Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Xiaomi 14 Ultra; [zamalo] Perfektan telefon! (VIDEO)

Xiaomi 14 Ultra; [zamalo] Perfektan telefon! (VIDEO)

Da li je Xiaomi 14 Ultra sve što jedan čovek može da poželi? Sudeći po njegovim specifikacijama, a i ceni, reklo bi se da to mora biti tako. Naravno, perfektan telefon ne postoji, ali neko mora odneti titulu najboljeg. Da li se to može reći za Xiaomi 14 Ultra saznajte u današnjoj detaljnoj recenziji.

Nema sumnje u to da Xiaomi snažno korača u premium segment sudeći po tome koji su sve telefoni lansirani proteklih par godina. Nedavno predstavljeni Xiaomi 14 je svakako osveženje na tržištu premium telefona, pogotovo zbog svojih karakteristika i nešto kraće dijagonale ekrana. 

 



Nas je on prijatno iznenadio i verujemo da će postaviti neke nove standarde. O tome smo detaljnije govorili u našoj recenziji pa vas pozivamo da je pogledate. 

Međutim, Xiaomi 14 nije ono najbolje što kompanija ume, i može da ponudi. To je lako zaključiti kada se u obzir uzme “nabildovani” Xiaomi 14 Ultra telefon. I upravo ovim modelom se Xiaomi može najviše šepuriti u tom premium segmentu. Ako nas pitate, potpuno opravdano.

Fokus je naravno na tim zadnjim kameram koje nude vrhunski kvalitet fotografija, ali ovaj put i videa. Takođe, kvalitetna izrada, Snapdragon 8, treće generacije, čak 16 GB RAM-a i fantastičan AMOLED ekran čine ovaj telefon to što jeste. Baš kao i njegov nedovoljno ispoliran HyperOS, malo veća temperatura telefona pri regularnom korišćenju i još par sitnica koje mu kradu titulu “perfektnog” telefona. 



Ok, obzirom da je Xiaomi 14 Ultra “zamalo” perfektan, da li je on onda najbolji telefon na tržištu? Da… I ne... Objasnićemo. Pogledajte recenziju do kraja i obavezno nam u komentarima pišite koji je vaš utisak tj. šta vi mislite? Da li je Xiaomi 14 Ultra trenutno najbolji telefon?


Dizajn

Xiaomi 14 Ultra ima dosta suptilnih noviteta kada je dizajn u pitanju ali i dosta elemenata koje deli sa prošlogodišnjim modelom. Naime, zadnja površina je i kod Xiaomi 14 Ultra telefona od veštačke kože. Ovaj put bi ta vegan leather zadnja površina trebalo da bude izdržljivija na otiranje i habanje, nego što je to bilo ranije. 



Mi na testu imamo belu boju i pokazalo se da ne skuplja fleke, ali je ipak magnet za prašinu. Naš savet je da ipak koristite plastični bumper koji dolazi uz telefon, unutar kutije. 



Xiaomi natpis na dnu zadnje površine je i ove godine hromiran. Čini nam se da je na identičnoj poziciji.

Odmah iznad su i zadnje kamere koje su uokvirene značajnim kružnim ispupčenjem visine 6,5 mm. Ovo uopšte nije malo, ali je to kompromis koji svi moramo napraviti ukoliko želimo postavku vrhunskih kamera. Pritom, ukoliko se koristi set za fotografisanje, koji se doduše posebno kupuje, to ispupčenje više ne deluje izrazito jer se ceo dizajn telefona percipira drugačije.

Ruku na srce, Xiaomi se potrudio da ispupčenje predstavi smisleno. Ako bolje pogledamo, u samom korenu kružnog ispupčenja je prisutno zakrivljenje zadnje površine, ne tako oštrog radijusa. Tek nakon toga vidimo srebrni prsten. Ove dve stavke čine prvi stepen ispupčenja koji je visine 3.1 mm.

Zatim sledi drugi stepen ispupčenja zadnjih kamera koji je za 2 mm kraćeg prečnika, a visine 3,4 mm. Taj drugi stepen ispupčenja u svom korenu ima tanki zlatni prsten koji je blago nakošen. Istraživajući kružni dizajn ispupčenja zadnjih kamera zaključili smo da se radi o hiruški preciznoj izradi koja zaslužuje sve pohvale.

Pritom, Xiaomi je želeo da ovom kombinacjiom prstenova podstakne asocijaciju telefona sa profesionalnim fotoaparatima. Reklo bi se da su i uspeli u tome.

Dakle to okruglo ispupčenje sadrži četiri zadnje kamere, dvotonski LED blic, InfraRed senzor, rupicu za mikrofon i laserski autofokus. U samom centru ispupčenja je i Leica natpis.

Okvir telefona je od aluminijuma i osim antenskih proreza na levom boku nema ništa drugo. 

Na gornjoj strani telefona je rešetkica za sekundarni zvučnik, a na denom boku su tasteri za kontrolu tona i zaključavanje telefona. 

Tasteri za kontrolu tona su takođe sačinjeni od aluminijuma i može se reći da malo “dišu”. Dakle, pod prstom se može osetiti da nisu tesno postavljeni, već da ima malo lufta. To recimo nije slučaj sa tasterom za zaključavanje telefona, koji ima reljefastu površinu. To nam se dopada jer se jednostavnim napipavanjem brzo može utvrditi o kojem se tasteru radi. 

Na dnu telefona se nalaze fioka za dve NanoSIM kartice, rupica za mikrofon, USB Tip C konektor i rešetkica za primarni zvučnik.

Ako malo bolje pogledamo, aluminijumski okvir se proteže ka zadnjoj površini telefona, ali samo na bokovima. Čini nam se da je Xiaomitime pokušao da speči otiranje zadnje površine na prevojima. Takođe, ovaj dizajn okvira i zadnje površine, zajedno sa ispupčenjem kamera, neodoljivo podseća na amaterske “point & shoot” aparate.

I prednja površina Xaiomi 14 Ultra telefona je ove godine doživela određene izmene. Ekran je dijagonale 6.73 inča, kao i prošle godine, ali je staklo koje ga štiti ovaj put zaobljeno ka okviru telefona, sa svih strana.

Takođe, ekran  ima još manji prazan prostor oko sebe što uz zakrivljeno staklo odaje taj infinity utisak pri korišćenju. Ove godine ekran ne štiti Corning Gorilla staklo, već Xiaomi Shield staklo za koje kompanija tvrdi da je daleko otpornije.

Pri vrhu ekrana je punch hole selfie kamera, a odmah iznad nje je  izuzetno tanak i jedva uočljiv prorez za slušalicu.

Masa telefona 223 grama, dok je njegova debljina u struku 9.5 mm. Ako saberemo debljinu telefona i debljinu ispupčenja za kamere, onda dobijamo neverovatnih 16 mm. Dakle, telefon je masivan u svakom smislu.

Ono o čemu svi govore je zapravo zvuk koji se čuje kada se telefon zatrese ili ‘pak kada se samo podigne sa stola. Svima taj zvuk uliva strah da nešto nije uredu sa telefonom. Naravno, primetili smo i mi taj zvuk, ali je nama logičan budući da sve četiri kamere imaju optičku stabilizaciju slike koja podrazumeva delove koji se pomeraju.

Ekran

Xiaomi 14 Ultra ima izvanredan ekran koji štiklira sve karakteristike premium uređaja. U pitanju je LTPO AMOLED ekran, QuadHD rezolucije, čija PWM vrednost moće ići do neverovatnih 1920 hz. 

Zahvaljujući visokoj gustini piksela od 522 piksela po inču, prikaz slike je oštar, sa prilično preciznim bojama. Boje nisu ni previše hladne, ni previše tople. Naravno, u podešavanjima telefona uvek možete dodatno prolagoditi prikaz boja.

A kad ste već tu, onda podesite i stopu osvežavanja koja vam odgovara, budući da možete birati između 60 i 120 Hz. Tu je i adaptivni režim koji automatski prilagođava stopu osvežavanja ekrana prema tome šta se na ekranu trenutno prikazuje. Ovaj režim doprinosi boljoj autonomiji baterije u slučaju da vam je to važno.

Zahvaljujući DCI-P3 protokolu, 12 bit-nom prikazu boja i Dolby Vision podršci, pregledavanje HDR filmova, na recimo Netflix platformi, garantuje bioskopsko iskustvo. Pogotovo ako u obzir uzmemo i veoma kvalitetne stereo zvučnike koji mogu reprodukovati 24 bit-ni HiRes audio zapis.

Odaziv ekrana na dodir je fantastičan, ali usled malog praznog prostora oko njega, slučajni dodiri nisu retkost. Novo Xiaomi Shield staklo koje bi trebalo da bude značajno otpornije na oštećenja je direktno iz kutije zaštićeno folijom.

Mi smo je uklonili i telefon koristili na uobičajen način oko 20 dana, što nije dovelo do tragova korišćenja. Istini za volju, jesmo vodili računa da ne spustamo ekran na grube površine ili da telefon ne držimo zajedno sa ključevima u džepu.

Xiaomi tvrdi da na suncu ekran može dostići čak 3000 niti osvetljenja. Nama deluje da to baš i nije slučaj. Ne možemo da izmerimo jer nemamo adekvatan uređaj, ali smo do takvog zaključka došli jednostavnim upoređivanjem sa drugim uređajima. 

U tipičnim uslovima osvetljenja, ekran bi trebalo da isporuči do 1000 niti, ali i tu se može primetiti odstupanje, doduše ne značajno.

Performanse

Xiami 14 Ultra ne zaostaje ni u kakvom smislu kada je reč o performansama. Njegove karakteristike su praktično identične standardnom Xiaomi 14 modelu i jedina razlika se ogleda u kapacitetu RAM-a.

Naime, Xiaomi 14 Ultra pokreće Snapdragon 8, treće generacije, zajedno sa 512 GB interne i 16 GB RAM memorije. Internu memoriju nije moguće proširiti pomoću MicroSD kartice, ali ako vam 512 GB nije dovoljno, onda možete sebi kupiti i verziju sa čak 1 TB.

Interna memorija je izuzetno brza budući da se radi o UFS 4.0 tehnologiji. A za prenos podataka sa telefona na računar ili obrnuto, tu je USB Tip C konekcija novije 3.2 generacije.

Što se povezivosti tiče, tu je 5G za pozivanje i mobilni internet. Ako ste državljanin neke balkanske zemlje, ovo vam neće biti previše važno. Međutim, novi WiFi 7, koji Xiaomi 14 Ultra poseduje, je itekako važan modul koji garantuje bolju internet konekciju. Deo arsenala čini i najnoviji Bluetooth 5.4, kao i NFC za beskontaktno plaćanje putem POS terminala.

Za brzo i pouzdano definisanje tačne lokacije telefona zaduženo je čak 6 satelitskih sistema. Korišćenje eSIM broja nije moguće budući da Xiaomi 14 Ultra ne poseduje eSIM modul. Ako nas pitate, to je ozbiljan promašaj. Tako je bilo sa Xiaomi 13 Ultra i ništa se nije promenilo sa Xiaomi 14 Ultra. Za ovaj cenovni rang, eSIM je obavezan.

Sve pomenuto potkrepljuje naš vrlo pozitivan utisak kada je gaming u pitanju. Sve igre na Xiaomi 14 Ultra telefonu rade bez ikakvih grešaka. Možete računati na visok frame rate u bilo kojoj igri što je vrlo važno za strastvene gejmere. Uz Game Turbo optimizaciju, telefon se fokusira isključivo na gaming iskustvo što može dovesti do kontinuiranog visokog frame rate-a i stabilnije internet konekcije.

Naš generali utisak prilikom korišćenja Xiaomi 14 Ultra telefona je na najvišem mogućem nivou. Nije bilo apsolutno ni jednog, jedinog problema. Ako izuzmemo to što Xiaomi 14 Ultra ima “grejanje”. Ok, nema grejanje, ali nije redak slučaj da se telefon zagreje čak i kada obavljate neke jednostavne zadatke. Recimo kada fotografišete. On tada ne bude vreo, ali primeti se zagrejavanje telefona.

Tokom igranja igrica, na duži vremenski period, telefon može biti prilično vruć, a tom utisku doprinosi i aluminijumski okvir koji značajno brže prenosi vrelinu na šake. Telefon može biti vruć i kada se koristi za fotografisanje u pro režimu, što nismo očekivali. Nije ovo nešto zbog čega treba brinuti, ali je nešto što treba imati na umu.

Čitač otiska prstiju nije smešten previše nisko. Deluje nam da je na idealnoj poziciji. Prilično je brz, a i precizan. Nisu nam se dešavali neuspešni pokušaji čitanja prsta. Sve je radilo bez greške.

Vibracija telefona je takođe unapređena pa se već u startu, prilikom tipkanja po ekranu, primećuje snažan vibracioni motor.

Baterija

Xiaomi 14 Ultra dolazi sa baterijom kapaciteta 5000 mAh koja uz trenutnu HyperOS optimizaciju može da obezbedi jedan dan regularnog korišćenja. 

Uz telefon dolazi i super brzi punjač od 90W koji koristi novu Power Delivery 3.0 tehnologiju punjenja.

Xiaomi 14 Ultra podržava i Qucik Charge 4 bežično punjenje od neverovatnih 80W. A ako je potrebno da dopunite sat ili neki drugi telefon, koristeći Xiaomi 14 Ultra, onda se možete poslužiti obrnutim bežičnim punjenjem od 10W.

Baterija Xiaomi 14 Ultra telefona se može napuniti od 0 do 100% za nekih četrdesetak minuta kada se koristi punjač od 90W.

Kamera

Xiaomi 14 Ultra ima četiri zadnje kamere i sve one imaju različitu žižnu daljinu. To znači da sve četiri zadnje kamere imaju različit ugao vidljivosti ili prosto rečeno, zoom. Ali pre nego što započnemo diskusiju o svakoj kameri ponaosob, važno je da imate par stvari na umu.

Prema našem sudu, sve kamere Xiaomi 14 Ultra telefona su nedvosmisleno najbolje na tržištu. U pitanju su vrhunski senzori koji u kombinaciji sa optičkom stabilizacijom isporučuju fantastične fotografije. Sama kamera aplikacija nudi mnoštvo korisnih funkcija i opcija koje značajno unapređuju korisničko iskustvo pri okidanju fotografija. Ali to nije sve. Ove godine, Xiaomi 14 Ultra donosi mnoštvo video unapređenja koja nas izuzetno raduju.

Sve zadnje kamere imaju optičku stabilizaciju slike, iste su rezolucije, 50 MPx, ali koriste različite Sony senzore i Leica sočiva. Primera radi, glavna kamera koristi LYT 900 senzor, dok ostale tri kamere koriste IMX858 senzor. Oba senzora pripadaju premium segmentu pa je kvalitetna fotografija u svim uslovima osvetljenja očekivana.

Senzor glavne kamere je veličine jednog inča što mu omogućava da upije mnogo više svetla. Naravno, podesiv otvor blende je i ove godine dostupan kod glavne kamere i raspon se kreće od f/1.6 do f/4.0. Ovo možda nije toliko važna funkcionalnost kada se okidaju fotografije, ali je itekako važna prilikom snimanja videa. Set Leica sočiva je sačinjen od 8 plastičnih komada sa antireflektivnim premazom. 

Sada kada ste čuli sve moguće karakteristike, vreme je da vam prikažemo neke primer fotografije. U odličnim uslovima osvetljenja, fotografije su fenomenalne. Dinamički raspon je ogroman, kontrast nešto jači, a oštrina na idealnom nivou.

Boje su krajnje realne tj. najsličnije onom što mi vidimo. I to je ono što nam se baš dopada. Koristili smo Leica Authentic, iako to nije podrazumevani režim. 

Čini nam se da je on kod ovog telefona najbolji izbor.

U onim dobrim i solidnim uslovima osvetljenja fotografije ne trpe posledice. Uvek su pune detalja i bogate bojama.

U onim noćnim uslovima osvetljenja, fotografije su podjednako odlične. A pod tim podrazumevamo adekvatan nivo oštrine, puno detalja, odličan balans bele boje i minimalnu količinu šuma.

Kada se koristi noćni režim, šum nestane, fotografija dobije malo više detalja, ali po ceni oštrine koja u određenoj meri strada. 

Zatim imamo 3.2x telephoto kameru, žižne daljine od 75 mm. Upravo ova kamera podržava makro režim i omogućava Xiaomi 14 Ultra telefonu da se približi na 10 cm od subjekta koji se fotografiše. Otvor blende je impresivnih f/1.8.

Kvalitet fotografija je identičan glavnoj kameri. U odličnim uslovima osvetljenja, detalja ima dosta, dinamički raspon je odličan, a oštrina je na idealnom nivou. Kontrast je za nijansu jači u odnosu na fotografije okinute glavnom kamerom. Vidi se da su senke nešto tamnije, ali i dalje sa dosta detalja.

U dobrim i solidnim uslovima osvetljenja, telephoto kamera se takođe snalazi odlično. 

I dalje imamo odličnu količinu detalja, jak dinamički raspon i nešto jači kontrast. Fotografije su prosto bez kompromisa te kod ove kamere ne bismo imali nikakvih zamerki.

U lošim uslovima osvetljenja, fotografije i dalje izgledaju odlično. Gotovo su uvek eksponirane adekvatno, balans bele boje je super, a detalja ima dovoljno.

Iako šuma nema, oštrina fotografije u lošim uslovima osvetljenja je na zadovoljavajućem nivou. Noćni režim može popraviti stvari, ali ne po pitanju oštrine, već samo po pitanju osvetljenja i detalja. 

5x Periscope kamera dolazi sa otvorom blende od f/2.5. Žižna daljina ove kamere je 120 mm i to je sasvim dovoljno da fotografišete prilično udaljene subjekte. Pomoću ove kamere takođe možete praviti makro fotografije, na minimalnoj fokus distanci od 30 cm.

Kvalitet fotografija je odličan, bez obzira na uslove osvetljenja. Fotografije su oštre, sa prirodnom reprodukcijom boja i puno detalja. Pravo je uživanje fotografisati periscope kamerom jer je moguće napraviti odlične fotografije, bez mnogo truda. Gotovo uvek uspemo da okinemo dobru fotografiju nakon samo jednog pokušaja. 

U onim dobrim i solidnim uslovima osvetljenja fotografije su takođe odlične. Primećujemo sjajan dinamički raspon i nešto jači kontrast. Kao i kod ostalih kamera.

Periscope kamera se sjajno snalazi u noćnim uslovima osvetljenja. Fotografije imaju dosta detalja, šuma gotovo da nema, a oštrina je na zadovoljavajućem nivou.

Kada se koristi noćni režim, fotografije mogu biti svetlije, ali se primećuje agresivnija redukcija šuma koja dovodi do gubitka oštrine.

Ultraširokougaona kamera ima ugao vidljivosti od 122 stepena tj. žižnu daljinu od 12mm. Otvor blende ove kamere je sjajnih f/1.8 i ona uspeva da napravi fantastične fotografije. A zahvaljujući autofokusu, može da napravi i makro fotografije na minimalnoj fokus distanci od 5 cm.

Fotografije okinute ultraširokouganom kamerom su super. Dinamički raspon je dobar, detalja ima dosta, oštrina je na adekvatnom nivou, a reprodukcija boja je kontinuirana tj. ista ili vrlo slična glavnoj kameri. 

U dobrim ili nešto slabijim uslovima osvetljenja, fotorafije su takođe super. Ne postoji značajno odstupanje ni u kom smislu.

Ipak, u noćnim uslovima osvetljenja fotografija može biti nešto mekša usled agresivnije redukcije šuma. Detalja ima, ali ne previše.

Balans bele boje je prilično precizan pa su tonovi lica onakvi kakvi treba da budu. 

Prednja, selfie kamera je rezolucije 32 MPx i dolazi sa f/2.0 otvorom blende. Ugao vidljivosti je 90 stepeni što je dovoljno da napravite grupni selfie. 

U gotovo svim uslovima osvetljenja, selfie kamera uspeva da napravi vrlo dobre fotografije. Kada ima dosta svetla, fotografije su neretko oštre, sa dosta detalja i dobrim dinamičkim rasponom.

U onim noćnim uslovima osvetljenja je potrebno koristiti noćni režim kako bi se došlo do najboljih rezultata. Sve u svemu, vrlo dobra selfie kamera. Možda ne najbolja na tržištu telefona, ali je među boljim. 

Što se videa tiče, prednja selfie kamera može napraviti 4K video zapise, sa maksimalnih 60 fream-ova po sekundi. Dakle, tu niste uskraćeni. Kvalitet videa je vrlo dobar ako u obzir uzmemo boje, oštrinu i detalje. Međutim, dinamički raspon je slabiji pa samim tim eksponiranje može biti problem. Obično se telefon trudi da lepo eksponira lice, ali posledica toga može biti previše eksponirana pozadina.

Portret režimi su kod Xiaomi 14 Ultra fantastični i pomoću njih možete napraviti izvanredne fotografije. 

Uzimajući u obzir reprodukciju boja, odlično odvajanje subjekta od pozadine i sjajan bokeh efekat, portret fotografije deluju kao da su okinute pomoću profesionalnog fotoaparata.

Postoji mnoštvo drugih režima koje ćemo pomenuti nešto malo kasnije, ali pre toga bismo istakli režime “duga ekspozicija” i “super mesec”. Pomoću njih možete napraviti mnoštvo kreativnih i interesantnih fotografija.

Teško je pronaći bilo kakvu zamerku kamerama Xiaomi 14 Ultra telefona. Pogotovo kada znamo da je telefon dobio mnoštvo unapređenja po pitanju kreiranja video zapisa.

Što se rezolucija tiče, maksimalna je 8K sa 30 freame-ova po sekundi. Međutim, nije to ono što ga ističe kada je kreiranje video zapisa u pitanju. 

Novi film režim je ono što će se svim kreatorima i videografima dopasti. U tom režimu je moguće podesiti da se pozadina subjekta dodatno zamagli, da se aktivira neki interesantan LUT ili opcija za blago zumiranje na subjekat. 

A ako biste radije da telefon automatski prilagodi parametre, onda je tu “master cinema” opcija koju možete aktivirati u bilo kojem režimu tj. “Video”, “Film” ili “Pro”. 

Naravno, “Pro” režim možete koristiti i za kreiranje video zapisa, ne samo za fotografisanje. Tada ćete moći ručno da podesite gotovo svaki parametar, uključujući i otvor blende glavne kamere. Njega doduše možete ručno podesiti i u standardnom “Video” režimu. 

Ono što je rezervisano samo za “Pro” režim je snimanje u LOG formatu. Za videografe ili kreatore, ovo je važan novitet. Snimanje u LOG formatu nam omogućava da izvučemo čak 14 stopa dinamičkog raspona kada koristimo glavnu kameru.

Još jedan vrlo korisni novitet koji donosi Xiaomi 14 Ultra je mogućnost snimanja u 4K rezoluciji sa čak 120 frame-ova po sekundi. Dakle, još jedan razlog da se videografi i kreatori odluče za ovaj telefon jer mogu značajno usporiti 4K video snimke.  

Kada pokrenete kamera aplikaciju, prikazaće vam se uobičajene funkcije i opcije. Podrazumevano je aktivan režim fotografisanja i koristi se glavna kamera.

Kako biste se prebacili na ultraširokougaonu kameru, potrebno je da dodirnete na 0.5x taster. 3.2x taster je za telephoto kameru, a 5x taster je za periscope kameru. Dodirom na 1x ili 2x taster se vraćamo na glavnu kameru. 

Odmah desno se nalazi taster za pristup filterima i opciji za ulepšavanje. Što se filtera tiče, njih ima dosta. Mi bismo preporučili da koristite LeicaNAT filter. Dopada nam se prikaz boja dok se on koristi. 

Na suprotnoj, levoj strani, se nalazi EV taster pomoću kojeg možete ručno podesiti ekspoziciju.

U gornjem levom uglu ekrana su tasteri za podešavanje blica, za aktiviranje snimanja pokreta i za pristup Google objektivu. U desnom uglu su tasteri za podešavanje HDR-a i Leica režima. Tu možete podesiti da li će stil fotografije biti Leica Vibrant ili Leica Authentic.

Dodatnim opcijama pristupate dodirom na strelicu ili prevlačenjem prsta na dole, preko ekrana.Tu imate mogućnost da prilagodite razmere fotografije, da ručno podesite otvor blende, da aktivirate prikaz mreže ili da uključite AI kamera opciju koja će automatski obraditi okinute fotografije.

Zatim imamo “Macro” režim, tajmer i “Fokus praćenja pokreta” ukoliko želite da vam kamera fokusira samo na subjekat koji se kreće.  Tu su i opcije “Promena nagiba”, “Tempirano brzo slikanje”, “Pomoćna kamera” i “Vodeni žig”.

Sve one dodatne opcije i funkcije koje kamera poseduje možete pronaći unutar podešavanja same kamera aplikacije. Njima možete pristupiti dodirom na taster u obliku mehaničkog točkića.

Kada se prebacite u “Video” režim, u gornjem desnom uglu ekrana dobijate “MasterCinema” opciju koja adaptira parametre tako da video izgleda cinema-tično. Dok se koristi ova opcija, HDR nije dostupan i moguće je snimati u 4K rezoluciji sa maksimalnih 30 frame-ova po sekundi. Kada se koristi 4K sa 60 ili više frame-ova po sekundi, onda HDR i MasterCinema opcije nisu dostupne.

Postoji i “Film” režim koji vam omogućava da napravite interesantne FullHD video zapise, sa zamagljenom pozadinom. Vi možete sami podesiti koliko će pozadina zapravo biti zamagljena ukoliko to želite. Postoje i neki vrlo interesantni “LUT”-ovi koje možete aktivirati dodirom na taster za pristup filterima. Ukoliko ipak želite filter, umesto LUT-a, samo se prebacite u tu kategoriju. 

Postoje i dodatne funkcije snimanja pa tako možete aktivirati opciju “Pametna kompozicija” gde će telefon kropovati video i pratiti subjekat dok se on kreće po kadru. Opcija “Automatsko zumiranje” služi za jednostavno, ali elektronsko zumiranje na subjekat.

Ako koristite neku od ove dve opcije, nećete biti u mogućnosti da koristite opciju koja vam pomaže da zamaglite pozadinu. Važno je da znate da “Film” režim funkcioniše isključivo sa glavnom kamerom. 

Pro režim je svakako dostupan za one koji žele detaljno da podese parametre pre okidanja fotografije. Međutim, super je to što je “Pro” režim dostupan i za kreiranje video zapisa. Tada dobijate mogućnost ručnog podešavanja otvora blende, fokusa, ISO parametra, balansa bele boje i još mnogo toga drugog.

Pro režim možete koristiti na svim kamerama, u bilo kojoj rezoluciji i frame rate-u. Međutim, opcija koja nam je dostupna samo u Pro režimu je LOG snimanje. Kada je aktiviramo, dobijamo mogućnost snimanja u 4K rezoluciji sa maksimalnih 60 frame-ova po sekudni. LOG snimanje je pogodno u situacijama kada kreator želi da ručno podesi sve parametre i tako izvuče maksimalnu dinamiku kadra.

Ono što nas lično oduševljava su upravo ova unapređenja koja se tiču snimanja. Sada konačno imamo Android telefon sa vrhunskim sposobnostima fotografisanja, bez kompromisa u odeljku video zapisa. Ne usuđujemo se često da nekom telefonu dodelimo titulu najboljeg, ali bi bilo sebično da ne kažemo da Xiaomi 14 Ultra ima najbolje kamere među Android telefonima. Kako za fotografisanje, tako i za snimanje. 

Sve fotografije i video zapise koje smo napravili kamerama Xiaomi 14 Ultra telefona, možete pogledati u našem Google Slike albumu.

>> Xiaomi 14 - Fotografije i video zapisi <<

Nameće se samo još jedno pitanje, da li Xiaomi 14 Ultra ima problem sa kondezom? Da li staklo koje štiti kamere može zamagliti u nekom trenutku? Ono što vam možemo reći je da jedinica koju smo mi dobili na test nema apsolutno nikakvih tragova kondenza. Ipak, ne znamo da li je to slučaj sa ostalim Xiaomi 14 Ultra telefonima koji su na tržištu. 

Operativni sistem

Xiaomi 14 Ultra pokreće Android 14 koji je presvučen HyperOS korisničkim izgledom. U pitanju je nešto sasvim novo iz kompanije koje nam dolazi kao zamena za MIUI.

Generalno gledano, najveće promene možemo uočiti kod panela sa brzim opcija i notifikacionog panela. Postoje tu i neki noviteti po pitanju animacija ikona, novog animiranog zaključanog ekrana i slično.

Međutim, i dalje je sve još u razvoju i mislimo da je rano donositi neke ozbiljnije zaključke. Ono što možemo reći je da nam se dopada u kom smeru sve ide i negde verujemo da će Xiaomi uspeti da ispolira HyperOS baš kao što je to svojevremeno učinio Samsung.

Budući da se prevlačenjem prsta preko ekrana na gore pristupa fioci sa aplikacijama, bilo bi sasvim logično da obrnuta gestura vodi ka panelu sa obaveštenjima ili barem brzim opcijama. To nije slučaj jer nas ta gestura vodi ka panelu za brzu pretragu, koji sumira nedavno korišćene aplikacije i prikaz nekih informacija o zauzetoj memoriji telefona.

Ono što smo recimo primetili kao korisan novitet su neke AI funkcionalnosti u okviru aplikacije za pregled fotografija tj. videa. Tu možete napraviti neke vrlo impresivne izmene fotografija. U svega par dodira možete očistiti nepravilnosti lica, korigovati oblik ili promeniti tonalitet.

Isto tako, ako često editujete video zapise, Xiaomi 14 Ultra dolazi sa solidnim Pro editorom koji vam omogućava da napravite projekat sa više layer-a, tekstom, muzikom i slično. Naravno, moguće je korigovati i video zapise na nivou boja, osvetljenja, oštrine i tako dalje.

U tom praktičnom smislu nema mnogo noviteta koji će postojeće Xiaomi korisnike dovesti u zabunu. Novi korisnici će se naravno lakše navići na HyperOS. Kao što smo rekli u Xiaomi 14 recenziji, HyperOS zaslužuje poseban video koji planiramo uskoro da napravimo. Zato ne zaboravite da se pretplatite na naš kanal kako ne bi propustili naredne videe.

Zaključak

Po svemu sudeći, za Xiaomi 14 Ultra bi se moglo reći da je trenutno najbolji telefon. I mnogi će se sa time složiti, pogotovo oni kojima su kamere i performanse najvažnija stvar kod telefona. Naravno, punjenje od 90W žičano i 80W bežično nije nešto što bi trebalo zapostaviti. Baš kao i fantastičan ekran koji Xiaomi 14 Ultra ima. 

Ipak, da bi telefon poneo titulu najboljeg, potrebno je da prednjači u svim segmentima. Ono gde je Xiaomi 14 Ultra najviše tanak, barem trenutno, je HyperOS. Osim toga, telefon se često zagreje čak i kada se ne optereti. Recimo, dok se fotografiše. I poslednja, možda subjektivna zamerka, su proporcije telefona. Masivan je i nezgodan za korišćenje jednom rukom.

Njegova cena je 180000 dinara i možete ga kupiti u Xiaomi Shop-u ili putem mrežnih operatera. Ova cena jeste visoka, ali je u skladu sa cenom konkurentnih premium telefona. 

To bi bilo to što se recenzije Xiaomi 14 Ultra telefona tiče. Uvek se trudimo da vam isporučimo što više korisnih informacija što zahteva puno truda i rada.Pisite nam šta vi mislite, da li konačno imamo zamenu za iPhone?  

Evo naših ocena:

Baterija - 9.5/10 > Baterija je većeg kapaciteta sa brzim sistemom punjenja od 90W žičano i 80W bežično.

Dizajn - 9.5/10 > Čvrsta i kvalitetna izrada koja uključuje i mekanu zadnju masku i aluminijumski okvir. Vegan leater površina skuplja prašinu i čini nam se da lako može zaraditi oštećenja. Aluminijumski okvir prenosi vrelinu na šake mnogo brzo. 

Ekran - 9.5/10 > Prostran AMOLED ekran, sa 120Hz stopom osvežavanja.

Funkcije - 8.5/10 > Mnoštvo novih funkcija i sitnih unapređenja, a izdvojili bismo dinamičku pozadinu zaključanog i početnog ekrana. 

Operativni sistem - 8.5/10 > Pokreće novi HyperOS koji na prvi pogled deluje interesantno, ali još nije optimizovan u celosti.

Kamera - 10/10 > Zadnje kamere prave odlične fotografije u svim uslovima osvetljenja. Video zapisi su do 8K rezolucije, a prednja kamera može da snima u 4K, 60 fps. Video snimanje je značajno unapređenje, pogotovo Film režim.

Performanse - 9.0/10 > Telefon radi prilično odazivno i bez grešaka. Može se koristiti i za gaming. Često generiše veću temperaturu pri obavljanju jednostavnih zadataka.