orijentisanom telefonu. 



Shodno tome, na poleđini telefona se ističe kvadratno ispupčenje od 3.8 mm, sa oborenim ivicamana bokovima. Ono uokviruje tri zadnje kamere, LED blic i Leica brending. Glavna kamera je u gornjem ispupčenom prstenu, a telephoto kamera je u donjem.

Prstenasto ispupčenje ovih kamera je debljine 0.9 mm. Desno od glavne kamere je, gotovo neprimetna, ultraširokougaona kamera. Ona nema ispupčenja i ako ne pogledate pažljivije ne biste je ni primetili.



Desno od telephoto kamere je LEICA brending koji jasno naglašava da se radi o telefonu čije su kamere razvijene u saradnji sa njima.

Zadnja maska Xiaomi 13T telefona je staklena i pravi je magnet za otiske. Pri dnu same zadnje maske je Xiaomi brending, a ako bolje pogledamo, videćemo da se zadnja maska previja prema okviru telefona na svim krajevima. Doduše, na bokovima je to zakrivljenje izražajnije, što je i logično budući da tako telefon bolje leži u ruci.



Sam okvir telefona je plastičan, ali ta plastika nije mekana kao što to obično biva. Okvir telefona je ravan, sa oborenim ivicama prema ekranu i zadnjoj površini. Dakle, ovo je prvi trag uštede kod Xaiomi 13T modela budući da se radi o telefonu čije su brojne druge karakteristike praktično premium.

Na desnom boku telefona su tasteri za kontrolu tona i zaključavanje telefona. Zategnuti su kao strela tako da nema šetanja ili zveckanja prilikom pritiskanja. A sam odaziv na pritisak tastera ostavlja utisak da se radi o kvalitetnom uređaju.

Levi bok je prazan, dok se na donjoj strani okvira nalaze slot za dve NanoSIM kartice, rupica za mikrofon, USB Tip C konektor i rešetkica za zvučnik.

Na gornjoj strani okvira ima sekundarni otvor za zvučnik, InfraRed senzor i još dve rupice za mikrofon.

Dakle, ovim vizuelnim uvidom lako možemo utvrditi da nije moguće proširiti internu memoriju telefona pomoću MicroSD kartice, kao i to da Xiaomi 13T ima stereo zvuk. Naravno, dobra stara praksa sa InfraRed senzorom je nastavljena, ali sa 3.5 mm audio izlazom nije. Nekom će se ovo dopasti, a nekom i ne baš. Možda je ipak vreme da svi prebolimo taj audio konektor.

Sa prednje strane telefona imamo prostran ekran koji je zaštićen corning gorilla glass staklom, 5 generacije. Dakle, ovo je još jedna ušteda koju primećujemo.

Praznog prostora oko ekrana gotovo da nema, Međutim, ekran je ravan, nije zakrivljen na bokovima, a plastični okvir je crne boje što stvara iluziju da je prostor oko ekrana veći nego što jeste. Taj utisak nećete steći ukoliko pogledate isti Xiaomi 13T u drugoj boji, recimo plavoj.

Bitno je napomenuti da se sa prednje strane nalazi i sitna, selfie kamera, punch hole tipa. Sama slušalica je izuzetno tanka i smeštena je pri samom vrhu prednje površine telefona, između stakla i plastičnog okvira.

Budući da je telefon debljine 9mm, ako ne računamo ispupčenje zadnjih kamera, i težine ??. on vrlo lepo leži u ruci. Nije tako klizav kao što deluje, a staklena zadnja površina podiže taj utisak o kvalitetu izrade.

Naravno, plastični okvir malo menja stvar, ali to je nešto što će apsolutno svako brzo zanemariti. Ipak se ne može lako utvrditi da li je okvir plastičan ili metalan, sem ukoliko ga ne zagrebete.

Treba imati na umu da je telefon sa ispupčenjem zadnjih kamera debeo 13 mm i kada ga položite na neku ravnu površinu, on će klackati prilikom korišćenja. Međutim, ko još tako koristi telefon pa da mu to smeta?

Xiaomi 13T ima IP68 sertifikat koji garantuje otpornost telefona na vodu. Ovo je po našem mišljenju vrlo važan novitet koji je T serija Xiaomi telefona doživela.

Ekran

Xiaomi 13T ima prostran AMOLED ekran, dijagonale 6,67 inča, čija stopa osvežavanja može ići i do 144 Hz, ako zatreba. 

Naravno, ako želite da dodatno umanjite potrošnju baterije, u podešavanjima možete izabrati da stopa osvežavanja ekrana bude  60 Hz. Međutim, nije moguće izabrati neke druge vrednosti kao što su 90 ili 120 herzca. Takođe, bitno je da znate da telefon neće prikazati uvek 144 Hz, već samo kada je to potrebno. Uglavnom tokom igranja igrica.

Prikaz slike je bez premca. Sve je prilično oštro, a boje su precizne. Međutim, ukoliko preferirate prikaz sa nešto drugačijim bojama, u podešavanjima to uvek možete promeniti.

Podrazumevani režim je “Živopisno” i on će svakako prijati vašim očima. Međutim, ukoliko se bavite fotografijom ili videom, verovatno ćete želeti da podesite neki drugi režim koji realnije prikazuje boje.

Da doživjalj prilikom korišćenja ekrana bude još bolji, dostupne su Dolby Vision i HDR10+ tehnologije. To znači da će prikaz podržanih filmova ili serija na recimo Netflix-u, biti bogatiji.

Sve pomenute karakteristike ekrana Xiaomi 13T telefona ga čine vrlo dobrim. Međutim, osvetljenje koje može ići i do 2600 niti je zapravo ono što ga čini fantastičnim. Dakle, kada telefon koristite na maksimalnom osvetljenju, u ne tako sunčanim okolnostima, ono može biti 1200 niti. Onog trenutka kada telefon detektuje jako ambijentalno svetlo, a to je uglavnom sunce, ekran se automatski dodatno osvetli i upravo tada dostigne tih neverovatnih 2600 niti. Da se razumemo, telefoni koji koštaju i po hiljadu eura neretko nemaju ovakav ekran ili raspolažu sa ekranom istih karakteristika.

Ono gde ovaj ekran “štedi”, da tako kažemo, je njegova rezolucija. Umesto UltraHD rezolucije, tu je FullHD sa 446 piksela po inču. Za telefon ove dijagonale, i ekran sa ovom gustinom piksela, veća rezolucija od ove koja jeste bi bio klasičan “overkill”. 

Performanse

Xiaomi 13T dolazi sa Dimensity 8200 Ultra čipsetom koji je baziran na 4nm arhitekturi. U pitanju je vrlo sposoban čipset koji dolazi iz dobro poznate Mediatek kompanije. On je uparen sa 8 GB RAM i 256 GB interne memorije. Obzirom da ne postoji mogućnost proširenja interne memorije, super je to što je početan kapacitet zapravo 256 GB. Doduše, umesto UFS 4 memorije, sa kojom raspolaže Pro model, Xiaomi 13T koristi nešto sporiju UFS 3.1 memoriju.

Ove informacije nam govore da je Xiaomi upravo u ovom segmentu najviše uštedeo. Ali! Mi bismo rekli da to nisu odradili traljavo, već vrlo pametno. Performanse telefona sa ovim karakteristikama nisu osakaćene ni u kakvom smislu. Telefon radi krajnje fluidno, bez štucanja, seckanja ili bilo kojih drugih poteškoća. Aplikacije dugo ostaju aktivne u pozadini, a gaming iskustvo je na vrlo visokom nivou.

Xiaomi ima i “Gameturbo” aplikaciju koja dodatno optimizuje telefon za što bolji gaming. Osim optimizacije, Gameturbo vam pruža brojne alate koje gamer-i koriste. Ono što je bitno da znate je da se Xiaomi 13T ne pregrejava. Može postati vruć nakon dugog igranja igrica, ali se neće dogoditi to da vas izbaci iz aplikacije i da krene značajno da slabi sa performansama kako bi sprečio pregrejavanje.

Obzirom da Xiaomi 13T ima stereo postavku zvučnika, kao i Dolby Atmos podršku, kvalitet zvuka je očekivano glasan i kvalitetan. Zahvaljujući Dolby Atmos podršci, u podešavanjima telefona uvek možete dodatno prilagoditi zvuk prema tome kakav sadržaj konzumirate.

Xiaomi 13T je opremljen sa šest satelitskih sistema što omogućava da brzo definiše tačnu lokaciju prilikom korišćenja mapa. Što se konekcija tiče, dostupan je najnoviji Bluetooth 5.4 modul, NFC, WiFi 6, kao i 5G, ako ikada zatreba budući da na našim prostorima ta mreža još nije zastupljena.

 

A ako kojim slučajem imate eSIM, onda ga bez problema možete koristiti na Xiaomi 13T telefonu, ali u paru sa jednim NanoSIM brojem. Ne možete koristiti DualSIM u kombinaciji sa eSIM brojem.

Naravno svi neophodni senzori su tu, nećemo ih nabrajati jer je lista dugačka. Dodaćemo samo da Xiaomi 13T raspolaže sa čitačem otiska prstiju koji je smešten ispod ekrana, pri samom dnu telefona. Iako je nisko smešten, on radi vrlo pouzdano i odazivno. Mi nismo imali nikakvih poteškoća pri korišćenju.

Još jedan trag koji ukazuje na štednju kod Xiaomi 13T telefona je bežično punjenje koje nije dostupno. Da li će ovo nekom nedostajati ili ne, to mi ne znamo, ali u našim očima je Xiaomi napravio idealan balans kompromisa. Barem za sada. 

Baterija

Kapacitet baterije Xiaomi 13T telefona je 5000 mAh i ona može da vam obezbedi jedan celi dan naprednijeg korišćenja. A ako budete štedljivi, onda možete preživeti dva dana sa jednim punjenjem. Čak i da ne preživite dugo nakon poslednjeg punjenja, tu je punjač od 67W koji će bateriju od 0 do 100 procenata napuniti za nekih 50-tak minuta. Naravno, brzi punjač, zajedno sa kablom i silikonskom futrolom, dobijate uz telefon.

Ruku na srce, u ovom cenovnom rangu ima dosta telefona sa bržim sistemima punjenja, ali 67W definitivno nije sporo. Podsetićemo, Xiaomi je pažljivo birao gde će štedeti i koliko.

Kamera

A ono gde Xiaomi nije štedeo su kamere! Xiaomi 13T jednostavno rečeno kamere koje prave neverovatno dobre fotografije, u svim uslovima osvetljenja! 

Glavna kamera je 50 MPx, sa otvorom blende od f/1.9, koristi Sony IMX707 senzor, ima optičku stabilizaciju slike i fazni autofokus.

Dakle, u pitanju je vrlo sposobna kamera koja može da napravi fotografije sa odličnim dinamičkim rasponom, sa dosta detalja i dovoljno oštrine.

Podrazumevano je aktivan Leica Vibrant režim sa nešto jačim bojama, ali ne preterano. Međutim, uvek možete koristiti i Leica Authentic režim koji daje nešto realističnije boje, sa jačim kontrastom.

Jako je važan podatak da glavna kamera Xiaomi 13T telefona može da napravi odlične fotografije u gotovo svim uslovima osvetljenja.

U okolnostima gde je sunce jako, možda i više nego što treba, fotografije uspevaju da budu dobro eksponirane, sa sjajnim dinamičkim rasponom i pravilnim balansom bele boje.

U nešto idealnijim uslovima osvetljenja, gde svetla ima dosta, ali ne i previše, fotografije su praktično perfektne.

Kada fotografišete u kući, kada je izvor svetla recimo jedna svetiljka ili možda par njih, fotografije i tada budu odlične. Boje su precizne, detalja ima u izobilju i fotografije su prilično oštre.

U lošim uslovima osvetljenja, glavna kamera se snalazi vrlo dobro, a kada se fotografiše u noćnom režimu, rezultati su još bolji.

Noćni režim često kreira odlično balansirane fotografije, sa puno detalja i nešto toplijim bojama.

Što se snimanja tiče, dostupna je 4K rezolucija, sa maksimalnih 30 fps. Ukoliko želite više frame-ova po sekundi, onda je potrebno da snizite rezoluciju na FullHD.

Sam kvalitet videa je prilično dobar, baš kao i stabilizacija. Međutim, nije dorastao kvalitetu fotografija. Ovo je možda još jedan trag koji ukazuje na štednju.

*Sve fotografije i video zapise koji su napravljeni kamerama Xiaomi 13T telefona možete pogledati u našem Google Slike albumu.

Telephoto kamera takođe ima 50 MPx i f/1.9 otvor blende. Ona koristi OmniVision OV50D senzor, fazni autofokus i ima 2x optički zoom.

Kvalitet fotografija u dobrim uslovima osvetljenja je na prilično visokom nivou. Detalja ima dovoljno, oštrina je na zavidnom nivou, baš kao i dinamički raspon.

Međutim, u nešto slabijim osvetljenjima se primećuje nedostatak oštrine kod fotografije.

Naravno, najveća razlika između glavne i telephoto kamere se primećuje u noćnim uslovima osvetljenja i tada se ona znatno slabije snalazi.

Kada se koristi noćni režim, fotografije budu značajno bolje i na taj način se mogu kreirati neke vrlo dobre fotografije, sa puno detalja i boljom oštrinom.

Kada se prebacite u portret režim podrazumevano će se koristiti telephoto kamera.

Ona uspeva da napravi vrlo dobre portrait fotografije, pri čemu ćete moći da prilagodite različite parametre.

Međutim, primetili smo da nekada ne bude dobro isečen tj. odvojen talenat od pozadine. Ali to se da popraviti ponovnim okidanjem portret fotografije.

Video zapisi napravljeni telephoto kamerom su podjednako dobri kao i oni napravljeni glavnom kamerom. Tu nema mnogo razlika. 

Ultraširokougaona kamera je 12 MPx, sa otvorom blende od f/2.2 i ona će poslužiti u gotovo svim okolnostima osvetljenja, ali se definitivno najbolje snalazi u onim dobrim.

Kada se fotografije ovom kamerom okinu u dobrim ili odličnim uslovima osvetljenja, detalja ima dosta, oštrina je solidna, baš kao i dinamički raspon.

Međutim, kada okolnosti osvetljenja nisu baš najbolji, kvalitet fotografije opadne. U onim lošim uslovima osvetljenja fotografije imaju šuma, a oštrina i kontrast budu slabiji.

To naravno može popraviti noćni režim, ali ne u celosti. Uz noćni režim se redukuje šum i pojačava kontrast, ali to čini fotografiju znatno mekšom.

Kada je reč o video zapisima, oni su nešto manjeg kontrasta i sa manje detalja.

Prednja, selfie kamera je 20 MPx, ima otvor blende f/2.2 i sposobna je da napravi FullHD video zapise, sa 30 frame-ova po sekundi.

Fotografije u odličnim i dobrim uslovima su vrlo dobre. Dinamički raspon je dobar, boje takođe, ali detalja nema previše.

U nešto slabijim uslovima osvetljenja, selfie fotografije su i dalje dobre i vrlo upotrebljive.

Međutim u onim baš lošim uslovima osvetljenja selfie fotografije imaju dosta šuma i mekog su izgleda.

Cela ova postavka kamera je potkrepljena LEICA sočivima i tehnologijom obrade fotografija. Pretpostavljamo da je to jedan od glavnih razloga zbog čega su, generalno gledano, fotografije odlične. Tako da, bez ikakvih dilema možemo reći da je Xiaomi 13T nadmašio svoj cenovni rang kada su kamere u pitanju.

I za kraj bismo istakli da je kamera aplikacija snabdevena brojnim korisnim opcijama i režimima. Kada je pokrenete, u gornjem desnom uglu se nalazi brzi prekidač za prebacivanje između Leica Vibrant na Leica Authentic režim. Pored je i prekidač za HDR .

Dodatnim opcijama se može pristupiti dodirom na strelicu koja boravi na samom vrhu ekrana, odmah ispod selfie kamere. Tu možete da aktivirate sve brojne opcije i funkcije među kojima su i neke vrlo korisne kao što je recimo zlatni presek, ispravljanje, tempirano brzo slikanje, AI optimizacija i slično.

Pored regularnih portret, pro, noć režima postoje dodatni, vrlo korisni režimi kao što su 50 MP, duga ekspozicija, usporeno snimanje i kratki film.

Sporo snimanje režim vam omogućava da snimite neverovatnih 960 frame-ova po sekundi, u FullHD rezoluciji. Kratki film režim će vam pomoći da napravite stilizovane video zapise koji prate ritam muzike. Potrebno je samo da pratite primere kadrova koji vam se prikažu na ekranu.

Naravno, u podešavanjima same kamera aplikacije možete pronaći mnoštvo dodatnih opcija i funkcija za koje verujemo da će vam biti od koristi.

Želeli bismo da vas ohrabrimo da koristite i Leica filtere jer oni mogu internesantno stilizovati vaše fotografije u svega par dodira. Njih aktivirate dodirom na magični štapić ikonu u donjem desnom uglu ekrana. Tu ćete imati prikaz svih filtera, a mi smo izdvojili Leica NAT.

Operativni sistem

Xiaomi 13T pokreće Android 13 presvučen MIUI 14 korisničkim izgledom. Svi dobro znamo da Xiaomi telefoni imaju drugačiji izgled kada je Android u pitanju. Nekome se to dopada, a nekome i ne baš.

Mi iskreno nemamo stav po tom pitanju, pogotovo od kada su proizviođači prestali da isporučuju svoje telefone sa preinstaliranim aplikacijama koje se ne mogu izbrisati. Ali ruku na srce, postoje neki delovi korisničkog izgleda koji drugačije rade kod Xiaomi telefona u odnosu na druge brendove telefona. To može biti notifikacioni panel, zaključani ekran, podešavanja i slično.

Uglavnom, oni koji u svom domu imaju mnoštvo drugih Xiaomi uređaja sigurno neće imati nikakvih problema da se naviknu na MIUI jer je sve napravljeno da radi jednostavno, fluidno i nativno.

Primetili smo da je Xiaomi vremenom unapredio pojedine nativne aplikacije dodavši mnoštvo funkcija i AI alata.

Ipak, najznačajnija promena koja se dogodila u sektoru operativnog sistema je to što će Xiaomi 13T dobiti Android nadogradnje u narednih 4 godine, a sigurnosne zakrpe u narednih 5 godina. Ostaje nam samo da se nadamo da će sve to biti kao što je obećano i da će te nadogradnje biti stabilne i funkcionalne. Bez degradiranja performansi telefona ili baterije. Pa dobro, Xiaomi ipak nije dugme.

Zaključak

E sada, za koji novac možete kupiti Xiaomi 13T? Za 700€? Šta mislite? Da li je to adekvatna cena? Pa možda i jeste. Ali pošto Xiaomi nije “dugme”, ovaj telefon možete kupiti za svega 500€.

Dakle, možda nećete dobiti bežično punjenje, UltraHD ekran ili metalan okvir, ali ćete zato dobiti ono najvažnije. To je telefon kvalitetne izrade, vrhunskih kamera, odličnih performansi i sa velikom baterijom koja se brzo puni.

Evo naših ocena:

Baterija - 9.5/10 > Baterija je većeg kapaciteta sa brzim sistemom punjenja od 67W.

Dizajn - 9.0/10 > Čvrsta i kvalitetna izrada koja uključuje i staklenu zadnju masku.

Ekran - 9.5/10 > Prostran AMOLED ekran, sa 144 Hz stopom osvežavanja, FullHD rezolucije i sa jakim osvetljenjem od 2600 niti. 

Funkcije - 8.0/10 > Pokreće ga MIUI 14 korisnički izgled koji je dobro poznat velikom broju korisnika. Ima dosta specifičnih funkcija i opcija.

Operativni sistem - 8.5/10 > Pokreće ga Android 13 verzija. Xiaomi je obećao da će dostaviti 4 godine nadogradnje Android sistema i 5 godina sigurnosnih zakrpa.

Kamera - 9.0/10 > Zadnje kamere prave odlične fotografije u svim uslovima osvetljenja. Video zapisi su 4K rezolucije, ali sa 30 fps. Prednja kamera je takođe vrlo dobra, ali je definitivno slabija u odnosu na konkurenciju.  

Performanse - 8.5/10 > Telefon radi prilično odazivno i bez grešaka. Može se koristiti i za gaming. Ne postoji mogućnost proširenja interne memorije.